forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - tamrac - kata - co myslicie?

jiro - Pon 09 Mar, 2009
Temat postu: tamrac - kata - co myslicie?
Witam,

mam pytanie co do firmy tamrac i ich wyrobow... jak to wypada jakosciowo? np. w porownaniu do lowepro, bo szukam torby - konkretnie okreslonej rozmiarowo i poki co widze dwie na horyzoncie:
tamrac
http://www.foto-net.pl/sk...m-2-czarny.html

kata
http://jabbafoto.pl/opis/258467/kata-dc-445.html

zastanawiam sie czy ta kata jest wystarczajaco sztywna(podobnie zreszta ten tamrac)... porownujac np. z lowepro nova(ta torba bardzo mi sie podoba, ale niestety zaden rozmiar mi nie odpowiada).

lupo57 - Pon 09 Mar, 2009

polecam kata445 mam taką, użytkuje i chwale sobie
MM - Pon 09 Mar, 2009

Jutro prawdopodobnie kupię tę torbę Kata, więc napiszę dokładniej. Widziałem jej mniejszych braci, pomacałem. Nie jest to wzorzec sztywności typu "KATA", bo wtedy by musiała kosztować z dwa razy więcej. Ale jest dobrze wykonana i praktyczna. Może pas naramienny nie jest świetny, ale zawsze można podpiąć coś z Lowepro. Mnie pasuje idealnie jej rozmiar. Na wcisk wejdzie to co muszę mieć przy sobie.
FotoTomek - Wto 10 Mar, 2009

Może nie konkretnie o Kata, ale o ogólnie o Tamracu. Mam plecak tej firmy i jestem z niego bardzo zadowolony. Do jakości wykonania nie mogę się przyczepić. Jest Made in USA - może to ma znaczenie. Bardzo wygodny, wszystko ładnie się otwiera i zamyka. Poza tym to jest dość ciekawy system - plecak, ale otwierany jak torba.
MM - Sro 11 Mar, 2009

Niestety Kata DC 445 odpadła. To co ładnie wygląda na zdjęciach w praktyce nie zdało egzaminu. Już się ucieszyłem jak ją do ręki wziąłem (że taka mała i kompaktowa), ale też coś mnie tknęło. Niestety - mogę przymknąć oko na cienkie i dość miękkie ścianki i przegródki wewnętrzne, mogę przepinać pasek z Lowepro, ale torby nie rozciągnę. Nie mieści się na "stojąco" 70-200/2.8 IS L i to pogrzebało sprawę ( do zdjęć musieli zrobić małe oszustwo i zdjąć także dekiel od strony body). Zabrakło jakieś 1,5 centymetra. Torbę da się tak zapiąć, tylko wtedy jest to sztuka dla sztuki. Szukam dalej - jak ktoś ma 70-200 w wersji f/4 to może kupować.