forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Problem z jakością obrazu

1507 - Wto 03 Mar, 2009
Temat postu: Problem z jakością obrazu
Czesto uzywam zestawu 40d, 300/2.8 i tcx2 tryb seryjny, zauwazyłem że po jakimś czasie focenia zdjęcia dostają ostro po jakości tak jak by między obiektywem a fotografowanym obiektem było jakieś źródło ciepła zdjęcie jest bardzo kiepskiej jakości niby jest ostre tam gdzie ma być ale jakość zdjęcia jest bardzo bardzo słaba, przy parametrach np: 1/1000, f8 iso 200-400 tryb seryjny H. Zdarzyło mi się to już trzeci raz. Na początku myślałem że to wina auta, ciepło w środku , otwieram okno, różnica temperatur itp. ale ostatnio fociłem na zewnątrz po za autem i po dłuższym czasie fotografowania okazało się że foty są do wywalenia zupełnie pozbawione rozdzielczości jakości itp. Na drugi dzień wziąłem sprzet i zrobiłem kilka klatek w domu i co? Foty bez utratuy jakości. Nie kumam o co kaman. Co mogło wpłynąć na takie zachowanie sprzetu ? Czy coś dzieje się złego z matrycą? Czasem mam wrażenie że im obiekt dalej tym obraz jest gorszy jakby spadała jakość obrazu wraz ze wzrostem odległości, pewnie to norma że tak jest wiadomo ruchy powietrza itp. ale bez przesady jest zima i jest zimno.
Zygmunt - Wto 03 Mar, 2009

To normalne, że jak robisz fotki na 300mm i tc2x na cropie, to fotki będą gorszej jakości jak obiekt jest dalej. Pewnie jest oddalony o dobre kilkaset metrów. Powietrze nie zawsze jest perfekcyjnie przejrzyste nawet jak nam się wydaje, że jest inaczej.
FotoTomek - Sro 04 Mar, 2009
Temat postu: Re: Problem z jakością obrazu
1507 napisał/a:
Czesto uzywam zestawu 40d, 300/2.8 i tcx2 tryb seryjny, zauwazyłem że po jakimś czasie focenia zdjęcia dostają ostro po jakości tak jak by między obiektywem a fotografowanym obiektem było jakieś źródło ciepła zdjęcie jest bardzo kiepskiej jakości niby jest ostre tam gdzie ma być ale jakość zdjęcia jest bardzo bardzo słaba, przy parametrach np: 1/1000, f8 iso 200-400 tryb seryjny H.

No to może spróbuj zrobić próby bez TC. No i właściwie co masz na myśli pisząc o utracie jakości? Spada kontrast, nasycenie kolorów? Może wrzuć jakieś fotki dla porównania.

Baku - Sro 04 Mar, 2009

Jeżeli 1507 fotografuje obiekty oddalone od niego o stałą (lub podobną) odległość i najpierw zdjęcia są ok a dopiero później (po wykonaniu iluś tam klatek) coś się psuje w jakości to nie można tego wytłumaczyć przejrzystością powietrza, chyba że zawsze przypływa chmura zanieczyszczeń.

1507 Najlepiej jeśli zrobisz test. Weź cały zestaw i idź na spacer. Wybierz sobie jakiś jeden obiekt (może jakąś reklamę, coś ze szczegółami) i zacznij cykać. Jeśli jakość spadnie cykaj dalej. Ale już w normalnym trybie. Zdejmij TC i nie ruszając się z miejsca cykaj dalej.
Powtórz procedurę dla innego miejsca i obiektu i wrzuć cyki na forum.

Z matrycą to nic się nie powinno dziać. Jest tryb H: matryca jak i procesor sygnałowy są tak samo obciążone przy pracy 300+TC jak i na 17 mm.
Chyba że spadek jakości jest odczuwalny TYLKO przy fotografowaniu bardzo oddalonych obiektów, wtedy to faktycznie wpływ ma (nie)przejrzystość powietrza.

1507 - Sro 04 Mar, 2009

jasne ale raz mi sie zdarzyło to również przy fotografowaniu ptaków oddalonych o kilka metrów, ale napewno się jeszcze pobawię

[ Dodano: Sro 04 Mar, 2009 09:05 ]
żeby obraz był akceptowalny to w DPP musze ustawić ostrość na 10

[ Dodano: Sro 04 Mar, 2009 09:12 ]