forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Nikon d90

Junior328 - Sob 14 Mar, 2009
Temat postu: Nikon d90
Witam wszystkich fotografów. Mam pytanie i zarazem problem czy w nikonie d90 jest możliwość robienia zdjęć seryjnych z wykorzystaniem wbudowanej lampy? jeśli tak to jak to ustawić bo czytałem w instrukcji i ustawiałem tak jak napisali ale mimo to robi tylko jedno zdjęcie.
MC - Sob 14 Mar, 2009

Lampa, przed wykonaniem kolejnego blysku, musi sie naladowac. A to moze troche potrwac.
mavierk - Sob 14 Mar, 2009

sb-600/sb-800 walnie kilka szotów - przynajmniej z moim d70s robiła :) i z d300 mnicha też ;) ale nie na 100% mocy.

ale wbudowana nie da rady :)

benetnash - Sob 14 Mar, 2009

na manualu (bez ttl) powinna bez problemu dać radę
---
Sorry napisałem głupoty. W d80 to nie działa, dopiero jak podłączę zew. lampę to mogę robić w ten sposób foty.

jaad75 - Sob 14 Mar, 2009

To, ile razy jest w stanie błysnąć lampa, zależy od energii błysku i pojemności kondensatora. Jeśli błyski są na tyle słabe, że nie opróżniają całkowicie kondensatora, to może ich być kilka (np. 2 na 1/2 mocy, 4 na 1/4 itp. - oczywiście w manualu, bo przedbłyski TTL, też zużywają zgromadzoną energię), ale ze względu na bardzo małą pojemność kondensatora wbudowanej lampy, taka sytuacja nie będzie miała miejsca zbyt często. Ponadto, część producentów ogranicza możliwość takiego błyskania, by chronić mały bądź co bądź palnik takiej lampki.
kamfil06 - Sob 14 Mar, 2009

jaad75 napisał/a:
błysku i pojemności kondensatora

tak całkowicie z ciekawości - czy da się w lampie wymienić kondensator na większy
(pojemnościowo) i cieszyć się większą ilością błysków w serii ? :razz:

skasowany - Sob 14 Mar, 2009

... jednocześnie wymieniając żarnik na trwalszy... Kup po większą lampę :wink:
benetnash - Sob 14 Mar, 2009

jaad75 napisał/a:
Ponadto, część producentów ogranicza możliwość takiego błyskania, by chronić mały bądź co bądź palnik takiej lampki.

Wybacz, ale nie przemawia to do mnie. Wypalenie na 100% mocy i 4 strzały na 25% wyzwalają tyle samo energii czyli palnik się nagrzewa tak samo zakladając, że nie stygnie w międzyczasie. Moim zdaniem to debilizm twórców pozwala na tryb strobo 4x po 1/4 mocy a nie pozwala na 4 strzały na trybie seryjnym, również po 1/4 mocy.
Pozdrawiam

Ruslan,

tak się poprostu zastanawiałem...

jaad75 - Sob 14 Mar, 2009

kamfil06, no pewnie się da - ale po co?

tak poprostu :razz: