forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D90+Nikkor 18-200VR czy Canon 50D+Tamron 17-50/2.8?

pietka - Pon 16 Mar, 2009
Temat postu: Nikon D90+Nikkor 18-200VR czy Canon 50D+Tamron 17-50/2.8?
Witam ,
Wiem ,że temat d90 czy 50d był już wielokrotnie wałkowany ale mam konkretne pytanie.
Mam dostać w prezencie aparat.Do wyboru mam d90+nikkor 18-200 AF-S DX VR lub canon 50d+Tamron 17-50 f/2.8 XR.Do tej pory bawiłem się jedynie kompaktem Canon a630.Zupełnie nie mam pojęcia w który system lepiej wejść.Jestem totalnym amatorem i na razie będę aparat wykorzystywał na spacerach z dzieciakiami itp.
Dziękuję.

MM - Pon 16 Mar, 2009

Oba aparaty bardzo dobre, szkło typowo amatorskie to Nikkor. Lepszy efekt optyczny z pewnością da Tamron 17-50/2.8. Wybieraj co wolisz. Uniwersalność czy jakość. W aspekcie jakościowym wersja Canona i Tamrona zwyciężą bezapelacyjnie. Nie wiem tylko czy to wykorzystasz.
Przy porównywalnej optyce oba aparat zachowają się podobnie wyśmienicie.

Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź.Wiem ,że jako amator nie odczuję różnicy ale asekuruje się na przyszłość ,bo jeżeli chwycę bakcyla ,to chcę mieć pewność ,że dobrze wybrałem.
mavierk - Pon 16 Mar, 2009

a moim zdaniem MM nie do końca dobrze Ci radzi gdyż...

Co będzie, jak dostaniesz to lustro za 5000zł i... nie będziesz wiedzieć co z nim zrobić? Może lepiej, żebyś na początek dostał porządną hybrydę i.. kasę na wyjazd w góry (w trakcie którego skorzystasz z nowego aparatu należycie) - sam pomyśl - taki Fuji S100 + Czechy na weekend na narty z znajomymi...

Chyba że masz w planach dla fotografii się poświęcić, wtedy to będzie zależeć od zasobu portfela - jesli Ci nie zależy - 50d + tamron, jak zależy... nikon d90 + 18-105VR + 70-300VR :)

Wiem ,wiem ale to nie jest tak ,że sobie mogę wybrać co chcę.Mogę tylko coś z tych zestawów.Taki układ.
belkot77 - Pon 16 Mar, 2009

Bierz canona bedzie nas wiecej :mrgreen:
Sunders - Pon 16 Mar, 2009

Też wybrałbym Canona :mrgreen:
novy - Pon 16 Mar, 2009

Miałeś obydwa aparaty w ręce? Jeśli nie to idź do sklepu i się pobaw jednym i drugim. Moim zdaniem D90 w porównaniu do 50D to zabawka. No chyba że Ci zależy na gadżetach typu kręcenie filmów i rozpoznawanie twarzy to weź sobie D90.
razthaman - Pon 16 Mar, 2009

w ogóle żaden wybór w tym momencie, 50D z Tamronem to zestaw o większych możliwościach fotograficznych pomimo mniejszego zooma. chyba, że jesteś napalony na wchodzenie w system Nikona, ale jeżeli nie robi Ci to różnicy, bierz 50tkę.
Misek - Pon 16 Mar, 2009

50D :wink:
Wszyscy wiemy że Canon to jedyny słuszny system :mrgreen:

Nie jestem napalony na żaden system ,bo po prostu żadnego nie znam.Do filmów mam kamerkę ,więc to nie jest żadnym plusem w Nikonie.Trzymałem oba.Canon czuć ,że jest solidniejszy a Nikon bardziej poręczny.Pewnie pod względem jakości zdjęć przez długi czas nie dostrzegę żadnej różnicy ,dopóki nie "wgryzę" się głębiej w zabawę z fotografowaniem i dopóki nie nauczę się mnóstwa rzeczy.Baerdziej chodzi mi o to ,który jest lepszą bazą pod dalszą zabawę z fotografią.
mavierk - Pon 16 Mar, 2009

moim zdaniem lepszą bazą jest... książka do fotografowania - serio ;)

a aparat to bez różnicy - oba oferują na prawdę masakrycznie dużo :)

Wujek_Pstrykacz - Pon 16 Mar, 2009

Bierz Canona, nie dlatego, że to modne, ale dlatego, że ten model akurat przewyższa Nikona D90 w jakości wykonania i materiałów, jest też pomimo braku funkcji nagrywania filmów bardziej zaawansowanym aparatem. Do tego obiektyw do niego dołączony jak w pierwszym poście znacznie przewyższa megaNikkora pod względem optyki, choć jest mniej uniwersalny.
P_M_ - Pon 16 Mar, 2009

pietka napisał/a:
Nie jestem napalony na żaden system ,bo po prostu żadnego nie znam.Do filmów mam kamerkę ,więc to nie jest żadnym plusem w Nikonie.Trzymałem oba.Canon czuć ,że jest solidniejszy a Nikon bardziej poręczny.Pewnie pod względem jakości zdjęć przez długi czas nie dostrzegę żadnej różnicy ,dopóki nie "wgryzę" się głębiej w zabawę z fotografowaniem i dopóki nie nauczę się mnóstwa rzeczy.Baerdziej chodzi mi o to ,który jest lepszą bazą pod dalszą zabawę z fotografią.

Glupio, ze do nikona masz koniecznie miec podpiety 18-200. Tamronika do nikona tez dostaniesz i bedzie taniej. Mozna sie zastanowic tez nad sigma 17-70 HSM. Jest tyle opcji, a tu tylko tem megazoom. Wolalbym wiec canona, bo drozszy i lepszy (dla moich zastosowan).

pietka - Wto 17 Mar, 2009

Zawsze zaczynam od literatury.Czytam właśnie Mroczka.Ale wiedza wiedzą a aparat muszę wybrać...Dzięki za rady.
Baku - Wto 17 Mar, 2009

No jeśli wybór tylko w tych zestawach, to bierz Canona.
Gdybyś miał megazooma z canonem a tamrona z nikonem to bym wtedy doradzał odwrotnie...
Tamron to bardzo dobry optycznie obiektyw, a korpusy D90 i 50D są bardzo udane, choć z pewnym wskazaniem na Canona...

Z zamianą obiektywów nie powinno być problemu.Mogę mieć D90 z Tamronem.Chodzi o to ,że w takiej konfiguracji jak podałem zestawy są zbliżone cenowo.
eave - Wto 17 Mar, 2009

To podsumujmy to prostymi słowami.
50d jak by nie patrzeć jest lepszym korpusem niż d90, który jednak jest półkę niżej.
Tamron 17-50/2.8 jest dużo lepszym obiektywem (jakościowo i światłosiłowo) od tego 18-200, ale na pewno mniej uniwersalnym.
Jakbym sam miał wybierać to bym się nie wahał - 50d + tami.

To świetny zestaw, ale naprawdę takiego potrzebujesz? 450d z tym samym tamronikiem nie byłby lepszym wyborem? Albo 40d?
Ale oczywiście to tylko kwestia pieniędzy. Nie ma wątpliwości, że 50d jest lepszy od 40d a tym bardziej od 450d.

Wiem ,że na początek może być wiele lepszych kombinacji ,ale to ma być prezent i nie moge za bardzo grymasić :mrgreen:
icegrub - Wto 17 Mar, 2009

A ja dodam tylko tyle, zakup dla amatora pierwszej lustrzanki zawsze będzie dylematem, ponieważ amator nie wie na co zwracać uwagę przy zakupie i zawsze dobrze jest posłuchać dobrych rad. Na pewno Canon da ci wiele radości i jeszcze nie raz cię zaskoczy, a już nie mówiąc jak w przyszłości dokupisz sobie np 70-200L to od razu stwierdzisz że za niewielkie pieniądze można robić naprawdę wspaniałe fotki.
W moim przypadku było podobnie nie wiedziałem co da mi Pełna Klatka? i kupiłem Canona 40D Ponieważ był troszkę wtedy tańszy, ale teraz jak już doszedłem do tego po co mi aparat wiem czego mi było potrzeba.
Bierze Canona 50D i Tamrona na pewno Cię nie zawiedzie.

kozidron - Wto 17 Mar, 2009

pietka, przy takich zestawach, bez wahania C50D+tamron 17-50 a jak złapiesz bakcyla to jest w czym wybierać jeśli chodzi o szkła(zresztą w nikonie też, tyle - że tu już masz przyzwoite szkło na początek). Jakby do tego nikona podczepić coś innego niż to szkło spacerowe to spokojnie można decydować się na D90.
eave - Wto 17 Mar, 2009

pietka napisał/a:
ale to ma być prezent i nie moge za bardzo grymasić

Chciałbym dostać taki prezent. Jeśli masz wybierać z kombinacji tych dwóch body i dwóch obiektywów, to bierz Canona z Tamronem.
Podsumowanie podsumowania:
50d kontra d90
-matryce podobnej klasy, choć ze wskazaniem na 50d (prawdziwe iso100)
-50d ma dużo szybszy tryb seryjny
-50d ma mikroregulację AF
-50d ma lepszą budowę
-d90 kręci filmy

Ale największą różnicą jest to, że 50d to Canon, a d90 to Nikon ;)
Czyli Nikoś ma świetne zoomy o standardowych ogniskowych, a Canon ma serię 4L (np. 70-200/4L- dość tani i świetny) i fantastyczne stałki (35L, 85L, 135L)...

Co do obiektywów:
18-200 Nikkor to bardzo uniwersalne szkło, ale jednak dość ciemne i nie daje takiej jakości optycznej jak Tami.
17-50 ma stałe światło 2.8 i genialną ostrość, ale mniejszy zakres ogniskowych.

Ja bym nie miał problemu z wyborem ;)

Sunders - Wto 17 Mar, 2009

Małzeństwo Canon & Tamron prowadzi zdecydowanie :mrgreen:
Kiedy dowiemy się czy to prezent trafiony :?: :smile:

costi - Sro 18 Mar, 2009

Jak sobie przypomne rozne watki o Tamronie 17-50 na forum, to az sie zastanawiam, czemu nagle wszyscy uwazaja to szklo za wspaniale i, o zgrozo, lepiej wykonane od Nikkora.
Sure, jest jasniejsze i (jesli dobrze sie trafi) pewnie ostrzejsze. Moim zdaniem jednak, z punktu widzenia amatora, roznice w ostrosci mozna wyrzucic do kosza. No chyba, ze kolega tez dolaczy do grona milosnikow wslipiania sie w cropy 100%.
Oczywscie, z Tamronem nie jest tragicznie, ale tez nie idealizujmy. Jakby bylo tak pieknie, to nie trzebaby kupowac selekcjonowanych sztuk od Cichego, zeby nie trafic na mine.

Ja bym, przed doradzeniem, zadal jeszcze jedno pytanie: czy masz zamiar rozbudowywac system w przyszlosci?
Jesli tak, to Tamron rzeczywscie bedzie lepsza baza.
Jesli nie, to bierz zestaw z 18-200.

IMHO wiekszosc osob tutaj demonizuje 18-200VR. Maja zakodowane "megazoom = zuo" i odpowiadaja niemal automatycznie :P
Osobiscie uwazam je za bardzo dobre szklo, ktorego sila lezy przede wszystkim w uniwersalnosci. Jakosc optyczna jest wiecej niz wystarczajaca, obiektyw jest wykonany porzadnie, VR i USM dzialaja jak trzeba, AF smiga jak szalony. Spokojnie zrobisz nim mase dobrych fotek, a ma te zalete, ze dysponujac takim zakresem ogniskowych, bedziesz w stanie zasmakowac roznych typow zdjec i lepiej zaplanowac przyszle zakupy.
A nawet, jesli w przyszlosci kupisz inne szkla, to na spacer z rodzina czy wycieczke, na ktorej fotografowanie nie bedzie priorytetem, i tak zapniesz 18-200 i nie bedziesz musial targac calej torby szkiel i tracic czasu na zmiane szkiel. Co najwyzej wezmiesz sobie jakas jasna stalke na wszelki wypadek.
Jak dla mnie mozliwosc zrobienia landszafciku, potem zblizenia na wcinajaca chleb sikorke, a na koniec uwiecznienia kropelek wody na zdzble trawy jednym obiektywem jest nieoceniona. Oczywsice, sa lepsze szerokie szkla, sa lepsze tele i sa lepsze szkla do macro, ale kazde z nich jest wyspecjalizowane w swojej dziedzine, zas w megazoomie masz po trochu wszystkiego w jednym szkle. A akurat N18-200VR jest jednym z najlepszych megazoomow na rynku.

Megazoom nie jest, jak robuje sie tu wmawiac, zlem w czystej postaci. Trzeba sobie tylko odpowiedziec, jak wlasciwie chce sie aparatu uzywac.

novy - Sro 18 Mar, 2009

costi, Ale tu dochodzi jeszcze przewaga 50D nad D90. A jeśli chodzi o tamrona to akurat plusem 50D jest AF microadjustment, więc BF/FF (najczęstsza wada tego obiektywu) już masz z głowy.
MC - Czw 19 Mar, 2009

novy, niekoniecznie. Czasami przy zoomach i microadjustment nie pomaga. Przy stalce juz predzej.
kozidron - Czw 19 Mar, 2009

novy napisał/a:
costi, Ale tu dochodzi jeszcze przewaga 50D nad D90. A jeśli chodzi o tamrona to akurat plusem 50D jest AF microadjustment, więc BF/FF (najczęstsza wada tego obiektywu) już masz z głowy.

a to numer, nie wiedziałem, ze to najczęściej występująca wada i wydaje mi się się, że microadjustment tego nie poprawi jak będzie "bardziej po bandzie" ale jeszcze to sobie sprawdzę(dlatego napisałem wydaje mi się, żebyście mnie nie zjedli).
Byłem przekonany, ze najczęstszą wadą tamrona było lub jest:
1. losowe wykonanie(mydło na brzegach)
2. odpadający pierścień z przodu
3. siła grawitacji (można z tym żyć, bo dali guzik "lock")

co nie zmienia faktu, ze jak się trafi na przyzwoity egzemplarz to jest to całkiem przyzwoity obiektyw.

Sunders - Czw 19 Mar, 2009

Fakt, że tamrona należy "wybrać starannie"
costi napisał/a:
z Tamronem nie jest tragicznie, ale tez nie idealizujmy. Jakby bylo tak pieknie, to nie trzebaby kupowac selekcjonowanych sztuk od Cichego, zeby nie trafic na mine.
, ale użytkownicy tego obiektywu w przeważającej większości są bardzo zadowoleni. Za tą cenę nic porównywalnego się nie kupi.
costi napisał/a:
18-200VR. Maja zakodowane "megazoom = zuo" i odpowiadaja niemal automatycznie Osobiscie uwazam je za bardzo dobre szklo, ktorego sila lezy przede wszystkim w uniwersalnosci. Jakosc optyczna jest wiecej niz wystarczajaca
:idea:
costi napisał/a:
N18-200VR jest jednym z najlepszych megazoomow na rynku.
:idea:
pietka sam musi zdecydować czy bardziej zależy mu na większej rozpiętości ogniskowych czy na jasności i jakości optycznej obiektywu :idea: .
Jeśli chodzi o puszki to są porównywalne z niedużą przewagą canona :!: , która jednak nie dla każdego będzie miała bardzo istotne znaczenie :razz: .
Oba zestawy są dobre. :smile:
Ja wybrałbym canona z tamronem :!: , ale brałbym pod uwagę dokupowanie obiektywów w przyszłości :idea: . Kupowanie lustrzanki docelowo z jednym obiektywem wydaje mi się nieporozumieniem. :???:

pietka - Czw 19 Mar, 2009

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.Na chwilę obecną jestem jak najbardziej zainteresowany rozbudową w przyszłości mojej bazy sprzętowej.Wiem ,że d50 jako body jest ciut lepsze niż 90d ale z drugiej strony słyszałem ,że Nikkor robi więcej szkiełek amatorskich w przyzwoitych cenach.Musze jescze potrzymać 50d w dloni i zobaczyć jak leży.Teraz cały czas myślę nad zestawem 90d+Tamron lub 50d+Tamron.Po jakimś czasie do tego albo 70-200L canona albo 70-300VR nikkora.Nikon kusi mnie podobno niezłą nową stałką 35mm w rozsądnej cenie.Muszę jeszcze pomyśleć.
sampler - Czw 19 Mar, 2009

Nie wiem czy aby na pewno 50D jest tak duzo lepszy od D90. 50 jest szybsza lepsza obudowa, matryca ale AF i pomiar swiatla gorszy co tez nie jest bez znaczenia. LV i filmy pominmy bo to dla dzieci ;) . Wizjer i wyswietlacz tej samej klasy. Jednym slowem spory dylemat :)
MC - Czw 19 Mar, 2009

Ze niby w 50D jest gorszy AF?
Sunders - Czw 19 Mar, 2009

Że niby w 50d jest gorszy pomiar światła?
sampler - Czw 19 Mar, 2009

No wlasnie niech ktos sie wypowie kto dlugo "ujezdza" te aparaty. Ja mialem wlasnie takie wrazenie.
eave - Czw 19 Mar, 2009

Na optycznych jest test 50d, gdzie porównali skuteczność AFa do 1d mk3...
Na pomiar światła też jeszcze nikt nie narzekał. Pierwszy raz słyszę takie zarzuty.

Sampler, a jakie obiektywy miałeś podłączone do d90 i 50d?

sampler - Pią 20 Mar, 2009

Standartowe
C: 18-55
N: 18-105

eave - Pią 20 Mar, 2009

http://www.optyczne.pl/7...._Autofokus.html

http://www.optyczne.pl/13..._Autofokus.html

to mówi chyba samo za siebie :)

Wróbel EOS - Pią 20 Mar, 2009

eave, Tylko jedno szkło ma normalny silniczek a drugie SWM.
jacek72 - Pią 20 Mar, 2009

nie zakładam nowego wątku więc sie podepnę:tamron 17- 50 2,8 chodzi o pomiar światła podobno w d 80 nie działa pomiar matrix z tym szkłemc,czy jest to poważna sprawa czy da sie z tym zyć.Chce zmienic nikkora 18_70 na tego tamrona, warto? bedzie jakiś skok do przodu.czy tylko dokładka kasy.
costi - Pią 20 Mar, 2009

Nie wiem, kto takie rewelacje wymyslil...
novy - Pią 20 Mar, 2009

MC napisał/a:
novy, niekoniecznie. Czasami przy zoomach i microadjustment nie pomaga. Przy stalce juz predzej.

Też prawda

[ Dodano: Pią 20 Mar, 2009 22:32 ]
sampler napisał/a:
Nie wiem czy aby na pewno 50D jest tak duzo lepszy od D90. 50 jest szybsza lepsza obudowa, matryca ale AF i pomiar swiatla gorszy co tez nie jest bez znaczenia.

Niezły dowcip, ale wiesz 1 kwietnia jest za kilka dni dopiero :mrgreen:

pietka - Sob 21 Mar, 2009

Po wielu ciekawych podpowiedziach ostatecznie mam taki wybór:
D90+Tamron + N 50mm f/1.4G(dopłata paru stówek) lub 50D+Tamron.
Jutro sobie potrzymam Canona i zobaczę jaka różnica w wygodzie obsługi jest w porównaniu do D90.Rzeczywiście po lekturze wielu wątków na forum stwierdziłem ,że baaaardzo długo nie dostrzegę różnic pomiędzy tymi aparatami.Musze pójść na czuja :mrgreen:

Sunders - Sob 21 Mar, 2009

Oba warianty są dobre i mają wiele zalet-na pewno będziesz zadowolony :smile:
mavierk - Sob 21 Mar, 2009

nie, nikon, 50/1.4G to argument wystarczający :P

mavierk jak pietka porówna puszki i dowie się, że w zbliżonej cenie może mieć 50D+tamron+dobry egzemplarz C50/1,8 to kto wie... :razz:
MM - Sob 21 Mar, 2009

Jak kaski wystarczy to ja bym zdecydowanie optował za dokupieniem lampy zewnętrznej. Bez sensu by amator duplikował ogniskowe (stałka i jasny zoom przy 50mm).

