|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D60 VR czy moze body D80...
Grzechuu - Pią 13 Mar, 2009 Temat postu: Nikon D60 VR czy moze body D80... Witam,
zamierzam dzisiaj kupić Nikona D60 tylko trochę się waham ponieważ nie wiem czy kupić go z kitowy obiektywem posiadającym stabilizację czy może bez (różnica w cenie 400zł) albo wybrać D80 gdzie samo body jest tańsze niż D60 z VR i uzbierać na jakiś obiektyw? Wizja czekania nie bardzo mi się uśmiecha, ale czasami warto...
A może coś zupełnie innego i wybrać np. Sony DSLR-A300K + DT 18-200mm??
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Misek - Pią 13 Mar, 2009
Bierz D80, D60 to straszny kastrat.
RB - Pią 13 Mar, 2009
Misek napisał/a: | Bierz D80, D60 to straszny kastrat. |
W d60 wycięli co wycięli, ale soft matrycy w stos. do d80 poprawili zauważalnie.
Misek - Pią 13 Mar, 2009
RB napisał/a: | Misek napisał/a: | Bierz D80, D60 to straszny kastrat. |
W d60 wycięli co wycięli, ale soft matrycy w stos. do d80 poprawili zauważalnie. |
IMO nie rekompensuje to tego co wycieli, ale to tylko moje zdanie.
benetnash - Pią 13 Mar, 2009
Ja bym brał w tej kategorii cenowej D80 i zamiast kita obiektyw 50 f/1.8. Oczywiście zależy co chcesz fotografować.
costi - Pią 13 Mar, 2009
benetnash napisał/a: | Ja bym brał w tej kategorii cenowej D80 i zamiast kita obiektyw 50 f/1.8. Oczywiście zależy co chcesz fotografować. |
+1
50/1.8 zawsze sie przyda, a na poczatek stalka bedzie dobrym narzedziem edukacyjnym
Grzechuu - Pią 13 Mar, 2009
Dzięki za odpowiedzi
Czyli ogólnie lepiej brać D80 z tego co wyczytałem. A możecie powiedzieć czym tak naprawdę się różnią te dwa aparaty bo jak porównuje parametry D60 - D80 to nie wiele widze
benetnash napisał/a: | Ja bym brał w tej kategorii cenowej D80 i zamiast kita obiektyw 50 f/1.8. Oczywiście zależy co chcesz fotografować. |
Hmmm... pojemne pytanie bo chce fotografować wszystko Wiadomo jak to jest na początku z ogólnym zafascynowaniem aparatem
costi napisał/a: | na poczatek stalka bedzie dobrym narzedziem edukacyjnym |
Co to jest stalka?
mnich - Pią 13 Mar, 2009
costi napisał/a: | benetnash napisał/a: | Ja bym brał w tej kategorii cenowej D80 i zamiast kita obiektyw 50 f/1.8. Oczywiście zależy co chcesz fotografować. |
+1
50/1.8 zawsze sie przyda, a na poczatek stalka bedzie dobrym narzedziem edukacyjnym |
Zgadzam się bardzo z kolegami
[ Dodano: Pią 13 Mar, 2009 11:31 ]
Grzechuu napisał/a: | Co to jest stalka? |
Obiektyw stałoogniskowy. Czyli taki który nie pozwala na zmianę ogniskowej - czytaj, brak zoomu.
W tym wypadku należy dodać że jest to jasna stałka.
Obiektyw o takich właściwościach najlepiej uczy "myśleć kadrem"
Misek - Pią 13 Mar, 2009
Moim zdaniem jedną z najwazniejszych zalet jest silnik AF. Dzięki temu kupisz sobie stałke 50mm za ok 500 zł, a nie za ponad 1000 zł. Silnik AF jest w body i napędza obiektyw, w D60 taka tania stałka będzie miała tylko ostrzenie manualne.
Inne różnice na plus D80:
-punktowy pomiar światła
-11 pkt AF
-dodatkowy LCD, wiekszy korpus, wygodniejsze trzymanie
mavierk - Pią 13 Mar, 2009
mnich napisał/a: | Obiektyw stałoogniskowy. Czyli taki który nie pozwala na zmianę ogniskowej - czytaj, brak zoomu. | stałka to super ostry, super jasny i super fajny obiektyw
RB - Pią 13 Mar, 2009
mavierk napisał/a: | stałka to super ostry, super jasny i super fajny obiektyw |
I jak zawsze są fajne, fajniejsze i... mniej fajne
a i tak lepsze od zoomów (a wyjątki to potwierdzają )
aha i uważam że:
d80 + 50/1.4 <<<<< d60 + 50/1.4 + 35/1.8
RB - Pią 13 Mar, 2009
mavierk napisał/a: | a i tak lepsze od zoomów (a wyjątki to potwierdzają ) |
Powiedzmy, że zum w miarę podobnej klasy jest deczko droższy. Ale już od kompletu stałek... niezawsze.
zum, aby pokryć zakres stałek i mieć te przyzwoite 2.8 jest deczko i tak tańszy
przykładowo: 70-200/2.8IS uznam za szkło, które może zastąpić 85/1.2 + 100/2 + 135/2 + 200/2.8 (już nie dam 2IS)... analogicznie z 70-300IS = 85/1.8 + 200/2.8...
Grzechuu - Pią 13 Mar, 2009
No i kupiłem
Nikon D80 + KITowy obiektyw 18-55mm AF-S VR DX ponieważ body samego nie było już a i tak ten zestaw cudem się trafił
lupo57 - Pią 13 Mar, 2009
ciesz się zatem i rób zdjęcia
kasiakaaz - Pią 13 Mar, 2009
Witam, mam podobny dylemat; tzn.: rozważam zakup Nikona D80 ewentualnie D60, przy czym "pomyślałam" przelotnie o Sony A 350. Przyznam, że z sony'ego dość szybko się wycofałam po przeczytaniu recenzji oraz testu (głównie z powodów szumów już przy 400 ISO oraz z powodu w zasadzie niewykorzystania takiej matrycy jaką posiada, choć inne parametry brzmiały kusząco). Gdyby nie cena D80, która ostatnio dość gwałtownie wzrosła, to nie zastanawiałabym się, ale nie wiem czy obecnie warto dać za ten aparat 2100? (Sony 1550,-). Nadmieniam, że jestem nowicjuszem i amatorem. Chcę się "przesiąść" z kompaktu (Panasonic FZ7) na lustrzankę. Głównie fotografuję podczas podróży: plenery, nowe miejsca i ludzie (Tambylcy) i pewnie dalej głównie tego rodzaju fotografia będzie mnie pasjonować.
I co ja biedulka mam zrobić??? Który aparat wybrać??? No w kwestii obiektywów, będę pytać później, bo pracuję nad koncepcją, ale nie wiem czy jedyną słuszną...
janekps - Sob 14 Mar, 2009
Siedziałem na forum jakieś trzy miesiące wybierałem pomiędzy 40d lub d90 co wybrałem d60 z kitem bez vr.
Co mnie skusiło - jestem amatorem, niska cena, system nikon - za nowy aparat zapłaciłem 1290 zł - chce dokupić 50 1,4 as-f - i czego więcej trzeba
Czy da się robić nim zdjęcia - robię nim na serio bardzo dobre fotki - wszystko zależy od twojego zapału i od .... nazwijmy to talentu. A teraz serio nie opłaca się kupować drogiego sprzętu - na pewno nie teraz . Euro masakra ! Chyba, że rodzice bogaci - ale to nawet 5d Ci wtedy nie pomoże
Może dzisiaj wstawię fotki do oceny !
RB - Sob 14 Mar, 2009
kasiakaaz napisał/a: | Witam, mam podobny dylemat; tzn.: rozważam zakup Nikona D80 ewentualnie D60, przy czym "pomyślałam" przelotnie o Sony A 350. Przyznam, że z sony'ego dość szybko się wycofałam po przeczytaniu recenzji oraz testu (głównie z powodów szumów już przy 400 ISO oraz z powodu w zasadzie niewykorzystania takiej matrycy jaką posiada, choć inne parametry brzmiały kusząco). |
Hmm, jakeś taki szumofob to d80 szumi tak jak juz zapomniana a100... czyli okrutnie.
kasiakaaz - Sob 14 Mar, 2009
Do RB: Jeszcze nie wiem, czy szumofob - to się dopiero okaże jak zacznę robić zdjęcia lustrzanką... Na razie jeżeli, to szumofob teoretyk. Masz rację, nie tylko szumy się liczą, tym bardziej że pewnie i tak większość zdjęć będę robić na ISO 100 lub 200. Niemniej po prześledzeniu cen Nikona D80 w odniesieniu do testów i opinii na jego temat-to ja jednak z niego zrezygnuję. Body nie jest warte 2100 (tak myślę). Nikon D90 jak na początek? Chyba za dużo..., no i poza tym cena. Jestem już ogłupiała od nadmiaru informacji. A może jednak Sony A350?
Pozdrawiam
RB - Sob 14 Mar, 2009
kasiakaaz napisał/a: | A może jednak Sony A350? |
Nie. Jak tanie S to a200 lub jak ktos musi mieć LV a300.
Bo...............????????? Możesz podać przyczynę takiej opini?
mavierk - Sob 14 Mar, 2009
kasiakaaz napisał/a: | Bo...............????????? Możesz podać przyczynę takiej opini? | bo względem a350
a300 daje:
- mniejsze szumy a co za tym idzie
- większy zakres tonalny,
- więcej zdjęć na sekundę,
- mniej ważące zdjęcia
a200:
- większy wizjer,
- mniejszą cenę,
- mniej szumów a co za tym idzie
- większy zakres tonalny.
No taaaak, to idę dalej myśleć......