|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - coś nie tak z ostrością ?
donat - Wto 10 Mar, 2009 Temat postu: coś nie tak z ostrością ? mam problem, nie do końca ostre zdjęcia mi wychodzą :/ po przybliżeniu na 100 % w Lightroomie widzę że brak im ostrości, zastanawiam się z czego to wynika ? Mój kolega który ma troszkę większe pojęcie niż ja o sprzęcie i fotografowaniu mówił mi że to może być problem z obiektywem lub z samym aparatem ( mój sprzęt to: canon 400d, EF70-200mm f/4L USM) czy ktoś z Was bardziej doświadczonych fotografów mógłby spojrzeć na te zdjęcia i wypowiedzieć się na temat ? Będę bardzo wdzięczny. poniżej zamieszczam zdjęcia wyeksportowane do JPG w masymalnej jakości, były robione w RAWach
http://public.me.com/donat.w
belkot77 - Sro 11 Mar, 2009
Jezeli chodzi o pierwsze zdjecie to widac ewidetnie ze ostrosc jest ustawiona na obrozy zamiast na pysku psa. Moze to byc spowodowane dwoma przyczynami albo masz BF bardzo duzy (nie sadze) albo bardziej prawdopodobne nie trafiles AF tam gdzie chciales (rozwiazanie - ustaw AF tylko na jeden punkt w aparacie). Po drugie zdjecie jest poruszone co powoduje ze nie jest ostre (albo kup statyw albo krotsze czasy wybieraj).
Drugie zdjecie jest ok. Moze lekko poruszone. Da sie wyciagnac wyostrzaniem
raczej nie podejrzewam wady aparatu i obiektywu.
donat - Sro 11 Mar, 2009
belkot77 napisał/a: | Jezeli chodzi o pierwsze zdjecie to widac ewidetnie ze ostrosc jest ustawiona na obrozy zamiast na pysku psa. Moze to byc spowodowane dwoma przyczynami albo masz BF bardzo duzy (nie sadze) albo bardziej prawdopodobne nie trafiles AF tam gdzie chciales (rozwiazanie - ustaw AF tylko na jeden punkt w aparacie). Po drugie zdjecie jest poruszone co powoduje ze nie jest ostre (albo kup statyw albo krotsze czasy wybieraj).
Drugie zdjecie jest ok. Moze lekko poruszone. Da sie wyciagnac wyostrzaniem
raczej nie podejrzewam wady aparatu i obiektywu. |
co to takiego BF ? NIe za bardzo się znam bo dopiero temat poznaję a AF ustawiłem na jeden punkt bo już czytałem gdzieś że w 400d to ponoć najlepiej działa ten środkowy i tylko jego mam ustawionego
lupo57 - Sro 11 Mar, 2009
donat napisał/a: | co to takiego BF ? NIe za bardzo się znam bo dopiero temat poznaję a AF ustawiłem na jeden punkt bo już czytałem gdzieś że w 400d to ponoć najlepiej działa ten środkowy i tylko jego mam ustawionego |
poczytaj
http://www.michaldulemba....cus-wykrywanie/
a co do jednego punktu AF, nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie były już na ten temat rozmowy na tym forum
pozdrawiam
donat - Sro 11 Mar, 2009
lupo57 napisał/a: | a co do jednego punktu AF, nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie były już na ten temat rozmowy na tym forum
pozdrawiam |
no właśnie muszę poczytać przy chwili wolnej, (jak tylko skończę sesję poprawkową )
|
|