|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy b³yskowe i o¶wietlenie - Kupowanie u¿ywanej lampy b³yskowej
PhobosD2 - Sob 28 Lut, 2009 Temat postu: Kupowanie u¿ywanej lampy b³yskowej Witam
Mam taki dylemat: jestem na etapie zakupu lampy b³yskowej do canona 400D i nie wiem co zrobic:
czy kupiæ na gwarancji 430EX canona ?
czy mo¿e uzywan± 580EX canona ?
I mam dla Was drodzy forumowicze pytanie: jak wygl±da awaryjno¶æ lamp i czy czasem jednak bardziej warto do³o¿yæ wiêcej i kupiæ nowe lub z gwarancj± ni¿ tañsze i bez gwarancji ?
Proszê o rade
SlawGaw - Sob 28 Lut, 2009
PhobosD2, w¶ród moich wielu znajomych którzy fotografuj±, awaryjno¶æ lamp jest znikoma, jedyn± lamp± która tu siê wybija na minus jest SB 600 Nikona. Na cztery sztuki obecne u znajomych, posypa³y siê dwie. W obu zepsu³a siê elektronika i lampy zachowywa³y siê dziwnie.
Moim zdaniem mo¿na kupowaæ u¿ywane lampy, ale tylko od nieprofesjonalistów. Palniki lamp zu¿ywaj± siê bardzo powoli, je¶li tylko nie b³yska siê notorycznie pe³n± moc± w serii to praktycznie siê nie zu¿ywaj±.
Nie wiem jakie s± twoje potrzeby i aspiracje, ale lampa Canona 430EX do wiêkszo¶ci zadañ powinna wystarczyæ, no chyba ¿e wa¿na jest szybko¶æ ³adowania.
PhobosD2 - Sob 28 Lut, 2009
Mam zamiar pstrykaæ fotki na imprezach okoliczno¶ciowych ale nie zbyt czêsto; w grê wchodz± ko¶cio³y, sale, puby...itd.
Na razie jeszcze mnie nie stac na 580ex lub ex II. Ale z tego co czyta³em to lepiej jest kupiæ 430EX ni¿ np. "lepsz±" sigmê 530 DG Super .
Wygl±da na to ¿e kupie sobie 430 EX ¿eby mieæ cokolwiek. Jak bêd± fundusze to sie zmieni na 580EXII i tyle
lupo57 - Sob 28 Lut, 2009
jak ju¿ to kupuj lepiej 430 EX II, ma metalowa stopkê i szybciej siê ³aduje o 20% w porównaniu z poprzedni± wersj±
pozdrawiam
jaad75 - Sob 28 Lut, 2009
Mam 4x SB26 i 2x SB25, wszystkie z pocz±tku lat 90-tych - zero problemów...
garreth - Sob 28 Lut, 2009
mam u¿ywan± SB-28DX i te¿ nie mam problemów
przed zakupem obejrzyj dok³adnie lampê od zewn±trz i od wewn±trz (szczególnie, czy nie ma ¶ladów "wylania" baterii)
je¶li wszystko bêdzie w porz±dku, to kupuj
PhobosD2 - Nie 01 Mar, 2009
Dziêki Wszystkim za cenne opinie
|
|