forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaka stałka do Nikona?

maciek uk - Wto 17 Mar, 2009
Temat postu: Jaka stałka do Nikona?
Jaką możecie mi polecić stałkę do mojego Nikona D80?
Nikkor MF 50mm f/1.4
Nikkor MF 50mm f/1.8
Nikkor AF 50mm f/1.8D
Zastanawiam sie tez nad Nikkorem AF 50mm f/1.4, ale ten kosztuje juz sporo kaski.

AQQ - Wto 17 Mar, 2009

D80 ma za słaby wizjer do zabawy z mf. Z tego wszystkiego kup najlepiej af50/1.8 jeśli już nie chcesz 1.4.
mavierk - Wto 17 Mar, 2009

maciek uk napisał/a:
Nikkor AF 50mm f/1.8D
za tą cenę nic innego.
benetnash - Wto 17 Mar, 2009

maciek uk napisał/a:

Zastanawiam sie tez nad Nikkorem AF 50mm f/1.4, ale ten kosztuje juz sporo kaski.

No podrożał okrutnie ostatnio, ale to narzekanie do innego wątku.

A o nowym AF-S 35mm nie myślałeś, czy koniecznie chcesz mieć portretówkę?
Pozdrawiam

Thorn - Wto 17 Mar, 2009

Wizjer wizjerem - bawiłem się już swoją 50 na MF i spoko da radę :) po za tym widziałem masę fajnych fotek z D40 + 50/1.8 więc tym bardziej się da :) ja od siebie bardzo polecam to szkło :)
renka04226@wp.pl - Sro 18 Mar, 2009

"D40 + 50/1.8 więc tym bardziej się da :) " ???

a to trzeba sie namachac, bo w D40 nie ma wspomagania AF i trza recznie ustawiać..

garreth - Sro 18 Mar, 2009

:shock: :zalamany:
pierścień ostrości w 50/1,8D chodzi tak lekko, że nie mam pojęcia, w którym momencie można się "namachać" :roll:

mavierk - Sro 18 Mar, 2009

garreth napisał/a:
pierścień ostrości w 50/1,8D chodzi tak lekko, że nie mam pojęcia, w którym momencie można się "namachać" :roll:
wolałem pierścień w pancolarze - 270 stopni, przyjemny opór - tam nie trzeba było się namachać, bo była precyzja - w nikkorze tego nie ma ;)
costi - Sro 18 Mar, 2009

Obiektywy MF (rozumiem, ze chodzi o AI lub AI-S?) z D80 to troche oldschholowa zabawa, bo swiatlomierz nie dziala ;)
Z drugiej strony, jesli komus to nie przeszkadza, to takiego 50/1.4 AI czy AI-S w idealnym stanie mozna spokojnie kupic w cenie 50/1.8D.

maciek uk - Sro 18 Mar, 2009

chyba sie zdecyduje na auto, kupie obiektyw z gorszym swiatlem, a z czasem moze uda mi sie go wymienic na cos leprzego

chce jeszcze wiedziec czy warto inwestowac w uzywany obiektyw, czy lepij dolozyc i miec nowy...
pozdrawiam i dzieki za cenne rady.... :wink:

garreth - Sro 18 Mar, 2009

wszystko zależy od tego, w jakim stanie jest używany obiektyw, no i oczywiście w jakiej jest cenie
ale jeśli chodzi o 50/1,8D , to jest tak tania, że chyba nie ma co eksperymentować z używkami ;)

cruiser - Czw 19 Mar, 2009

Myślę żę będziesz zadowolony z AF 50 1/8. Świetny stosunek ceny do jakości.
Thorn - Czw 19 Mar, 2009

cruiser napisał/a:
Myślę żę będziesz zadowolony z AF 50 1/8. Świetny stosunek ceny do jakości.

Wg mnie najlepszy w tym systemie - takie szkło za taką cenę to jest wypas :)

maciek uk - Sob 21 Mar, 2009

Juz miałem kupic tego nikkora 50mm 1.8 ale wpadł mi w rece inny nikkor AF-S 35mm f1.8 G DX, co prawda kosztuje drugie tyle co 50mm ale mysle ze wart jest swojej ceny.
Co wy sądzicie o tej stałce, czy robiliscie juz nim zdjecia, jaka jest roznica zdjec robionych 50-ką a 35-ką :?:

komor - Wto 24 Mar, 2009

maciek uk, pytasz się, czy jest różnica zdjęć między obiektywem 35 a 50 mm? :)
Ostatnio było na forum trochę dyskusji na temat tego czy lepiej mieć 35 czy 50 mm i zdania były podzielone – wszystko zależy co się lubi focić.

mavierk - Wto 24 Mar, 2009

prawda jest taka - warto mieć oba :)
jarecki_jg - Nie 05 Kwi, 2009

Ja też mam dylemat jaką stałke wybrać.

Po pierwsze wydaje mi się, że 50 mm na ASP-C raczej jest za ciasne. W koncu ma to byc standard wiec 30-35 mm na cropa bedzie jak w mordę szczelił.

Po drugie zaś jak sobie przekadruje z 30 czy 35 mm uzyskam takie 50 mm, w duga strone to raczej nie zadziała, a miejsca czasami brakuje.

Ja mam dylemat czy brać Sigme EX 30/f1,4 czy Nikkora 35/f1,8.

Róznica w cenie 2x czy warto zaś przepłacić?

Komor kupił 30 Sigmy czytałem jego mini test na forum, nic dodac nic ując.
Tylko fakt canonowcy nie za bardzo mają jakiś wybór w Nikonie jest zaś 35/1.8. Czy zatem jedna działa przyszłony jest warta właśniej 2 krotnej róznicy w cenie (w stosunku do Sigmy 30/f1,4)?

komor - Nie 05 Kwi, 2009

Canonowcy mają systemowego EF 35/2.0, ale test na Optycznych nie zachęcił mnie ani trochę do rezygnacji ze światła. Z tym, że ja Sigmę wziąłem za 1500 zł, teraz jak kosztuje prawie 2000 to optyka myślenia mogłaby być inna…
jarecki_jg - Nie 05 Kwi, 2009

komor napisał/a:
Canonowcy mają systemowego EF 35/2.0, ale test na Optycznych nie zachęcił mnie ani trochę do rezygnacji ze światła. Z tym, że ja Sigmę wziąłem za 1500 zł, teraz jak kosztuje prawie 2000 to optyka myślenia mogłaby być inna…

Okey kolego a do systemu Nikon jak miałbyś wybór Nikkora 35/1,8 za 800 zł lub sigme 30/1,4 za 1800 zł to co bys wybrał?

Mnie właśnie to męczy.

mavierk - Nie 05 Kwi, 2009

możesz spokojnie sobie zainwestować w 35G, mam to szkło od paru dni i musze przyznać, że całkiem spoko jest :D
Ostre od pełnej dziuru, AF również daje rade, jak już troszkę z nim popracować. No i wreszcie mogę robić zdjęcia siedząc po drugiej stronie stołu :D

komor - Nie 05 Kwi, 2009

mavierk napisał/a:
No i wreszcie mogę robić zdjęcia siedząc po drugiej stronie stołu :D

I mnie też m.in. właśnie o to chodziło. Dlatego zastanawiając się nad 35/1.8 a 30/1.4 wziąłbym pod uwagę te 5 mm, które stanowi pewną różnicę. No i światło ciut lepsze.
Ale jak się z kolegą Mavierkiem spotkamy na najbliższych warsztatach to porównamy sobie w praktyce różnice między tymi obiektywami.

mavierk - Nie 05 Kwi, 2009

z pewnością będą zauważalne :) Ale ja już nie narzekam na to szkło - jest niemalże idealne jak na moje potrzeby :)
jarecki_jg - Sro 08 Kwi, 2009

Jak bedzie tak jak w tamtym roku z sigmą to wypożyczę sobie 30/1.4. Później zaś porównałbym jej wyniki z 35/1.8 Nikkora jak oczywiście Maverick udostepnisz.

A jeśli chodzi o zlot w Brunowie to klaruje się już kto bedzie :)

mavierk - Sro 08 Kwi, 2009

jarecki_jg, Maverick już od pewnego czasu nie korzysta z naszego forum - był na jednym spotkaniu i to wszystko :) Nie sądzę, żeby była jakaś możliwość z nim kontaktu, chociaż może Mnich coś tam ma (którego notabene też coś ostatnio za dużo nie ma).

Chyba, że chodziło Ci o Mavierka a nie o Mavericka - no to z chęcią użyczę :)

Thorn - Czw 09 Kwi, 2009

jarecki_jg - ja zdecydowanie wziąłbym N 35/1.8 :) szybki, pewny, jasny i tani :) S 30/1.4 jest tragiczna - to szkło jest totalnie nieprzewidywalne - jak trafia bez lampy to z lampą nie trafia lub na odwrót, pomijam już przerzucanie np 10 sztuk żeby trafić na taką bez BF/FF a nawet jak taką trafisz to może się okazać że jak podepniesz lampę to w nic nie trafisz ;) co z tego że optycznie jest całkiem spoko skoro ma taką wadę? Ta Sigma ma też takie specyficzne dosyć ciepławe kolorki :) N 35/1.8 DX wg mnie jest lepszy bo połowę tańszy a nie jest wiele ciemniejszy, mniejsza wrażliwość na BF/FF, trafia pewnie itd itd :) A jak myślisz kiedyś o FF to zawsze możesz rozważyć N AF 35/2.0 - też fajne szkiełko :)
mavierk - Czw 09 Kwi, 2009

Thorn napisał/a:
A jak myślisz kiedyś o FF to zawsze możesz rozważyć N AF 35/2.0 - też fajne szkiełko :)
znam pewną osobę, która do d3 kupiła sobie 35G i nie narzeka na pełnej klatce :)
jarecki_jg - Sob 11 Kwi, 2009

mavierk napisał/a:
Chyba, że chodziło Ci o Mavierka a nie o Mavericka - no to z chęcią użyczę :)

Jasne że chodziło mi o ciebie. Przepraszam za przekręcenie nazwy i do zobaczenia w Brunowie.

Tylko męczy mnie stałka Nikkora 35mm 1.8 bo mam bardzo dobrą Sigme 18-50/2.8 HSM, która przy 35-35mm ma najlepsze właściwosci. Czy zatem różnica w przesłonie o dwie działki (2.8 - 1.8) jest w tym przypadku bardzo żauważalna?- f1,4 by się jednak chciało mieć, kurde te dylematy by kupić raz a dobrze.

Czytałem jak pisałem test Komora z Sigmy 30mm/f1.4 i bardzo mnie on przekonał stąd mam nie lada dylemat.

mavierk - Sob 11 Kwi, 2009

ja na prawdę nie narzekam - ostre jest to moje małe bejbe, dużo bardziej wolę je od kita (który rozmywał strasznie kanciasto) :)
Sunders - Sob 11 Kwi, 2009

jarecki_jg napisał/a:
Czy zatem różnica w przesłonie o dwie działki (2.8 - 1.8) jest w tym przypadku bardzo żauważalna?

Jest :cool:
jarecki_jg napisał/a:
f1,4 by się jednak chciało mieć,

Cena x2 :smile: