|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - kabel Canon Connecting Cord 300 do 580 EX II?
viola - Nie 22 Mar, 2009 Temat postu: kabel Canon Connecting Cord 300 do 580 EX II? witajcie,
chcę kupić kabel synchro do połączania 40d z 580 EX II.
pisaliście tutaj o Canon OC-E3 Off-Camera Shoe Cord. znalazłam dłuzszy kabel Canon Connecting Cord 300 http://www.fotoit.pl/inde...m_content=1272# jednak nie znalazłam opisu czy faktycznie działa z 580 EX II. kusi długość kabla 300cm to nie 60cm.
pzdr i dzieki za info
marekf - Nie 22 Mar, 2009
Pewnie że będzie pasował Ale to jest tylko kabel który "informuje" lampę kiedy ma błysną (czyli wyzwala tylko błysk a wszystkie parametry musisz ustawić ręcznie)
viola - Nie 22 Mar, 2009
marekf, czyli rozumiem, że lampa wtedy nie dziala w TTL i E-TTL tylko manualnie?
M. Wojtyczka - Nie 22 Mar, 2009
TTL i E-TTL nie działają na tym kablu. Jest to kabel PC, w dawnych czasach powszechnie używany do wyzwalania lampy.
viola - Nie 22 Mar, 2009
M. Wojtyczka, tego się obawiałam.
dziękuję za odpowiedź
[ Dodano: Nie 22 Mar, 2009 22:05 ]
jeszcze jedno pytanie wobec tego...
jesli chcę uzywać 580 EX II jako lampy studyjnej odbitej od srebrnej parasolki, to czy TTL - E-TTL w ogole ma znaczenie? palnik lampy jest skierowany w strone parasolki, wiec suma sumarum i tak powinnam dobierać błysk manulanie, prawda?
Paweł_G - Pon 23 Mar, 2009
viola, kup zwykły przewód pc - tylko nie taki jak ten z linka bo coś za drogi. Ja kupiłem 5 m a Allegro za coś koło 30 zł. Pozostaje tylko manual ale dokładnie tak samo pracuje się z lampami studyjnymi. Fajna zabawa polecam.
viola - Pon 23 Mar, 2009
Paweł_G, tez tak podejrzewałam dziękuję za odpowiedź. a lamp studyjnych juz się doczekac nie mogę
|
|