|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kieszonkowy kompakt dla amatora..
fazzieng - Nie 22 Lut, 2009 Temat postu: Kieszonkowy kompakt dla amatora.. Serdecznie proszę o pomoc w zakupie kieszonkowego kompaktu. Do tej pory używałem Olympus'a mju600 (gabarytowo idealny). Nieźle radził sobie w auto, ale zdjęcia nie były powalające (często zaszumione i niezawsze wyostrzone), do tego miał niezłą baterie. Miałem też przez chwilę Panasonic'a DMC-TZ3. Fotki w auto robił fajne, ale był zdecydowanie za duży jak dla mnie, a do tego beznadziejna bateria. Nie szukam dużego zoomu, ani trybu manualnego. Potrzeba mi czegoś kieszonkowego, czego wycelowanie i pstryknięcie wiązać się będzie z ostrą i niezaszumioną fotką w różnych warunkach. Czegoś z możliwie najlepszymi parametrami jak na aparat do 1000pln. Bardzo podobają mi się fotki zrobione Canon'ami, więc może jakiś IXUS, albo któryś z małych Panasonic'ów, dobrze mówią też o Fuji. Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
WojciechW - Nie 22 Lut, 2009
Liczba aparatów, kóre spełniają sprecyzowane przez ciebie wymagania pewno przekracza setkę. I myśle, że każdy z tej setki mógłby ciebie zadowolić.
Jeżeli podobają się tobie Ixusy i ogólnie zdjęcia z Canonów to kupuj jakiegoś Ixusa. Ja mam Canona G9 i jestem zadowolony.
Doradzałbym ci opierać swój wybór na obejrzeniu przykładów zdjęć testowych. Jest to również o tyle ważne, że próbując później zrobić coś w podobnych warunkach ocenisz prawidłowość pracy aparatu. Ponadto ogólnie - warto kupować sprzęt lepszych marek, te mające stabilizacje obrazu i te z większą ilością różnych trybów pracy.
Pozdrawiam,
WojciechW
fazzieng - Nie 22 Lut, 2009
Racja. Źle podszedłem do teamtu..
Grono zawęziłem do 2 średniej klasy modeli aparatów kieszonkowych 3 różnych marek.
Teraz potrzeba mi tylko wskazać dobry kierunek.
Budżet urusł do ok 1200pln, więc powinienem się zmieścić.
Więc mamy:
- Canon IXUS 870IS
- Canon IXUS 970IS
- Fuji FinePix F60FD
- Fuji FinePix F100FD
- Panasonic DMC-FX150
- Panasonic DMC-FX500.
Z góry serdecznie dziękuję.
Kamcio649 - Nie 22 Lut, 2009
W tym wypadku wydaje mi się że najlepszym wyborem będzie Panasonic DMC-FX150.
Ja wybrał bym właśnie ten model ale wybór należy do ciebie.
WojciechW - Nie 22 Lut, 2009
Kamcio649 napisał/a: | W tym wypadku wydaje mi się że najlepszym wyborem będzie Panasonic DMC-FX150.
Ja wybrał bym właśnie ten model ale wybór należy do ciebie. |
Ja też bym go wybrał, ale ja jestem gorącym zwolennikiem dużych ilości MP, bo prócz G9 mam K20D. Ale też robie niewiele zdjęć przy gorszym oświetleniu.
Pozdrawiam serdecznie,
WojciechW
edmun - Nie 22 Lut, 2009
ja bym szukał takiego kompaktu który oferuje mi możliwie najmniejszą ogniskową ... reszta zeszłaby na drugi plan
fazzieng - Pon 23 Lut, 2009
Więc Panasonic DMC-FX150..?
OK. Dzięki.
Odezwę się jak już zakupię..
|
|