|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Nikon Monarch 8x42 a Minox BV 8x42 BR
keruj15 - Sob 28 Lut, 2009 Temat postu: Nikon Monarch 8x42 a Minox BV 8x42 BR Czy jest duża różnica między lornetkami Nikon Monarch 8 x 42 a Minox BV 8 x 42 BR ? czy ktoś się z nimi zetknął ? jakie są wrażenia ? O Nikonie mam trochę materiału, natomiast prawie nic o Minoxie ( nie mówię o parametrach). Interesują mnie opinie użytkowników tych lornetek.
Arek - Sob 28 Lut, 2009
Będzie Ci trudno znaleźć użytkownika tego Minoxa...
keruj15 - Nie 01 Mar, 2009
...sorry, ale dlaczego ?
Arek - Nie 01 Mar, 2009
Bo mało ich się sprzedaje.
macs - Nie 01 Mar, 2009
Witam,
Ja mam, ale nie BV tylko BL model, 8x32 (wlasciwie to moja dziewczyna ). Niewiele moge pomoc, raz chyba patrzylem przez BV w sklepie, z tego co pamietam bylem zaskoczony na plus, calkiem udana lornetka, i tania. Wydala mi sie dosc ciezka, poza tym nic mi sie w oczy nie rzucilo, co mogloby ja dyskwalifikowac. Ale patrzylem tylko przez chwile, wiec to bardzo subiektywne co pisze. Warto osobiscie sprawdzic przed zakupem, bo to chinszczyzna, wiec zdarzaja sie wpadki z kontrola jakosci.
Pozdrawiam
Maciek
[ Dodano: Nie 01 Mar, 2009 17:09 ]
Aha, co do opinii uzykownikow, sprobuj na www.Birdforum.net na pewno cos znajdziesz.
kivirovi - Czw 04 Cze, 2009
Dokladnie takie same mialem doswiadczenia z Minoxem BV jak Maciek. Patrzylem w sklepie przez wieksza chyba 10x42, mala 8x32mm, a takze przez jakiegos kompakta. Najbardziej mi sie spodobala 32mm, i kompakcik. 42 dala obraz ponizej oczekiwan i byla ciezka. Te mniejsze zas sprawily wrazenie b. solidnych, obraz ladnie skorygowany, jasnosc tez dobra. Mysle, ze przy ich cenach sa to warte rozwazenia modele. Po obejrzeniu pomyslalem, ze takiej lornetki moglbym uzywac.
Monarcha ma kolega i powiem szczerze, ze mniej mi sie podobal. Aberracyjny i mniej solidnie wykonany. Przez niego patrzylem dluzej i w warunkach terenowych. Nie powiem, ze to zla lornetka, bo jest np. jasna, ale aberracje chrom. ma wyrazna, a na brzegach metna. Po tym patrzeniu mialem wrazenie, ze to nie moglaby byc moja lornetka.
Dopisze jeszcze, ze bardzo mile mnie zaskoczyly titanum 10,5x45, te za 900zl. Skromnie wyglada, ale jest to bardzo dobra optyka i wykonanie wydaje sie solidne. tez moglbym sie z nia na dluzej zaprzyjaznic.
|
|