forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Kupiłem Nikona D60 z dual-kitem do focenia rajdów

krzysiekrwd1980 - Wto 03 Mar, 2009
Temat postu: Kupiłem Nikona D60 z dual-kitem do focenia rajdów
witam dzis zakupiłem nikona d60 z obiektywem af-s dx zoom nikkor 18-55mm f/3.5-5,6g ed 2
oraz af-s dx zoom -nikkor 55-200mm f/4-5,6g ed.
co sadzicie o takim zestawie za 2155 pln .?
dodam ze do tej pory pstrykałem kompaktem hp za 400zl fotografuje głownie rajdy samochodowe prosze o opinie.

MC - Wto 03 Mar, 2009

Zle zrobiles, idz sie wychlostac parowkami lub kabanosami :evil:
Temat mz do zamkniecia lub nawet skasowania.

dlaczego?
MC - Wto 03 Mar, 2009

Bo pytanie jest bez sensu. Pytac warto przed zakupem a nie po.

ale myslałem ze jakąs opinie doswiadczeni koledzy daja a tuu widze ze amator nie ma szans dostac sie do klubu i otrzymac opini
MC - Wto 03 Mar, 2009

No ale powiedz co bys chcial wiedziec, bo ja nie za bardzo nie moge znalezc sensu w tym watku.
Czy przeplaciles? Od tego jest skapiec, ceneo i podobne strony.
Czy da sie nim fotografowac rajdy? Tak, da sie.
Czy jest to lepszy sprzet niz miales do tej pory? Tak, nie ma porownania.

Głównie czy da sie fotografowac rajdy i o co warto go rozbudowac?
lupo57 - Wto 03 Mar, 2009

trochę słaba puszka(za tą kasę ) i obiektywy mogą być ciut ciemne na rajd, poza tym AF w tych obiektywach do demonów prędkości nie należy :wink:
krzysiekrwd1980 - Sro 04 Mar, 2009

jaki obiektyw polecacie do tej puszki?
rafalg - Sro 04 Mar, 2009

Kolego pyta to się przed a nie oznajmia, chyba kolejność Ci się pomyliła.
MC napisał/a:
Zle zrobiles, idz sie wychlostac parowkami lub kabanosami

To jest bardzo dobra koncepcja.

P_M_ - Czw 05 Mar, 2009

krzysiekrwd1980 napisał/a:
jaki obiektyw polecacie do tej puszki?

Wszyscy poczatkujacy chca focic rajdy. Epidemia?
Na szczescie przechodzi na widok cen szkiel odpowiednich do tego celu.
Np. sigma 70-200 f/2.8.

krzysiekrwd1980 - Czw 05 Mar, 2009

jestem byłym zawodnikiem kocham ten sport i mam paliwo we krwi a nikona kupiłem bo tak mi poradzili na innym forum>

[ Dodano: Czw 05 Mar, 2009 17:51 ]
widze ze tak jak na każdym forum to też jest głównie do wysmiewania sie zamiast porad!!

oracle - Czw 05 Mar, 2009

Nie potrafisz zrozumieć że pytanie o sens zakupu już PO fakcie absolutnie nie ma sensu? I to nie ma znaczenia gdzie zapytasz, zawsze będziesz dostawał podobne, mniej lub bardziej obraźliwe odpowiedzi.

Tak czy siak pomijając powyższe źle zrobiłeś bo kupiłeś w zasadzie ciemne szkła tam gdzie jasność jest potrzebna.

W ogóle wiesz co to jest fotografować lustrzanką? Używałeś kompakta gwarantuje ci że jeszcze trudniej niż do tej pory będzie ci wykonać dobre zdjęcie. Pomijając oczywiście fakt szybszego AF lepszego przetwornika mniejszych szumów itp ale trzeba się najpierw nauczyć obsługi lustrzanki i umieć z niej korzystać. Nie zawsze będziesz mógł robić wszystko na full auto. Nie mówiąc już o czasie naświetlania dla szybkich obiektów, trybów autofocusa i innych rzeczy.

krzysiekrwd1980 - Pią 06 Mar, 2009

i poto wlasnie zalogowałem sie na forum zeby się uczyć
MC - Pią 06 Mar, 2009

i poto wlasnie zalogowałem sie na forum zeby się uczyć

Prosciej jest kupic sobie ksiazke :roll:

a nauczysz sie z ksiązki jezdzic samochodem czy poprosisz o pomoc?!
MC - Pią 06 Mar, 2009

Najpierw przeczytam kodeks drogowy. Ty zrobilbys, jak widze, inaczej. Najpierw bys kupil samochod, a potem pytal czy marka dobra, zeby jezdzic w terenie.
Wujek_Pstrykacz - Pią 06 Mar, 2009

Proszę na temat Panowie!

a wujek nie myslał o popstrykaniu na torze w bieruniu np w niedziele?

może bym i wpadł, ale mnie foto sportu mało interesuje, wyslij na PW namiary na impreze
eave - Pią 06 Mar, 2009

To w Bieruniu jest jakiś tor??? Całe życie człowiek się uczy :)

krzysiekrwd1980, rzeczywiście Twoje pytanie jest... dziwne. Zazwyczaj ludzie pytają co kupić :)
Ale tak, system Nikona jest odpowiedni do fotografowania rajdów. Tylko zwyczajnie nie to, co kupiłeś. Na pewno będzie się dało robić zdjęcia, ale d60 z tymi obiektywami nie słynie z prędkości (czy skuteczności) AF, a głównie to jest potrzebne przy szybko poruszających się obiektach.
No i światło - te obiektywy tym także nie grzeszą. A im większa jasność obiektywu, tym na krótszych czasach można fotografować... co w rajdach jest trochę niezbędne...
Jeśli myślisz o foceniu rajdów poważniej, to rzeczywiście warto się zakręcić wokół Sigmy 70-200/2.8. Tylko ten obiektyw kosztuje tyle co Twój cały zestaw :)
A puszka... jeśli nikon to d200 byłby najodpowiedniejszy :)

Niekoniecznie D200, myślę, że taka Sigma 70-200 nawet z D60 będzie śmigać, a po za tym pomijając światło to 70-300 VR też będzie śmigać.
eave - Pią 06 Mar, 2009

Pewnie da radę :) Tylko chciałem zaznaczyć, że d200 będzie lepszy, bo on był do takich zadań stworzony :)
Kamcio649 - Pią 06 Mar, 2009

A ja zadam pytanie też mam zamiar kupić lustrzankę do focenia rajdów i tu moje pytanie jaki to ma być sprzęt cena do 2000zł.
Też zastanawiałem się nad nikonem D60 no ale widzę że nikon nie do tego celu. Więc jaki mógł by być to aparat.

Na pewno żaden Sony. Tylko coś ze stajni Nikona czy Canona. Ze względu na obiektywy w tych systemach. D60 wystarczy, a do tego coś w stylu 70-200 np. Sigmy. Tamrona nie polecam, jest wolniejszy.
MC - Pią 06 Mar, 2009

Wujek_Pstrykacz, a co to za roznica D60/A200 + Sigma 70-200/2.8? Tak z ciekawosci pytam?
RB - Pią 06 Mar, 2009

MC napisał/a:
Wujek_Pstrykacz, a co to za roznica D60/A200 + Sigma 70-200/2.8? Tak z ciekawosci pytam?

Lepszy plajstik.

Wiedziałem, że się odezwiecie, liczyłem na reakcję :mrgreen: A lepsze to, że w przyszłości można zamienić puszkę na D300, a on jest lepszejszy w paru aspektach od A700. I można dokupić np. 300/4, a tego Sony już nie ma.
RB - Pią 06 Mar, 2009

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Wiedziałem, że się odezwiecie, liczyłem na reakcję :mrgreen:

napisał jak zwykle niedościgniony miszcz pszekonujoncej argumentacji w temacie niedostakuff systemu Sony :mrgreen:

Polegaj na nas jak na Zawiszy

Za daleko kolego RB sie posuwasz w swojej ironii.
MC - Pią 06 Mar, 2009

Ciesze sie, ze Cie nie zawiedlismy ;-)
Co do 300/4, to fakt, ale nie kazdy kupuje obiektywy za 5-6k. Szczegolnie amator. Takie sa realia... Tak samo D300...

Napisałem w przyszłości można dokupić. Ja też zaczynałem od najprostszego sprzętu. A amatorem jestem do dziś.
RB - Pią 06 Mar, 2009

MC napisał/a:
Ciesze sie, ze Cie nie zawiedlismy ;-)
Co do 300/4, to fakt, ale nie kazdy kupuje obiektywy za 5-6k. Szczegolnie amator. Takie sa realia... Tak samo D300...

No ale może. I jeszcze 600L... o sorry, nie ten system... :wink:

MC - Pią 06 Mar, 2009

Napisałem w przyszłości można dokupić. Ja też zaczynałem od najprostszego sprzętu.

Tyle, ze nie kazdy sie tak rozwinie. Serio. W rzeczywistosci gros osob pozostaje z puszka entry level i kitowymi szklami. Nie kazdego tak bardzo pochlania to hobby jak nas...

