forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - sprzet do m.in. fotografii klubowej < 5000zl

magiczny - Sob 21 Mar, 2009
Temat postu: sprzet do m.in. fotografii klubowej < 5000zl
Witam Panow ponownie, to znow ja, az mi glupio zakladac kolejny temat, ale coz... zrezygnowalem z zakupu analoga i pojawila sie w mojej glowie kolejna mysl. przymierzam sie do 'pracy' w nightlife (tak na poczatek - oczywiscie bardziej jako ciekawe doswiadczenie niz by czerpac korzysci finansowe) i... jaki sprzet moglibyscie polecic?

myslalem, nad k20d+tamron 28-75 f/2.8+jakas lampa, rozwazalem jeszcze canona 40d+w.w. tamron lub 17-50 f/2.8+jakas lampe.
chociaz obawiam sie, ze 28mm to moze byc za szeroko.

od ok. paru dlugich tygodni czytam po 2-4h dziennie nt. tych apratow, do tego stale sledze allegro, a jak juz cos znajde to zawsze sei zawaham - dosc juz mam tego, nie bede juz w tym podforum zakladac wiecej watkow - chce wybrac (co najwazniejsze wybrac dobrze) i zaczac w koncu robic to o co mi chodzi - czyli zdjecia.

za pentaxem - dobre, uszczelnione body, duzy wybor swietnych stalek, niewysokie szumy na wyzszych iso

za canonem - glownie rozwojowy system, ciut nizsza cena, reszta wydaje mi sie minimalnie gorsza od pentaxa. nie wybacze sobie, ze nie kupielm ostatnio na allegro prawie nowego canona i tamrona za 3,4k...ale coz, szukam dalej

obiecuje, ze juz daje Was spokoj i nie bede nekac moimi tematami. potrzebuje tylko jeszcze pare ostatnich sugestii.
aha, oczekuje obiektywu o jasnym, stalym swietle, ktory nada sie do klubow jak i do 'reporterki'.

tyle, pozdrawiam i milego wieczoru z piwem (badz tez aparatem) w reku.

mavierk - Sob 21 Mar, 2009

moim zdaniem nikon d90 + Nikkor 10.5/2.8 + jakiś jasny, szeroki kąt :)
magiczny - Sob 21 Mar, 2009

heh, Mavierk, ale d90 to nowosc, wiec juz z gory wiadomo, ze poki co cena za wysoka, w dodatku nie potrzebuje filmow, a ten obiektyw to juz 2,5k plnow pochlonie - a jeszcze przeciez przydalaby sie jakas dobra lampa (a raczej przedewszystkim - krakowskie kluby => ciemne, glownie w piwnicach)
kozidron - Sob 21 Mar, 2009

magiczny napisał/a:
rozwazalem jeszcze canona 40d+w.w. tamron lub 17-50 f/2.8+jakas lampe.

a co stoi na przeszkodzie, żeby się w taki zestaw zaopatrzyć tylko zamiast jakiejś tam lampy to 580 II ewentualnie 430 II - tylko na 5K może się nie skończyć....

Kocur - Sob 21 Mar, 2009

40D + T 17-50/2,8 + 430EX + karta i takie tam wyjdzie 5500-6000, zależy ile będzie tych "takich tam" :D Ale to chyba najlepszy zestaw jaki można za taką cenę wykombinować.

Ewentualnie 450D, a nie 40D, ale różnicę w użytkowaniu korpusu będzie czuć. Możesz zawsze poszukać używanych :)

skasowany - Nie 22 Mar, 2009
Temat postu: Re: sprzet do m.in. fotografii klubowej < 5000zl
magiczny napisał/a:

od ok. paru dlugich tygodni czytam po 2-4h dziennie nt. tych apratow

i jeszcze nie wiesz co wybrać :?: :zalamany:

Sunders - Nie 22 Mar, 2009

Kocur napisał/a:
40D + T 17-50/2,8 + 430EX + karta

Kocur dobrze radzi, za tą kasę tylko taki zestaw można "sklecić"+zapasowa karta+zapasowe akumulatorki do boju :smile:
magiczny napisał/a:
k20d+tamron 28-75 f/2.8

do fotografii klubowej uszczelnione body nie jest niezbędne, a ten tamron ew. by się nadawał ale z body FF :smile:

davaeorn - Nie 22 Mar, 2009

Kocur napisał/a:
40D + T 17-50/2,8 + 430EX

tylko pytanie czy lampka nie za słaba...

janqseven - Nie 22 Mar, 2009

Canon EOS 1000D + Canon 18-55mm f/3,5-5,6 IS
[ewentualnie +Canon Speedlite 430 EX II+ dyfuzor albo na wbudowaną albo na zewnętrzną lampę błyskową] :wink:
Dlaczego?
Fotografowałem przy zerowym oświetleniu w nocy na imprezie pod gołym niebem i mi wystarczyła wbudowana lampa błyskowa. W takich warunkach nie pracuje się AF więc jego jakość nie ma znaczenia. Ostre zdjęcia uzyskujemy f/8 - f/11 przy obiektach do 2 metrów (czyli wystarczająco do większości fotek nightlife.pl ) z ISO 200 (max 400). W wizjerze nic nie zobaczysz więc jakość wizjera nie ma znaczenia :D . Cięższych warunków pracy nie będziesz miał. Do publikacji w internecie jakość też nie ma znaczenia - każda lustrzanka daje dobre zdjęcie do internetu. A lampa błyskowa to jakbyś chciał odbijać od sufitu światło błysku. :) Aparat jest lekki i po nocnej pracy ręka będzie mniej bolała niż po innych aparatach. :razz:
A za reszte kasy kup sobie modne buty albo coś :) Jak ci będzie ciemno to sobie z RAW'a rozjaśnisz. No chyba że chcesz poszpanowac to kup używanego 1d albo Elke :cool:
Pozdrawiam :mrgreen:

Kocur - Nie 22 Mar, 2009

janqseven napisał/a:
Fotografowałem przy zerowym oświetleniu w nocy na imprezie pod gołym niebem i mi wystarczyła wbudowana lampa błyskowa. W takich warunkach nie pracuje się AF więc jego jakość nie ma znaczenia. Ostre zdjęcia uzyskujemy f/8 - f/11 przy obiektach do 12 metrów z ISO 200 (max 400)

Wbudowana lampa przy f/11, 12m i ISO400? :shock: :zalamany: To się dopiero nazywa zły sen :D Lampa wbudowana ma liczbę przewodnią 13, co przy f/11 i ISO400 daje rozsądne światło na nieco ponad 2m :P Nie wiem jak udało Ci się zrobić w ten sposób jakiekolwiek zdjęcia, ale gratuluję umiejętności :lol:

davaeorn napisał/a:
Kocur napisał/a:
40D + T 17-50/2,8 + 430EX

tylko pytanie czy lampka nie za słaba...

Jasne, że lepsza była by 580EX, ale cena takiego zestawu już znacznie poza budżetem. Lampa zawsze jest za słaba ;) ale jak się umie używać to przy jasnym szkle i odrobinie wprawy 430EX wystarczy, przynajmniej na początek.

kozidron - Nie 22 Mar, 2009

Kocur napisał/a:
Nie wiem jak udało Ci się zrobić w ten sposób jakiekolwiek zdjęcia, ale gratuluję umiejętności :lol:

bo to jest właśnie mortal kombat

janqseven napisał/a:
A za reszte kasy kup sobie modne buty albo coś :)

janqseven, czy będziesz trolował....... :???:

belkot77 - Nie 22 Mar, 2009

janqseven,

Chcialbym zobaczyc te twoje zdjecia.

magiczny napisał/a:
za pentaxem - dobre, uszczelnione body, duzy wybor swietnych stalek, niewysokie szumy na wyzszych iso

za canonem - glownie rozwojowy system, ciut nizsza cena, reszta wydaje mi sie minimalnie gorsza od pentaxa

To znaczy ze pentax mniej szumi od canona? :shock:

magiczny, POtrzebujesz dobry wizjer, szeroki kat, jasny obiektyw i lampe (?). Nie wiem jakie zdjecia chcesz robic ale wiekszasc zdjec z imprez klubowych widzialem bez lampy.

Tak czy siak proponuje to samo co poprzednicy (oczywiscie poza wspanialymi radami janqseven, ). Canon 40D + 17-50 2.8

Kocur napisał/a:
Jasne, że lepsza była by 580EX, ale cena takiego zestawu już znacznie poza budżetem. Lampa zawsze jest za słaba

Ponownie podzielam zdanie kocura :smile: i dodam że warto zadłużyć się na 580EX-zarobi na siebie :smile:

magiczny - Nie 22 Mar, 2009

rozumiem, ze Pan Jan wlasnie nabyl 1000d i nic raczej nie dotrze, ale dziekuje bardzo za takie porady - na buty mam juz, a nie po to napisalem o dysponowanej kasie, zeby kupic chyba najgorsza dostepna lustrzanke do tego z kitowskim obiektywem.

waga - pojecie wzgledne, mialem okazje 'bawic' sie 1000d...jestem duzym chlopcem, mam duza reke, a ten aparat moge pozostawic w sklepie z zabawkami.

widze, ze jestescie stosunkowo niechetni w stosunku do pentaxa? mi wlasnie on caly czas chodzi po glowie... mysle, ze k20d/tamronie i potem tylko stalkami uzupelniac (moze nawet limitedami)

powaznie lampa nie jest taka istotna? - wydawalo mi sie, ze jest jedna z wazniejszych rzeczy do tego typu zadan. jesli tak, to byloby dobrze.

pozdrawiam

Kocur - Nie 22 Mar, 2009

Cytat:
powaznie lampa nie jest taka istotna? - wydawalo mi sie, ze jest jedna z wazniejszych rzeczy do tego typu zadan. jesli tak, to byloby dobrze.

Lampa jest IMO najważniejsza (zaraz po jasnym obiektywie) w sytuacjach gdy brakuje światła. Ważne jest tez dobre zachowanie puszki na wysokim ISO, bo na takim przyjdzie Ci pewnie robić zdjęcia. Żeby uzyskać dobre zdjęcie trzeba zbalansować światło błyskowe z zastanym, ale oświetlanie obiektu na wprost (jak z lampy wbudowanej) nie jest dobrym pomysłem, bo w miejscach, gdzie światło lampy rzuca cień powstaną brzydkie pomarańczowe zafarby z racji różnicy temperatury barwowej światła błyskowego i żarowego. Praktycznie niemożliwe do usunięcia, chyba że ktoś jest biegły w PS i ma dużo czasu. Pozostaje więc odbijanie światła od sufitu/ściany, a najlepiej do tego dyfuzor. To niestety mocno ogranicza "zasięg" lampy, więc moc jest także ważna.

belkot77 - Nie 22 Mar, 2009

magiczny napisał/a:
powaznie lampa nie jest taka istotna?

zalezy jakie zdjecia chcesz robic. Jezeli chcesz wykorzystac oswietlenie imprezy to mozesz bez lampy robic.

Przejrzyj ten watek http://forum.optyczne.pl/...3c9d63bd#109859

Znajdziesz tam zdjecia i z lampa i bez.

magiczny napisał/a:

Źle mnie zrozumiałeś, lampa jest w wielu sytuacjach niezbędna,
Kocur napisał/a:
Lampa jest IMO najważniejsza (zaraz po jasnym obiektywie) w sytuacjach gdy brakuje światła

Kocur napisał/a:
Pozostaje więc odbijanie światła od sufitu/ściany, a najlepiej do tego dyfuzor. To niestety mocno ogranicza "zasięg" lampy, więc moc jest także ważna.

dlatego warto mieć jak najlepszą. Moja propozycja to kupić najpierw body i jasny obiektyw bo to podstawa. Spróbować radzić sobie bez lampy i zbierać na możliwie najlepszą :idea: . Jeśli nie będziesz mógł obejść się bez lampy, to kup najlepszą na jaką Cię stać lub się na nią nawet zapożycz :smile:

magiczny napisał/a:
widze, ze jestescie stosunkowo niechetni w stosunku do pentaxa? mi wlasnie on caly czas chodzi po glowie... mysle, ze k20d/tamronie i potem tylko stalkami uzupelniac (moze nawet limitedami)

to nie niechęć, tylko zadanie jakie wyznaczyłeś, jeżeli używałbyś lampy przy k20 +tamron 17-50/2.8 pewnie efekty byłby podobne bo stosowałbyś iso do 400.
Wszystko tak naprawdę zależy jakiego rodzaju będą to zdjęcia "klubowe", są miejsca w których z powodzeniem można używać lampy, są też takie gdzie nie mowy o żadnym nawet odbitym błysku.

40D mało szumi przy wyższych iso jednak jeżeli będziesz i tak stosował lampę to czy to będzie K20 czy 40D to obojętne bo pewnie nie przekroczysz iso 400.

davaeorn - Nie 22 Mar, 2009

Sunders napisał/a:
Moja propozycja to kupić najpierw body i jasny obiektyw bo to podstawa.

tylko body i jasny obiektyw bez mocnej lampy można sobie w d*** wsadzić na nocnych imprezach...

Cytat:
kup najlepszą na jaką Cię stać lub się na nią nawet zapożycz

o właśnie.

Kocur - Nie 22 Mar, 2009

kozidron napisał/a:
jeżeli będziesz i tak stosował lampę to czy to będzie K20 czy 40D to obojętne bo pewnie nie przekroczysz iso 400.

Konieczność zachowania światła zastanego w tle często determinuje użycie ISO znacznie wyższego niż 400. Ja nawet mając 2,8 często pracuję na zakresie 800-1600, bo inaczej w tle czarna dziura ;) A czasem zdarza się, że trzeba większej GO, wtedy trzeba już szukać kompromisów pomiędzy GO, czasem a światłem w tle, bo użyteczne ISO się kończy za wcześnie :P

Kocur, to nie wiem co ty robisz? Maryle + cały bend na szerokim kącie to pewnie i 400 za mało....tak szerokich ujęć nie robię :razz:
Kocur, robiąc foty w klubie nie używam lampy, bo najzwyklej nie można i nie wypada przeszkadzać Muzyką....

Kocur - Nie 22 Mar, 2009

kozidron napisał/a:
Kocur, robiąc foty w klubie nie używam lampy, bo najzwyklej nie można i nie wypada przeszkadzać Muzyką....

A tu się zgadzam, nie zawsze można używać lampy. Jak również nie zawsze trzeba ;) Ale to nie zmienia faktu, że jak już trzeba użyć, to dobrze chociaż mieć co i wiedzieć jak :P

Sunders - Pon 23 Mar, 2009

davaeorn napisał/a:
tylko body i jasny obiektyw bez mocnej lampy można sobie w d*** wsadzić na nocnych imprezach...

kozidron napisał/a:
robiąc foty w klubie nie używam lampy, bo najzwyklej nie można i nie wypada przeszkadzać Muzyką....

Kocur napisał/a:
nie zawsze można używać lampy. Jak również nie zawsze trzeba

davaeorn jak widać można taki zestaw nie tylko sobie....wsadzić :twisted: :smile:

davaeorn - Wto 24 Mar, 2009

Sunders, koledzy mają napewno większe doświadczenie niż ja, ale nie wyobrażam sobie robienia klubowej imprezy z podskakującymi dookoła ludźmi bez lampy...

Muzykom owszem można bez, ale to zależy od stopnia oświetlenia sceny jak na mój gust...

magiczny - Wto 24 Mar, 2009

ok Panowie, mam czas do jutra (maksymalnie do czwartku) - moge wziac canona 40d, prawie nowka (3000zdjec, miesieczny) za 2350zl (+koszta przesylki) i teraz nie weim, nowki na allegro - 2600zl, ale... wciaz mnei ciagnie do pentaxa k20d, jestem amatorem, wiec moze dlatego zwracam sobie glowe rzeczami niewartymi uwagi, ale zrobie krotkie 'zestawienie', Wy skomentujecie (badz tez nie), a ja wybiore wg swojego zdania

pentax
-uszczelniane body (wielki plus! - zaleje piwem, zaskoczy mnie deszcz, bloto, cokolwiek - a aparat i tak da rade)
-wyzszy zakres iso (i mniejsze szumy)
-genialne stalki (gwiazdki, limitedy)

canon
-bardziej przyszlosciowy system (moze, kto wie, za pare lat bede chcial sie przesiasc na pelna klatke)
-wiekszy wybor obiektywow - rowniez tych uzywanych
-w tym zestawieniu ciut tanszy (do pentaxa musze jeszcze doliczyc 200zl za grip)
-lepszy af

do petnaxa systemowe bralbym tylko stalki (ktore... sa genialne), do canona na poczatek tamron 17-50 f/2.8,a pozniej...pozniej by sie zobaczylo - pewnie jakas jasna stalka

kozidron - Wto 24 Mar, 2009

magiczny, ty nie opisuj obserwacji jakie poczyniłeś co do sprzętu, bo tu ponad połowa ma doświadczenie z K20 i 40D, ty napisz jakiego rodzaju są to sceny "klubowe" ....czy to jest fotografia koncertów + lampa, czy to koncert i w żadnym wypadku lampa...., czy to impreza w rodzaju "młuckarni" jakiś ...........?
Czy będziesz focił kilku muzyków + scena z mieszanym oświetleniem czy może jeszcze inna sytuacja.....

Sunders - Wto 24 Mar, 2009

magiczny napisał/a:
pentax
-uszczelniane body (wielki plus! - zaleje piwem, zaskoczy mnie deszcz, bloto, cokolwiek - a aparat i tak da rade)

Jeśli "praca w nightlife" odbywa się w TAKICH warunkach to i K20 może nie wytrzymać-uszczelnienia mogą się okazać najistotniejsze :smile:

Kocur - Wto 24 Mar, 2009

W pracy w pomieszczeniach uszczelnienia na gwizdek potrzebne, chyba że będziesz robić zdjęcia w klubach gdzie leją coś na głowę :) Ale wtedy to raczej nawet 1D nie wytrzyma, więc jakiś pokrowiec przeciwdeszczowy niezbędny :P

W plenerze co innego, ale moje 50D (budową praktycznie identyczne z 40D), wytrzymało kilka godzin przy temperaturze ok. 0 i padającym mokrym śniegu, który prawie natychmiast się rozpuszczał na obudowie.

