|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - trwałość migawki w A200
Sz@kal - Wto 03 Mar, 2009 Temat postu: trwałość migawki w A200 Witam
ciekawi mnie jaka jest trwałość migawki w SONY A200 (mam od nie dawna ten aparat z licznikiem na poziomie jakichś 3900 zdjęć) Po jakiej ilości zdjęć mogę zacząć oczekiwać ostatniego kłapnięcia? I ile mniej więcej kosztuje wymiana migawki w tym aparacie?
SlawGaw - Wto 03 Mar, 2009
Sz@kal, nigdzie nie widziałem wiarygodnych danych na ile migawka w A200 jest wyliczona. Nawet gdyby taka wartość była gdzieś podana i tak mógłbyś liczyć że wytrzyma więcej. Posiadam aparat KM D7d, tam jest taka sama migawka, zrobiła już ponad 160 tyś i nadal działa, parę innych rzeczy w D7D wysiadło, ale nie migawka.
Ile kosztuje wymiana nie wiem.
Używaj i się nie przejmuj.
MC - Wto 03 Mar, 2009
A200 jako korpus amatorski chyba nie ma gwarancji minimum 100tys klapniec, ale nigdzie nie znalazlem informacji, zeby padla...
needlehole - Czw 05 Mar, 2009
To raczej zbyt młody aparat, aby były zjawiska 'skończenia się' migawki.
zug - Czw 05 Mar, 2009
mam taka stronke gdzie mozna znaleźć informacje na temat zywotności migawki w zależnosci od modelu , całość jest tworzona przez osoby ktore posiadają dany sprzęt ...
zobaczcie sami
http://www.olegkikin.com/shutterlife/sitemap.php
MC - Czw 05 Mar, 2009
needlehole, zalezy ile sie "pstryka". Niektorzy sa w stanie zrobic w rok 100tys. Ale generalnie nie jest to cos, czym nalezy sobie zawracac szczegolnie glowe.
needlehole - Pią 06 Mar, 2009
MC masz oczywiście rację, ale na moje oko, takie osoby nie wybierają A200... . Tak w ogóle, to po co tym się martwic? Chcesz liczyc każde klapnięcie?
MC - Pią 06 Mar, 2009
Ja? Predzej wymienie sprzet niz przekrocze obiecane 100tys. A niektorzy zachowuja sie ja skosnooka wycieczka i robia zdjecia w trybie seryjnym ciagle i wszedzie.
|
|