RB - Pią 06 Mar, 2009

Za daleko kolego RB sie posuwasz w swojej ironii.

Jakie argumenta taki posuw, Kolego ... Wkraczaj Waść. Wszakeś zielony.

Chciałbyś, co, ale ja nie skasuje Twoich postów, choć nie są grzeczne.

To prawda, ale kto wie co będzie w przyszłości, ja w kazdym razie złapałem bakcyla i nie żałuje żadnej wydanej na fotografię złotówki.
kozidron - Pią 06 Mar, 2009

MC napisał/a:
Tyle, ze nie kazdy sie tak rozwinie. Serio. W rzeczywistosci gros osob pozostaje z puszka entry level i kitowymi szklami. Nie kazdego tak bardzo pochlania to hobby jak nas...

ale też nie ma co zakładać, że kogoś nie pochłonie........bądź wciągnie ....

Sunders - Pią 06 Mar, 2009

ale dobrze jest mieć TAKIE perspektywy na przyszłość :mrgreen:
MC - Pią 06 Mar, 2009

To prawda, ale kto wie co będzie w przyszłości, ja w kazdym razie złapałem bakcyla i nie żałuje żadnej wydanej na fotografię złotówki.

Ja tez. Co nie oznacza, ze reprezentujemy wiekszosc.
A pomimo pewnych przewag D300, to i tak wolalbym w chwili obecnej kupic za polowe jego ceny A700...

Sunders - Pią 06 Mar, 2009

a ja 50D :twisted:
RB - Pią 06 Mar, 2009

MC napisał/a:

A pomimo pewnych przewag D300, to i tak wolalbym w chwili obecnej kupic za polowe jego ceny A700...

Zależy do czego. Do dłuugich szkieł nie.
Tak jak np. Wujek fotografuje to Sony jest bardzo kiepskim wyborem. Ale do rajdów to jednak chyba do 300, 400 mm i raczej zumy. Dlatego ni cholery nie rozumiem az takiego NIE dla tego systemu dla tych zastosowań.
Jeszcze gdyby ktos podniósł AF to może, moze... :-)

Sunders - Sob 07 Mar, 2009

Poza tym D300 i 50D są szybsze/tryb seryjny/, a to podczas focenia rajdów może mieć znaczenie.
MC - Sob 07 Mar, 2009

Sunders, od A200 z cala pewnoscia. Ale D60 juz nie...
marcin-vlc - Sob 07 Mar, 2009

jedyny problem jaki widze w zestawie D60 + wspomniane obiektywy, to szybkosc AFu, obiektywy mimo ze ciemne i tak bedziesz musial przymykac, zeby wydluzyc czas naswietlania, do ciasnych nawrotow przyda sie szeroki kit, ale to glownie zalezy od tego jakie ujecia preferujesz i gdzie uda Ci sie znalezc fajna miejscowke, tele czasem sie przyda na jakiejs prostej. AF najlepiej w trybie AFC, a jak mozna w D60 przypisac AF do klawisza AE-L/AF-L, to polecam Ci pocwiczyc w ten sposob, jak sie przyzwyczaisz to bedzie Ci wygodniej.
mavierk - Sob 07 Mar, 2009

I można dokupić np. 300/4, a tego Sony już nie ma.
Czyli równie dobrze można kupić k100d :)

RB napisał/a:
Wkraczaj Waść. Wszakeś zielony.
Powinieneś dostać warna za dyskryminację rasową zielonych :P

Sunders napisał/a:
D300 i 50D są szybsze/tryb seryjny/

MC napisał/a:
od A200 z cala pewnoscia. Ale D60 juz nie...

:???: :???: :???: :???: :???: :???:

SlawGaw - Sob 07 Mar, 2009

witam dzis zakupiłem nikona d60 z obiektywem af-s dx zoom nikkor 18-55mm f/3.5-5,6g ed 2
oraz af-s dx zoom -nikkor 55-200mm f/4-5,6g ed.
co sadzicie o takim zestawie za 2155 pln .?

Nic. Mi to wsio rybka czym będziesz foty robił, bo chyba po to kupiłeś aparat?
Nie zawracaj głowy duperelami.
Miłej zabawy z foceniem.

SlawGaw napisał/a:
Nie zawracaj głowy duperelami.
Miłej zabawy z foceniem.

Słusznie prawi, dać Mu/...../ :mrgreen: , bo tym zestawem da się zdjęcia robić :cool: i w stosunku do poprzedniego/kompakt za 400PLN/ jest to postęp :mrgreen: