|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - optyka
bsiuda - Wto 10 Mar, 2009 Temat postu: optyka Witam,
dostałem takie pytania na zaliczenie i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi a może ktoś będzie wiedział.
1. W jaki sposób ogranicza się dystorsje w prostych obiektywach średnioogniskowych?
2. Na jakiej zasadzie oparta jest konstrukcja obiektywów szerokokątnych o ogniskowej krótszej od odległości roboczej obiektywu w aparatach lustrzanych.
Z góry dzięki
AM - Wto 10 Mar, 2009
2. Taki link na szybko - http://www.rondexter.com/...us_and_tele.htm
Ale lepiej poczekaj, bo jest tu pare osob, ktore znaja sie na rzeczy.
palindrom - Sro 11 Mar, 2009
1. W jaki sposób ogranicza się dystorsje w prostych obiektywach średnioogniskowych?
Nie słyszałem terminu "średnioogniskowy", przecież wszystko jest względne ;]
- Pojedyncza soczewka cienka jest wolna od dystorsji.
- Jeżeli przesłona aperturowa jest umieszczona przed układem optycznym, wykazuje on dystorsję beczkowatą.
- Jeżeli przesłona aperturowa jest umieszczona za układem optycznym, wykazuje on dystorsję poduszkowatą.
- Jeżeli połączyć te dwa ostatnie fakty w całość: układy optyczne, w których przesłona aperturowa umieszczona jest w środku układu, a on sam jest względem tej przesłony symetryczny, są wolne od dystorsji. Przykładem mogą być obiektywy z rodziny Steinheila.
2. Na jakiej zasadzie oparta jest konstrukcja obiektywów szerokokątnych o ogniskowej krótszej od odległości roboczej obiektywu w aparatach lustrzanych.
Jeżeli masz zaliczenie z optyki na takim poziomie, to musisz wiedzieć co to są płaszczyzny główne i jak działa teleobiektyw. Dla przypomnienia - teleobiektyw składa się z części skupiającej i rozpraszającej. Po wykonaniu rysunku biegu promieni okaże się, że paradoksalnie załamanie światła zachodzi zanim światło dotrze do obiektywu Gdyby policzyć położenia płaszczyzn głównych, okaże się że są one przesunięte przed układ optyczny.
Ten fakt wykorzystuje się w układach typu rybie oko, stosując układ teleobiektywu na odwrót - najpierw część rozpraszająca, potem część skupiająca. Dzięki temu obrazowa płaszczyzna główna obiektywu może znaleźć się bardzo blisko kliszy/matrycy, choć sam obiektyw jest dużo dalej.
Tutaj zamieściłem schemat rybiego oka z zaznaczonymi płaszczyznami głównymi:
http://forum.optyczne.pl/...ighlight=#66450
|
|