|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak otwierać RAWY z Canona EOS 50D (rozszerzenie CR2)
Kasieńka - Pią 20 Mar, 2009 Temat postu: Jak otwierać RAWY z Canona EOS 50D (rozszerzenie CR2) Poszukuję darmowej przeglądarki do przeglądania zdjęć zapisanych w formacie RAW. Albo instrukcje obsługi jak zainstalować pulingi do irfanView. Na razie wszystko co ściągnęłam służy do jakiejś prymitywnej edycji, bądź przeglądanie odbywa się w towarzystwie jakiś ikonek pasków narzędzi itp.
MM - Pią 20 Mar, 2009
Masz Canona 50D?
Jeżeli masz ten aparat to dostałaś też program DPP. Polecam to oprogramowanie do obróbki RAW-ów z tego korpusu.
Kasieńka - Pią 20 Mar, 2009
Rzeczywiście dostałam ten programik. Nawet kilka innych. Ale nie bardzo wiem jak się w nim np. kadruje. Wolałabym coś prostego dodatkowo dziadostwo nie jest po polsku.
Chciała bym się jeszcze dowiedzieć jak takie zdjęcia przerobić żebym mogła je otwierać innymi programami nie tylko tym z płytki.
MM - Pią 20 Mar, 2009
Powinnaś dostać na płycie pdf-a który opisuje działanie programów zawartych z aparatem. Czasami warto sprawdzić zawartość płytek które są dane od producenta. Ja polecam podstawową konwersję z RAW-ów prowadzić w DPP a całą resztę w innym programie. Także kadrowanie, choć to ostatnie jest w DPP jest dostępne. Niestety bez możliwości "przekręcania" kadrów.
Z naprawdę darmowych programów do RAW-ów Canona 50D to lepszego chyba nie znam. Przynajmniej jeżeli chodzi o jakość obróbki.
jaad75 - Pią 20 Mar, 2009
Kasieńka, dla osób takich jak Ty przewidziano JPG - daj sobie narazie spokój z RAW-ami...
Ponadto, jeśli nie masz monitora o szerokim gamucie, znakomitym programem do przeglądania zdjęć jest FastStone Viewer. Jest darmowy i czyta też RAW-y. Niestety, nie wiem, czy dziadostwo jest też po polsku, bo z zasady nie używam tego języka w żadnym oprogramowaniu...
SlawGaw - Pią 20 Mar, 2009
Jest też darmowy IrfanView, powinien czytać rawy, można w nim kadrować, acz nie wygodnie, jest polska wersja, ale trzeba to sobie wgrać i ustawić.
Jest o tyle fajny, że można w nim robić przetwarzanie wsadowe oraz w prosty sposób pozbywać się Exifa.
kozidron - Pią 20 Mar, 2009
Cytat: | Niestety, nie wiem, czy dziadostwo jest też po polsku, bo z zasady nie używam tego języka w żadnym oprogramowaniu... |
"dziadostwo" to - jest po polsku
na początku zabawy z rawem DPP powinien spełniać twoje oczekiwania, nie rozumiem jakie bariery może stanowić język przy używaniu DPP, wszystkie ikonki są w formie miniaturek obrazków . Podstawowe funkcję są wyciągnięte na zewnątrz, przy obróbce foty żeby dostać się do panela kontrolnego wystarczy ctrl+t(albo prawy przycisk+tool pallete).
Słowem program prosty i intuicyjnie skonstruowany, niestety paru potrzebnych rzeczy tam nie ma więc szybko chce się czegoś więcej......
Kasieńka - Pią 20 Mar, 2009
Dzięki za pomoc człowiek to leniwe bydle i najlepiej się idzie na łatwiznę, ale nie zawsze się tak da więc muszę się przyłożyć i pokombinować
Renia - Nie 22 Mar, 2009
MM napisał/a: | Ja polecam podstawową konwersję z RAW-ów prowadzić w DPP [...] |
Ja mam problem z tym programem ;/ zdjęcia po wywołaniu do jpg są wyblakłe i w ogóle kolory jakieś takie nie bardzo. Może ktoś mi powie co źle robie? może coś mam nie tak ustawione?
przykładowe zdjęcie
będę wdzięczna za rady
jaad75 - Nie 22 Mar, 2009
Po raz enty... Jaki profil zapisujesz w JPG-u?
Renia - Pon 23 Mar, 2009
jaad75 napisał/a: | Po raz enty... Jaki profil zapisujesz w JPG-u? |
Gdzie to sprawdzić? być może dla większości jest to banalne, ale ja już nie wyrabiam...
jak już to było to proszę o info gdzie to sobie doczytam.
dziękuje
jaad75 - Pon 23 Mar, 2009
Renia napisał/a: | Gdzie to sprawdzić? |
W ustawieniach dla eksportowanego pliku w wołarce, a na samym pliku - w exifie. Sprawdź przede wszystkim, czy masz Adobe RGB, czy sRGB. To raz. Druga sprawa, to systemowa przeglądarka - ona naprawdę zachowuje się dziwnie i nie mam pojęcia skąd bierze profil monitora, którego w danym momencie używa. W każdym razie, nie ma klasycznego interfejsu do zarządzania kolorem, a na globalne zmiany systemowe nie reaguje tak jak powinna. Reasumując, najpierw sprawdź profil z jakim zapisujesz zdjęcia, bo ciężko na razie powiedzieć, gdzie leży przyczyna.
Renia - Pon 23 Mar, 2009
W aparacie mam ustawione sRGB, w programie też. Przeglądarka windowsa z vistą. Jak przeglądam zdjęcia już wywołane w tym programie to wyglądają lepiej, ale kolory nadal nie te co w raw.
W aparacie, to akurat nie ma znaczenia - mówimy o RAW-ach, więc a ten profil tyczy się JPG-ów. Jak rozumiem, te dwa zdjęcia, które są na zrzucie, to to, co widzisz w wołarce i w przeglądarce systemowej - tak? Ten sam plik, po zapisaniu do JPG-a? Powiedz mi jeszcze jaki masz monitor, czy go kalibrowałaś i co jest ustawione w Color Management Visty.
Renia - Pon 23 Mar, 2009
jaad75 napisał/a: | te dwa zdjęcia, które są na zrzucie, to to, co widzisz w wołarce i w przeglądarce systemowej - tak? Ten sam plik, po zapisaniu do JPG-a? |
dokładnie tak. monitor z laptopa acer, ustawienia seria, mogę zrzut dać jak coś pomoże...
Bez kalibracji - prawda? Daj zrzut zakładki Devices i Advanced z Color Management.
Renia - Pon 23 Mar, 2009
Ja nic nie zmieniałam w ustawieniach kolorów, ale jest możliwe że ktoś inny to robił...
Pokaż profil dla monitora, nie dla drukarki. W zakładce zaawansowane masz Wide Gamut RGB, to raczej nie jest domyślne ustawienie... Co to za model Acera? Masz monitor o szerokim gamucie? Jeśli nie, to to jest z pewnością nieprawidłowe ustawienie, zresztą nawet dla monitora o szerokim gamucie to jest rownież zły wybór. Jeśli monitor nie ma własnego profilu i nie ma poszerzonego gamutu, to w zakładce Urządzenia i Zaawansowane ustaw sRGB.
Renia - Pon 23 Mar, 2009
jaad75 napisał/a: | Pokaż profil dla monitora, nie dla drukarki. W zakładce zaawansowane masz Wide Gamut RGB, to raczej nie jest domyślne ustawienie... Co to za model Acera? Masz monitor o szerokim gamucie? |
Jest już dla monitora, zły umieściłam za pierwszym razem. model aspire 5920. a gamutach nie mam pojęcia co to jest nawet w zakładce urządzenia nie mam opcji wyboru sRGB, w zakładce urządzeniami ustawiłam domyślny sRGB.
Zaznacz "użyj moich ustawień" i wybierz sRGB. Ekran Aspire 5920 z całą pewnością nie ma gamutu szerszego niż sRGB. W Zaawansowanych zmień domyślny profil na sRGB i wybierz "WCS profile for ICC viewing conditions" (nie wiem jak to dokładnie brzmi w polskiej wersji). Powinien wyświetlać prawidłowe kolory również w przeglądarce systemowej.
Renia - Pon 23 Mar, 2009
Nie wiem czy wszystko dobrze zrobiłam, w urządzeniach ustawiłam sRGB IEC...
zdjęcia w DPP i PS-e mają kolory jak w raw, a w windowsie dalej wyblakłe
No właśnie - doszliśmy do punktu, w którym ja również nie wiem dlaczego tak się dzieje i skąd profil bierze przeglądarka systemowa (prawdopodobnie trzeba pogrzebać ręcznie w rejestrze)... Na jednych komputerach to działa, na innych nie, chociaż powinno. Zauważ, że jeśli włączysz teraz wyświetlanie pełnoekranowe, to będą kolory identyczne z tymi z PS i DPP... U mnie jest to jeszcze bardziej skomplikowane, bo mam monitor o bardzo szerokim gamucie i prawidłowe kolory tylko we w pełni zarządzanych programach (czyli w dosłownie kilku dostępnych), no ale to już taka specyfika tych urządzeń - coś za coś... Na pocieszenie powiem Ci tylko, że jeśli zainstalujesz sobie teraz nawet jakąś połowicznie zarządzaną przeglądarkę (taką która czyta profil zdjęcia, ale nie jest świadoma profilu monitora), typu FastStone, czy Irfan, to kolory będą wyświetlane prawidłowo.
Renia - Pon 23 Mar, 2009
Rzeczywiście na pełnym ekranie jest ok i ma miniaturach też, może to jakieś niedopracowanie przeglądarki windowsa... Dziękuje Ci za poświęcony czas i wskazówki cieszę się że mam już dobre ustawienia i że zdjęcia jednak nie są zmarnowane, jak myślałam na początku
Wiesz, tak bardzo prawidłowe to to nie jest, bo powiem Ci, że zarówno widok pełnoekranowy, jak i miniaturki nie są w Windowsie zarządzane kolorystycznie, więc ten kolor, który widzisz, to tak naprawdę domyślne sRGB. Jeśli monitor nie ma szerokiego gamutu (czyli zdolności wyświetlania kolorów spoza przestrzeni sRGB), to dużego problemu nie ma, ale jeśli w jakimś zakresie (np. czerwieniach) jest w stanie wyświetlić bardziej nasycone kolory, to w przypadku niezarządzanych aplikacji będą one przekłamane. Np. czerwień (255,0,0) w sRGB powinna odpowiadać czerwieni (235,10,10) w przestrzeni monitora, ale ponieważ aplikacja nie jest zarządzana, to mówi monitorowi, żeby wyświetlił 255,0,0, czyli de facto pokazał inny kolor... Generalnie, jedyną aplikacją systemową, która bierze pod uwagę profil monitora jest właśnie Windows Photo Gallery i to ten widok w okienku jest widokiem zarządzanym (nie mam pojęcia, dlaczego widok pełnoekranowy nie jest - kolejny kretynizm Microsoftu). Możesz na próbę ustawić AdobeRGB jako domyślny profil systemowy i zobaczyć, jak (i czy) zmienią się kolory... BTW, podobno przeglądarka do zdjęć dołączana do aparatów Canona (nie pamiętam nazwy) jest w pełni zarządzana - nie wiem, czy jest wygodna, ale w Viście najlepiej używać w pełni zarządzanych aplikacji, a takich przeglądarek jest naprawdę niewiele (znam jeszcze tylko ACDSee Pro i Fast Picture Viewer)...
Renia - Pon 23 Mar, 2009
To bardziej skomplikowane niż by się mogło wydawać. Czyli najlepiej używać w pełni zarządzanych przeglądarek i nie będzie wtedy problemu z kolorami
Ustawiłam AdobeRGB i nic to nie zmieniło. Płytek od canona nie mam teraz pod ręką, ale z tego co pamiętam przeglądarka była całkiem całkiem i pewnie sobie ją zainstaluje
Renia napisał/a: | Czyli zdjęcia ode mnie z komputera po wywołaniu do jpg na monitorze z szerokim gamutem mogłyby być innego koloru? |
Jeśli skonwertujesz je do sRGB (w Twoim przypadku konwersja nie będzie potrzebna, bo pracujesz w sRGB, ale pamietaj o otagowaniu zdjęcia), to każdy poprawnie skonfigurowany system wyświetli je mniej więcej prawidłowo, choć oczywiście pewne różnice będą. Na monitorze z szerokim gamutem, zdjęcia wyświetlone przez niezarządzany kolorystycznie program (każdy, który nie tłumaczy wartości RGB na profil monitora lub uznaje automatem, że monitor jest sRGB) będą mialy przekłamane kolory i zbyt wysoką saturację. Oczywiscie monitory z szerokim gamutem mają własny fabryczny profil, całkowicie inny od typowego sRGB, a poza tym, większość użytkowników tych sprzętów używa zewnętrznych kalibratorów i profiluje je własnoręcznie. Profile mocno odmienne od sRGB wymagają jednak użycia w pełni zarzadzanych aplikacji, dlatego nawet otagowane zdjęcie będzie wyglądało zupełnie inaczej wyświetlone np. w Internet Explorerze, niż w Firefoxie3 (z włączonym zarządzaniem), czy w Safari.
Jedyne co można zrobić, by maksymalnie zbliżyć się do wyswietlania tego samego zdjęcia na różnych monitorach, to w poprawnie skonfigurowanym systemie skonwertować je do sRGB i otagować. Nigdy nie wiesz w jakich warunkach będzie oglądał je ktoś inny...
Renia - Pon 23 Mar, 2009
Jakie znaczenie będzie tu miało otagowanie zdjęcia? nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale tagowanie to opisywanie tak? w jakiś szczególny sposób trzeba to robić? w jakim programie najlepiej?
Musisz po prostu pamiętać, by przy zapisywaniu mieć zawsze zatwierdzenie przy ICC Profile.
Renia - Pon 23 Mar, 2009
Mam to cały czas zaznaczone, ale teraz już wiem po co przynajmniej dziękuje jeszcze raz
|
|