|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony A200(18-70mm) VS Sony H50
KowiEU - Czw 26 Lut, 2009 Temat postu: Sony A200(18-70mm) VS Sony H50 Witam. Nadszedł czas na wymiane mojego dotychczasowego wysłużonego Soniaka. Chodza mi po głowie tylko te dwa aparaty które wpisałem w temacie. Jesli chodzi o lustrzanke A200 chciałbym ja nabyć ze standardowym kitem(18-70) i z pewnoscią został bym przy tym obiektywie na dłużej. Jednak naczytałem sie wiele opini że ten obiektyw jest kiepski tzn duża aberracja chromatyczna, ciemność. Jako deske ratunku widze zaawansowanego kompakta jakim jest Sony H50, aparat ma duży zoom(o to mi głównie chodzi w aparacie) i ponoć świetny obiektyw carl zaissa. Co byście raczej polecili z tych dwóch ? robie zdjęcia głównie obiektów ruchomych.
SlawGaw - Czw 26 Lut, 2009
Zdecydownie A200.
Od kompakta z mega zoomem to każda lustrzanka obecna na rynku da zdjęcia lepszej jakości, nawet z tak przeciętnym kitem.
Jeśli jednak fotografowanie nie jest dla ciebie pasją i nie chcesz się rozwijać w tej dziedzinie, wystarczy ci robienie zdjęć na "urodzinach u cioci", to kompakt może wystarczyć.
Lustrzanka - to początek zabawy, a potem wydatki na osprzęt
Kompakt - kompromis między wielkością użytecznością, jakością i ceną, aparat do wszystkiego i niczego
Wujek_Pstrykacz - Czw 26 Lut, 2009
Nawet najsłabsza lustrzanka będzie lepsza od kompaktu, choć na początku będziesz się musiał przyzwyczaić do nieco "miększych" i mniej cukierkowych fotek z lustrzanki. Do tego dochodzi jeszcze umiejętne posługiwanie się głębią ostrości. Ale praca lustrzanką nawet tak słabą jak ta Alfa może dostarczyć Ci dużo emocji i przyjemności.
davaeorn - Czw 26 Lut, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ale praca lustrzanką nawet tak słabą jak ta Alfa |
najsłabsza to ona aż nie jest - zwłaszcza jak spojrzysz na relacje jakość/cena...
Bezdyskusyjnie lepiej kupić lustrzankę, jak zależy Ci na dużym zoomie to kup tą alfę + kit 18-70 + sigmę 70-300 APO (ok.700zł) i będziesz zadowolony znacznie bardziej niż z kompaktu...
MC - Czw 26 Lut, 2009
To tym bardziej powinnismy doceniac ludzi, ktorzy potrafia tak beznadziejnym sprzetem robic dobre zdjecia.
A ilez by byly lepsze, gdyby uzywali Canona (fafniak cos wie na ten temat )
RaV579 - Czw 26 Lut, 2009
MC napisał/a: | A ilez by byly lepsze, gdyby uzywali Canona (fafniak cos wie na ten temat ) |
... powiedział Nikoniarz .
RB - Czw 26 Lut, 2009
MC napisał/a: | To tym bardziej powinnismy doceniac ludzi, ktorzy potrafia tak beznadziejnym sprzetem robic dobre zdjecia.
A ilez by byly lepsze, gdyby uzywali Canona (fafniak cos wie na ten temat ) |
Panowie, trzeba po męsku powiedziec, że kolega bezdyskusyjnie powinien nabyć Canona
Będzie se mógł przykręcić 600/4
RB napisał/a: | Będzie se mógł przykręcić 600/4 |
łe tam 600/4... jak już coś długiego to lepiej 1200/5.6
Wujek_Pstrykacz - Czw 26 Lut, 2009
Panowie na temat prosze, a apropo A 200 to najsłabsza lustrzanka w ofercie Sony - tak?
Zdecydowanie popieram słowa kolegów z poprzednich postów. Tylko lustrzanka.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | a apropo A 200 to najsłabsza lustrzanka w ofercie Sony - tak? |
poprostu entry level... choć mając do wyboru a200 i a300 wziąłbym tą pierwszą...
KowiEU - Czw 26 Lut, 2009
Dziękuje za odpowiedzi, zdecyduje sie zapewne na alfe 200 z kitem.
[ Dodano: Pon 02 Mar, 2009 00:19 ]
Jeszcze jedno pytanko, co to jest mówiąc prostym językiem ta funkcja Live viev ? A200 tej funcji nie posiada, czyli nie będzie widać fotografowanego kadru na ekranie LCD ??
|
|