forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Sanki makro - opinie

Tryton - Sob 21 Mar, 2009
Temat postu: Sanki makro - opinie
Czy pracował ktoś kiedyś z czymś takim
LINK

Ewentualnie to
LINK

Ewentualnie inne

benetnash - Sob 21 Mar, 2009

Tryton, tak na przyszłość: drugi link, który podałeś zawiera session id - jeżeli miałbyś konto na tej stronie i nie byłaby odpowiednio zabezpieczona, ktoś niemiły z tego forum mógłby przejąć Twoje konto/dane osobowe.
Pozdrawiam

Tryton - Sob 21 Mar, 2009

A to nawet nie wiedziałem, że takie coś jest jak session-id :oops:
Ale już wiem o co chodzi.

costi - Nie 22 Mar, 2009

benetnash napisał/a:
Tryton, tak na przyszłość: drugi link, który podałeś zawiera session id - jeżeli miałbyś konto na tej stronie i nie byłaby odpowiednio zabezpieczona, ktoś niemiły z tego forum mógłby przejąć Twoje konto/dane osobowe.
Pozdrawiam

Bez ciacha to i tak chyba nic sie nie stanie, bo identyfikator sesji nie sluzy do uwierzytelniania uzytkownika.

Tryton - Nie 22 Mar, 2009

A teraz wróćmy do sanek makro :wink:
fatman - Nie 22 Mar, 2009

Pracuję z tymi sankami z drugiego linku. Kupiłem w foto-tip pod Krakowem.
Na początku skłaniałem się do sanek tradycyjnych i nie widziałem sensu po co mam przepłacać za drugie, które umożliwią mi poruszanie się również na boki.
Już po pierwszym założeniu na statyw stwierdziłem, że to bardzo wygodne - szczególnie przy dużych powiększeniach móc przemieszczać się na boki i złapać inną perspektywę.

Sanki chodzą płynnie, są wykonane z metalu i wykonane są bardzo solidnie.
Śruby trzymające są wygodne w obsłudze.

benetnash - Nie 22 Mar, 2009

Zaczyna się robić offtop, jak sie nie podoba, to niech moderator wydzieli ;)

costi napisał/a:
benetnash napisał/a:
Pozdrawiam

Bez ciacha to i tak chyba nic sie nie stanie, bo identyfikator sesji nie sluzy do uwierzytelniania uzytkownika.

Oj służy, tego jestem akurat pewien. Masz albo ciacho albo ssid, nie ma sensu używania obu metod na raz. Chodzi tylko o to, żeby jakoś przekazać klucz sesji serwerowi, wszystkie parametry (czy jesteś zalogowany, id itd) są trzymane po stronie serwera i identyfikowane przez ten klucz. Czy prześlesz go przez ciacho czy przez zapytanie to zależy od twórcy serwisu.
Pozdrawiam

Tryton - Nie 22 Mar, 2009

fatman napisał/a:
Pracuję z tymi sankami z drugiego linku. Kupiłem w foto-tip pod Krakowem.
Na początku skłaniałem się do sanek tradycyjnych i nie widziałem sensu po co mam przepłacać za drugie, które umożliwią mi poruszanie się również na boki.
Już po pierwszym założeniu na statyw stwierdziłem, że to bardzo wygodne - szczególnie przy dużych powiększeniach móc przemieszczać się na boki i złapać inną perspektywę.

Sanki chodzą płynnie, są wykonane z metalu i wykonane są bardzo solidnie.
Śruby trzymające są wygodne w obsłudze.

A jak się zachowują przy dużym (nawet pionowym) pochyleniu obiektywem w dół?
Ciężko się wtedy manipuluje w tył i przód (czyli wtedy w górę i w dół). Wiem, że są blokady, ale sama regulacja czy jest cięzka?

fatman - Nie 22 Mar, 2009

Masz dwa pokrętła. Jednym regulujesz, drugim dokręcasz opór.
Jak dobrze opór dokręcisz to możesz płynnie przesuwać.
Nie robiłem w pionowym nachylemiu ale tak przy 75 stopniach - sprawują się znakomicie.
Wisiał na nich C450D z mieszkiem, pierścieniami i C100 f/2.8 - i dało się gładko suwać.
Musisz oczywiście wtedy mocniej opór dokręcać.