|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Dobry low-endowy kompakt [max 350zł]
pixi - Wto 03 Mar, 2009 Temat postu: Dobry low-endowy kompakt [max 350zł] Witam wszystkich (odrazu przepraszam bo zdaje sobie świadomość że takie tematy jak ten sa mało lubiane)
W domu posiadam minolte dimage Z6 (cegła nieziemska) postanowiłem kupić coś co chociaż nie ciąży zbytnio wisząc na szyi a dobrze by było gdyby mieściło się w kieszeni.
Szukam po prostu kompaktu który robi niezłe zdjęcia z lampą jak i bez jednak warto dodać że nie szukam aparatu do robienia zdjęć w plenerze (raczej będą to fotki strzelane w pomieszczeniach)
To co najbardziej się dla mnie liczy to:
- niskie szumy do 200iso
- dobra lampa
- matryca 5-8 Mpix
- jasny obiektyw
- wyraźny i w miare duży lcd (2,5" w górę)
- najlepiej gdy by był to nowy aparat (z używkami różnie bywa jednak i takie proszę polecać)
- 640 x 480 30kl/s filmy z dobrym dźwiękiem
- nie za duży rozmiar aparatu
- zoom optyczny do 3x
- jako taka marka mediony/teviony technaxxxy itd odpadają
- dobre zdjęcia w trudnych warunkach oświetleniowych (niskie szumy, dobra lampa)
- stabilizacja obrazu (najlepiej optyczna)
- szybki af jak i cały software
Czy warto inwestować w aparaty BENQ mam monitor lcd tej firmy i niemam zastrzeżeń jednak wiadomo monitor a aparat to dwa światy
PODSUMOWUJĄC
Szukam coś co nie zawiedzie mnie na imprezie rodzinnej jak i w ciemnym klubie na mieście
Co polecacie??
razthaman - Wto 03 Mar, 2009
do 350 zł chyba nic, tak to tylko w erze, kompakty w tak niskich cenach niezależnie od firmy niewiele się różnią
pixi - Wto 03 Mar, 2009
Wstępnie wyselekcjonowałem kilka modeli które wpadły mi w oko:
- BenQ C850
- Samsung S1060
- Canon A580
- Panasonic DMC-LS80
- Sony Cyber-shot DSC-W110
I nie wiem który bedzie najbardziej odpowiedni
[ Dodano: Wto 03 Mar, 2009 16:39 ]
Może warto by było kupić coś używanego/lepszego ??
PS
"Nie możesz juz zmienić swojego postu. Post można zmieniać przez 60 minut, Od momentu jego wysłania"
dziwna zasada
krikus - Wto 03 Mar, 2009
Tu Ci nikt nie doradzi takiego aparatu do 350 zł bo tu sa sami "milionerzy" którzy mają lub specjalizują się w kompaktach powyzej 1000 zeta albo lustrzankach
kamfil06 - Wto 03 Mar, 2009
krikus,
w takim razie ty coś doradź
mavierk - Wto 03 Mar, 2009
krikus napisał/a: | Tu Ci nikt nie doradzi takiego aparatu do 350 zł bo tu sa sami "milionerzy" którzy mają lub specjalizują się w kompaktach powyzej 1000 zeta albo lustrzankach | albo geniusz, który nie bardzo zna się na czymkolwiek, taka już społeczność tego forum
Znane i lubiane są kompakty Canona z serii A4X0 i A5X0. Polecam te drugie, bo w większości modeli mają nawet ustawienia manualne
pixi - Sro 04 Mar, 2009
Dzięki, cannon od zawsze miał najlepsze odwzorowania kolorów i dosyć dobrą optykę, w weekend bujne się do pobliskich marketów na polowanie a na marginesie nie wiecie gdzie teraz są jakieś ciekawe promocje ?
jaad75 - Sro 04 Mar, 2009
pixi napisał/a: | Dzięki, cannon od zawsze miał najlepsze odwzorowania kolorów |
Hehe... Taa...
Kamcio649 - Sro 04 Mar, 2009
Też był bym za Canonem A5X0.
pixi - Czw 05 Mar, 2009
"...Samsung i Benq to raczej jedna rodzina, szybko padają mechanizmy ruchome..."
Czy to prawda?
A czy np. warto zainteresować się marką Olimpus a dokładniej model Olympus FE 45 ?
w domarze za 329 PLN
[ Dodano: Czw 05 Mar, 2009 01:20 ]
mavierk napisał/a: | krikus napisał/a:
Tu Ci nikt nie doradzi takiego aparatu do 350 zł bo tu sa sami "milionerzy" którzy mają lub specjalizują się w kompaktach powyzej 1000 zeta albo lustrzankach
albo geniusz, który nie bardzo zna się na czymkolwiek, taka już społeczność tego forum
Znane i lubiane są kompakty Canona z serii A4X0 i A5X0. Polecam te drugie, bo w większości modeli mają nawet ustawienia manualne |
jaad75 napisał/a: | pixi napisał/a:
Dzięki, cannon od zawsze miał najlepsze odwzorowania kolorów
Hehe... Taa... |
Hah mavierk długo nie trzeba było czekać na pierwszego "eksperta"
jaad75 - Czw 05 Mar, 2009
pixi napisał/a: | Hah mavierk długo nie trzeba było czekać na pierwszego "eksperta" |
Nie, ja należę raczej do "milionerów"...
Ale Twoje opowieści o "od zawsze najlepszym odwzorowaniu kolorów cannona" (sic!), brzmią dość żałośnie... A już zwłaszcza, w przypadku klasy aparatów o których mowa...
pixi - Czw 05 Mar, 2009
jaad75 napisał/a: | pixi napisał/a: | Hah mavierk długo nie trzeba było czekać na pierwszego "eksperta" |
Nie, ja należę raczej do "milionerów"...
Ale Twoje opowieści o "od zawsze najlepszym odwzorowaniu kolorów cannona" (sic!), brzmią dość żałośnie... A już zwłaszcza, w przypadku klasy aparatów o których mowa... |
Bez kitu ziomek weź się ogarnij, patrząc na ilość napisanych przez ciebie postów widać że nie jesteś na tym forum od dziś, jednak patrząc na poziom twoich wypowiedzi można by tak uważać. Jeśli nie wiesz co to znaczy opinia subiektywna to czas odszukać numer telefonu nauczycielki z podstawówki.
Ja proszę o poradę a Ty piszesz mi jakieś swoje bezsensowne opinie.
Heh naprawdę prawdziwy z Ciebie milioner kolumbijskich pesos ^^,
mavierk - Czw 05 Mar, 2009
ja tam nie wiem, jakbym sam miał kupować, wybrałbym.. najładniejszego i z początkiem na 28mm
pixi - Czw 05 Mar, 2009
nom rozumiem jest tego multun, po prostu nie szukam aparatu który będzie ideałem w każdym względzie, chce aby był tani żeby nie było wielkiego płaczu kiedy się uszkodzi (na jakieś zakrapianej imprezie) żeby robił dobre foty, nie miał problemu z nastawianiem ostrości (kumpel kupił samsunga, nie pamiętam modelu 5Mpix jakieś 4 lata temu wydał ok. 599zł i aparat taki sobie, na 10 zdjęć z 4 wychodzą zadowalająco, reszta taka sobie, rozmazana itd. filmy dosyć dobre ale dźwięk kiepski.
http://www.ceneo.pl/Apara...004c49+n380.htm
jest tego całkiem sporo
pixi napisał/a: | Jeśli nie wiesz co to znaczy opinia subiektywna to czas odszukać numer telefonu nauczycielki z podstawówki. |
Jeśli to:
pixi napisał/a: | cannon od zawsze miał najlepsze odwzorowania kolorów i dosyć dobrą optykę |
wygląda wg. Ciebie na "subiektywną opinię", to pozdrów swoją nauczycielkę z podstawówki...
A w kwestii Twojego straszliwego dylematu (jeśli już naprawdę nie potrafisz czytać między wierszami) - cokolwiek kupisz w tej cenie, to będzie takie samo gówno, więc większego znaczenia nie ma co wybierzesz. Możesz rzucać monetą.
