forum.optyczne.pl

Lampy b造skowe i o鈍ietlenie - Kupowanie u篡wanej lampy b造skowej

PhobosD2 - Sob 28 Lut, 2009
Temat postu: Kupowanie u篡wanej lampy b造skowej
Witam

Mam taki dylemat: jestem na etapie zakupu lampy b造skowej do canona 400D i nie wiem co zrobic:
czy kupi� na gwarancji 430EX canona ?
czy mo瞠 uzywan� 580EX canona ?

I mam dla Was drodzy forumowicze pytanie: jak wygl康a awaryjno嗆 lamp i czy czasem jednak bardziej warto do這篡� wi璚ej i kupi� nowe lub z gwarancj� ni� ta雟ze i bez gwarancji ?

Prosz� o rade :-)

SlawGaw - Sob 28 Lut, 2009

PhobosD2, w鈔鏚 moich wielu znajomych kt鏎zy fotografuj�, awaryjno嗆 lamp jest znikoma, jedyn� lamp� kt鏎a tu si� wybija na minus jest SB 600 Nikona. Na cztery sztuki obecne u znajomych, posypa造 si� dwie. W obu zepsu豉 si� elektronika i lampy zachowywa造 si� dziwnie.
Moim zdaniem mo積a kupowa� u篡wane lampy, ale tylko od nieprofesjonalist闚. Palniki lamp zu篡waj� si� bardzo powoli, je郵i tylko nie b造ska si� notorycznie pe軟� moc� w serii to praktycznie si� nie zu篡waj�.
Nie wiem jakie s� twoje potrzeby i aspiracje, ale lampa Canona 430EX do wi瘯szo軼i zada� powinna wystarczy�, no chyba 瞠 wa積a jest szybko嗆 豉dowania.

PhobosD2 - Sob 28 Lut, 2009

Mam zamiar pstryka� fotki na imprezach okoliczno軼iowych ale nie zbyt cz瘰to; w gr� wchodz� ko軼io造, sale, puby...itd.
Na razie jeszcze mnie nie stac na 580ex lub ex II. Ale z tego co czyta貫m to lepiej jest kupi� 430EX ni� np. "lepsz�" sigm� 530 DG Super .

Wygl康a na to 瞠 kupie sobie 430 EX 瞠by mie� cokolwiek. Jak b璠� fundusze to sie zmieni na 580EXII i tyle :cool:

lupo57 - Sob 28 Lut, 2009

jak ju� to kupuj lepiej 430 EX II, ma metalowa stopk� i szybciej si� 豉duje o 20% w por闚naniu z poprzedni� wersj�

pozdrawiam

jaad75 - Sob 28 Lut, 2009

Mam 4x SB26 i 2x SB25, wszystkie z pocz徠ku lat 90-tych - zero problem闚...
garreth - Sob 28 Lut, 2009

mam u篡wan� SB-28DX i te� nie mam problem闚

przed zakupem obejrzyj dok豉dnie lamp� od zewn徠rz i od wewn徠rz (szczeg鏊nie, czy nie ma 郵ad闚 "wylania" baterii)
je郵i wszystko b璠zie w porz康ku, to kupuj ;)

PhobosD2 - Nie 01 Mar, 2009

Dzi瘯i Wszystkim za cenne opinie :)