|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Tele dla przyrodnika
terenowiec, - Sob 13 Sty, 2007 Temat postu: Tele dla przyrodnika Koledzy, wczoraj na Allegro poszedł Tamron 200-400/5.6 za niecałe 600 zł. Dziś jest do wzięcia ten sam model za wyższą cenę, bo prawie 800zł.
Czy dla kogoś (mnie), który szuka tele do zwierzaków warto go brać? Mam już Sigmę 70-300APO i chciałbym mieć szkło dłuższe i jednocześnie lepsze. Na Tamrona takiego jak (200-500) mnie nie stać, choć szkło to bardzo mi się podoba. Sigma 400/5.6 Makro jest nie do trafienia w normalnej cenie (do 2000zł). Podobnie z Tokiną.
Czy Waszym zdaniem powinienem tego Tamrona z Allegro brać, czy raczej się wstrzymać i kupić coś lepszego? Jeżeli lepszego, to co?
Delikwent - Sob 13 Sty, 2007
Do jakego korpusu?
terenowiec, - Sob 13 Sty, 2007
Do Minolty D5D, czyli wybór nie taki duży...
wokl - Nie 14 Sty, 2007
Czy to koniecznie musi być zoom? Zastanów się nad stałką, większość tych obiektywów daje zdjęcia lepszej jakości.
Pozdrawiam
wokl
terenowiec, - Pon 15 Sty, 2007
chętnie bym kupił stałkę, ale taką 400, 500, a takich prawie nie można kupić! Trafiają się pojedyncze sztuki i idą po 2000 - 2500zł. Trochę drogo jak za używki
wokl - Pon 15 Sty, 2007
Zastanów się nad stałką z byłego (na szczęście) ZSRR lub DDR. Niektóre obiektywy są bardzo dobrej jakości, jeśli mogę coś radzić, to nie kupuj przez internet, tylko weź na próbę, zamontuj do aparatu i sprawdź jakość zdjęć. Takie obiektywy można dostać w komisach w Krakowie za całkiem niewielkie pieniądze.
Pozdrawiam
wokl
MM - Wto 16 Sty, 2007
Jeżeli długa (oczywiście bez stabilizacji) stałka to musi być jasna. W innym wypadku robienie zdjęć może być męczarnią.
terenowiec, - Pon 22 Sty, 2007
Chcę kupić Sigmę 300 f/4 makro. Do tego zamierzam dołożyć telekonwerter x1.4. Co o takim zestawie myślicie?
MM - Wto 23 Sty, 2007
Nie znam takiej stałki Sigmy...
|
|