|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Test aparatu Canon PowerShot SX1 IS
RobertO - Sro 04 Mar, 2009 Temat postu: Test aparatu Canon PowerShot SX1 IS Niedawno opublikowaliśmy test aparatu Canon PowerShot SX10 IS, a teraz przyszła pora na test Canona PowerShot SX1 IS. Czy zastosowany w aparatach obiektyw z 20-krotnym zoomem optycznym to ta sama konstrukcja? Czy zastosowanie matrycy CMOS w SX1 poprawiło jakość zdjęć? Na te i inne pytania staramy się odpowiedzieć z naszym najnowszym teście.
http://www.optyczne.pl/90...hot_SX1_IS.html
Zapraszamy do lektury i do dyskusji.
MC - Sro 04 Mar, 2009
To ja tylko szybko napisze, ze zdjecia przykladowe nie daja sie sciagnac. Wywala blad.
Jesienny - Sro 04 Mar, 2009
Ano zdjęcia się nie otwierają, a te z porównania w teście .. cóż różnicy między CCD a CMOS-em nie widać za bardzo, tak na prawdę chyba w tym wypadku lepiej mieć lepsze własności na najniższych ISO w przypadku CCD, niż tak samo nieużyteczne wysokie ISO w obu aparatach, czekamy na dostępność zdjęć testowych :}
RobertO - Sro 04 Mar, 2009
MC napisał/a: | To ja tylko szybko napisze, ze zdjecia przykladowe nie daja sie sciagnac. Wywala blad. |
no wiem, wiem. wojtek cos poknocil przy kopiowaniu. rano poprawimy bo teraz ma on za wolne lacze
mavierk - Sro 04 Mar, 2009
linki do zdjęć nie działają
Jerry_R - Sro 04 Mar, 2009
Czy przewidujecie robic aktualizacje testu, kiedy bedzie dostepny firmware udostepniajacy zapis zdjec RAW?
RobertO - Czw 05 Mar, 2009
przykladowe fotki juz dzialaja
Jerry_R, w sumie myslalem o tym, ale wszystko zalezy od mozliwosci czasowych
Jerry_R - Czw 05 Mar, 2009
RobertO napisał/a: | przykladowe fotki juz dzialaja |
Dzieki, rozwazalem zakup tego aparatu "w rodzinie". Jednak po obejrzeniu fotek, poszukam raczej czegos innego.
Dzieki za test!
Jesienny - Czw 05 Mar, 2009
Po oglądnięciu fotek testowych widać to co przedtem, CMOS w kompakcie nic nie zmienia. Jak kiszka była tak i jest nadal. Przy rozwoju micro 4/3 i podobnych systemów takie mega-kompakty nie mają racji bytu.
Jak kompakt, to mały, z małym zoomem, dobrym obiektywem i małopikselową matrycą, oraz słodkie gadżeciki dla kobiecych torebek.
Lepiej patrzeć w kierunku Sigm DP-1/2 - za takim kierunkiem rozwoju aparatów kompaktowych jestem jak najbardziej za.
MC - Czw 05 Mar, 2009
O wlasnie. Jak cos kieszonkowego to ktoras z w/w Sigm.
Jak cos wiekszego, ale nie lustrzanka to cos z mikro 4/3 lub podobne. Tutaj niestety nie ma sensu.
Jerry_R - Pią 27 Mar, 2009
Test na DPReview: http://www.dpreview.com/reviews/canonsx1is/
|
|