| 

| 

|  | forum.optyczne.pl 
 |  |  Inne akcesoria fotograficzne - Sanki makro - opinie

Tryton - Sob 21 Mar, 2009
 Temat postu: Sanki makro - opinie
 Czy pracował ktoś kiedyś z czymś takim
 LINK

Ewentualnie to
 LINK

Ewentualnie inne
 benetnash - Sob 21 Mar, 2009

Tryton, tak na przyszłość: drugi link, który podałeś zawiera session id - jeżeli miałbyś konto na tej stronie i nie byłaby odpowiednio zabezpieczona, ktoś niemiły z tego forum mógłby przejąć Twoje konto/dane osobowe.
 Pozdrawiam
 Tryton - Sob 21 Mar, 2009

A to nawet nie wiedziałem, że takie coś jest jak session-id
   Ale już wiem o co chodzi.
 costi - Nie 22 Mar, 2009

| benetnash napisał/a: |  	  | Tryton, tak na przyszłość: drugi link, który podałeś zawiera session id - jeżeli miałbyś konto na tej stronie i nie byłaby odpowiednio zabezpieczona, ktoś niemiły z tego forum mógłby przejąć Twoje konto/dane osobowe. Pozdrawiam
 | 
 Bez ciacha to i tak chyba nic sie nie stanie, bo identyfikator sesji nie sluzy do uwierzytelniania uzytkownika.
 Tryton - Nie 22 Mar, 2009

A teraz wróćmy do sanek makro
   fatman - Nie 22 Mar, 2009

Pracuję z tymi sankami z drugiego linku. Kupiłem w foto-tip pod Krakowem.
 Na początku skłaniałem się do sanek tradycyjnych i nie widziałem sensu po co mam przepłacać za drugie, które umożliwią mi poruszanie się również na boki.
 Już po pierwszym założeniu na statyw stwierdziłem, że to bardzo wygodne - szczególnie przy dużych powiększeniach móc przemieszczać się na boki i złapać inną perspektywę.

Sanki chodzą płynnie, są wykonane z metalu i wykonane są bardzo solidnie.
 Śruby trzymające są wygodne w obsłudze.
 benetnash - Nie 22 Mar, 2009

Zaczyna się robić offtop, jak sie nie podoba, to niech moderator wydzieli

| costi napisał/a: |  	  |  	  | benetnash napisał/a: |  	  | Tryton, tak na przyszłość: drugi link, który podałeś zawiera session id - jeżeli miałbyś konto na tej stronie i nie byłaby odpowiednio zabezpieczona, ktoś niemiły z tego forum mógłby przejąć Twoje konto/dane osobowe. Pozdrawiam
 | 
 Bez ciacha to i tak chyba nic sie nie stanie, bo identyfikator sesji nie sluzy do uwierzytelniania uzytkownika.
 | 
 Oj służy, tego jestem akurat pewien. Masz albo ciacho albo ssid, nie ma sensu używania obu metod na raz. Chodzi tylko o to, żeby jakoś przekazać klucz sesji serwerowi, wszystkie parametry (czy jesteś zalogowany, id itd) są trzymane po stronie serwera i identyfikowane przez ten klucz. Czy prześlesz go przez ciacho czy przez zapytanie to zależy od twórcy serwisu.
 Pozdrawiam
 Tryton - Nie 22 Mar, 2009

| fatman napisał/a: |  	  | Pracuję z tymi sankami z drugiego linku. Kupiłem w foto-tip pod Krakowem. Na początku skłaniałem się do sanek tradycyjnych i nie widziałem sensu po co mam przepłacać za drugie, które umożliwią mi poruszanie się również na boki.
 Już po pierwszym założeniu na statyw stwierdziłem, że to bardzo wygodne - szczególnie przy dużych powiększeniach móc przemieszczać się na boki i złapać inną perspektywę.

Sanki chodzą płynnie, są wykonane z metalu i wykonane są bardzo solidnie.
 Śruby trzymające są wygodne w obsłudze.
 | 

A jak się zachowują przy dużym (nawet pionowym) pochyleniu obiektywem w dół?
 Ciężko się wtedy manipuluje w tył i przód (czyli wtedy w górę i w dół). Wiem, że są blokady, ale sama regulacja czy jest cięzka?
 fatman - Nie 22 Mar, 2009

Masz dwa pokrętła. Jednym regulujesz, drugim dokręcasz opór.
 Jak dobrze opór dokręcisz to możesz płynnie przesuwać.
 Nie robiłem w pionowym nachylemiu ale tak przy 75 stopniach - sprawują się znakomicie.
 Wisiał na nich C450D z mieszkiem, pierścieniami i C100 f/2.8 - i dało się gładko suwać.
 Musisz oczywiście wtedy mocniej opór dokręcać.

|  |