forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jakie zdjęcia można robić stałka 50 mm f-1.7

Marek Rys - Nie 15 Mar, 2009
Temat postu: Jakie zdjęcia można robić stałka 50 mm f-1.7
Proszę o pomoc widze i czytam że tu macie spore doświadczenia Dziękuiję
piotrmkg - Nie 15 Mar, 2009

yyy, na początek proponowałbym zacząć od fotek dekielków, jak już to ogarniesz to pełna dowolność ;)
kozidron - Nie 15 Mar, 2009

Marek Rys napisał/a:

brzydkie, ładne, ciekawe, mniej ciekawe, dynamiczne, statyczne, kolorowe, czarno- białe, no możliwości jest wiele ale fot dekielków nie da się robić .......... :wink:

MM - Nie 15 Mar, 2009
Temat postu: Re: Jakie zdjęcia można robić stałka 50 mm f-1.7
Marek Rys napisał/a:

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

"A 700 i reszta"

I to by było na tyle...

garreth - Nie 15 Mar, 2009

MM napisał/a:
Marek Rys napisał/a:

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

raczej ...
:shock: :???: :roll: :oops: :zalamany:

EDIT:
a może z innej strony... zastanów się, co chcesz fotografować, a potem pomyśl nad tym, jak wykorzystać do tego celu obiektyw o takiej ogniskowej ...

ghost - Nie 15 Mar, 2009

o widzę sporo kolegów ekspertów.

zerknij na flickra
http://www.flickr.com/groups/881215@N24/pool/
http://www.flickr.com/groups/729803@N22/pool/
itp.

kozidron - Nie 15 Mar, 2009

ghost napisał/a:
o widzę sporo kolegów ekspertów.

nie kumam o co ci chodzi, przejrzałem pierwsze 7 stron z flickr'a (po miniaturach) i nie było fot dekielków poza tym no i jednak okazało się że, piotrmkg ma rację - da się zrobić tym szkłem fote dekielka, :oops: zwracam honor.

SlawGaw - Nie 15 Mar, 2009

Kolega Marek Rys ma jasną stalkę i prosi o pomoc a koledzy (eksperci) robią sobie z niego żarty, a sporo jest na tym forum miejsc gdzie wciska się świeżakom że powinni zaczynać od jasnej stałki, bo to takie uczące myślenia o kadrze. Gdzie są teraz te osoby?

Marek Rys, moja pierwsza rada jest taka, nie pytaj się co można zrobić 50tką a podepnij obiektyw do body i zacznij fotografować wszystko co się da, zmieniając ustawienia w aparacie i dokładnie analizując potem jak to wychodzi. Z krytycznej analizy zdjęcia i jego parametrów powoli nauczysz się co i jak robić. Jeśli napotkasz jakąś przeszkodę to na tym forum znajdą się osoby które pomogą.
Druga rada, kup sobie jakąś książkę o postawach fotografi, coś co wyjaśni podstawowe zagadnienia techniczne.
Miłej zabawy z robieniem zdjęć.

belkot77 - Nie 15 Mar, 2009

piotrmkg napisał/a:
yyy, na początek proponowałbym zacząć od fotek dekielków, jak już to ogarniesz to pełna dowolność
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
SlawGaw napisał/a:
Kolega Marek Rys ma jasną stalkę i prosi o pomoc a koledzy (eksperci) robią sobie z niego żarty

Bo pytanie jest bezsensu.

belkot77 napisał/a:
pytanie jest bezsensu

A ja myślałem ze nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.

ghost - Nie 15 Mar, 2009

jak mówi stare porzekadło;
Cytat:
Nie ma głupich pytań, są głupie odpowiedzi.

------------
SG pierwszy :razz:
------------

pytanie jak pytanie. mz lepsze od 58 wersji jaką luszczankę mam kupić?
jeżeli kolega nie miał styczności ze stałkami może się zastanawiać za co są tak wychwalane.

belkot77 - Nie 15 Mar, 2009

SlawGaw napisał/a:
A ja myślałem ze nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.

Są czasami bardzo glupie pytania.

A ja nie napisalem ze glupie ale ze bez sensu
No dobra jaka moze byc odpowiedz na to pytanie?

1. Kolorowe
2. Czarnobiale
3. W sepi
4. Zdjecia psa
5. Zdjecia kota.
6. Zdjecie zony lub tesciowej
7. Zdjecie udane
8. Zdjecie bardzo nie udane.

itd itd itd. Pytanie jest bez sensu bo jest milion odpowiedzi na nie!!!

belkot77 napisał/a:
Pytanie jest bez sensu bo jest milion odpowiedzi na nie!!!

Ciekawe kryterium :?: Znowu się czegoś nauczyłem.

A poważnie to wydaje mi się że takie gadanie to bełkot.

benetnash - Nie 15 Mar, 2009

SlawGaw napisał/a:
Kolega Marek Rys ma jasną stalkę i prosi o pomoc

A gdyby pytanie było: ,,mam aparat, jakie zdjęcia mogę nim zrobić'' to też by było wszystko ok?
50mm to kąt wprawdzie wąski do uniwersalnych zastosowań na małych matrycach, ale ciągle imo uniwersalny dlatego pytanie jest lekko bez sensu.

benetnash, pytanie jest dla ciebie bez sensu, dlatego że znasz milion odpowiedzi na nie, ale Marek Rys ma prawo ich nie znać, a to że on tego nie wie, nie jest powodem by robić sobie z niego żarty.
Marek Rys - Nie 15 Mar, 2009

Dziękuje za pomoc tym,którzy ja udzielili już wiem i tak myślałem że tak może być lecz ze stałkami nie często się widzi fotografów zwłaszcza 50 mm.
Teraz jestem wielki!!!
Jeszcze jedno takie gadanie o dekielkach to nasza narodowa wada przez to jesteśmy właśnie tak spostrzegani powodzenia życzę.

kozidron - Pon 16 Mar, 2009

Marek Rys napisał/a:
lecz ze stałkami nie często się widzi fotografów zwłaszcza 50 mm.
Teraz jestem wielki!!!

każdy kiedyś zaczyna i nie ma w tym nic złego, 50-tka to chyba najpopularniejsza stałeczka i to też wśród amatorów, widać mało się rozglądasz.Marek Rys, polecam jakąś książkę o fotografii.

Zgadzam się, że nie ma głupich pytań ale twierdzenie, że "zwłaszcza" 50-tka to rzadkość.... :zalamany: