forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 24-105 czy Canon 18-200 ?

jago - Sob 14 Mar, 2009
Temat postu: Canon 24-105 czy Canon 18-200 ?
Pytanie jest może retoryczne dla profesjonalistów ! Jednak amator stoi przed sporym dylematem. Różnica w cenie tych szkieł jest znaczna a niektóre parametry mają one zbliżone. Dla kogoś kto nie zarabia na zdjęciach oraz nie bawi się w ich ocenę pod kątem aberracji, winietowania który obiektyw będzie lepszy – czyli krótko mówiąc dla amatora robiącego zdjęcia typowo turystyczne i okolicznościowo-rodzinne? Czy warto przepłacać, aby otrzymać obiektyw którego potencjału się nie wykorzysta lub nie doceni ? Czy warto jednak zainwestować w dobre szkło, aby w przyszłości docenić jego walory ? Czy też będzie to przerost formy nad treścią okraszony jednak brakiem np. zdenerwowania na dystorsję w Elce ? Pytań i sugestii może być jeszcze wiele – ja podzieliłem się tymi, które mi się w tej chwili nasunęły. Co Wy o tym sadzicie ?
goltar - Sob 14 Mar, 2009

To zupełnie różne obiektywy. 24-105 to uniwersalny obiektyw pod pełną klatkę lub na APS-C jako uzupełnienie szerokiego kąta typu C10-22. Czy to ma być jedyny obiektyw z 450D ? zamiast 17-85 ? Czy jesteś zadowolony ze zdjęć z 17-85 ? Jeśli brakuje Ci tylko zakresu to lepiej dokupić coś typu 70-200 lub 70-300.
jago - Sob 14 Mar, 2009

goltar napisał/a:
To zupełnie różne obiektywy. 24-105 to uniwersalny obiektyw pod pełną klatkę lub na APS-C jako uzupełnienie szerokiego kąta typu C10-22. Czy to ma być jedyny obiektyw z 450D ? zamiast 17-85 ? Czy jesteś zadowolony ze zdjęć z 17-85 ? Jeśli brakuje Ci tylko zakresu to lepiej dokupić coś typu 70-200 lub 70-300.

Jeśli chodzi o 17-85 to jestem w sumie z niego zadowolony - jedyną irytującą rzeczą jest "beczka" przy 17 mm (ale po przykręceniu do 20 mm jest już OK) i światło (wspomagam się zewnętrzną lampą). W sumie brak mi trochę górnego zakresu. Jednak z uwagi na rodzaj wypoczynku jaki preferuję nie zawsze mam sposobność na zmianę obiektywu i dlatego poszukuję jednego szkła o sporej rozpiętości ogniskowych. I stąd moje pytanie. Wiem, że 24-105 to jest eLka a 18-200 to jest budżetowy lens. Ja z kolei jestem amatorem i nie wiem, czy eLeczka nie będzie u mnie na wyrost - tzn czy na moje potrzeby jest sens tyle aż za nią przepłacać ? Dlatego jestem w rozterce i liczę na Wasze rady.

goltar - Sob 14 Mar, 2009

W takiej sytuacji 24-105 raczej nie polecam. Będzie brakowało Ci szerokiego kąta, a aby go mieć będziesz musiał dokupić np Tamrona 10-24, więc znowu konieczność częstej zmiany obiektywów.
Sunders - Sob 14 Mar, 2009

jago jeśli z C17-85 jesteś zadowolony od 20mm, to zakup C24-105 lub C18-200 nie ma uzasadnienia. Jeśli brak Ci "górnego zakresu", to kup sobie C70-200/4L-jeśli starczy kasy to z IS jeśli nie to bez IS/pierwszy kosztuje trochę więcej niż C24-105 a drugi trochę mniej/. Podejrzewam, że będziesz bardziej zadowolony niż z C17-85/nawet powyżej 20mm/ :smile:
jago - Nie 15 Mar, 2009

Sunders Rzeczywiście masz rację, że optymalnym wyjściem dla mnie byłoby jakieś dodatkowe tele, które by dobrze uzupełniło zakres moich górnych ogniskowych. Jak na moje potrzeby, to 24-105 (biorąc pod uwagę m.in. także jego cenę) jest trochę na wyrost. Z kolei dokupienie 18-200 poprawi trochę dłuższy koniec, jednak będę wtedy mieć szkło z dystorsją jeszcze większą niż w moim 17-85 (a jeśli mam być szczery, to ta wada już mnie wQrza w 17-85) i na pewno nie lepszą jakością zdjęć. Trochę się jeszcze waham nad Twoją racją i stąd moja prośba: przekonajcie mnie niewiernego Tomasza a będę Wam wdzięczny.
Sunders - Nie 15 Mar, 2009

jago Skoro zamierzasz kupić drugi obiektyw to powinien "on mieć to czego nie ma" ten, który już masz. Kupując C18-200 dostaniesz w zakresie 18-85: "z grubsza" biorąc to samo co już masz tylko bez napędu USM. W zakresie 85-200 otrzymasz: to co masz na dłuzszym końcu C17-85 ale z gorszą jakością obrazu na brzegach kadru i dłuzszą ogniskową. Wydając ok.750PLN więcej na C70-200/4 dostaniesz: zakres ogniskowej, którego Ci brakuje, lepszą rozdzielczość, szczególnie na brzegach, lepsze światło, napęd USM, solidniejszą i trwalszą obudowę. Będą to zdecydowanie rozsądniej wydane pieniądze, tylko musisz oswoić się z koniecznością wymiany obiektywu "od czasu do czasu"-ale ta możliwość jest jedną z zalet lustrzanek :smile:
belkot77 - Nie 15 Mar, 2009

jago napisał/a:
Jeśli chodzi o 17-85 to jestem w sumie z niego zadowolony

Jesli jestes z niego zadowolony to nie ma sensu kupowac 24-105 czy nawet 70-200L. Wystarczy ci sigma 70-300 jako uzupelnienie

Sunders - Pon 16 Mar, 2009

belkot77 napisał/a:
Wystarczy ci sigma 70-300 jako uzupelnienie
Prawdopodobnie będzie zadowolony z jakości optycznej :idea: , jeszcze bardziej z ceny :!: , może jednak być zawiedziony autofokusem :???: /do tego z C17-85 nie będzie się umywał/ :sad: