forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 400D + 28-75 czy K20D + 18-55AL II

1zl - Czw 05 Mar, 2009
Temat postu: 400D + 28-75 czy K20D + 18-55AL II
Witam!

Mam 3k na aparat + obiektyw.
Ktory kupic?

Prosze o jakas rade co wybrac?

Pozdr.

RB - Czw 05 Mar, 2009
Temat postu: Re: 400D + 28-75 czy K20D + 18-55AL II
1zl napisał/a:
Witam!

Mam 3k na aparat + obiektyw.
Ktory kupic?

Prosze o jakas rade co wybrac?

Pozdr.

Z tych dwóch zestawów to ten drugi.

1zl - Czw 05 Mar, 2009

Dlaczego?

Przegladalem galerie na http://www.flickr.com/photos/vbossi/page101/ i ostrosc oraz kolorki z 400D + 28-75 mnie powalila...

RB - Czw 05 Mar, 2009

1zl napisał/a:
Dlaczego?

Przegladalem galerie na http://www.flickr.com/photos/vbossi/page101/ i ostrosc oraz kolorki z 400D + 28-75 mnie powalila...

Bo 18mm to juz cos w rodzaju szerokiego kąta, a 28mm to tak podchodzi pod standartowy...
Obejrzyj sobie zdjęcia z k20. Jak Cie nie powala to nie kupuj. A tak poważnie to co Ty chcesz fotografować i czemu nie możesz sobie innych zestawów skompletować?

1zl - Czw 05 Mar, 2009

np. jakich? :)
RB - Czw 05 Mar, 2009

1zl napisał/a:
np. jakich? :)

Do wyboru:
http://www.ceneo.pl/Lustrzanki_cyfrowe
http://www.ceneo.pl/Obiektywy

1zl - Czw 05 Mar, 2009

no to zes mi teraz pomogl :)
Sunders - Czw 05 Mar, 2009

Z tych dwóch bezapelacyjnie K20D+18-55AL II. Ten zestaw wszystko ma lepsze i puszkę i obiektyw.
Sprecyzuj, czy masz 3kiloPLN na puszkę+jeszcze "trochę" na obiektyw, czy 3kilo na wszystko i co ewentualnie zamierzasz fotografować?

1zl - Czw 05 Mar, 2009

Mam 3k na start.
Do szczescia potrzebowalbym 1, gora 2 obiektywow :)

Mam sliczna zone i coreczke wiec chcialem do podstawowego szkla dokupic jakies portretowe. Ten FA 43/1.9 jest wypasny...

Sunders - Czw 05 Mar, 2009

Zestaw niezły. teraz kupujesz puszkę z kitem i zbierasz na stałkę. Rozważ tylko czy DA 70/2,4 nie będzie lepiej pasować jako portretowy do zestawu z tym kitem.
MC - Czw 05 Mar, 2009

Zdecydowanie Pentax. A do portretow to faktycznie cos dluzszego lepiej.
mavierk - Czw 05 Mar, 2009

1zl napisał/a:
Ten FA 43/1.9 jest wypasny...
owszem :]
oracle - Pią 06 Mar, 2009

ależ Canon też da radę :D

Wg mnie na początek dobre będzie słabsze body ale dwa obiektywy które starczą na dłużej i nie dostarczą dużej dawki frustracji.

Np taki tamron 17-50 akurat pasuje do każdego z systemów i kosztuje 1400zł. Do tego Sigma 70-300 APO DG Macro to ok 700zł i puszka za 900zł - akurat pasuje jak ulał Canon 400D.

Pentax oczywiście też da radę ale inna półka cenowa. Inny system szkieł. Może i lepsze wykonanie ale czy to początkującemu będzie potrzebne? Mnie np rozmiary 350D nie przeszkadzają a robie jakieś 100 fotek dziennie i większość z ręki.

Misek - Pią 06 Mar, 2009

oracle napisał/a:
puszka za 900zł - akurat pasuje jak ulał Canon 400D

Obawiam się że kolega chce nowy aparat, a za 900 zł nowego 400D nie kupisz. Na allegro też będzie ciężko, chyba że zestaw i sprzedanie reszty gratów.

belkot77 - Pią 06 Mar, 2009

450D+kit+85 1.8 lub jak cie nie stac 50 1.8.
1zl - Sob 07 Mar, 2009

Kupilem uzywanego 5D + 50mm/F1.4

Od wczoraj przez niego bardzo malo spalem :P

Pozdr.

Sunders - Sob 07 Mar, 2009

Za 3k :?: I wszysko działa bez zarzutu :?: Gratulacje :!: Rewelacyjny zakup :smile:
kozidron - Sob 07 Mar, 2009

1zl napisał/a:

Od wczoraj przez niego bardzo malo spalem :P

Pozdr.

no gratuluje, celowałeś zupełnie inaczej ale skończyłeś bardzo udanie....świetny wybór... :cool: !

Misek - Sob 07 Mar, 2009

Że tak sie zapytam odstałeś coś jeszcze do body i obiektywu??

Nie chce źle prorokować, ale są 3 możliwości:
-aparat jest kradziony
-trafiłeś na mega jelenia
-ma nawalone 200 tys klatek i zaraz migawka się skończy + jakies mega ślady użytkowania, ogólnie zjechany i nie szanowany sprzęt.

W sensie czy masz coś jeszcze nie mówie o ładowarce, tylko jakiś papierach potwierdzających legalność pochodzenia aparatu.

mavierk - Nie 08 Mar, 2009

Misek napisał/a:
-aparat jest kradziony
to by było smutne.
Misek napisał/a:
-trafiłeś na mega jelenia
każdy sprzedaje za cenę, jaką uważa za słuszną.
Misek napisał/a:
-ma nawalone 200 tys klatek i zaraz migawka się skończy + jakies mega ślady użytkowania, ogólnie zjechany i nie szanowany sprzęt.
nawet jeśli trzeba bedzie wymienić migawkę, to tylko dodatkowe 500zł :P
Misek - Nie 08 Mar, 2009

mavierk napisał/a:
każdy sprzedaje za cenę, jaką uważa za słuszną.

Owszem, każdy może sprzedać za ile chce. Jednak chyba 99% osób które mają cyfrowe lustra wie co to Internet i allegro.pl. Na alledrogo używane 50mm f/1.8 chodzą po 360-370 zł, nowy można mieć za 440, niby 70 zł wiecej, ale nowy i z gwarancją. Taki zestaw na allegro spokojnie zszedł by za 4000 zł.

Ja poprostu nie wierze w okazję, może dlatego że jakoś nigdy na taką nie trafiłem.

mavierk - Nie 08 Mar, 2009

no ja trafiłem i nie żałuję ryzyka, które podjąłem :)
oracle - Pon 09 Mar, 2009

nie wierzysz w okazje?
To co powiesz na mojego 350D za... 300zł z 4000 fotkami na liczniku (potwierdzone przez serwis) torbą i kartą pamięci?

Zenita E (jak nówka zresztą jak i reszta obiektywów) Jupitera 85/2 (ok 250zł osobno) Pentacona 200/4 (ok 100-150zł osobno) i mir 50/3.5 (ok 50zł osobno) -
kupiłem za 270zł podczas gdy 1 obiektyw może tyle kosztować. Zestaw w stanie idealnym.

Ostatnio na allegro Zenit 12XP + tair 11A i helios poszedł za 300zł.
sam Tair chodzi spokojnie kolo 400zl.

Obiektywy z mocowaniem canona:
Vivitar 28-70 F/2.8 (unikat na skale światową nawet google nic o nim nie wie) + Canon 50/1.8 z uszkodzonym autofocusem razem za 200zł kupiłem. Naprawa wyniosła by mnie 150zł ale przeważnie ostrze ręcznie więc nie chce mi się tyle wydawać.

I takich okazji jest mnóstwo, wystarczy się dobrze wypytać sprzedawcy i w 99% będziemy w stanie stwierdzić czy ktoś kręci czy nie.

No i korekta. 50/1.8 można kupić już od 250zł za używkę. Nawet gdyby się zepsuł to naprawa wyniesie do 200zł (tyle mi powiedział max za naprawę dowolnej usterki w tym obiektywie serwis w katowicach.)

I to jest bzdura że nie ma okazji. Codziennie jakiś zestaw w niesamowitej cenie się pojawia. Ostatnio był 400D w zestawie z obiektywami i innymi ...... i wychodziło że w najgorszym wypadku jakbyś sprzedał resztę to body za 600zł zostanie. W najlepszym miałbyś go za darmo.

Trzeba sobie wszystko przekalkulować dokładnie i zobaczyć czy się opłaca - zachęcam do takich przeliczeń bo gdyby nie używki to dziś miałbym jakiś "szajskompakt".

Misek - Pon 09 Mar, 2009

oracle może problem tkwi w tym że ja szukam samej 50mm. Tak jak pisałem, obserwowałem 4 aukcje z 50mm i 2 na których obiektywy były jeszcze z gwarancją skończyły się na 370 i 380 zł. Te na których obiektywy były juz bez gwarancji konczyły się na kwotach 340-350 zł juz nie pamiętam nawet. Nie jestem jakiś świerzakiem na allegro, wiem jak licytować, ale w dziale foto jakoś nic nie widze w dobrej cenie. Możliwe że jak bym licytował zestawy to po sprzedaniu reszty gratów by wyszło 200 zł. Jak masz do sprzedania zadbane 50mm to napisz, chętnie kupie za 220-250 zł.
komor - Pon 09 Mar, 2009

W życiu bym nie kupił używanego plasticzaka 50/1.8 o parędziesiąt złotych taniej niż nowy. Akurat ten obiektyw to nie bardzo... :)
oracle - Pon 09 Mar, 2009

"Jak masz do sprzedania zadbane 50mm to napisz"
Mam do sprzedania ale na pewno nie zadbane :D

Ten obiektyw (50/1.8 II) to największy szajs mechaniczny jaki widziałem. Ja swojego musiałem składać z części. Znam przynajmniej 3 osoby którym ten obiektyw się rozleciał albo zepsuł. Z wszystkich 3 które go w ogóle miały.

Fakt optycznie jest ok.

Ale gdybym miał wybierać pomiędzy nim a heliosem to wybrałbym 20 letniego heliosa. Tak swoją drogą to gdyby nie to że go dostałem prawie za darmo to bym nie kupił wcale.

A co do okazji to bardzo słabo szukasz. Ostatnio mogłem kupić za 300zł z roczną gwarancją i kilka dni nie było chętnego.
Misek:
Na prawdę, masz wyjątkowego pecha jeśli chodzi okazje.

belkot77 - Pon 09 Mar, 2009

oracle napisał/a:
Ten obiektyw (50/1.8 II) to największy szajs mechaniczny jaki widziałem. Ja swojego musiałem składać z części. Znam przynajmniej 3 osoby którym ten obiektyw się rozleciał albo zepsuł. Z wszystkich 3 które go w ogóle miały

Mam od dwoch lat i nic sie nie stalo

oracle napisał/a:
Ale gdybym miał wybierać pomiędzy nim a heliosem to wybrałbym 20 letniego heliosa

Mialem heliosa zamienilem na 50 1.8

Wujek_Pstrykacz - Pon 09 Mar, 2009

Helios to mi służy do oglądania slajdów pod światło, do aparatu bym go nie podpiął - kiszka.
belkot77 - Pon 09 Mar, 2009

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Helios to mi służy do oglądania slajdów pod światło, do aparatu bym go nie podpiął - kiszka

No bez przesady. Robilem nim zdjecia. Dobry obiektyw ale 50 1.8 moim zdaniem lepszy

RB - Pon 09 Mar, 2009

belkot77 napisał/a:

No bez przesady. Robilem nim zdjecia. Dobry obiektyw ale 50 1.8 moim zdaniem lepszy

Ja tez robiłem, nawet do dziś posiadam. Jak najbardziej zgadzam się z Wujkiem. Widać, że Gieliosy są średnio powtarzalne.

A plajstikowy Canon potrafi wbrew pozorom długo służyć. Znam takie przypadki.

Wujek_Pstrykacz - Sro 11 Mar, 2009

belkot77 napisał/a:
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Helios to mi służy do oglądania slajdów pod światło, do aparatu bym go nie podpiął - kiszka

Na tyle dobry aby te slajdy pooglądać. :mrgreen:
prophet - Czw 12 Mar, 2009

Szkoda że autor watku nie chwali sie jak jego nowa zabawka, mam watpliwosci co do ceny za jaka kupił zestaw, cos musi byc nie teges. Jakis czas temu 5d, sama puszka uzywka, z przbiegiem 20k w idealnym stanie sprzedała sie za 4000, momentalnie.
Misek - Pią 13 Mar, 2009

Też jestem ciekaw. Sam obiektyw na alledrogo jest wart 900 zł, wiec 5D wyszło troche ponad 2000 zł. FF w cenie 450D :lol:
Sunders - Pią 13 Mar, 2009

1zl napisał/a:
Sob 07 Mar, 2009 18:32

Od wczoraj przez niego bardzo malo spalem

To "ostatni komunikat nadany" przez autora tego wątku :!:
Kupił 5D+50/1,4 za cenę do 3000PLN :!: :?: :!:
Pozostawia pytania forumowiczów bez odpowiedzi :???:
Czy tam gdzie teraz przebywa nie ma dostępu do internetu :idea: :???:

prophet - Pią 13 Mar, 2009

A moze chłop dostał przesyłkę i się załamał :wink:
MC - Sob 14 Mar, 2009

Tez sie zastanawiam skad ta cisza...
oracle - Sob 14 Mar, 2009

Pewnie kupił i już tu nie zagląda a wy snujecie spiskowe teorie :zalamany:

Ale w zasadzie to dzięki temu że ludzie są podejrzliwi to da się chwycić okazję i na starcie odpada konkurencja :D