forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Dźwięk migawki w canonach i nikonach

kosti - Wto 10 Mar, 2009
Temat postu: Dźwięk migawki w canonach i nikonach
Nie słuchałem wyższych modeli canona i nikona ale kolega ma d80 i zdziwiłem się że mój 450d ma bardziej ostry i piskliwy dźwięk w porównaniu do miękkiego d80.. Zacząłem zastanawić się czy to nie wada fabryczna.. Jak u was?
jasiekcom - Wto 10 Mar, 2009

nie potrzebnie się dziwisz i marwisz tak po prostu jest choć ja tez nie mogłem się przyzwyczaić do dźwięku w 40d po tym jak przez długi czas fociem 400d :wink: tak wiec wszstko jest OK
benetnash - Wto 10 Mar, 2009

Canony rzeczywiście wydają zupełnie inny dżwięk niż d80, imo nie ma się czym martwić.
edmun - Wto 10 Mar, 2009

nie mówiąc o pentaksach które aż miło było posłuchać mi ostatnim czasem

(a nie wspominając o A350 które wydaje takie dźwięki że nici z fotografii ptaków ;) )

avalon - Wto 10 Mar, 2009

Cytat:
(a nie wspominając o A350 które wydaje takie dźwięki że nici z fotografii ptaków ;) )

Pocieszające, że nie tylko ja to zauważyłem. Czyli moje spostrzeżenie nie jest wynikiem jakichś uprzedzeń systemowych. Bawiłem się co prawda A300 i tez zauważyłem, że odgłos lustra był koszmarny. W połączeniu z niefajnym tworzywem z jakiego wykonany jest korpus wywarło to na mnie mało pozytywne wrażenie.
Natomiast odgłos lustra w 40D jest bardzo przyjemny i cichutki w porównaniu z olkowym, a w odróżnieniu od A300 jeszcze przyjemnie brzmi.

kozidron - Wto 10 Mar, 2009

edmun napisał/a:
nie mówiąc o pentaksach które aż miło było posłuchać mi ostatnim czasem

jeżeli można mieć jakieś pozytywne doznania przy słuchaniu dźwięku migawki, to fakt, że K10-tki miło posłuchać........

Rizzo - Wto 10 Mar, 2009

a900 też do cichych nie należy, chociaż lubiłem ten klasyczny dzwięk a300. Nikony są zdecydowanie najcichsze. Nie wiem jak reszta Pentaxow
kozidron - Wto 10 Mar, 2009

Rizzo napisał/a:
chociaż lubiłem ten klasyczny dzwięk a300

klasycznym bym go nie nazwał :razz:

palindrom - Wto 10 Mar, 2009

Sami tego chcieliście. Dźwięk migawki w Pentax'a K20D z założonym FA★28-70/2.8, Enna 135/2.8 oraz CZJ Pancolar 80/1.8 (bo się różnią w zależności od obiektywu :) )

http://www.joemonster.org/p/153387/

Gdyby player nie działał, można ściągnąć plik tutaj.

mnich - Wto 10 Mar, 2009

A ja też dorzucę swoją cegiełkę i powiem że dzwięki lustra/migawki w Nikonie D300 różnią się w zależności od trybu RAW lub jpg
davaeorn - Wto 10 Mar, 2009

ja naprawdę lubię swój aparat - ale dźwięki jakie emituje podczas robienia zdjęcia są zimne, metaliczne i ogólnie mało fajne - oczywiście już się przyzwyczaiłem, ale na początku mni eto dośc mocno raziło...
Kocur - Wto 10 Mar, 2009

Już dawno zauważyłem jak jeszcze używałem T 28-300, że dźwięk zmienia się w zależności od przestrzeni jaka jest pomiędzy lustrem a tylną soczewką obiektywu. Generalnie im jest jej więcej, tym niższy dźwięk.

Co nie zmienia faktu, że Canony w porównaniu z Nikonami IMO kłapią okrutnie, chociaż osobiście lubię ten dźwięk :D

Sunders - Wto 10 Mar, 2009

Ja też, bo przypomina mi utwór Souvenir de Chine z Les Concerts En Chine Jean Michel`a Jarre`a, chociaż nie jestem pewien czy tam wykorzystano dźwięk canona :smile:
novy - Sro 11 Mar, 2009

Kocur napisał/a:
Co nie zmienia faktu, że Canony w porównaniu z Nikonami IMO kłapią okrutnie, chociaż osobiście lubię ten dźwięk :D

Nie ma co generalizować porównaj Canona 400D i 40D - jest kolosalna różnica.

Zresztą sam posłuchaj:

400D vs 40D shutter sound

Baku - Sro 11 Mar, 2009

Odgłos 40tki można porównać do dźwięku jaki wydaje z siebie maszyna do pisania :lol:
WojciechW - Sro 11 Mar, 2009

Wyjąłem K20D z szuflady, żeby przez chwilę porozkoszować się odgłosem lustra. Ale nie mam skali odniesienia. Czy jest ktoś, kto obiektywnie może porównać go z innym opisywanym tu sprzętem.

Pozdrawiam,
WojciechW

palindrom - Sro 11 Mar, 2009

Ja niestety nie. Mogę porównać tylko do Zenitów i Praktici, choć się chyba nie podejmę :)
away - Sro 11 Mar, 2009
Temat postu: Re: Dźwięk migawki w canonach i nikonach
kosti napisał/a:
Nie słuchałem wyższych modeli canona i nikona ale kolega ma d80 i zdziwiłem się że mój 450d ma bardziej ostry i piskliwy dźwięk w porównaniu do miękkiego d80.. Zacząłem zastanawić się czy to nie wada fabryczna.. Jak u was?

to nie wada, 450D naprawde tak skrzeczy. Beznadziejny dźwięk... no ale przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka ;)

muzyk - Czw 12 Mar, 2009
Temat postu: Re: Dźwięk migawki w canonach i nikonach
away napisał/a:
kosti napisał/a:

to nie wada, 450D naprawde tak skrzeczy. Beznadziejny dźwięk... no ale przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka ;)

Skrzeczy? To lustro naparza, że umarłego by zbudziło. :lol:

fafniak - Czw 12 Mar, 2009

palindrom, alez ty szybko umiesz zieniac szkla... :?: :!: :razz: :razz: :razz:
komor - Czw 12 Mar, 2009

Nie, palindrom zatrzymuje wektor czasu podczas zmiany obiektywu. :)
mavierk - Czw 12 Mar, 2009

komor napisał/a:
Nie, palindrom zatrzymuje wektor czasu podczas zmiany obiektywu. :)
każdy fizyk to potrafi :]
palindrom - Czw 12 Mar, 2009

Traktujemy czas jak parametr skalarny, a to raczej dość upośledzony wektor ;]

fafniak,
musiałbyś mnie zobaczyć na koncercie pod sceną, z Zenitem... :mrgreen:

Arek - Czw 12 Mar, 2009

palindrom napisał/a:
z Zenitem...
w trybie seryjnym...
fafniak - Czw 12 Mar, 2009

Arek napisał/a:
w trybie seryjnym...
o kurna.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
az sie poplulem :twisted: :mrgreen: :razz:

No to chyba wszystko w tym temacie ;)
edmun - Czw 12 Mar, 2009

nie zrozumiałem :( :???: :zalamany: :cry:
MC - Czw 12 Mar, 2009

Jest jeden jedyny czlowiek na swiecie, ktory by umial robic Zenitem zdjecia seryjne...

MC napisał/a:
Jest jeden jedyny czlowiek na swiecie, ktory by umial robic Zenitem zdjecia seryjne...

Jest jak Yeti, każdy o nim słyszał ale nikt go nie widział :mrgreen:

edmun - Czw 12 Mar, 2009

tfu już zrozumiałem, po prostu widząc nazwę Zenith, przed oczami pojawił mi się Helios, który za nic nie pasował mi do teorii nie używania trybu seryjnego

mój błąd... nie wiem czemu... chyba za dużo właśnie z Heliosem biegam