forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sony Carl Zeiss 16-35 mm f/2.8 T* SSM

goltar - Pią 20 Mar, 2009
Temat postu: Sony Carl Zeiss 16-35 mm f/2.8 T* SSM
Przykładowe zdjęcia.
Wieczorem napiszę coś więcej o tym szkiełku.

davaeorn - Pią 20 Mar, 2009

chcę to szkło i tyle. dystorsje oczywiście są, ale i tak chce to szkło. tyle. :P
prophet - Pią 20 Mar, 2009

Szczerze ? IMO zadna rewelacja.
MC - Pią 20 Mar, 2009

A czego sie spodziewales? To jest przeciez ultraszeroki kat na FF, ktory w dodatku jest dosyc poreczny i stosunkowo lekki. O soczewce przedniej nie wspomne. Ma swoje wady, ale jest bardzo ok. I mowie to nie na podstawie tych zdjec, ale wlasnej z nim stycznosci.
komor - Pią 20 Mar, 2009

Mnie te zdjęcia też specjalnie nie zachwycają, ale jak pomyślę ile to jest megapikseli i przeskaluję to sobie w Photoshopie o połowę MPix w dół… Zrobiłem próbę ze zdjęciem 24 mm f/2.8, zszedłem z rozmiarami boków o 50%, czyli zrobiłem z tego 1/4 pikseli. Potem lekki Unsharp Mask i dostałem żyletkę. :)
mavierk - Pią 20 Mar, 2009

jak na 24mpix to moim zdaniem - w porównaniu do 16-35L dużo lepiej :D
prophet - Pią 20 Mar, 2009

MC napisał/a:
A czego sie spodziewales?

Hmm... myslałem ze CZ do czegos zobowiązuje.

Arek - Pią 20 Mar, 2009

Dokładnie. Biorąc pod uwagę ultraszeroki kąt, światło f/2.8 i pełną klatkę 25 MPix wyniki są bardzo dobre. Niech ktoś mi pokaże lepsze rogi na tych parametrach.
MM - Pią 20 Mar, 2009

Arek napisał/a:
Niech ktoś mi pokaże lepsze rogi na tych parametrach.

To nie sprawdzałeś jeszcze Nikkora 14-24 na D3x? A może Sony wam zakazało porównań i w to miejsce obiecało A900 na wieczne testy? :mrgreen: Żarty oczywiście, to tylko żarty...

RB - Pią 20 Mar, 2009

MM napisał/a:

To nie sprawdzałeś jeszcze Nikkora 14-24 na D3x? A może Sony wam zakazało porównań i w to miejsce obiecało A900 na wieczne testy? :mrgreen: Żarty oczywiście, to tylko żarty...

A może szanowny człek tak przecież zasłużony dla wizerunku ukochanych marek wpłynąłby na beneficjentów swej działalności aby redakcji podesłali do porównania?

MM - Pią 20 Mar, 2009

RB napisał/a:
...wpłynąłby na beneficjentów swej działalności ..

Niektórzy nigdy nie uwierzą, że to nie działalność tylko hobby i moje "korzyści" od owych "beneficjentów" wynoszą zarąbiste ZERO. Kto mnie zna ten wie, kto pisze głupotki to zwyczajnie pisze głupotki. A wysyłać niczego nie muszę, sam sobie sprawdzę :razz:

mavierk - Pią 20 Mar, 2009

MM napisał/a:
To nie sprawdzałeś jeszcze Nikkora 14-24 na D3x?
fakt, że nikon ma najostrzejszą zoomową optykę nie podlega żadnym wątpliwością, jednakże z zakresu 16-200 Sony moim zdaniem ma 2 miejsce :) Ale jest to pewnie spowodowane małym materiałem wywiadowczym.
RB - Pią 20 Mar, 2009

MM napisał/a:
RB napisał/a:
...wpłynąłby na beneficjentów swej działalności ..

Niektórzy nigdy nie uwierzą, że to nie działalność tylko hobby i moje "korzyści" od owych "beneficjentów" wynoszą zarąbiste ZERO

Ależ, czyz ktoś sugerował że owi beneficjenci sa jednocześnie benefaktorami? Toz wszyscy wiemy, że taka bezkompromisowośc tylko z przekonań głebokich wynikac może. Ja tylko sugerowałem, ze moze Kolega raz o coś poprosiłby - i to nie dla siebie, a dla jeszcze większej chwały marek przewodnich w końcu.

Tak na boku dla przypomnienia, bo pora późna więc juz się jak widze co światlejszym luminarzom tutaj chyba się coś jednak myli:
beneficjent to ten kto odnosi korzyść
benefaktor jest zaś owym korzyściodawcą

Ja tylko nie chce dostac po ryju za 'substytutkę'...

MM napisał/a:
Kto mnie zna ten wie, kto pisze głupotki

śfiente słowa, śfiente słowa... :mrgreen:

(Ok, przepraszam, wiem, że brzydko tak w sens ingerować, ale... MSPANC)

MC - Sob 21 Mar, 2009

MM napisał/a:
To nie sprawdzałeś jeszcze Nikkora 14-24 na D3x?

Wyniki beda lepsze, co nie zmienia faktu, ze ten Nikkor to zupelnie inne szklo...

Marian - Sob 21 Mar, 2009

Dla mnie jest oczywiste, że zoom od 21 mm (do 42 mm) powinien umożliwiać osiągnięcie rezultatów nieosiągalnych dla zooma 16-35.

Dlatego dziwię się psioczącym na Zeissa 16-35. Psioczyć trzeba na siebie. Po prostu stawia się przed zoomami 16-35 nierealistyczne, niespełnialne oczekiwania.

Przestać żądać zoomów zaczynających się od 16mm a kończących się na 35 mm, albo "będziecie czekali na Godota" przez całe życie.

Arek - Sob 21 Mar, 2009

mavierk napisał/a:
fakt, że nikon ma najostrzejszą zoomową optykę nie podlega żadnym wątpliwością

Nigdy nie miałeś w rękach szkieł Olympusa i takiego Sony/Zeissa 24-70 mm skoro piszesz coś takiego.

mavierk - Sob 21 Mar, 2009

Przecież pisałem, że mam mało materiałów porównawczych :P
Nie będę się kłócić, ale nie chodzi mi tylko o 24-70, tylko o zestaw 14-24-70-200/2.8 - 16-35 + 24-70-200/2.8 sony jest ostrzejsze? Oly nie ma szkła 8-16/2.8.

Arek - Sob 21 Mar, 2009

Wcale nie jest wykluczone, że z tego pojedynku wyszedłby zwycięsko Sony. W każdym bądź razie 24-70 jest ciut lepsze u Sony. Mam nadzieję, że niedługo sprawdzę wszystkie te szkła na FF.

mavierk napisał/a:
Oly nie ma szkła 8-16/2.8.

Ale za to ma 14-35 i 35-100 f/2.0.

MC - Sob 21 Mar, 2009

mavierk napisał/a:
70-200/2.8 sony jest ostrzejsze?

Czy ostrzejsze to nie wiem, bo chyba nie chodzi o to, zeby o 0,02% pobic rekord, prawda? Jak dla mnie wystarczajaco bardzo ostre.

Arek - Sob 21 Mar, 2009

Nikkor 70-200 f/2.8 na DX jest bardzo ostry. Tyle że jest dużo opinii w necie, że na FF na brzegu radzi sobie średnio. Może to mieć związek z tym, że on ma bardzo małą średnicę w porównaniu na przykład
z 70-200 f/2.8 Canona czy Sony.

mavierk - Sob 21 Mar, 2009

dobra, sory, nie chciałem wywoływać bójek żadnych :)
Rizzo - Sro 17 Cze, 2009

DAWAJCIE TEST :twisted:

Cofam to co napisałem, jesteście zbyt słabi, aby wykonać test tak zaawansowanego optycznie instrumentu jak Carl Zeiss 16-35. Nie macie odpowiedniego sprzętu... :twisted:

buzz - Sro 17 Cze, 2009

Ja czekam na test (tak samo jak czekam na test serii G: 70-200 i 70-400). Wypozyczylem od Sony ten obiektyw, ale ze wzgledu na brak A900 (czyli pelnej klatki) nie mialem mozliwosci jego pelnego poznania. Moje zdanie jest takie, ze lepsze jest 24-70, ale co ja tam moge wiedziec.
Rizzo - Sro 17 Cze, 2009

buzz napisał/a:
Moje zdanie jest takie, ze lepsze jest 24-70, ale co ja tam moge wiedziec.

Tego akurat jestem pewny

Arek - Sro 17 Cze, 2009

Rizzo napisał/a:
DAWAJCIE TEST

Hehe... Jakaś siła psioniczna czy co...

komor - Sob 20 Cze, 2009

Pojawił się na Optycznych test obiektywu Sony Zeiss Vario Sonnar 16-35 mm f/2.8 T* SSM więc niniejszy temat zamykam, dalszą dyskusję prowadzimy w wątku o teście.