|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Nietypowe pytanie... Lornetki Canon
vYsu - Pon 02 Mar, 2009 Temat postu: Nietypowe pytanie... Lornetki Canon Przymierzam sie powoli do pierwszej lornetki (nie liczac drugowojennego carla zeissa zdobytego zapewne na jakims wermahtowcu (model piechoty wermachtu )) i szukajac roznych ciekawych rzeczy, trafilem na lornetki Canona - tabelkowo wygladaja nawet ciekawie ale...
Zadnych testow tych lornetek, zadnych informacji czy tematow tu na forum (przynajmniej mnie nie udalo sie znalezc) zadnego zainteresowania tym sprzetem.
I tu pytanie, czemu? Czy z tymi lornetkami jest az tak zle? (jakosc wykonania, optyka - stosunek jakosci do ceny i w porownaniu z oferta innych producentow)
Nie jestem Canonista, chociaz bardzo sobie cenie ich sprzet i fotografuje Canonem - ale dobre aparaty, nie musza oznaczac dobrych lornetek, a nie chcialbym pluc sobie potem ze utopilem ciezkie pieniadze w jakims kompletnym badziewiu
Czy ktos moglby mnie oswiecic w tej kwestii?
Arek - Pon 02 Mar, 2009
Bo to są lornetki ze stabilizacją, które są specyficzne.
vYsu - Pon 02 Mar, 2009
A tak troszke obszerniej? Bo nie bardzo rozumiem jaki to moze miec wplyw na zainteresowanie sprzetem, tzn to dobrze czy zle, czy moze ogranicza mozliwe zastosowania takiej lornetki?
Arek - Pon 02 Mar, 2009
Lornetka robi się droższa, a nie zawsze IS jest potrzebny. Do 10x spokojnie utrzymuje się sprzęt z ręki. Powyżej tego powiększenia IS się przydaje, ale strasznie szybko rosną koszta. Większe powiększenia, przy skomplikowaniu optyki IS-em, to większe wymagania
dla inżynierów i materiałów. Dodatkowo jest koszt małego pola. Tak więc np. lornetka 18x50 IS jest fajna, ale do wąskiego zakresu zastosowań. Znacznie uniwersalniejsza
jest 10x50 (bez IS), a takiej Canon nie robi...
vYsu - Wto 03 Mar, 2009
Czyli to nie jest kwestia jakosci wykonania, jakosci optyki itd, tylko bardziej kwestia ceny i mozliwych zastosowan takiego sprzetu?
To bedzie trzeba sie wczytac bardziej i zobaczyc czy cos takiego moze miec jakies konkretne zastosowania dla mnie, a jesli nie to znalezc inna, tansza i bardziej uniwersalna Dzieki
|
|