forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - lustrzanka do pracy

liku - Nie 15 Mar, 2009
Temat postu: lustrzanka do pracy
Witam
Potrzebuję lustrzankę do robienia zdjęć w gabinecie stomatologicznym.
Są to zdjęcia makro zębów i elementów odbitych w lustrze ustnym.
Spotkałem się z użyciem do takich celów Nikona d80 ale nie wiem jaki był obiektyw.
Zawsze używana jest do tego lampa błyskowa typu ring.
Moja wiedza na temat fotografii jest mierna ale myślałem o aparacie .
Nikon d 90 z obiektywem typu makro ze stabilizacją obrazu,
Może Tarmon AF 18-270 ?
Cena zestawu to ok. 6500 (w tym 1800 lampa).
Nie upieram się przy tych produktach i jestem otwarty na sugestię.
Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.

Zamieniłem czcionkę na normalną, na przyszłość proszę o nie pisanie wielkimi literami. goltar

MC - Nie 15 Mar, 2009

Po pierwsze - nie krzyczymy.
Po drugie - Nikon ma bardzo dobra i stabilizowana makrowke:
http://www.cyfrowe.pl/apa...f-ed-micro.html
Po trzecie - ten Tamron to szklo uniwersalne z namiastka macro.
Po czwarte - po co Ci lampa? W gabinetach w ktorych mialem (watpliwa) przyjemnosc bywac byly fotele stomatologiczne z takim oswietleniem, ze spokojnie da rade bez lampy macro.
Po piate - blad ortograficzny w oczy kole.
Po szoste - bylo juz pytanie na ten temat, posiadacza Alfy 300. Szukanie nie boli.

krisv740 - Nie 15 Mar, 2009

MC,
do czwartego - nie masz racji - specjalizowane aparaty do wykonywania takich prac miały na stałe zamocowane obiektywy do korpusu i podobnie wkomponowaną lampę w obiektyw - patrz yashica dental

co do reszty to sie nie wypowiadam, bo akurat w każdym systemie można to złożyć.
w chwili obecnej praktycznie do każdego obiektywu można założyć flash typu ring. jedna podstawowa kwestia którą już raz wałkowaliśmy w jakimś podobnym wątku to ogniskowa szkła. i chyba doszliśmy do konsensusu - 100 do 130 mm - bo to jedyna słuszna droga do uzyskania odpowiedniej /nieinwazyjnej :mrgreen: / odległości od fotografowanego obiektu / :lol: /

reszta - podpisuję się pod twoimi radami/uwagami :cool:

MC - Nie 15 Mar, 2009

krisv740, ja wnioskuje, ze to ma byc takze aparat do innych zastosowan (moge sie mylic).
Jesli juz koniecznie musi byc lampa, to zamiast tego nikkora mozna kupic tamrona 90 czy sigme 105 i tez bedzie ok. No ale z Nikonem to wtedy bez stabilizacji.

Sunders - Nie 15 Mar, 2009

liku do tego celu potrzebujesz:
1.dowolną lustrzankę dowolnej firmy
2.obiektyw makro o ogniskowej od 100mm w górę, najlepiej ze stabilizacją/ten polecany przezMC jest bardzo dobrym przykładem/
3.filtr polaryzacyjny do wybranego obiektywu
4.lampę pierscieniową

benetnash - Nie 15 Mar, 2009

liku napisał/a:

Są to zdjęcia makro zębów i elementów odbitych w lustrze ustnym.

IMO utrzymanie jedną ręką aparatu (z przypiętym nikkorwm 105 i ring flashem)a drugą lusterka tak żeby było coś na nim widać , to trudna sztuka...

benetnash lusterko może potrzymać asystentka :smile:
benetnash - Nie 15 Mar, 2009

ja to raczej widziałbym inaczej: lustekro przyklejone taśmą klejącą do obiektywu ;)

benetnash napisał/a:
utrzymanie jedną ręką aparatu (z przypiętym nikkorwm 105 i ring flashem)a drugą lusterka tak żeby było coś na nim widać , to trudna sztuka

benetnash napisał/a:
ja to raczej widziałbym inaczej: lustekro przyklejone taśmą klejącą do obiektywu

benetnash teraz dopiero zwróciłem uwagę na to skąd jesteś :smile: i zrozumiałem skąd ta oszczędność :twisted:
Mam nadzieję, że d-ra liku, który ma 6,5 kilo PLN na sprzęt stać też na asystentkę-inaczej będzie musiał skorzystać z Twojej rady :mrgreen:

komor - Nie 15 Mar, 2009

A czemu filtr polaryzacyjny? On zabierze 2 EV, co przy niewielkiej mocy lampy pierścieniowej i potrzebie mocnego przymknięcia przysłony – wydaje mi się ryzykowne.
liku - Nie 15 Mar, 2009

przepraszam za dzisiejszą nieobecność ale wyjazd "pilny"
po pierwsze co do błędu orto sorry ale jestem obcokrajowcem i nie zawsze mi
pisanie wychodzi.
dzisiaj rozmawiałem ze sklepem foto i ich sugestia to canon 450 + szkło z ogniskową do 55
mm +lampa ring
wychodzi tanio ale czy dobrze?
kolega do takich celów uŻywa canona d30 szkła ultra sonic28-135 ze stabilizacją +lampa ring
z tego co się dowiedziałem to w moim przypadku bez lampy to nie dam rady a co do trzymania lustra to mam dwie asysty i obie trzymają a jedna to nawet lustro :oops:
mam jeszcze tydzień pomocy!!!

krisv740 - Nie 15 Mar, 2009

liku,
sorry , ale te propozycje to bzdura!
szkło/obiektyw tak jak pisaliśmy min.90mm a lepiej dłuzsze
system obojętnie, bo praktycznie do każdego dokupisz szkło macro o takiej ogniskowej
lampa "rimg" konieczna!
i to wszystko, jeśli tylko do tego ma służyć ten zestaw
szkło typu 28-135 is nic ci nie da - to nie jest typowe macro!
jest uniwersalny, ale nie daje jakości macro specjalizowanego.

liku - Nie 15 Mar, 2009

boję się tylko czy nie poruszę zestawu bez stabilizacji obrazu?acha i od jakiej odległości będę mógł ostrzyć obraz bo minimum to 30 cm?
ghost - Nie 15 Mar, 2009

stabilizacja przy makro i tak nic nie daje, a od zapewnienia krótkich czasów masz lampę.

krisv740 napisał/a:
liku,
sorry , ale te propozycje to bzdura!
:?: które :???:
Jak dotąd byliśmy zgodni, że potrzebne jest dowolne body z obiektywem najlepiej makro z ogniskową conajmniej 100mm/niekoniecznie ze stabilizacją/ oraz lampa pierścieniowa.krisv740 czy Ty wymyśliłeś coś innego :???:
komor robiłem takie fotki kompaktem /liku "z góry" założył, że ma to być lustrzanka/ i jedynym problemem była konieczność powtarzania fotki z powodu występowania odblasków/od lustra i od śliny/.
komor napisał/a:
filtr polaryzacyjny? On zabierze 2 EV, co przy niewielkiej mocy lampy pierścieniowej i potrzebie mocnego przymknięcia przysłony – wydaje mi się ryzykowne.
Może masz rację :???: brakuje mi doświadzczenia-nie robiłem nigdy zdjęć obiektywem makro z filtrem polaryzacyjnym :oops: ,
ale taki filtr nie jest tak bardzo kosztowny :idea: , żeby w razie potrzeby nie spróbować, czy nie "ułatwi" wykonywania takich zdęć :wink: Na pewno można zacząc bez niego i dokupić go w razie potrzeby :smile:

liku - Nie 15 Mar, 2009

czyli jak tylko do tego celu to nie kombinować i kupić obiektyw makro stałoogniskowy
ok. 100?

Przy ogniskowej 100mm obiektyw ostrzy od mniej więcej 30cm, tak jak potrzebujesz.
liku - Nie 15 Mar, 2009

dzięki wielkie sunders
już mam pełny obraz .mam do ciebie jeszcze jedną prośbę bo jesteś biegły w temacie
nie zobowiązująco daj cechy sprzętu który byś kupił na moim miejscu do 7000 dzięki :wink:

belkot77 - Nie 15 Mar, 2009

liku napisał/a:
dzięki wielkie sunders

Na forum jest taka opcja pomogl. Wskazane uzycie jak ktos ci pomoze.....

liku - Nie 15 Mar, 2009

dzięki za uwagę belkot77,aż mi głupio pytać ale gdzie ta opcja
belkot77 - Nie 15 Mar, 2009

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2319

pkt. 21

SlawGaw - Nie 15 Mar, 2009

Sunders napisał/a:
Przy ogniskowej 100mm obiektyw ostrzy od mniej więcej 30cm, tak jak potrzebujesz.

Tak ale ta odległość jest liczona od płaszczyzny matrycy/filmu, więc w tych 30 cm musi się zmieścić co najmniej większość aparatu i obiektyw wysunięty na maksa, czyli zostanie około 10 cm do zęba na którym będzie ustawiona ostrość.
Cały ten wywód dotyczy jedynie skali odwzorowania 1:1, maksymalnej do uzyskania przy pomocy jedynie obiektywu makro.
Przypadek fotografowania pojedynczego zęba, no może dwóch, trzech.

liku - Nie 15 Mar, 2009

sorry belkot77 ale nie mam tkiej możliwości pod postem nie mam klawisza pomógł;czemu?
Wujek_Pstrykacz - Nie 15 Mar, 2009

liku tak jak napisał wcześniej kolega SlawGaw obiektywy macro o ogniskowej około 100mm ostrzą na maksymalnej skali odwzorowania około 30 cm do płaśzczyzny matrycy, czyli obiektyw będzie około 10 cm przed obiektem czyli ustami pacjenta. Tutaj potrzebaby obiektywu o ogniskowej 150-180mm, ale to już inne gabaryty szkła. Z ręki to raczej ciężko by było tym focić.
Sunders - Pon 16 Mar, 2009

Slaw Gaw masz rację, ta odległość jest liczona od obiektu do matrycy, czyli przy ogniskowej 100mm minimalna odległość ostrzenia liczona od końca obiektywu do "obiektu" to ok. 12cm. Czyli można fotografować od odległości 12cm w górę. Gdyby zastosować obiektyw o ogniskowej 150mm/np. sigma/ to ta odległość wzrośnie do ok. 17cm. Dla 180mm będzie to ok.22cm. Żeby osiagnąć minimalną odległość ostrzenia od 30cm trzeba by mieć obiektyw z jeszcze dłuższą ogniskową-tylko po co :?: Do straszenia pacjentów :???: liku po co Ci te 30cm :?:
SlawGaw - Pon 16 Mar, 2009

Jest jeszcze tylko pytanie czy skala 1:1 zawsze będzie potrzebna?
Wujek_Pstrykacz - Pon 16 Mar, 2009

Dobre pytanie, do sfocenia pełnego uśmiechu to chyba nie, ale do sfocenia ząbka lub dwóch to już chyba tak. :mrgreen:

Jeśli liku chce focić "elementy odbite w lustrze ustnym" to chyba skala 1:1 będzie potrzebna :???:
krisv740 - Pon 16 Mar, 2009

Sunders,
spokojnie :twisted: :mrgreen: - ja miałem na mysli podpowiadane koledze obiektywy 28-135 i do 55mm - warto czytać dokładnie :cool:

[ Dodano: Pon 16 Mar, 2009 07:13 ]
liku napisał/a:
dzisiaj rozmawiałem ze sklepem foto i ich sugestia to canon 450 + szkło z ogniskową do 55
mm +lampa ring
wychodzi tanio ale czy dobrze?
kolega do takich celów uŻywa canona d30 szkła ultra sonic28-135 ze stabilizacją +lampa ring

belkot77 - Pon 16 Mar, 2009

liku napisał/a:
sorry belkot77 ale nie mam tkiej możliwości pod postem nie mam klawisza pomógł;czemu?

Pod postem tego kto ci pomogl powinien byc klawisz pomogl (obok klawisza profil).

krisv740"sorry , ale te propozycje to bzdura! " nie przypuszczałem, że przepraszasz za propozycje sklepu-myślałem, że za nasze :smile: sorry :oops:
A propos naszej dyskusji-znalazłem taki cytat z wypowiedzi goltara na temat obiektywu canon 100/2,8 makro: "Minimalna odległość ostrzenia to ok 19cm od przedniej soczewki obiektywu i odwzorowanie 1:1 uzyskuje się dokładnie dla tej odległości."-może coś przeoczyliśmy licząc, że ta odległośćto 10-12cm :?: To mogłoby satysfakcjonować liku :?: A może goltar uwzględnił tylko długość obiektywu bez body :?:
Czy ktoś może precyzyjnie i z całą pewnością potwierdzić jaka jest minimalna odległość ostrzenia licząc od przedniej soczewki dla zestawu canon 40D+canon 100/2,8 makro :?: :?: :?:

MC - Pon 16 Mar, 2009

To juz chyba o kilka centymetrow nie powinno chodzic. Najwazniejsze, zeby nie bylo koniecznosci umieszczenia obiektywu w paszczy.

Sunders, te 10-12 cm to wychodzi mi z Sigmą 105 i jest to wystarczająca odległość aby zrobić zdjęcie w skali 1:1 mojego jedynego zęba mądrości.

liku skoro ktoś inny używa do tego 28-135, to chyba do tego rodzaju fot skala 1:1 nie jest tak bardzo potrzebna, może wystarcza crop.

liku napisał/a:
boję się tylko czy nie poruszę zestawu bez stabilizacji obrazu

Większym problemem będzie utrzymanie obiektu (zęba) w ostrości, małe ruchy do przodu i tyłu, mogą spowodować dużą różnicę w ostrości.

Obiektyw makro około 100 to będzie chyba najlepsze rozwiązanie.

liku czy jesteś skłonny "opuścić" coś z tych 30cm :?:
Wydaje mi się, że te 12 czy 19cm powinny wystarczyć, biorąc pod uwagę, że jest to odległość minimalna :???:

MM - Pon 16 Mar, 2009

Już kilka razy pisałem o sprzęcie do gabinetu stomatologicznego. W sklepie u znajomego przerobiłem kilku takich klientów. Aparat to był najczęsciej Canon, raz Nikon. Szkło macro to zdecydowanie Canon 100/2.8 USM. Lampy do macro często Sigmy (bo taniej). Ten sam problem miał także jeden proktolog zmuszony strzelać zdjęcia tyłkom. Lepsza będzie do zębów matryca APS-C (większa głębia), szkło w granicach około 100mm (Tamron, Tokina, Sigma, systemowy - generalnie prawie obojętne) i oczywiście lampy ring.

MM skoro tak radzisz, to mam propozycję "zestawu" dla liku:
1.Canon 50D/body/
2.Canon 100/2,8 USM/obiektyw/
3.Canon MR-14EX/lampa/
Całość za ok.7500PLNZestaw "rezerwowy":
1.Nikon D90/body/
2.Nikon VR 105/2,8/obiektyw
3.Sigma EM-140 DG Nikon/lampa/+adapter do obiektywu z p-ktu2.
Całość również za ok.7500PLN.
Opcja pierwsza /podobnie chyba jak i MM/ podoba mi się bardziej :smile:

liku - Pon 16 Mar, 2009

cześć już jestem
30 cm dlatego że przy zabiegu chirurgicznym nie mogę się całkiem wycofać z pacjęta
a asysta robi zdjęcia z pewnej odległosci myślę że 20 cm będzie ok.
tylko powiedzcie jak jest z utrzymaniem tego ręką bez statywu ponoć przy lampie
to nie problem
ps.do belkot77 nie mam takiej ikony :?:

[ Dodano: Pon 16 Mar, 2009 20:13 ]
belkot77 już mam ikonę :mrgreen: dzięki

MM - Pon 16 Mar, 2009

Co wy z tą stabilizacją. Pacjent będzie martwy czy jak? Zawsze coś tam mu może drgnąć, więc czas 1/100 to takie minimum chyba. Jak zrobisz sobie jakąś 1/160 to zrobienie z ręki nie będzie stanowiło chyba wielkiego problemu.
Statyw byłby jednak mile widziany by ciągle po sprzęt nie sięgać. Np. taki Manfrotto 055 ProB. Górna kolumna powinna mieć możliwość ustawienia w poziomie.

mavierk - Pon 16 Mar, 2009

MM napisał/a:
matryca APS-C (większa głębia)
chcesz powiedzieć, że Olympus byłby do tego NAJlepszy? w końcu 4/3, macro i tak dalej ;)
liku - Pon 16 Mar, 2009

sunders czy będzie duża różnica w canonie d50 a d40 :?:
mavierk - Pon 16 Mar, 2009

Czyli zamiast pomógł powinno być 'zownił' :P

mavierk, Także pomyślałem o Olku ale tam chyba nie bardzo jest z dostępnością szkła makro Sigmy czy Tamrona.
Z Olkiem takie 105 mogło by się sprawdzić lepiej.

liku jeśli chodzi o to konkretne zastosowanie znaczenie może mieć jakość LCD/zdecydowanie lepsza w 50D/ i możliwość ustawiania ostrości w oparciu o detekcję kontrastu w live view/brak w 40D/-jeśli zechcesz korzystać z live view. Jeśli będziesz korzystał z wizjera, to różnicy przy tym zastosowaniu nie odczujesz.
liku - Pon 16 Mar, 2009

kolejny raz dzięki wielkie.w czwartek muszę kupić dam ci znać jak wyszło :smile:
jak do tego czasu ktoś ma sugestie to będę wdzięczny :grin:
ps.nikon chyba lepiej wykonany

no wiecie co :twisted:
jeśli już polecacie cos z LV to sorry , ale albo olek , albo sony!
z ruchomeym wyswietlaczem/ - inne w tym działaniu to porażka...........

krisv740 to była "dygresja" nt. różnic między C40D i C50D w tych konkretnych zastosowaniach. W tym przypadku ruchomy wyświetlacz chyba wiele nie pomoże :???:
krisv740 napisał/a:
albo olek , albo sony
-zaproponuj "zestaw" z sony lub z olka porównywalny do tych, które podałem z canona i z nikona :twisted:

Sunders,
spoko.spoko - taka firma od kawy :mrgreen: :mrgreen:
a co byś powiedział na e-30 + 50/2,5 macro?
ostrość od 24cm, 1:1, i ruchomy wyświetlacz - nawet sam ze statywu, w rękawiczkach może robić zdjęcia , przy pochylonym aparacie - spróbuj bez wychylnego wyświetlacza i bez kompa /albo lupy/ zrobić zdjęcie jak aparat masz wyżej. a nawet bez tego wygoda pracy z ruchomym wyswietlaczam przy tego typu fotografii to marzenie ......

[ Dodano: Pon 16 Mar, 2009 21:31 ]
dodam, że w tym wypadku 50= kątowi dokładnie 100 ma FF :cool: :smile:

krisv740 napisał/a:
ostrość od 24cm

A ile to będzie od końca obiektywu do zęba?
Bo te 24 to jest od matrycy.

A ten statyw to gdzie będzie stał :???:
liku - Pon 16 Mar, 2009

panowie o statywie nie ma mowy :!:
sprawdziłem i podoba mi się zestaw rezerwowy sundersa (nikon)
:mrgreen:

MM - Pon 16 Mar, 2009

Statyw może stać z innej strony pacjenta niż "fotograf". Dlatego musi mieć kolumnę przestawianą do poziomu. Super stabilności nie będzie, ale za to będzie wygodniej bo można coś zrobić jedną ręką. To jeden z tych przypadków gdzie LV może się przydać.
lupo57 - Pon 16 Mar, 2009

proponowałbym 50D + Canon EF 100/2,8 Macro do tego 580EX II i Canon OC-E3

pozdrawiam

SlawGaw - Wto 17 Mar, 2009

lupo57, ja myślę że koniecznie lampa pierścieniowa tylko ona ma szansę błysnąć w usta za każdym razem chociaż kawałkiem oświetlić obiekt.
AQQ - Wto 17 Mar, 2009

MC napisał/a:
... koniecznosci umieszczenia obiektywu w paszczy.

łojezu :shock:
dobrze, że moja dentystka tego nie robi :grin:

komor - Wto 17 Mar, 2009

Chłopaki, czemu napinacie budżet aparatem 50D. Czy 40D już nie starczy do zęba? liku, piszesz, że Nikon lepiej wykonany. Akurat odwrotnie, bo Canon z tej półeczki lepiej, ale różnice są pomijalne. Moim zdaniem zarówno 50D jak i D90 są za drogie do tego celu. Lepiej wziąć 40D a zaoszczędzoną kasę… zaoszczędzić lub przyda się do tego statywu o którym pisze MM, choć wątpię żeby pan doktor zechciał wstawiać jeszcze jeden grat do gabinetu.
Nie wiem czy rzeczywiście Olek z odchylanym ekranem, trybem LV i stabilizacją matrycy nie byłby lepszym rozwiązaniem. :roll: Ale z mojej strony to teoretyzowanie.

Sunders - Wto 17 Mar, 2009

komor napisał/a:
Chłopaki, czemu napinacie budżet aparatem 50D. Czy 40D już nie starczy do zęba?

Oto odpowiedż:
Sunders
Wysłany: Nie 15 Mar, 2009 11:25
liku do tego celu potrzebujesz:
1.dowolną lustrzankę dowolnej firmy
liku
Wysłany: Nie 15 Mar, 2009
mam do ciebie jeszcze jedną prośbę ...nie zobowiązująco daj cechy sprzętu który byś kupił na moim miejscu do 7000 dzięki
Sunders
Wysłany: Wczoraj 20:04
to mam propozycję "zestawu" dla liku:
1.Canon 50D/body/ ...
lub... 1.Nikon D90/body/ ...
liku
Wysłany: Wczoraj 20:20
sunders czy będzie duża różnica w canonie d50 a d40
Sunders
Wysłany: Wczoraj
liku jeśli chodzi o to konkretne zastosowanie znaczenie może mieć jakość LCD/zdecydowanie lepsza w 50D/ i możliwość ustawiania ostrości w oparciu o detekcję kontrastu w live view/brak w 40D/-jeśli zechcesz korzystać z live view. Jeśli będziesz korzystał z wizjera, to różnicy przy tym zastosowaniu nie odczujesz.
A liku wybrał Nikona D90 :mrgreen:

komor - Wto 17 Mar, 2009

Sunders, trafia do mnie argument o detekcji kontrastu w LV i lepszym telewizorku. Jestem za 50D, szczególnie dla niewprawnego fotografa. Choć nie wiem czy z ręki da się „na zombi” ostrzyć znad fotela dentystycznego… Być może jednak pozycja „na strzelca” bardziej się sprawdzi. Ale to już niech wypowiada się Pan Doktor. :)
Sunders - Wto 17 Mar, 2009

komor ja też optowałem za C50D, ale liku woli ND90 :cry:
Nie wiem, czy zdaje sobie sprawę, że nikon z wybranym obiektywem makro będzie cięższy od canona :smile: