forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - problem z 17-35

matwiej - Sro 18 Mar, 2009
Temat postu: problem z 17-35
mam problem z tym szklem. konkretnie z komunikacja szklo-puszka. bagnety i styki czyste, ale problem jest tego pokroju, ze przyslona sie nie domyka dla calego zakresu ogniskowej. jak wiecie, albo i nie, ta sigma jest najdluzsza dla ogniskowej 35mm, tubus wysuwa sie najbardziej i o dziwo, wtedy przyslona dziala i szklo ustawia zadana przyslone, natomiast dla mniejszych ogniskowych nie. zaznaczam jeszcze, ze w okolicach 24-28mm piersien chodzi z wyraznym oporem, lecz kiedy przekrecam go w strone drugiego konca ogniskowej opor i problem z przyslona znika i szklo dziala. mozliwe ze to ten flex odpowiedzialny za komunikacje szwankuje, dodam ze byl wymieniany w serwisie w 2007 roku i od tamtego czasu wspolpracowal tylko z analogowym eosem 600, natomiast problem pojawil sie przy podpinaniu do 20d.

zaznaczam ze to przedmiot aukcji internetowej i mozliwe ze cos sie zwalilo podczas przesylki

jakies pomysly?

palindrom - Sro 18 Mar, 2009

Nie chciałbym nic prorokować, ale listki przesłony są domykane za pomocą dźwigni ślizgającej się po trzpieniu. Dzięki temu układ może się przesuwać (dźwignia przesłony nie jest na stałe związana z układem optycznym). W praktyce spotkałem się z takim problemem w stałce Zeissa - wzmiankowany trzpień był lekko przekrzywiony. Inną możliwością może być zabrudzenie / zalanie tych części.

To tylko jedna z możliwych przyczyn. Może problem jest typowy dla modelu i jakiś użytkownik Sigmy się wypowie ;)

matwiej - Sro 18 Mar, 2009

przyslona dziala dla ogniskowej 35mm, dodatkowo jesli na przyslonie 35mm nacisne podglad glebii ostrosci i trzymajac do zmiejsze ogniskowa przyslona pozostaje ;P

ale jakby nie patrzec, niesatysfakcjonuje mnie to ;P