forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 450D a Nikon D90

thoth - Nie 01 Mar, 2009
Temat postu: Canon 450D a Nikon D90
Witam,

czy ktoś może mi powiedzieć jakie są różnice w tych aparatach jeśli chodzi wyłącznie o jakość wykonywania i wykonanych zdjęć?

Widząc testy porównawcze jakości zdjęć tych dwóch lustrzanek, wydaje mi się nawet że 450d wykonuje lepsze zdjęcia jakościowo od d90. Jednak d90 jest sporo droższa, bardzo zachwalana i czego to zasługa?

Interesuje mnie właściwie porównanie dokładnie tych dwóch modeli lustrzanek, bo nie do końca wiem na którą się zdecydować.

Dzięki za pomoc.

goltar - Nie 01 Mar, 2009

Oba aparaty mają podobne możliwości, idź do sklepu, zrób kilka zdjęć oboma i kup ten który lepiej Ci leży w ręku. d90 ma trochę lepszy wyświetlacz LCD i wizjer oraz wydaje się trochę lepiej wykonany. Jakość zdjęć z obu aparatów będzie podobna. Zastanów się jakie obiektywy chcesz kupić do tych aparatów, one będą miały większe znaczenie jeśli chodzi o jakość zdjęć. W kategorii obiektywów amatorskich Nikon daje większy wybór od Canona, szczególnie biorąc pod uwagę lepszą współpracę z obiektywami firm trzecich takich jak Sigma czy Tamron.
Misek - Nie 01 Mar, 2009

Ja bym brał 450D + jakis fajny obiektyw. D90 jest już stanowczo za drogie. Ale to tylko moje zdanie.

Dla przykładu:
C450D body w FJ 1966 zł, czyli ok 2000 zł przy odbiorze w sklepie. Najtańszy KIT D90 to wydatek 3350 zł + wysyłka. Za różnice masz już prawie Tamarona F2.8, lub spokojnie Sigme 17-70 F2.8-4.5

eave - Pon 02 Mar, 2009

thoth, napisz jaki typ fotografii uprawiasz/chcesz uprawiać, budżet, a my postaramy się pomóc konkretnymi zestawami :)
MC - Pon 02 Mar, 2009

Misek napisał/a:
Najtańszy KIT D90 to wydatek 3350 zł

O ile jest to cena z Nikkorem 18-105, to wcale nie jest zle. Oprocz jakosci wykonania to jest bardzo przyzwoite szklo.

kozidron - Pon 02 Mar, 2009

thoth, minimalnie inne półki jakościowe, zastanowiłbym się jakie szkła przyszłościowo bym kupował. Nikona D90 prędzej trzeba by porównać z 40D canona, przy takim porównaniu (z 450-tką) + jakieś kitowe szkło nikon wypada zdecydowanie lepiej....
Wątków o tych puszkach jest mnóstwo, polecam opcje szukaj, topików na temat rozterek 450D, 40D, 90D -to chyba ostatnimi czasy najwięcej. Na dodatek zadajesz pytanie bez sprecyzowania swoich potrzeb .....

Misek - Pon 02 Mar, 2009

MC napisał/a:
Misek napisał/a:
Najtańszy KIT D90 to wydatek 3350 zł

O ile jest to cena z Nikkorem 18-105, to wcale nie jest zle. Oprocz jakosci wykonania to jest bardzo przyzwoite szklo.

To jest cena z 18-50 VR

RaV579 - Pon 02 Mar, 2009

Z 18-105 VR wychodzi w granicach 3650zł.
SlawGaw - Pon 02 Mar, 2009

18-50 Vr jest taki sobie, jak wszystkie w tej klasie, a 18-105 Vr robi naprawdę dobre foty, Canon takiego nie ma.
irekle - Wto 03 Mar, 2009

Przez 3 miesiące miałem Canona450D i.. go sprzedałem, przy kitowym obiektywie rewelacyjnych zdjęć nie robił,
Teraz mając Nikona D90 na pewno nie zamieniłbym na canona.

Jeszcze trzeba trafić na dobry model z kitem w Canonie, zresztą jest cały temat nieostrości zdjęć w nim + kit

razthaman - Wto 03 Mar, 2009

irekle napisał/a:
Przez 3 miesiące miałem Canona450D i.. go sprzedałem, przy kitowym obiektywie rewelacyjnych zdjęć nie robił,

traktowanie lustra jak kompaktu

Misek - Wto 03 Mar, 2009

irekle napisał/a:

Jeszcze trzeba trafić na dobry model z kitem w Canonie, zresztą jest cały temat nieostrości zdjęć w nim + kit

A mi się wydaje że nigdy nie miałeś żadnego lustra. Straciłeś na sprzedaży 450D, kupiłeś D90. Problem w tym że za tą kase mogłeś mieć fajny obiektyw do C450D.

Głupota i marnotrawienie własnych pieniędzy.

Sunders - Wto 03 Mar, 2009

thoth dysponując taką kasą nie bierz C450D. Rozważ C40D albo ND90.
Jeśli masz brać z kitem N10-50 lub C18-55 to obojętne co weźmiesz-zobacz który lepiej ci się trzyma w ręce i kup. Jeśli jednak zdecydowałbyś się na kit nikona 18-105 o którym wspomniał MC/który kosztuje ok.600PLN więcej od N10-50/-to jest to najlepszy kit w tej klasie cenowej i taki zestaw jest bardziej godny polecenia.
Napewno C450D nie robi lepszych zdjęć od ND90. Jeśli wybierać z tych dwóch to raczej nikona ma lepszą matrycę, lepszy monitor LCD i KRĘCI FILMY :smile:

irekle - Wto 03 Mar, 2009

Misek napisał/a:
A mi się wydaje że nigdy nie miałeś żadnego lustra. Straciłeś na sprzedaży 450D, kupiłeś D90

:) fajne wysuwasz spostrzeżenia
Kolego akurat na sprzedaży nie straciłem, bo kupiłem go w super cenie tak samo jak Nikona, bo akurat mam dostęp do dystrybutora w Polsce

Także ot

novy - Wto 03 Mar, 2009

Ja naprawdę nie rozumiem jaki sens jest kupować D90 za 3 tys podczas gdy 40D można kupić za 2,5 tys, pomijam oczywiście przypadki osób które są związane z systemem Nikon.
SlawGaw - Wto 03 Mar, 2009

novy, np Nikon ma fajny 18-105 Vr a Canon nie i podobnych powodów znalazło by się jeszcze parę.

novy, są różne powody, np.
-relatywnie dobre i tanie amatorskie zoomy
-zdecydowanie lepszy wyświetlacz LCD
-ustawianie ostrości w oparciu odetekcję kontrastu w live view
-możliwośćnagrywania filmów
-możliwośćpodłączenia GPS
-maksymalne ISO 6400
-niektórym lepiej "leży w ręce"
Dla jednych są to powody istotne dla innych nie, ale istneją i czasem mają sens.
Co nie zmienia tego że ja wolałbym C40D :mrgreen:

novy - Wto 03 Mar, 2009

Sunders napisał/a:

-zdecydowanie lepszy wyświetlacz LCD
-ustawianie ostrości w oparciu odetekcję kontrastu w live view
-możliwośćnagrywania filmów
-możliwośćpodłączenia GPS

Zapomniałeś jeszcze dodać że ma rozpoznawanie twarzy :mrgreen:

Bajerów tego typu można nawciskać jeszcze wiele, to wszystko są rozwiązania software'owe więc prawie nic nie kosztują a klient może się złapie. Ciekawe ile z Was będzie korzystało z GPS :lol:

Sunders napisał/a:
-maksymalne ISO 6400

Szkoda że zamiast bezużytecznego i naciąganego ISO 6400 nie ma prawdziwego ISO 100.

Sunders napisał/a:
-niektórym lepiej "leży w ręce"

chyba dzieciom :wink:

prophet - Wto 03 Mar, 2009

mozliwosc nagrywania filmów, w lustrzance, w ogóle w aparacie, to dla mnie lekka pomyłka

novy,prophetPrzydatność "bajerów" jest kwestią subiektywną, ktoś jednak kupuje ND90-novy twoja koncepcja że ND90 leży lepiej w rękach dzieci może być cenną wskazówką dla kupujących prezenty komunijne :mrgreen:
novy - Wto 03 Mar, 2009

Sunders napisał/a:
novy,prophetPrzydatność "bajerów" jest kwestią subiektywną

Trochę tak ale wiesz jest takie powiedzenie: "Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego".

Sunders napisał/a:
twoja koncepcja że ND90 leży lepiej w rękach dzieci może być cenną wskazówką dla kupujących prezenty komunijne :mrgreen:

To fakt :wink:

thoth - Sro 04 Mar, 2009

witam ponownie,

dzięki za tak liczny odzew. Przepraszam że zaniedbałem trochę i dopiero piszę.
A więc, aparacik byłby do robienia fot reklamowych, portretów, postaci, foto studyjna przede wszystkim. Zresztą, powinien być też uniwersalny więc i do krajobrazów, architektury włącznie. Dlatego skłaniam się do Nikona D90 z kitowym obiektywem. Ponoć dobry i uniwersalny obiektyw. Może jak starczy do tego jakiś dobry jasny standardowy obiektyw.

Powiem tak. Jako że będzie to moja pierwsza lustrzanka, więc chciałbym się uczyć już na dobrym sprzęcie. Jednak pewnie nie szybko będzie mnie stać na kolejny. Pieniądze idą na sprzęt z dotacji. Aparat będzie więc też narzędziem pracy. Wiem że to nie w pełni profesjonalny aparat, gdyż na taki mnie nie byłoby stać. Dlatego D90 chyba będzie tu lepszy.

SlawGaw - Sro 04 Mar, 2009

thoth napisał/a:
A więc, aparacik byłby do robienia fot reklamowych, portretów, postaci, foto studyjna przede wszystkim. Zresztą, powinien być też uniwersalny więc i do krajobrazów, architektury włącznie.

Do takich zadań to wybór D90 pachnie amatorszczyzną lub półśrodkami, tu liczą się tylko te droższe, Sony A900, Canon 5d KMII czy jedynki, Nikon D3x.
Twoje wymagania są profesjonalne a Nikon D90 to dobry amatorski aparat, ale jeśli to ma być początek zabawy w focenie to spoko, wystarczy i to z dużym naddatkiem.

konczako - Sro 04 Mar, 2009

SlawGaw napisał/a:
thoth napisał/a:
A więc, aparacik byłby do robienia fot reklamowych, portretów, postaci, foto studyjna przede wszystkim. Zresztą, powinien być też uniwersalny więc i do krajobrazów, architektury włącznie.

Do takich zadań to wybór D90 pachnie amatorszczyzną lub półśrodkami, tu liczą się tylko te droższe, Sony A900, Canon 5d KMII czy jedynki, Nikon D3x.
Twoje wymagania są profesjonalne a Nikon D90 to dobry amatorski aparat, ale jeśli to ma być początek zabawy w focenie to spoko, wystarczy i to z dużym naddatkiem.

Twój post bardziej pachnie amatorszczyzną :twisted:

SlawGaw - Sro 04 Mar, 2009

konczako, może mojej myśli nie ubrałem w dyplomatyczne słowa.

D90 na pewno będzie do tego lepszy niż Canon 450D.
A może kiedyś kolega thoth dorobi się czegoś takiego:
http://www.phaseone.com/camera/

thoth - Sro 04 Mar, 2009

:) rozumiem i jestem świadom tego, że cele wymagają profesjonalnego sprzętu za dużo więcej kasy. Napisałem jednak, że niestety nie mam za wiele kasy do przeznaczenia na sam sprzęt fotograficzny. Interes wymaga jeszcze sporo innego wyposażenia, również kosztownego.
Dlatego chodziło mi o coś, co najlepiej będzie się sprawdzało w tym przedziale cenowym i na powiedzmy długi początek nauki i sztuki ;)

Skłaniam się więc ku D90 i chyba na niego padnie wybór. Dzięki za sugestie i chętnie wysłucham wszelkich kolejnych.

Sunders - Sro 04 Mar, 2009

thoth po tym jak opisałeś co będziesz fotografował to wydaje mi sie, że może lepiej do wybranej puszki zacznij dobierać stałki-na ten zwykły kitowy obektyw szkoda kasy-i tak sprzedasz go prędzej czy później.
eave - Sro 04 Mar, 2009

thoth, z tego co się wczytałem w Twoje zamiary, to nikoś d80 powinien być świetnym wyborem. Bardzo dobra współpraca z lampami (CLS), świetna jakość obrazu na niskich czułościach (w tym ISO 100, ważne), dobre odwzorowanie odcieni skóry. A reszta kasy która Ci zostanie powinna być zainwestowana w porządne obiektywy (stałki mile widziane), bo to one decydują o jakości zdjęcia w 90%. Aha, nie zapominaj o oświetleniu studyjnym, to też nie są małe wydatki. Dobrym pomysłem moim zdaniem byłoby się zorientować w starych lampach nikona (sb-28) i poczytać strobist.com.
tomaxagent - Pon 20 Kwi, 2009

SlawGaw napisał/a:
novy, np Nikon ma fajny 18-105 Vr a Canon nie i podobnych powodów znalazło by się jeszcze parę.

Jak to nie, a canon 28-105 3.5-4.5. Podobno dobre szkło jak na ta cene !

SlawGaw - Pon 20 Kwi, 2009

tomaxagent, 18 nierówna się 28, to nie to samo, nawet gdyby to był dobry obiektyw do cyfry to i tak Nikon górą.