forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Promocja Canona

mavierk - Pią 13 Mar, 2009
Temat postu: Promocja Canona
Monastor napisał/a:
W takim Starym Browarze, w Avansie canonów brak (jest Nikon, Olympus, Sony, nie pamiętam czy coś jeszcze, zbulwersowałem się i poszedłem oglądac mikrofalówki ^^ ),
bo cwanon olał sobie te sklepy :)

Temat wydzielony z dyskusji o Sony. goltar

Sunders - Pią 13 Mar, 2009

Monastor napisał/a:
ze zgrozą stwierdziłem, że w pewnej części sklepów nawet nie było lustrzanek Canona
Pewnie brakło dla nich przydziału :mrgreen:
Enigmatyk - Sob 14 Mar, 2009

Wogóle z promocją Canona jest jakoś dziwnie w naszym kraju. Pracuję w sklepie foto juz dobrych pare lat, a na oczy nie widziałem chociaz kawałka przedstawiciela tejze firmy, tym samym brak folderów, broszur, plakatów, wystawek, o szkoleniach nie wspomnę :) . Mam wrazenie ze dochodzą do wniosku ze ich produkty się same sprzedadzą, bez zbednych reklam.
MM - Sob 14 Mar, 2009

Enigmatyk napisał/a:
Wogóle z promocją Canona jest jakoś dziwnie w naszym kraju. Pracuję w sklepie foto juz dobrych pare lat, a na oczy nie widziałem chociaz kawałka przedstawiciela tejze firmy, tym samym brak folderów, broszur, plakatów, wystawek, o szkoleniach nie wspomnę :) . Mam wrazenie ze dochodzą do wniosku ze ich produkty się same sprzedadzą, bez zbednych reklam.

Z Canonem trzeba współpracować. Jak się jest pro dilerem to przysyłają całe palety reklamówek i folderów, w oknach wiszą ich neony a sprzęt stoi na firmowych podstawkach. Do tego są szkolenia i przedstawiciel też zagląda i patrzy jak to wygląda. :mrgreen:

SlawGaw - Sob 14 Mar, 2009

Tytuł tematu "Czego brakuje w systemie Sony?"

Czyżby chodziło wam o to że braki Canona w sklepach jest wadą systemu Sony?
Macie pretensje o to do Sony?
Jakby były w sklepach to by odstraszały swoim wyglądem, zachęcając do kupna innych marek, w tym Sony.

Enigmatyk - Sob 14 Mar, 2009

Mowisz MM ze "z Canonem trzeba wspolpracowac" hmmmm , a ja myslalem ze dotarlismy juz do pewnych standardow w handlu, ze o przedstawiciela produktu, ktory mam na polce nie musze sie starac i prosic o przybycie . Niezaleznie czy jest podpisana jakas umowa czy nie, popatrz jak to dziala w spozywce. Nikt nikomu łaski nie robi.
davaeorn - Sob 14 Mar, 2009

MM napisał/a:
Z Canonem trzeba współpracować.

innymi słowy - canon robi wielką łachę że pozwala sprzedawać komuś swoje produkty... uważa że ich znak reklamowy jest tak wiele warty że byle kto nie może go sobie w sklepie powiesić... innymi słowy zlewa 90% użytkowników... ale jest to potwierdzeniem polityki canona niestety...

Sunders - Sob 14 Mar, 2009

Jeśli chodzi o dostępność i przystępność to Sony w Polsce dominuje, przede wszystkim w segmencie najtańszych luster :???: W przyszłości siegną wyższych segmentów, bo teraz tam mają najwększe braki :smile: :!:
M. Wojtyczka - Sob 14 Mar, 2009

A w Reykjaviku, chyba w ramach promocji, w salonie firmowym Sony spokojnie stoi sobie regał Canona. A w nim: jedyneczki, pare eLek (min 100-400) i trochę akcesoriów. Czyżby ponowny koniec "zimnej wojny" ? :wink:
Sunders - Sob 14 Mar, 2009

Canonami uzupełniają ofertę Sony :???: -sprzedają z Canona widocznie to, z czym Sony jeszcze nie ma czym konkurować :smile:
komor - Sob 14 Mar, 2009

MM napisał/a:
Z Canonem trzeba współpracować. Jak się jest pro dilerem to...

Hehe. Te same teksty zwykle słyszałem o polskim dystrybutorze Apple’a w czasach kiedy samo Apple jeszcze nie weszło do Polski i był jeden dystrybutor który nie musiał się starać i najwygodniej mu było zajmować się tylko dużymi redakcjami i wydawnictwami, a nie maluczkimi ludkami, którzy chcieli sobie lub do studia kupić jednego lub dziesięć maków...

:)

prophet - Wto 31 Mar, 2009

vYsu napisał/a:
A wlasnie, swoja droga zauwazyl ktos ze cos dziwnego dzieje sie z canonem? Moze mi sie wydaje, ale reklam nie ma - poznikaly nawet z magazynow foto, w sieciowkach typu media markt / saturn (a tam jest przeciez najwyzsza sprzedaz, wiec raczej wszyscy producenci wszystkiego pilnuja dostaw) to canony wogole wymiotlo - przynajmniej ja w krakowie ani w mm, ani w saturnie nie znalazlem chocby kompakta, a jeszcze niedawno bylo tego mnostwo

Porządne marki byle gdzie sie nie sprzedają :wink:

Baku - Wto 31 Mar, 2009

I nie potrzebują nachalnej reklamy... :wink:
prophet - Wto 31 Mar, 2009

... no właśnie :mrgreen:
MC - Wto 31 Mar, 2009

prophet napisał/a:
Porządne marki byle gdzie sie nie sprzedają

Nom, ostatnio to nawet sa problemy, zeby kupic niektore obiektywy i to bynajmniej nie te najdrozsze...

komor - Wto 31 Mar, 2009

Bo polskie przedstawicielstwo Canona jest widocznie tak sprawne i dobrze funkcjonujące, że aż nie muszą być obecni ze swoimi 1000D czy 450D w sklepach gdzie lud przewala masę gotówki. Przypomina mi to działania dystrubutora Apple w Polsce, jeszcze do niedawna. Oni też nie potrafili sprzedawać w sieciówkach dopóki Apple nie nastąpiło im na odcisk. A teraz nawet własną sieć sklepów iSpot mają w galeriach handlowych. :) Nic nie działa tak ożywczo na funkcjonowanie firmy jak konkurencja…
SlawGaw - Wto 31 Mar, 2009

Nie martwi mnie brak aparatów Canona w sklepach, szczególnie w temacie poświęconym testowi Sony A700.
RB - Wto 31 Mar, 2009

Baku napisał/a:
I nie potrzebują nachalnej reklamy... :wink:

A może chłopcy sie zawstydzili jakością swojego serwisu i poszli nurtem niedawnych sugestii dotyczących tych... :roll:

ghost - Wto 31 Mar, 2009

ale serwis świadczy żytnia. znana canonierom.
SlawGaw - Wto 31 Mar, 2009

ghost napisał/a:
ale serwis świadczy żytnia. znana canonierom

Choć nie tylko, użytkownikom aparatów Sony też. Tyle tylko że ci raczej chwalą (w tym także ja), a Canonierzy narzekają. Dziwne. Może Sony więcej im płaci, więc się bardziej przykładają.

MC - Wto 31 Mar, 2009

No wlasnie. Cos w tym jest. Bo raczej uzytkownicy S sa zadowoleni z uslug tego serwisu.