Czyli C50D+tami+ew. lampa :idea: :!: :!:
mavierk - Sob 21 Mar, 2009

nie d90 + tami + tami 90/2.8 :P
Poza tym MM tą 50tkę warto mieć dla plastyki i tych kilku EV :) Ale masz rację - Tami out, 35/1.8 in :P

mavierk napisał/a:
Poza tym MM tą 50tkę warto mieć dla plastyki i tych kilku EV Ale masz rację - Tami out, 35/1.8 in

MM napisał/a:
ja bym zdecydowanie optował za dokupieniem lampy zewnętrznej

MM ma rację, te stałki wymienianie przez mavierka lampy nie zastąpią, a będą "duplikować ogniskowe" :razz: . Gdyby zrezygnować z lampy zewnętrznej, to już prędzej przyda się coś z dłuższą ogniskową, np. sigma 70-300 apo makro lub C85/1,8 :idea: .

pietka - Nie 22 Mar, 2009

Czyli jak rozumiem albo 50d+Tamron+430EX II albo d90+Tamron+SB900 będą najlepszym wyborem na początek?
Pouczyć się ,zobaczyć czy zainteresowanie się rozwija i dopiero potem można się zastanawiać nad czymś dłuższym i jakąś stałką?
Jakoś bardziej ciągnie mnie w stronę Nikona.Pooglądałem wybór obiektywów w segmencie dla amatora i chyba jakby nieco większy wybór niż u Canona.Canon ,to jednak później większe wydatki w dobre szkła.Z tego co przeczytałem ,to migawka1/8000(Canon) vs 1/4000(Nikon) na początku zabawy z lustrzanką nie będzie miała dla mnie znaczenia.Nie wiem jak z brakiem iso100 w Nikonie.Czy jego brak jest odczuwalny dla amatora?

costi - Nie 22 Mar, 2009

Cytat:
d90+Tamron+SB900 będą najlepszym wyborem na początek?

IMHO spokojnie mozesz kupic tansza lampe (SB-800 czy SB-600), a zaoszczedzona kwote przeznaczyc na torbe, karte pamieci itp.

Cytat:
Nie wiem jak z brakiem iso100 w Nikonie.Czy jego brak jest odczuwalny dla amatora?

Jeszcze nigdy mi nie brakowalo. Poza tym ISO 100 jest, tylko "schowane" (Lo1 sie nazywa, bodajze).

kozidron - Nie 22 Mar, 2009

razthaman napisał/a:
bosz co za fanboj

to jest trolowanie, niezły wynik, nawet gaciowy nie trolował od 2 postu....

mavierk napisał/a:
nie, nikon, 50/1.4G to argument wystarczający :P

u canona takiej stałki nie uświadczysz...(pomijam szybkość af-u canonowskiego 50/1.4)

pietka napisał/a:
Czyli jak rozumiem albo 50d+Tamron+430EX II albo d90+Tamron+SB900

widzę, że na horyzoncie w zestawie pojawiła się lampa, jeżeli dalej możesz "kombinować" przy prezencie to:
w takiej sytuacji nawet lepiej 40D+tamron+ raczej 580II -na lampie bym nie oszczędzał albo poczekał z zakupem jeżeli upierasz się przy zestawie 50D + tamron i dozbierał do 580ex.

Sunders - Nie 22 Mar, 2009

pietka napisał/a:
albo 50d+Tamron+430EX II albo d90+Tamron+SB900 będą najlepszym wyborem na początek

pietka kup 50d lub d90 z tamronem i "poćwicz". Lampa prędzej czy później będzie Ci potrzebna, ale z jasnym obiektywem jak ten tamron w wielu sytuacjach można się bez niej obejść-nie musisz jej kupować od razu gdyby miało zabraknąć kasy :smile:
Podobnie jak kozidron poczekałbym i dozbierał na SB900/ew.580EX/ :idea:
C50d jest "nieco" lepszą puszką, ale jako "początkujący amator" nie odczujesz specjalnie braku ISO 100 czy migawki 1/8000.
pietka napisał/a:
Nikona.Pooglądałem wybór obiektywów w segmencie dla amatora i chyba jakby nieco większy wybór niż u Canona

Jeśli nastawiasz się na takie obiektywy, to tylko d90 :idea: :!: :smile:

Chyba na początek muszę myśleć właśnie o takich amatorskich obiektywach.Dopiero jak przyjdą umiejetności ,to można się zainteresować czymś bardziej profesjonalnym.
Sunders - Nie 22 Mar, 2009

pietka, pozostało tylko zakupić d90 z tamronem i pochwalić się pierwszymi wrażeniami :cool:
janqseven - Nie 22 Mar, 2009

Witam
Ponieważ mój wcześniejszy post nie był zbyt obiektywny postaram się użyć racjonalnych argumentów. Opiszę jaki jest Canon w stosunku do Nikona [„+” lub „-” dla Canona/Tamrona i obok wartości ] No to zaczynamy:)

Body:
Sensor +2,9mln pixeli efektywnych
Image sizes +364pix szer /320pix wys.
Przetwarzanie obrazu +2bit
AF -2punkty
FPS +2fps
Standardowe ISO +100

więcej:
http://www.dpreview.com/n...canoneos50d.asp
http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/

Obiektyw:
Światło +1/2EV
Stabilizacja -1
Rozdzielczość podobna
Aberracja podobnie
Dystorsja +3,70%! dla 17-18mm
Koma i astygmatyzm +2,1%!
Winietowanie +9% ! dla 17-18mm f/4
Odblaski +!
Autofokus -5,8! Nikon się nie myli (wg. optyczne.pl)

więcej:
http://optyczne.pl/30.1-T...Wst%C4%99p.html
http://optyczne.pl/69.1-T...Wst%C4%99p.html

Wnioski z tego takie, że lepiej wybrać Canona [+9] z Tamronem niż Nikona[-3] z Nikkorem wg. danych o produktach i testów z tak wiarygodnego źródła jak www.optyczne.pl :D
Niektóre parametry jak waga nie były brane przeze mnie pod uwagę- uznałem je za nieistotne. Jeżeli ktoś zwraca uwagę na parametry przeze mnie uwzględnione ma gotową odpowiedź co wybrać.
Pozdrawiam

janqseven- tu nie chodzi o testy ,bo wszyscy potwierdzają ,że 50d jest lepszym body o trochę większych możliwościach (w końcu trochę inna półka).Napisałem też ,że chcę d90 z Tamronem a nie Nikkorem.Chodzi o dobry wybór dla amatora s tu kuszą lepsze szkła amatorskie.Napewno 50d jest świetnym aparatem ale z tego ,co wyczytałem potrzebuje bardzo dobrych szkieł i takie Canon oferuje (L) ale mi chodzi o aparat na początek zabawy.Za 2 lata jak chwycę bakcyla i się sporo nauczę,to się będę rozglądał za inną półką aparatów.
Wujek_Pstrykacz - Nie 22 Mar, 2009

Nie ma aparatu bez braków. Nawet najdroższe modele nie są ich pozbawione. Ja wybrałbym Canona, jest solidniejszy, a mnie to jest potrzebne. Nie odradzam D90 to też bardzo dobry aparat.
Kocur - Nie 22 Mar, 2009

janqseven, 1Ds, podobnie jak D3x też mają poważne braki, chociażby takie jak brak wbudowanego odtwarzacza mp4, radia i gier, co by się można było rozerwać po pracy, albo jak jest brzydka pogoda :P Może wiec polecać aparaty komórkowe, przy okazji dostajemy (zupełnie gratis!) telefon, a nawet dostęp do internetu :lol:

Wracając do tematu...
janqseven napisał/a:
Sprecyzuj o co ci chodzi, bo chce wiedzieć czego nie rozumie w tym o czym napisałem.

Takie porównanie jak zrobiłeś może zrobić dziecko w pierwszej klasie podstawówki, bo dodawać i odejmować już umie. Moim zdaniem Twoja wiedza w zakresie sprzętu foto sięga niewiele dalej, bo żeby porównywać, to jeszcze trzeba wiedzieć co z czym i jak. Dałeś wystarczający popis porównując obiektyw o zakresie ogniskowych 17-50mm i stałym świetle (jeśli to Ci coś mówi), z obiektywem o zakresie 18-200 i zmiennym świetle w zakresie 3,5-5,6. Btw od 2,8 do 3,5 jest 2/3EV, nie 1/2, no i zapomniałeś porównać światła na pozostałych ogniskowych, chyba masz zamiar robić zdjęcia tylko na 17-18mm :P

pietka, 50D potrzebuje dobrych szkieł, z racji gęstości liniowej pikseli. Gdyby to było FF miało by prawie 40Mpix :P Nie znaczy to, że słabszymi szkłami nie da się robić zdjęć. Po prostu nie wykorzystasz wtedy w pełni możliwości matrycy, ale pozostałe zalety tego body będą do dyspozycji. Musisz popatrzeć na wybór aparatu jak na wybór systemu, w który chcesz wejść i sprawdzić, który system oferuje to, czego oczekujesz. Canon to bardzo dobre szkła, tyle że trzeba sięgać na bardzo wysoką półkę. Nikon ma z kolei bardzo dobre szkiełka bardziej amatorskie w przystępnej cenie. Jakkolwiek tym, czy tamtym, na pewno każdym można zrobić wiele świetnych zdjęć, bo to Ty je będziesz robić, nie sprzęt ;)

janqseven - Nie 22 Mar, 2009

Kocur napisał/a:
Btw od 2,8 do 3,5 jest 2/3EV

Może genialny nie jestem, ale jedno wiem bo tym co napisałem. W zakresie 18-50mm dla obu obiektywów Tamron ma lepszą jakość. A tak sie składa że poza tym zakresem jest już tylko gorsza jakość w przypadku Nikkora. Działanie VR nie jest do końca przebadane więc 2/3EV to poważna zaleta w zakresie 18-50mm.
Kocur napisał/a:
porównanie jak zrobiłeś może zrobić dziecko w pierwszej klasie podstawówki

Po to się matmy uczymy :D Ja akurat wykorzystałem ta wiedzę bo byłem z matmy dobry. No a jak można to inaczej porównywać. Może u wróżki ?..
Kocur napisał/a:
masz zamiar robić zdjęcia tylko na 17-18mm

dla 17-50 są największe zniekształcenia i winiety, stąd te ogniskowe. Zakres 18-50mm można porównać na wspólnym świetle f/4 i tak też zrobiłem na podstawie www.optyczne.pl:D

Pozdrawiam

Kocur - Nie 22 Mar, 2009

janqseven napisał/a:
Skoro trwa wyścig na rozdzielczość z przyzwoitości należy wybrać matrycę większą doceniając ta firmę która się bardziej postarała

:zalamany:

janqseven napisał/a:
tracki w przypadku wyporu Canona właśnie dwa punkty AF! To jest różnica.

Wiesz, akurat wybierając 50D zamiast D90 dostaje się lepszy AF, więc jak widzisz nie zawsze więcej znaczy lepiej... Tego niestety dla Ciebie w dokumentacji nie piszą, więc ta wiedza jest Ci obca :P

dżony - Pon 23 Mar, 2009

Bierz Canona, jak bym się nie zastanawiał :D
goltar - Pon 23 Mar, 2009

Temat został chyba wyczerpany i zrobił się niezły OT więc zamykam.
pietka jeśli chcesz aby temat został ponownie otwarty to napisz na priv.

pietka - Sro 01 Kwi, 2009

Przekorny jestem ,bo jednak wybrałem Nikona d90+T17-50+N70-300( za dopłatą) zamiast ogólnie polecanego Canona.
Dziękuję wszystkim za porady i bedę Was pewnie jeszcze męczyć w innych tematach :mrgreen:

komor - Sro 01 Kwi, 2009

pietka, bardzo fajny zestaw, jeśli masz na myśli 70-300 VR.
pietka - Sro 01 Kwi, 2009

Tak ,70-300VR.Poczytałem trochę i stwierdziłem ,że na początek to optymalny zestaw.Teraz szukam jakiegoś fajnego statywu.
eave - Sro 01 Kwi, 2009

pietka, no i bardzo super :) Szerokich kadrów! ;D czy coś...