|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Statyw ...aluminium czy kompozyty ???
R.Roobs - Pią 13 Mar, 2009 Temat postu: Statyw ...aluminium czy kompozyty ??? Jaki wpływ na stabilność ma rodzaj materiału użytego do jego budowy ?
Czy warto przepłacać ???
RB - Pią 13 Mar, 2009 Temat postu: Re: Statyw ...aluminium czy kompozyty ???
R.Roobs napisał/a: | Jaki wpływ na stabilność ma rodzaj materiału użytego do jego budowy ?
Czy warto przepłacać ??? |
Różnice IMO ogromne nie są (charakterystyki tłumienia drgań są zwykle nieco różne,) choć włokna zwykle tłumia drgania szybciej. Generalnie nie tylko o materiał chodzi. Można zrobić trzęsący się statyw z włókien węglowych i b. stabilny z aluminium.
Niemniej jednak jeśli Cię stać to IMO warto dopłacic do włokien. Jeśli pytasz to raczej skłaniasz się ku tańszemu rozwiązaniu. Nie w stabilności główna różnica między aluminium a włoknem węglowym czy bazaltowym.
Zobacz tu:
http://www.tvwg.nl/testra...n/statieven.htm
i porównaj jak zachowuje się aluminiowe Manfrotto 028B i węglowe Gitzo G1327.Oba to to jest jak na nasze warunki hajend. Popatrz też na masy obu statywów i na ceny...
R.Roobs - Nie 15 Mar, 2009
Maniak... Zawsze mam problemy z zakupem czegokolwiek , wiedząc że mam skłonności do wydawania więcej niż trzeba staram się już dobrze wydać te pieniądze ...dlatego zanim coś kupie zadaje sporo pytań
Skoro statyw to wydatek raz na kilka lat ...zainteresował mnie Gitzo GT2530 , Gitzo GT3540LS ,problem w tym że nie mam gdzie sobie na żywca dokonać porównania
mnich - Nie 15 Mar, 2009
R.Roobs, Na Odrzańskiej pytałeś? Tam powinni mieć taki ciekawy sprzęt?
R.Roobs - Nie 15 Mar, 2009
mnich ...a widzisz...całkiem zapomniałem
[ Dodano: Pon 16 Mar, 2009 10:18 ]
mnich dzwoniłem ...ni majom
|
|