forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Fundusz: 3000-3500 zł - Nikon

karczu16 - Wto 17 Mar, 2009
Temat postu: Fundusz: 3000-3500 zł - Nikon
Witam,

chciałbym kupić lustrzankę w granicach 2500-3500 zł. Poczytałem trochę optyczne.pl,
ale moja widza, tak czy siak jest znikoma.

Chciałbym się dowiedzieć, co mogę kupić.
Jestem amatorem i swoją przygodę z lustrzankami dopiero rozpoczynam.

Od siebie mogę dodać, że na oku mam Nikon D80 lub Nikon D200 ( link do aukcji)

Nie wiem czemu akurat Nikon, może dlatego, że posiadam cyfrówkę tej firmy i zawsze byłem z niej zadowolony.

Dziękuję z góry za wszelkie porady.

Arek - Wto 17 Mar, 2009

A dlaczego nie D90?
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,8095s

Sunders - Wto 17 Mar, 2009

Uważasz,że będzie lepszy od D200 :?:
benetnash - Wto 17 Mar, 2009

Ja również bym polecał D80/D90. Jako amator miałem w rękach D200 i dla mnie jest za ciężki a 90% funcjonalności i tak bym nie użył.
Pozdrawiam

Pytanie zdałem bo koszt używki d200 i nówki d90jest zbliżony :!:
Jeśli nawet teraz nie użyje "90% funkcjonalności" to z czasem należy się spodziewać że będzie używał coraz więcej :!:
A co do wagi to kwestia względna-trzeba wziąść do ręki :smile:

Arek - Wto 17 Mar, 2009

Sunders napisał/a:
Uważasz,że będzie lepszy od D200

Powiedziałbym, że uniwersalniejszy. Da radę i na niskich ISO i na wysokich. D200 na wysokich polegnie z kretesem.

To mnie przekonuje :idea:
karczu16 idź do sklepu i pooglądaj Nikona D90 :smile:

oracle - Wto 17 Mar, 2009

A może powiesz do czego chcesz jej używać ?

Jesteś pewien że rozumiesz co to znaczy kupić lustrzanke i że kitowy obiektyw nie wystarczy? Jesteś pewien że tego chcesz?

palindrom - Wto 17 Mar, 2009

oracle,
Wiesz jak jest. Kupuje się na start dobrą puszkę z mocnym postanowieniem że to sprzęt na lata i nic nie dokupuję. Potem dobry obiektyw, bo matryca niewykorzystana, potem drugi, macro, tele, szeroki kąt, filtry, statyw... Puszka to tylko punkt zapalny :mrgreen:

oracle,
kitowy obiektyw do tego aparatu /nikkor 18-105 vr/ to "na początek" chyba jednak wystarczy :???:

Nie każdemu jest potrzebna lustrzanka. Jak mówiłem już kiedyś lustrzankę kupuje sie w momencie kiedy
jest się w pełni świadom jak ona działa (pomijam kwestie obsługi itp),
dlaczego jest lepsza od kompaktów,
jest się przekonanym że kompakt czy hybryda zdecydowanie nie wystarczy
oraz ma się na względzie że sam aparat nie sprawi że automatycznie zdjęcia będą lepiej wyglądały.

palindrom - Wto 17 Mar, 2009

oracle,

Nie zgadzam się :P
Od samego początku jechałem na analogach, same stałki, nawet jednego zoomu. FF od początku :mrgreen: Zacząłem od pojęcia podstaw ekspozycji, cieszę się z tego i jestem wdzięczny Ojcu że kupił mi 122-kę na 5. urodziny :mrgreen:
Jeżeli ktoś przychodzi na Forum ze stwierdzeniem "chcę wybrać lustrzankę", to znaczy, że w gruncie rzeczy wybrał... Tak myślę ;)

oracle napisał/a:
Nie każdemu jest potrzebna lustrzanka

karczu16 napisał, że chce kupić-to chyba potrzebuje :?:
oracle napisał/a:
lustrzankę kupuje sie w momencie kiedy
jest się w pełni świadom jak ona działa (pomijam kwestie obsługi itp),
dlaczego jest lepsza od kompaktów,
jest się przekonanym że kompakt czy hybryda zdecydowanie nie wystarczy

karczu16 ma już kompakt :!: i wyraźnie mu już nie wystarcza :mrgreen:
Jak działa lustrzanka-jeśli nie wie, to na pewno się dowie jak już wyłoży swoją kasę :twisted:
Dlaczego lustrzanka bywa lepsza od kompaktu-wystarczy poczytać TO FORUM :idea:

No byłoby fajnie jakby każdy który się pyta wiedział że lustrzanka będzie mu potrzebna itp itd ale obawiam się że część to niestety jest trend na lustrzanki. Dlatego pytam do czego będzie używał no i o uzasadnienie dlaczego lustrzanka a nie kompakt.

Ja nadal jadę na analogach właśnie pstrykam film do końca, zoomów też zazwyczaj nie używam. Ulubione obiektywy to te M42.

mavierk - Wto 17 Mar, 2009

kurde... za 3000-3500zł w nikonie... na lata

nikkor 17-55/2.8 +... koniec kasy :D
podejście 2 :P
nikkor 18-70 + 70-300VR - sam miałem taki zestaw do.. 18-70 sprzedałem na początku roku, 70-300 dzisiaj - uniwersalny, w miarę jasny, w miarę wygodny zestaw... nigdy więcej nie kupię uniwersalnego sprzętu...

moim zdaniem zastanów się, co chcesz focić

mavierk czy nie pomyliłeś wątku :?: :smile: Powiedz lepiej jaką puszkę najlepiej podłączyć do tych obiektywów :smile: oczywiście do 3,5kilo PLN :mrgreen:

kurde... za 3,5k to chyba jest tylko wybór pomiędzy d90 a s5pro - albo kupujesz CMOSa albo lepszy komfort pracy.

No to już trzeci "głos" na D90 :!: karczu16 DO SKLEPU :!: :mrgreen:

ja jestem za s5 pro, bo mam w nosie uniwersalność :P
mnich - Wto 17 Mar, 2009

Sunders, a ty od kiedy robisz w roli sekundanta na forum? ;) ?

W zasadzie też poleciłbym D90... ale kit nie przystoi do tego body.

mavierk to jednak "namieszałeś" :smile: Pozwolę sobie w takim razie się z Tobą nie zgodzić :mrgreen:
Czemu uważasz, że S5 pro jest lepsze od D90 :?:

RB - Wto 17 Mar, 2009

oracle napisał/a:
ale obawiam się że część to niestety jest trend na lustrzanki.

Dlaczego niestety?

oracle napisał/a:

Dlatego pytam do czego będzie używał no i o uzasadnienie dlaczego lustrzanka a nie kompakt.

UZASADNIENIE??? Jego forsa, jego wybór. Może niegrzeczne to będzie ale - none of your business...

Kompletnie nie rozumiem, dlaczego każdy musi przejść drogę od kompaktu by dostąpić zaszczytu posiadania lustrzanki.
Ja zaczynałem od zgrabnego dalmierza, potem lustra, pierwszy kompakt (cyfrowy, małpki na film nie miałem nigdy) kupiłem na wyraźne życzenie zony. Sam z niego korzystałem.

Nie wyobrażam sobie dlaczego właściwie osobnik posiadający fundusze ma męczyć się z obsługa durnych funkcji kompaktu mogąc robić to w miarę wygodnie. Nawet Canon 1000d jest chyba wygodniejszy w obsłudze od kompaktu.

karczu16 - Wto 17 Mar, 2009

Kompakty miałem z 3-4, ale jest stanowczo za słabe dla moich wymagań.
Padła propozycja nikon d90- ok, ale to samo body.

Mi chodzi o aparat, który nie musi być nowością na rynku, może być starszy. Kolega ma d40 i jest zadowolony- ale ma pewnie dobry obiektyw.

Jeżeli kupie d80+kiepski obiektyw to nie mija się to z celem? Może jednak lepiej kupić coś słabszego, ale z lepszym obiektywem. Myśląc słabszy mam na myśli np. d60 albo coś z innych firm.

Dodam, że nie mam 16 lat, jeśli ktoś sugerowałby się numerkiem przy moim nicku.

Reasumując: potrzebuję dość dobry aparat (nie musi być "mega", zaś powinien być "dającą radę lustrzanką"), do której nie będę zaraz musiał dokładać pieniędzy-
chyba, że mi nie będzie już wystarczać. :wink:

Cytat:
"Kompletnie nie rozumiem, dlaczego każdy musi przejść drogę od kompaktu by dostąpić zaszczytu posiadania lustrzanki. "

Ależ ja nigdzie nie powiedziałem że trzeba mieć kompakta. Powiedziałem TYLKO że aby mieć lustrzanke to trzeba być pewnym że jest nam potrzebna i będziemy w stanie wykorzystać jej możliwości.

Cytat:
Jeżeli kupie d80+kiepski obiektyw to nie mija się to z celem?

Tak dokładnie. Dobre body + szajsobiektyw mija się z celem.

Cytat:
Może jednak lepiej kupić coś słabszego, ale z lepszym obiektywem.

Popieram.

Na systemie nikona sie nie znam więc ci nie doradzę. Natomiast polecałbym takiego 20D czy 30D canona którego można wyrwać ~1000-1500zł. Następnie do tego tamrona 17-50 za 1500zł nówkę bądź 1200zł używkę jeśli akurat taka pojawi się na allegro. Często można znaleźć tamrony z gwarancją.
Więc wydałbyś od 2200 do 3000zł. za 700zł masz Sigmę 70-300 APO DG Macro. Nie jest to może szczyt marzeń ale myślę że wystarczy. Lepszy obiektyw to już ok 2000zł Canon 70-200 F/4L USM.

Później polecam statyw. Filtr połówkowy szary, polarny, zapasową baterię, plecak/torbę i to pewnie wszystko. Macro żeby zrobić to albo 70-300 APO albo pierścienie pośrednie.

RB - Wto 17 Mar, 2009

oracle napisał/a:
Powiedziałem TYLKO że aby mieć lustrzanke to trzeba być pewnym że jest nam potrzebna i będziemy w stanie wykorzystać jej możliwości.

Kompletna bzdura.
Nie wykorzystuję większości mozliwości które daje mi lustrzanka. I nigdy tego nie będę wykorzystywał. Mam sprzedać?
Nigdy nie wykorzystam mozliwości mojego komputera - czy dlatego nie powinienem go posiadać?
Nie jestem pewien czy potrzebuję zmywarki. Czy dlatego mam odmawiać sobie tej wygody?

Aby mieć lustrzankę potrzebne są dwie rzeczy. Pieniądze i chęć posiadania. I żadne zaklęcia nie odwiodą chcących.

karczu16 co chcesz fotografować :?:
davaeorn - Wto 17 Mar, 2009

Sunders napisał/a:
mavierk to jednak "namieszałeś" :smile: Pozwolę sobie w takim razie się z Tobą nie zgodzić :mrgreen:

bo nie ma lepszego aparatu w tej cenie do np. krajobrazów...

a d90 jest poprostu dobrą uniwersalną lustrzanką :)

karczu16 napisał/a:
Może jednak lepiej kupić coś słabszego, ale z lepszym obiektywem
A z jakim "lepszym" obiektywem FS 5pro zmieści się w 3,5 kilo PLN :?:
karczu16 - Sro 18 Mar, 2009

Sunders napisał/a:

często ekipą w sezonie letnim chodzimy w plenery, miałbym na prawdę dużo rzeczy do fotografowania. Chcę fotografować przedmioty martwe, naturę, robić fajne foty portretowe, pobawić się w macro. Poźniej do tego pewnie dojdzie parę innych- ale dopiero jak poznam aparat :) d90 odpada z kitowym obiektywem !

RB - Sro 18 Mar, 2009

karczu16 napisał/a:
Sunders napisał/a:

często ekipą w sezonie letnim chodzimy w plenery, miałbym na prawdę dużo rzeczy do fotografowania. Chcę fotografować przedmioty martwe, naturę, robić fajne foty portretowe, pobawić się w macro. Poźniej do tego pewnie dojdzie parę innych- ale dopiero jak poznam aparat :) d90 odpada z kitowym obiektywem !

Hmmm, no to jaki obiektyw chcesz na początek? Makro i portret dałoby się jakoś ożenić jakąś zgrabną bąź mniej zgrabną makrówką od 50/2.8 poczynając na 100/2.8 kończąc.... Czy takie cos Ci starczy na początek? Jak tak to wybierz szkiełko i dokręć do niego puszkę :-)

Sunders - Sro 18 Mar, 2009

Sigma 17-70 makro+canon 400d lub 450d albo nikon 80d :idea: :?:
mavierk - Sro 18 Mar, 2009

Sunders napisał/a:
Gdyż:
- ma iso 100 a i 1600 da się użyć,
- ma wygodniejszą obudowę,
- ma więcej przycisków na tejże obudowie,
- ma mocniejszą lampę błyskową,
- ma większy zakres migawki,
- jest na CFki,
- ma większy DR,

To wszystko się dla mnie składa na najlepszy aparat w nikonie do 10 000zł dla mnie (dopiero d700 imo jest lepszy).

Do wymagań, jakie ja mam do aparatu (używalne iso 100-400 z dużym DR, czasem 800 i 1600 w miarę nie szumiące) to ten aparat jest idealny.

Baku - Sro 18 Mar, 2009

Cytat:
często ekipą w sezonie letnim chodzimy w plenery, miałbym na prawdę dużo rzeczy do fotografowania. Chcę fotografować przedmioty martwe, naturę, robić fajne foty portretowe, pobawić się w macro.

Do tych zastosowań S5PRO wydaje się stworzone. Fotografii sportowej tu nie znalazłem, astrofoto też... To Fuji celuje w zastosowania Canona 5d, tyle że to niepełna klatka ...i dużo tańsze rozwiązanie.

MC - Sro 18 Mar, 2009

Z tych zastosowan to faktycznie S5 bedzie najlepsze.

Ponawiam w takim razie pytanie: FS5 pro-z jakim "dobrym" obiektywem zmieści się w 3,5kilo PLN :???:
MC - Sro 18 Mar, 2009

Sunders, przy obecnych cenach to chcac miec dobry obiektyw trzebaby bylo kupic D60, no ewentualnie D80, niestety.

Czyli tak jak napisałem wcześniej: albo C400-450d albo Nd80 :smile:
Albo może ktoś wie po ile "chodzą" używki FS5 pro i czy są dostepne :idea: :?:

MC - Sro 18 Mar, 2009

Na alledrogo - brak. Sa tylko nowki za ok. 2800. Trzebaby na forach sprawdzic.
karczu16 - Sro 18 Mar, 2009

A coś z Sony? Nikon ma obiektywy plastikowe z tego co się orientuję, zaś Sony już nie.
Poza tym obiektywy do Soniaka pasują też z Minolty(?).

Nie chcę po zakupie aparatu wydawać za kilka miesięcy znów 3000 tysiaków na obiektywy.

Na razie chcę sobie popstrykać krajobrazy, jakieś ciekawe miejsca, odludzia, żeby pstrykał ciekawe foty bez szumów i miał dobrą tonację kolorów jak będę na działce robić foty. Proszę o konkretne przykłady poparte linkami ze sklepów internetowych, allegro.

Jak na razie to kilka osób napisało coś interesującego mnie, reszta to OFFTOP...

eave - Sro 18 Mar, 2009

Wiecie co, naprawdę myślę, że kolega karczu nie zauważy różnicy w obrazowaniu S5 i d40 :)
karczu16, jeśli zależy Ci na nikonie... to może d40 z sigmą 10-20? Lub bardziej uniwersalnie, ale ciągle szeroko na krótkim końcu: sigma 17-70.
karczu16 napisał/a:
Na razie chcę sobie popstrykać krajobrazy, jakieś ciekawe miejsca, odludzia, żeby pstrykał ciekawe foty bez szumów

No to w miarę szerokie szkiełko, dowolne body i statyw. Landszafciarze nie pstrykają widoczków "z ręki" zazwyczaj.
karczu16 napisał/a:
i miał dobrą tonację kolorów jak będę na działce robić foty

Strzelasz w RAWach i wywołujesz na kompie tak jak Ci się podoba.

Co do cen:
d40/60 kupisz nowego za 1200/1300zł. Używanego odpowiednio taniej.
sigma 17-70 nowa 1200zl.
jakiś tani statyw, powiedzmy velbon df50 za niecałe 100zł.
Ja bym jeszcze dorzucił Nikkora 50/1.8 za 500zł. Potęga jasności stałki jest nie do przebicia w kiepskich warunkach oświetleniowych. Do tego mała głębia ostrości uzależnia :) No i to stałka, ma bardzo dobre właściwości optyczne.
Razem: ok. 3000zł i masz naprawdę dobry zestaw na początek.

Baku - Sro 18 Mar, 2009

Przepraszam, w jakim sensie Nikon ma plastikowe obiektywy? Zakładam, że nie chodzi o soczewki :grin:
Jeśli chodzi o jakość wykonania, to sprawa jest prosta - za przyzwoite wykonanie, szczelność, kompozyty przyjdzie zapłacić w każdym systemie. Podobnie jak w każdym systemie obiektywy kitowe mają lichą jakość wykonania, choć nie zawsze są bezużyteczne optycznie.

Jeśli chodzi o Sony, to w tym systemie jest bardzo chwalony Zeiss 16-80 a na drugim biegunie znajduje się kitowy 18-70, o którym (jeśli chce się napisać tylko dobrze), to można napisać że ma użyteczny zakres ogniskowych.

Skoro Twoje pierwsze myśli skierowały się ku Nikonowi to może warto ten temat pociągnąć. Najpierw zastanowić się nad przyzwoitym obiektywem (akurat Nikkor oferuje przyzwoite i niedrogie zoomy pod DX) a za resztę kasy kupić korpus. Niestety w podanym przedziale cenowym fajny obiektyw i Fuji (które moim zdaniem idealnie by pasowało do Twoich celów) się nie zmieści. Pozostają korpusy Nikona...

Myślę, że obiektyw 18-70 f/3.5-4.5 jest całkiem rozsądną propozycją (sporo sklepów ma go za 999zł). Gdyby tak nagiąć trochę budżet (o 300zł) to można by się nawet pokusić o to Fuji...

W Sony można pomyśleć o a200 i tym zajsie.. W 3500 zł powinno się zmieścić, ale gdybym to ja wybierał (a Twoje preferencje są mi bliskie) to wolałbym zestaw z Fuji i tym Nikkorem 18-70.

Zostawiam do przemyślenia :smile:

[ Dodano: Sro 18 Mar, 2009 15:50 ]
Znalazłem używkę S5 PRO... na naszym forum :grin:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6471

Najciemniej jest pod latarnią, MC :smile:

MC - Sro 18 Mar, 2009

karczu16, z Sony moze byc A200+16-105 (raczej uzywana)+flinta+Minolta 50/1.7 i powinienes sie zamknac w 3500zl albo na poczatek i bez stalki. Niezly zestaw moim skromnym... A co do kita, to uzywalem przez rok i z perspektywy czasu dochodze do wniosku, ze bardziej byla to wina moich niewielkich umiejetnosci niz szkla.
Baku, co do S5, to mowilem ze na forach trzeba szukac :wink: ale czy cena jest okazyjna to juz nie wiem. Choc w sumie z karta i aku?

kozidron - Sro 18 Mar, 2009

karczu16 napisał/a:
Proszę o konkretne przykłady poparte linkami ze sklepów internetowych, allegro.

Jak na razie to kilka osób napisało coś interesującego mnie, reszta to OFFTOP...

nikt za ciebie nie wybierze........! Mogę się mylić ale wnioskuje z wypowiedzi, że życzysz sobie aby ci okazję i aparat + szkło podsunąć na tacy. Zastanów się sam czego potrzebujesz, przejdź się do sklepu, pooglądaj jakieś puszki, w które potencjalnie celujesz, zobacz co ci leży lepiej w dłoni i jaka guzikologia ci bardziej odpowiada.
Koledzy podali ci parę typów, wróć po "oględzinach" na forum i może dopiero wtedy uda się rozwiać twoje wątpliwości, bo na razie można się licytować:pentax, canon, nikon, sony, fuji czy może olek, od czego "mądrzejszy" i bliżej wyboru nie będziesz.

mavierk - Sro 18 Mar, 2009

to sie kurde zdecydujcie! czy chcecie do 3.5K szkła + body, czy tylko body... oba warianty już napisałem..
karczu16 - Czw 19 Mar, 2009

kozidron napisał/a:
karczu16 napisał/a:
Proszę o konkretne przykłady poparte linkami ze sklepów internetowych, allegro.

nikt za ciebie nie wybierze........! Mogę się mylić ale wnioskuje z wypowiedzi, że życzysz sobie aby ci okazję i aparat + szkło podsunąć na tacy. Zastanów się sam czego potrzebujesz, przejdź się do sklepu, pooglądaj jakieś puszki, w które potencjalnie celujesz, zobacz co ci leży lepiej w dłoni i jaka guzikologia ci bardziej odpowiada.
Koledzy podali ci parę typów, wróć po "oględzinach" na forum i może dopiero wtedy uda się rozwiać twoje wątpliwości, bo na razie można się licytować:pentax, canon, nikon, sony, fuji czy może olek, od czego "mądrzejszy" i bliżej wyboru nie będziesz.

masz racje, tak zrobie :)

dżony - Nie 05 Kwi, 2009

cześć
ja sie podepnę do tematu. nie chce robić antyreklamy lustrzanką Sony,
ale mam pytanie. Czy wszystkie alfy tak trzeszczą?
podpiąłem tele sigmy i cały aparat chodził tak jakby zaraz miał się rozwalić.
trochę mnie to przeraziło.
taki trzeszczak no. :evil:
pozdrawiam i proszę o odp.
a co do D90 to wydaje mi się że d90+ stałka.
albo jeszcze fajniej, canon eos 40D +stałka i 3.500 fajnie zainwestowane.

MC - Nie 05 Kwi, 2009

Moja A700 nie trzeszczy. Generalnie im tanszy aparat tym gorsza jakosc wykonania.
komor - Pon 06 Kwi, 2009

dżony, ale jakie tele, bo jeśli jakieś ogromne to nie co się czarować – każdy tańszy i mniejszy aparat zacznie się pocić…
dżony - Pon 06 Kwi, 2009

70-300 sigmy, taki pancer kloc
zoom chodził ciężko jak zardzewiała rura :P
swoją drogą nie zachwycił mnie jakością zdjęć, chyba sobie ten zakup odpuszczę , bo planowałem...