|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - w jakiej kolejności czytać ?
greenhorn - Pon 02 Mar, 2009 Temat postu: w jakiej kolejności czytać ? Witam,
jestem bardzo początkujący, mam zamiar kupić trzy książki w pakiecie ( dobra cena ), wszystkie Bryana Petersona.
- Ekspozycja bez tajemnic
- Czas naświetlania bez tajemnic
- Kreatywna fotografia bez tajemnic
Pytanie do osób które znają te pozycje o poradę jaką kolejność czytania należałoby zachować ? a może nie ma to znaczenia ? byc może ktoś uzna to pytanie za głupie ale mówi się, że głupich pytań nie ma...po prostu jestem osobą która lubi porządek w niektórych aspektach życia np. w zdobywaniu wiedzy na interesujące mnie tematy ;)
będę wdzięczny za wszelkie uwagi.
edmun - Pon 02 Mar, 2009
chyba dobrą masz kolejność
RaV579 - Pon 02 Mar, 2009
edmun, true, true.
greenhorn, czytaj w tej kolejności co podałeś. Poza tym fajnie będzie, jak byś przeplatał czytanie Petersona i instrukcji od lustrzanki (chyba, że już przeczytałeś instrukcję).
SlawGaw - Pon 02 Mar, 2009
RaV579, racja, instrukcja na pierwszym miejscu.
greenhorn, miłej zabawy przy nauce.
greenhorn - Pon 02 Mar, 2009
dziękuję za uwagi, kolejność wpisywania do postu była przypadkowa ale ciesze się że dobra.
instrukcję przeczytałem chyba z 11 razy albo więcej. Do tego stopnia ją zmaltretowałem, że znalazłem rażące błędy !! żenujące wręcz. nie przytoczę teraz szczegółowo bo nie mam jej przy sobie ale bardzo mnie instrukcja wprowadziła w błąd. ktoś kto ma pojęcie od razu by zobaczył ze piszą bzdury a ja musiałem się b.mocno napocić zeby do tego dojść.
chodzi np. o komentarz do priorytetu migawki:
"ręcznie regulujesz czas migawki a aparat dobiera czas naświetlania". (nie jest to dosłowny cytat ale tak mniej wiecej to leciało pragnę wspomnieć ze dla amatora intrukcja jest pierwszym źródłem informacji.
ileż ja się nad tym głowiłem....w momencie kiedy byłem już mądrzejszy o owe doświadczenie, przeczytałem instrukcję jeszcze raz i wyłapałem wiecej bzdur jak tak mozna ?
mnich - Pon 02 Mar, 2009
Instrukcje pełene są takich kwiatków. Zdarza się już wyłapać błedy przy pierwszym czytaniu.
Cytat: | "ręcznie regulujesz czas migawki a aparat dobiera czas naświetlania" |
co to za marka sprzętu, bardzo zabawne.
Jak ktoś mnie pyta o to co przeczytać aby się nauczyć, zawsze odpowiadam że instrukcję obsługi, ale sam raczej tego nie robię. Chyba nie jestem w tym oryginalny.
SlawGaw napisał/a: | Cytat: | "ręcznie regulujesz czas migawki a aparat dobiera czas naświetlania" |
co to za marka sprzętu, bardzo zabawne.
Jak ktoś mnie pyta o to co przeczytać aby się nauczyć, zawsze odpowiadam że instrukcję obsługi, ale sam raczej tego nie robię. Chyba nie jestem w tym oryginalny. |
takie błędy zawiera instrukcja do sony alfa 200.
greenhorn, to może dzisiaj sobie przeczytam instrukcję do mojej A700, może też będę miał radochę.
SlawGaw musisz być czujny i nie usnąć bo błędy nie chcą dać się zobaczyć na pierwszy rzut oka
greenhorn, już tam zajrzałem takiego babola nie strzelili, trzeba będzie poszukać innych.
MC - Pon 02 Mar, 2009
Tez niczego takiego nie pamietam, chociaz jakos sie specjalnie w nia nie wczytywalem.
SlawGaw moge tylko życzyć Ci pomyślnych poszukiwań i miłej zabawy
[ Dodano: Pon 02 Mar, 2009 20:54 ]
MC żeby jakby rozwiać wątpliwości załączam skan str.61 instr. a200. przepraszam za jakość
mnich jeżeli to nagminne to moze trzeba założyć kącik Humor i tam umieszczać
pozdrawiam
edmun - Wto 03 Mar, 2009
oczywiście znalazłem bardzo szybko te dwa błędy. jeden po lewej, drugi po prawej
MC - Wto 03 Mar, 2009
A po prawej to gdzie jest?
edmun - Wto 03 Mar, 2009
Ustaw pokrętło trybu pracy na S, wybierz czas otwarcia migawki
i teraz uwaga
Prędkość migawki regulowana jest automatycznie w celu uzyskania prawidłowej ekspozycji
a dałbym głowę że aparat wtedy raczej po przysłonach szuka odpowiedniej
MC - Wto 03 Mar, 2009
no fakt. Zastanawiam sie czy ten idiotyzm to nie jest przypadkiem wynik nieudolnego tlumaczenia.
greenhorn - Wto 03 Mar, 2009
MC ↑ trzeba wrócić na początek dyskusji i stanie się jasność ↑
...................
sorki nie zauważyłem że temat poszedł dalej
SlawGaw - Sro 04 Mar, 2009
Jak obiecałem w wolnych chwilach przeglądam sobie instrukcję A700 i na tę chwilę zauważyłem tylko to że wizjer, kadr, notorycznie nazywają ekranem. Nie jest to tak zabawne jak przykład kolegi greenhorn'a.
|
|