|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Sanki makro - opinie
Tryton - Sob 21 Mar, 2009 Temat postu: Sanki makro - opinie Czy pracował ktoś kiedyś z czymś takim
LINK
Ewentualnie to
LINK
Ewentualnie inne
benetnash - Sob 21 Mar, 2009
Tryton, tak na przyszłość: drugi link, który podałeś zawiera session id - jeżeli miałbyś konto na tej stronie i nie byłaby odpowiednio zabezpieczona, ktoś niemiły z tego forum mógłby przejąć Twoje konto/dane osobowe.
Pozdrawiam
Tryton - Sob 21 Mar, 2009
A to nawet nie wiedziałem, że takie coś jest jak session-id
Ale już wiem o co chodzi.
costi - Nie 22 Mar, 2009
benetnash napisał/a: | Tryton, tak na przyszłość: drugi link, który podałeś zawiera session id - jeżeli miałbyś konto na tej stronie i nie byłaby odpowiednio zabezpieczona, ktoś niemiły z tego forum mógłby przejąć Twoje konto/dane osobowe.
Pozdrawiam |
Bez ciacha to i tak chyba nic sie nie stanie, bo identyfikator sesji nie sluzy do uwierzytelniania uzytkownika.
Tryton - Nie 22 Mar, 2009
A teraz wróćmy do sanek makro
fatman - Nie 22 Mar, 2009
Pracuję z tymi sankami z drugiego linku. Kupiłem w foto-tip pod Krakowem.
Na początku skłaniałem się do sanek tradycyjnych i nie widziałem sensu po co mam przepłacać za drugie, które umożliwią mi poruszanie się również na boki.
Już po pierwszym założeniu na statyw stwierdziłem, że to bardzo wygodne - szczególnie przy dużych powiększeniach móc przemieszczać się na boki i złapać inną perspektywę.
Sanki chodzą płynnie, są wykonane z metalu i wykonane są bardzo solidnie.
Śruby trzymające są wygodne w obsłudze.
benetnash - Nie 22 Mar, 2009
Zaczyna się robić offtop, jak sie nie podoba, to niech moderator wydzieli
costi napisał/a: | benetnash napisał/a: | Tryton, tak na przyszłość: drugi link, który podałeś zawiera session id - jeżeli miałbyś konto na tej stronie i nie byłaby odpowiednio zabezpieczona, ktoś niemiły z tego forum mógłby przejąć Twoje konto/dane osobowe.
Pozdrawiam |
Bez ciacha to i tak chyba nic sie nie stanie, bo identyfikator sesji nie sluzy do uwierzytelniania uzytkownika. |
Oj służy, tego jestem akurat pewien. Masz albo ciacho albo ssid, nie ma sensu używania obu metod na raz. Chodzi tylko o to, żeby jakoś przekazać klucz sesji serwerowi, wszystkie parametry (czy jesteś zalogowany, id itd) są trzymane po stronie serwera i identyfikowane przez ten klucz. Czy prześlesz go przez ciacho czy przez zapytanie to zależy od twórcy serwisu.
Pozdrawiam
Tryton - Nie 22 Mar, 2009
fatman napisał/a: | Pracuję z tymi sankami z drugiego linku. Kupiłem w foto-tip pod Krakowem.
Na początku skłaniałem się do sanek tradycyjnych i nie widziałem sensu po co mam przepłacać za drugie, które umożliwią mi poruszanie się również na boki.
Już po pierwszym założeniu na statyw stwierdziłem, że to bardzo wygodne - szczególnie przy dużych powiększeniach móc przemieszczać się na boki i złapać inną perspektywę.
Sanki chodzą płynnie, są wykonane z metalu i wykonane są bardzo solidnie.
Śruby trzymające są wygodne w obsłudze. |
A jak się zachowują przy dużym (nawet pionowym) pochyleniu obiektywem w dół?
Ciężko się wtedy manipuluje w tył i przód (czyli wtedy w górę i w dół). Wiem, że są blokady, ale sama regulacja czy jest cięzka?
fatman - Nie 22 Mar, 2009
Masz dwa pokrętła. Jednym regulujesz, drugim dokręcasz opór.
Jak dobrze opór dokręcisz to możesz płynnie przesuwać.
Nie robiłem w pionowym nachylemiu ale tak przy 75 stopniach - sprawują się znakomicie.
Wisiał na nich C450D z mieszkiem, pierścieniami i C100 f/2.8 - i dało się gładko suwać.
Musisz oczywiście wtedy mocniej opór dokręcać.
|
|