magiczny - Wto 24 Mar, 2009

ok, najprawdopodobniej zdecyduje sie na c40d - 2300zl, przesylka na koszt sprzedajacgo. teraz pozostaje tylko kwestia obiektywu. zapewne pozostane przy tamronie 17-50 f/2.8, chyba, ze znajde jakas inna okazje.

dzieki za rady

Kocur - Wto 24 Mar, 2009

No i będzie całkiem spoko zestaw. Teraz tylko pozostaje kwestia lampy, albo kupić 430EX, albo (moim zdaniem lepiej) dozbierać na 580EX. Ale nie ma się co śpieszyć, jak dostaniesz sprzęt i się z nim zaprzyjaźnisz idź porobić trochę zdjęć na próbę i dowiesz się, czy lampa jest potrzebna, a jeśli tak, to jak mocna.
Sunders - Wto 24 Mar, 2009

Sunders napisał/a:
Moja propozycja to kupić najpierw body i jasny obiektyw bo to podstawa. Spróbować radzić sobie bez lampy i zbierać na możliwie najlepszą . Jeśli nie będziesz mógł obejść się bez lampy, to kup najlepszą na jaką Cię stać lub się na nią nawet zapożycz

Jak zwykle zgadzam się z Kocurem, jeśli TE warunki w których będziesz pracował nie są aż tak ciężkie jak opisywałeś wcześniej :mrgreen: , to kupuj tego tamrona z 40d i rób zdjęcia-wtedy zobaczysz czego Ci brakuje :smile:

cra89 - Wto 24 Mar, 2009

ja robie zdjecia dla portalu klubowa.pl wiec raczej zakres pracy podobny i moj 400d + 18-55is i nissin 622 daja rade bardzo dobrze nawet na koncertach nie narzekam fakt czasem przydaloby sie jasniej ale do zdjec w klubach jest super moim zdaniem tymbardziej ze zdjecia sa publikowane w malych rozdielczosciach
magiczny - Pon 30 Mar, 2009

ok. zakupilem canona 40d, nowka, za 2600- teraz na dniach ide do sklepu (krakow) po tamrona, i tutaj pytanie - jaka karte polecalibyscie do aparatu i jaki filtr uv/ochronny, whatever - nie znam sie, do obiektywu? tak, zebym juz zamowil na allegro i czekal na wszystko.

pozdrawiam i dzieki za porady

Sunders - Pon 30 Mar, 2009

Filtr UV 67mm np.Hoya.
Karty Sandisk CF Extreme III 4 lub 8GB.

Kocur - Pon 30 Mar, 2009

Karta - SanDisk Extreme III wystarczy, pojemność wedle uznania, drogie nie są ;)
Filtr - Jeśli nie zamierzasz uderzać w nic przednią soczewką albo wysmarować jej czymś trudno zmywalnym, np. smarem, nie jest potrzebny. Zakładaj osłonę przeciwsłoneczną to jak w coś uderzysz, to osłoną. Jeśli się boisz pyłków - przez pierścień przy przedniej soczewce się nie dostaną, jak już to wlecą szczeliną przy wysuwanej w czasie zumowania części obiektywu. Jak już filtr, to dołóż trochę i kup polar, jak Cię najdzie chęć na zdjęcia w plenerze bardziej się przyda niż UV.

Kocur - pewnie, ze nie zamierzam, ale wiadomo jak to czasem bywa, a nie chce potem sie denerwowac.
Zalezy mi tez, aby obiektyw nie tracil swojej jakosci, co wybralibyscie z tego zestawu ( http://www.allegro.pl/sea...7&category=8845 ) i jaki polar?

Niestety - nie znam sie na tym zupelnie, a nie chcilabym juz na pcozatku zle wybrac, drobiazgi, bo drobiazgi, ale jednak.
Co do kart, jest istotna roznica miedzy 20mb/s a 30mb/s? Teraz tylko sie zastanawiam jeszcze czy brac 4gb czy 8gb - nie mam pojecia jaka to jest roznica 'w praniu', ale pomysle...

Kocur - Pon 30 Mar, 2009

Polar IMO TAKI Mam w wersji 77mm i jestem zadowolony.

A karta - na 8GB wejdzie 2x więcej zdjęć niż na 4GB :P Ale warto wziąć 8GB, wejdzie tam ok. 300-400 RAW-ów (nie pamiętam ile zajmują w 40D), albo z 1500 JPEG-ów w najwyższej rozdzielczości i jakości. Wystarczy w zupełności :)

Baku - Pon 30 Mar, 2009

Ja mam filtr UV Hoyi i bardzo sobie chwalę. Nie degraduje obrazu a zapewnia mi spokój sumienia, gdy się zachlapie.

Co do karty to do 40D można spokojnie wziąć SanDiska Extrema III. 40D nie obsługuje trybu UDMA więc szybsze karty to będzie tylko sztuka dla sztuki (i większy wydatek).

Tu masz wygrzebane z internetu przez piotramkg zestawienie dot. szybkości kart...
http://www.robgalbraith.c...p?cid=6007-9257

podoba mi sie co wyczytalem o tym polarze na aukcji. moze pelnic rowniez funkcje ochronna? Kocur znasz moze jakas strone gdzie jest wiekszy wybor i dodatkowo pokazane sa efekty? Nie 'zamarze' on czystosci zdjec czy raczej tylko pod ostre swiatlo bedzie spelniac swoja funkcje?

dzieki za odpowiedzi, do jutra wydaje mi sie, ze juz wszystko pozamawiam

skasowany - Pon 30 Mar, 2009

magiczny napisał/a:
podoba mi sie co wyczytalem o tym polarze na aukcji

To dobrze, marketing działa :wink: Rzuć jeszcze okiem na filtry B+W :wink:

magiczny napisał/a:
moze pelnic rowniez funkcje ochronna?

Dla ochrony stosuje się raczej UV. Polar się do tego słabo nadaje :wink:

magiczny napisał/a:
czy raczej tylko pod ostre swiatlo bedzie spelniac swoja funkcje?

Pod ostre światło nawet polar nie zadziała. Najlepszy efekt uzyskasz kiedy słońce masz z boku :wink:

Powodzenia w zakupach :wink:

belkot77 - Wto 31 Mar, 2009

Czegos nie zrozumialem z tymi filtrami.

Po co ci UV i Polar do robienia zdjec klubowych?

W srodku mozesz miec klika zrodel swiatla i gdy zalozysz UV bedziem mial bliki, flary itp. Co do polara to zabiera ci sporo tak potrzebnego swiatla. Daj sobie spokój i nic nie kupuj. O obiektyw sie nie martw jak bedziesz go szanowal to nic mu sie nie stanie

Sunders - Wto 31 Mar, 2009

magiczny, Kocur i belkot77 mają rację filtr UV nie jest konieczny.
Jako ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi starczy osłona przeciwsłoneczna :idea: jak napisał Kocur. Filtr UV może ochronić przed zachlapaniem, ale będzie stwarzał problemy :idea: , które opisał belkot77. I znowu wracamy do TYCH WARUNKÓW :???: jakie są w klubie. Jeśli obiektywowi może grozić zalanie piwem :smile: lub...innymi substancjami :mrgreen: to lepiej posiadać "jakiś filtr ochronny" :idea:

Kocur - Wto 31 Mar, 2009

Sunders, jak się obiektyw dobrze zaleje, to go filtr nie uratuje ;) Akurat przy przedniej soczewce nawet tanie plastiki są wystarczająco szczelne. Znacznie większy problem to wysuwany tubus, tam szczeliny filtrem nie zatkasz, a jak już ma się coś dostać do środka, to najprędzej właśnie tamtędy. Przednią soczewkę wyczyścić to też nie jest jakiś wielki problem o ile to nie są jakieś wredne tłuste substancje, a problemy z odblaskami przy założonym filtrze w klubie, gdzie często jest dużo wszelkiej maści świateł nie są tego warte ;)

Kocur, źle się wyraziłem :oops: , chodziło mi o ochronę przed opryskaniem przedniej soczewki nie przed zalaniem obiektywu-na to to przy tym budżecie nie ma chyba rady :sad: Trzeba ryzykować :smile:
eave - Wto 31 Mar, 2009

Do takich zastosowań to tylko uszczelniony d3 z uszczelnioną optyką!!! ;)
Panowie, nie demonizujmy :) Klub to nie pole walki :) Filtr UV jest zupełnie zbędny, lepiej tą kasę wydać na dodatkowy aku/ kartę pamięci

eave, a skąd wiesz jakjest w TYM klubie :???: Znam takie kluby, że i d3 może nie przetrzymać :mrgreen:
Do "normalnego" klubu wystarczy osłona przeciwsłoneczna :idea:

eave - Sro 01 Kwi, 2009

Ahaaaa, chyba że mówisz o klubie Ahkdul-Zhyi-Harakiri! Rzeczywiście... ale tam jeśli chodzi o uszkodzenia mechaniczne to bardziej bym się bał o fotografa niż o jego sprzęt...
magiczny - Pią 03 Kwi, 2009

ok, doszedl do mnie wlasnei canon 40d, jeszcze tylko musze czekac na zamowiona karte 8g i pozostanie mi tylko wybrac sie po obiektyw, stad wiec moje pytanie. zauwazylem na allegro dwa typy (tamrona) Di II i Di I - czym sie one roznia?

w dodotaku mam do wyboru - brac w sklepie w krakowie za 1500 (Di I, sklep pierwszy) lub za 1550 (Di II, sklep drugi), z racji iz bedzie to moja pierwsza lustrzanka, a ciagle czytam o duzym rozrzucie jakosciowym to zastanwiam sie czy nie lepiej wziac od cichego- z tym, ze roznica 250zl+zapewne koszta przesylki? chodzi mi o to, zeby byl sprawdzony i ostry, samemu bedzie mi troche trudno to ocenic, a sprzedawcy jacy sa - kazdy wie.

ostatnia sprawa, co polecacie na ochrone lcd, wyczytalem (u Was), ze folie poliweglowanowe daja rade, wsytarczy taka - http://www.allegro.pl/ite...ety_nowosc.html ?

co do tych klubow - to bez obaw, poki co bede latac na dworze i cykac

lupo57 - Pią 03 Kwi, 2009

tu masz wyjaśnienie :mrgreen:
http://www.optyczne.pl/52...B3w_Tamron.html

Kocur - Pią 03 Kwi, 2009

magiczny napisał/a:
ostatnia sprawa, co polecacie na ochrone lcd, wyczytalem (u Was), ze folie poliweglowanowe daja rade,

Folie dają radę, ale ciężko przykleić tak żeby nic się pod nią nie dostało (bąbelki powietrza, pyłki) no i szybko się zużywa.

Niewiele więcej kosztuje osłona ze szkła, a jest znacznie trwalsza. Polecam np. taką: http://allegro.pl/item596...t_6_warstw.html mam to już na drugim aparacie (oczywiście nie tą samą :P ) i nie udało mi się jeszcze zarysować.

magiczny - Sob 04 Kwi, 2009

lupo57 czyli tak de facto lepiej ten 17-50 Di niz Di II, bo ten pierwszy bedzie nawet nawet pod FF... a jak myslicie z reszta, kupowac w krk czy lepiej pewniaka od cichego?

dzieki Kocur , wiec chyba tez wezme to szklo...

Wujek_Pstrykacz - Sob 04 Kwi, 2009

Zaraz, zaraz, Tami 17-50 jest tylko pod cropa więc w oznaczeniu musi być DiII, oznaczenie w opisie jako DiI jest pomyłką.
magiczny - Nie 05 Kwi, 2009

spoko spoko, bacznie sledzilem forum (->sprzedazy) canona i wylapalem tamrona 17-50 za 1200zl + przesylka na koszt sprzedajacego - od cichego, uzywany (podobno) kilkakrotnie, gwarancja do X.2010, wiec mysle, ze gitarka.

calosc mnie wyszla c40d (nowy) 2600+tamron (prawie nowka, ale ostra+dluuga gwarancja) 1200+polecana karta 180zl+torba 100zl=4,1k, wiec mysle, ze ok.

pozneij w ramach rozbudowy zdecyduje sie moze, albo na tokine 11-16 f/2.8, albo 70-200 f/4 l canona - rozrzut spory, wiem, ale te dwa szkielka mnie niejako 'kreca'.

poki co zaczne robic w koncu zdjecia - moze sie na jakis kurs zapisze do akademii fotografii badz krakowskiej akademii fotografii - nie wiem, wiem tyle, ze chce sie rozwiajac.

a co do filtra - to czytales ostatnio (u Was zreszta) testy i chyba sie zdecyduje, bo badz co badz szkielko tanie nie jest, a 60zl moge wydac.
dodatkowo oslonka na lcd, torba (wszystko juz na oku) i gitarka.

dzieki i pozdrawiam

--
edit:
ps. drogie to wszystko strasznie i swoja droga smiesznie wybralem - baczac na to iz na poczatku mierzylem w k200d+kit...

fluorescent - Sro 08 Kwi, 2009

fotografuje eventy... bez lampy blyskowej nie ma sie co ruszac :)
magiczny - Pią 17 Kwi, 2009

ok, co do lampy to wyczytalem wiele dobrego o nissinie 622 - i jak co to w niego uderze, jak przyjdzie taka potrzeba. poki co jestem na etapie strzelania wszystkiego co sie rusza. pare dni temu doszla do mnei karta lexar 8gb 35mb/s (zamawialem inna, ale z racji iz dlugo czekalem a na stanie mieli tylko ta drazsza to mi ja podeslali - jak za 190zl to mysle, ze calkiem trafiony zakup, lacznie z przesylka). teraz mam pytanie - jakie urzadzenie kupic, aby moc podlaczyc karte do laptopa? zeby pozgrywac zdejcia?
jakikolwiek link mile widziany, juz nie moge sie doczekac by podejrzec niektore zdjecia na ekranie monitora.

