forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Druga puszka dla fotografa socjalnego

Bevier - Sro 18 Mar, 2009
Temat postu: Druga puszka dla fotografa socjalnego
Witajcie

To mój pierwszy post na tym forum, wcześniej ograniczałem się jedynie do czytania, więc zanim zadam pytanie to może powiem parę słów o sobie... urodziłem się w Małkini nad Wisłą... :wink: a teraz na poważnie. Zajmuje się fotografią socjalną, wesela, pogrzeby, komunie, imprezy itp. Posiadam C 40D i jakieś tam szkiełka, zastanawiam się nad kupnem drugiej puszki, bo najzwyczajniej w świecie mam stresa, że mój 40D nagle nawali i ze strony klientów będzie czekał mnie LINCZ. Nie chce wydawać dużo pieniędzy, chce mieć alternatywę w razie "W". Co polecacie ? Sam zastanawiam się nad C1000D lub C450D, co Wy na to?

Sunders - Sro 18 Mar, 2009

Kup jako drugi 400d lub ew. 450d.
Baku - Sro 18 Mar, 2009

Rozumiem że posiadasz już satysfakcjonujący zestaw jasnych obiektywów do tej 40tki... Skoro tak, to najpierw dobrze zadbać o to co już jest. Zapasowa bateria do korpusu, 2 komplety zapasowych naładowanych baterii do lampy, oczywiście druga karta pamięci...

Drugie body w takich zastosowaniach zawsze się przyda. Po prostu wygodniej będzie Ci się przerzucać się między ustawionymi korpusami z załadowanymi szkłami, niż wachlować się obiektywami i nerwowo zmieniać ustawienia. Kwestia awarii któregoś z korpusów też jest w zasadzie rozwiązana, bo dwa na raz raczej nie padną.

A może coś solidnego? Np. 30D lub 40D używka, w dobrym stanie? Z tych dwóch wymienionych poszukałbym ...400D. Nie wiem czy można go kupić jeszcze jako nówkę z gwarancją, ale gdyby się udało to czemu nie...
1000D nie jest zły, ale pewnie masz całkiem niezłe obiektywy, więc powinny dać radę z matrycą 450tki i jednak to Twoich zastosowań będzie lepszy niż 1000D.
Ja bym więc ułożył sobie to w takiej kolejności:
1. 30D/40D używka
2. 400D nowy (jeśli się trafi)
3. 450D nowy
4. 1000D nowy
450D jest niżej niż 400D bo z tego co pamiętam to wymaga kart SD więc dodatkowy zakup...

PS Fotograf socjalny skojarzył mi się z opieką społeczną...

Jeśli "w grę" wchodzi używane body, to w pełni się zgadzam z Baku :idea: :smile:
Kocur - Sro 18 Mar, 2009

Ja bym celował w coś z serii xxD, nawet używane. Łatwiej będzie Ci przejść z puszki na puszkę ze względu na ergonomię. A jak masz kasę, to kup 50D na podstawowe body, a 40D zostanie w zapasie ;)
oracle - Sro 18 Mar, 2009

Spokojnie możesz kupić używane 350D 400D a nawet 300D też da rade. O ile oczywiście będzie od wiarygodnego sprzedawcy.
eave - Sro 18 Mar, 2009

Bevier, piszesz, że druga puszka jest Ci potrzebna na wszelki wypadek. Ale praktyka doświadczonych fotografów pokazuje, że jak ma się dwie puszki, to się z obu korzysta i to jest wygodne (zwłaszcza przy pracy ze stałkami). Na Twoim miejscu wziąłbym 30d w dobrym stanie. Wydasz na niego mniej niż na 450d, a trwała migawka i ergonomia bardzo podobna do 40d.
kozidron - Sro 18 Mar, 2009

eave napisał/a:
Bevier, piszesz, że druga puszka jest Ci potrzebna na wszelki wypadek. Ale praktyka doświadczonych fotografów pokazuje, że jak ma się dwie puszki, to się z obu korzysta i to jest wygodne (zwłaszcza przy pracy ze stałkami). Na Twoim miejscu wziąłbym 30d w dobrym stanie. Wydasz na niego mniej niż na 450d, a trwała migawka i ergonomia bardzo podobna do 40d.

nic dodać, nic ująć......szukaj używanego 30D a nóż się zdarzy i się przekonasz do pracy na 2 puszkach podczas jednego zlecenia, co zresztą uważam za normalne. W takim przypadku ergonomia obu puszek jest podobna, no chyba, że z jakiś powodów nie możesz kupić używki to celowałbym w 400D ale wtedy + grip, bo inaczej słabo się to trzyma.

Bevier - Sro 18 Mar, 2009

Dzięki wszystkim za cenne odpowiedzi. Najchętniej kupił bym 50D jak proponuje kolega Kocur i kiedyś było by mnie na to stać ale teraz tak niesamowicie wszystko poszło w górę ... że szkoda gadać... bo druga puszka to przecież druga lampa, karta, bateria itp. Nad używanym sprzętem szczerze powiedziawszy nie myślałem, jakoś nie lubię, ale chyba trzeba będzie :wink:

Jeśli nie "celujesz" w FF to taki "układ" C50D jako pierwsza i C40D jako druga puszka wydaje się optymalny :idea:
Baku - Czw 19 Mar, 2009

Ew. bardziej budżetowe rozwiązanie
40D jako pierwsza 30D jako druga...

eave - Czw 19 Mar, 2009

Baku, no o tym piszę od początku :)
Jerry_R - Sro 25 Mar, 2009
Temat postu: Re: Druga puszka dla fotografa socjalnego
Bevier napisał/a:
Nie chce wydawać dużo pieniędzy, chce mieć alternatywę w razie "W". Co polecacie ? Sam zastanawiam się nad C1000D lub C450D, co Wy na to?

Wg mnie 1000D lub 500D - w zaleznosci od budzetu. Sprawa dokladnej specyfikacji 500D powinna sie dzis wyjasnic.

janqseven - Sro 25 Mar, 2009

Jerry_R napisał/a:
500D

jakie 500D?

MC - Sro 25 Mar, 2009

Jerry_R napisał/a:
Sprawa dokladnej specyfikacji 500D powinna sie dzis wyjasnic.

No i sie wyjasnila, ale specyfikacja jeszcze nic nie przesadza. Zobaczy sie w praktyce, choc wyglada ciekawie.

Kocur - Sro 25 Mar, 2009

W praktyce przez pierwszych kilka miesięcy jego cena pewnie i tak będzie wyższa niż 40D. Chociaż, jeśli to rzeczywiście ta sama matryca co w 50D współpracująca z tym samym procesorem - pewnie warto ;)
Sunders - Sro 25 Mar, 2009

Kocur napisał/a:
przez pierwszych kilka miesięcy jego cena pewnie i tak będzie wyższa niż 40D

Kocur napisał/a:
jeśli to rzeczywiście ta sama matryca co w 50D współpracująca z tym samym procesorem - pewnie warto

O tym, czy warto zadecydują proporcje cenowe :???:

Kocur - Sro 25 Mar, 2009

Proporcje cenowe i rzeczywiste możliwości 500D, bo po samej specyfikacji to sobie można oceniać tak samo jak po wróżbie z kryształowej kuli :P
Baku - Czw 26 Mar, 2009

A czy nasz "fotograf socjalny" jeszcze tu zagląda?
Paweł_G - Pią 27 Mar, 2009

Termin "Fotografia socjalna" - kojarzy mi się z robieniem zdjęć bezdomnym i ich melin. :mrgreen:
Sunders - Pią 27 Mar, 2009

Bevier napisał/a:
Zajmuje się fotografią socjalną, wesela, pogrzeby, komunie, imprezy itp.

Tą fotografię nazwał Bevier, socjalną chyba dlatego, że nastawiona jest na zaspokajanie wszelkich potrzeb społecznych...w zakresie fotografowania :smile:
Też pierwszy raz zetknąłem się z takim określeniem-nie wiem czy było wcześniej w użyciu, czy to wynalazek" Beviera :???:

darekk - Sob 28 Mar, 2009

Nic nie piszesz o obiektywach. Jeśli to stałki, to bym kupił drugie dobre body 40D/30D/50D. Jeśli zoomy to 400D/450D jako drugą zapasową puszkę.