Gdyby chciało Ci się poszukać według sensownych kryteriów (w co wątpię), to szukaj czegoś z jak największą matrycą (min. 1/1.8") o jak najniższej rozdzielczości (nie więcej niż 8-10MP) i z jak najjaśniejszym obiektywem (f/2.8, to absolutne minimum). Wśród nowych modeli raczej nic takiego raczej nie znajdziesz, ale starsze mogą się zbliżyć do tych parametrów.
pixi - Czw 05 Mar, 2009
jaad75 napisał/a: | pixi napisał/a: | Jeśli nie wiesz co to znaczy opinia subiektywna to czas odszukać numer telefonu nauczycielki z podstawówki. |
Jeśli to:
pixi napisał/a: | cannon od zawsze miał najlepsze odwzorowania kolorów i dosyć dobrą optykę |
wygląda wg. Ciebie na "subiektywną opinię", to pozdrów swoją nauczycielkę z podstawówki...
A w kwestii Twojego straszliwego dylematu (jeśli już naprawdę nie potrafisz czytać między wierszami) - cokolwiek kupisz w tej cenie, to będzie takie samo gówno, więc większego znaczenia nie ma co wybierzesz. Możesz rzucać monetą.
Gdyby chciało Ci się poszukać według sensownych kryteriów (w co wątpię), to szukaj czegoś z jak największą matrycą (min. 1/1.8") o jak najniższej rozdzielczości (nie więcej niż 8-10MP) i z jak najjaśniejszym obiektywem (f/2.8, to absolutne minimum). Wśród nowych modeli raczej nic takiego raczej nie znajdziesz, ale starsze mogą się zbliżyć do tych parametrów. |
Ooooo w końcu szlachta raczyła coś doradzić
Zrobię małe zestawienie:
-> Panasonic Lumix DMC-LS 80 (8,1Mpix ; 1/2,25"; F2.8-8)
-> Olympus FE 20 (8Mpix ; 1/2,35" ; F3.1-5.9)
-> Canon Powershot A470 (7Mpix ; 1/2.5" F3-5.8)
-> Canon Powershot A590 IS (9Mpix ; 1/2.5" ; F2.6-5.5)
-> Benq DC C1050 (10,1Mpix ; 1/1.8'' ; F2.8-5.1)
Teraz tylko pytanie: jeśli chodzi o jasność to im mniejsza liczba tym lepiej np. f2,6 jest jaśniejszy od f2,8 czy odwrotnie ? oraz rozmiar przetwornika (bo widzę ze zachodzi tu dzielenie) czy przetwornik 1/1,8" jest większy od 1/2,5" czy odwrotnie ?
pixi napisał/a: | Teraz tylko pytanie: jeśli chodzi o jasność to im mniejsza liczba tym lepiej np. f2,6 jest jaśniejszy od f2,8 czy odwrotnie ? oraz rozmiar przetwornika (bo widzę ze zachodzi tu dzielenie) czy przetwornik 1/1,8" jest większy od 1/2,5" czy odwrotnie ? |
f/2.6 jest jaśniejszy od f/2.8, a ten z kolei jest jaśniejszy od f/3.1.
Sensor o przekątnej 1/2.5" jest mniejszy od 1/1.8".
DPreview podaje zagęszczenie pikseli na matrycy w specyfikacji aparatów - oczywiście chodzi o to, żeby było możliwie najmniejsze, bo to pozwala przypuszczać (jeśli aparatów nie dzieli przepaść technologiczna), że sprzęt będzie lepiej zachowywał się w wyższych czułościach i miał większy DR.
pixi - Pon 06 Kwi, 2009
Żeby nie było po długich i wnikliwych namysłach zakupiłem samsunga s1050 to co mnie skłoniło to głównie" przetwornik 1/1,8", 3" wyświetlacz, multun różnych trybów min. super makro od 1cm i ogólnie całkiem fajny wygląd, mimo że małpiszon wygląda całkiem elegancko.
pozdro
krikus - Wto 07 Kwi, 2009
Jak masz nowego cyfraka to zapodaj jakieś fotki nim robione. Zaprezentuj zdjęcia
|
|