aha, canon 40d i tamron 17-50 to naprawde super sprzet, poki co to moja pierwsza lustrzanka, wiec obiektyw tez - nie mam porowania z kitowskimi, ale jestem bardzo zadowolony. co do body - komfort pracy, ciezar, to, ze mozna go trzymac spokojnie w lapach bez gripa - fenomenalna sprawa.

pozdrawiam

Kocur - Pią 17 Kwi, 2009

magiczny napisał/a:
teraz mam pytanie - jakie urzadzenie kupic, aby moc podlaczyc karte do laptopa? zeby pozgrywac zdejcia?

Jak masz Windowsa, to wystarczy podłączyć aparat do kompa przez kabelek USB. Nie wiem jak z innymi systemami.

Można też kupić czytnik kart i wpinać do niego kartę, takich urządzeń jest cała masa w sklepach komputerowych, chociaż osobiście korzystam z pewnych względów z pierwszego rozwiązania. No i nie jestem zwolennikiem wyciągania karty z aparatu za każdym razem jak chcę zgrać parę zdjęć ;)

Sunders - Pią 17 Kwi, 2009

Kocur napisał/a:
wystarczy podłączyć aparat do kompa przez kabelek USB
Kocur napisał/a:
nie jestem zwolennikiem wyciągania karty z aparatu za każdym razem jak chcę zgrać parę zdjęć

Robię tak samo, nie zdarzyło mi się to jeszcze, ale podobno karty CF relatywnie często ulegają uszkodzeniu w trakcie wkładania lub wyjmowania z aparatu lub czytnika :???:
Dlatego uznałem, ze jeśli nie muszę to jej nie ruszam-podobnie jak Kocur, :smile:

Kocur - Pią 17 Kwi, 2009

Nie tyle kartę, co piny w urządzeniu do którego ją wkładasz łatwo jest wygiąć (podobno). Mnie odpukać się to nie przytrafiło :P
B o g d a n - Pią 17 Kwi, 2009

Piny, jak to nazwałeś się raczej nie wygną. Prowadnice są dobrze wykonane, a w kartach są odpowiednio duże otworki aby wszystko pasowało. Problem uszkodzeń polega na tym, że niektórzy lekceważą konieczność tzw. "zatrzymania" napędu wymiennego. Każdy czytnik z kartą podłączony do komputera jest takim umownym dyskiem wymiennym. W belce np. Win XP pojawia się odpowiedni symbol. Przed wyjęciem karty z czytnika trzeba dokonać tzw. "zatrzymania".
Jak tego nie wykonasz to statystycznie raz na kilkaset wyjęć może być awaria.

Sunders - Pią 17 Kwi, 2009

Kocur napisał/a:
Nie tyle kartę, co piny w urządzeniu do którego ją wkładasz łatwo jest wygiąć

O.K. wygięciu relatywnie często ulegają piny, a z kolei wygięte piny czasem uszkadzają kartę pamięci :smile:

krisv740 - Pią 17 Kwi, 2009

B o g d a n napisał/a:
Piny, jak to nazwałeś się raczej nie wygną

wygną!

skasowany - Pią 17 Kwi, 2009

krisv740, ale chyba trzeba się postarać :wink: Kiedy nie było samochodów, to i ludzie pod nie nie wpadali :wink: Kiedy setki tysięcy osób pokupowało sobie czytniki i codziennie wyciągają i wkładają karty, to i piny się co bardziej nieuważnemu powyginały :wink: Ja nigdy nie miałem z moimi problemu :wink:
Bamboklat - Nie 19 Kwi, 2009

B o g d a n napisał/a:
Prowadnice są dobrze wykonane, a w kartach są odpowiednio duże otworki aby wszystko pasowało.

Też by mi się tak wydawało, ale jeśli użytkownikom zdarza się powyginać piny, to może coś w tym jest...

B o g d a n napisał/a:
Problem uszkodzeń polega na tym, że niektórzy lekceważą konieczność tzw. "zatrzymania" napędu wymiennego.

Co oczywiście nie ma nic wspólnego z faktem zgrywania zdjęć prosto z karty, bo po kablu może stać się to samo -- choć wydaje mi się, że aparaty już od dawna sobie z tym radzą, problem mógłby powstać w drugą stronę -> zapisując zdjęcia na kartę z komputera.

Korzystam z kabla USB, bo czytnik CF z drukarki przesyła zdjęcia z prędkością liczoną w setkach bajtów na sekundę, ale akurat mi pierwsze co padło kiedyś w hybrydzie, to port miniUSB, także zależy co komu się trafi.