|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Problem z formatowaniem karty SDHC 16Gb SANDISK Extreme III
Markus1 - Czw 19 Mar, 2009 Temat postu: Problem z formatowaniem karty SDHC 16Gb SANDISK Extreme III Witam
Zakupiłem sobie nowy aparat Nikon D 90 z obiektywem Kit 18-105VR. Dodatkowo musiałem zakupić kartę pamięci. Kupiłem kartę jak w temacie. Ponieważ chciałem rozpocząć moją przygodę z fotografią mając dobry sprzęt wziąłem się za niby prostą czynność mianowicie formatowanie karty w aparacie. Karta jest oczywiście odblokowana, formatowałem ją przez równoczesne naciśnięcie 2 przycisków i po mignięciu FOR ponowne naciśnięcie. Niestety po tym procesie pojawia się mrugający napis CHA i aparat nie podaje liczby zdjęć, które mi się zmieszczą na karcie. Wsadziłem do gniazda karty moją starą kartę SD 512 Mb Sandiska i bez problemu aparat ją sformatował oraz zapisuje zdjęcia. Co ciekawe w laptopie czytnik widzi kartę (całą jej pojemność) i nawet udało mi się na nią coś skopiować. Czyżby karta była zepsuta? Nie śmiejcie się proszę z moich laickich pytań. Proszę o info.
lupo57 - Czw 19 Mar, 2009
licznik w aparacie może np. pokazywać 999 zdjęć , ale może tam w rzeczywistości wejść więcej . Ja na przykład mam tak w telefonie mam kartę 2GB a zdjęć mi pokazuje ze mogę wykonać 399
Markus1 - Pią 20 Mar, 2009
Sęk w tym, że mi cały czas mruga na wyświetlaczu CHA i nie umożliwia zapisanie zdjęcia. Może Nikon d90 nie obsługuje kart sandisk SDHC 16 Gb (20Mb/s)?
kamfil06 - Sob 21 Mar, 2009
Markus1,
gdzie ją kupiłeś ??? - może trafiłeś na podróbkę...
|
|