|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak uzyskać taki efekt?
Paweł_G - Pon 23 Mar, 2009 Temat postu: Jak uzyskać taki efekt? Postanowiłem żę założę ten wątek bo od jakiegoś czasu głowię się (bezskutecznie) jak autor uzyskał taki efekt:
http://rafaloglaza.pl/ind...d=25&k=83&f=371
Pomimo, że fotka jest mała to pan młody nie wygląda na doklejonego - widać po rękach no i pozostaje jeszcze kwestia cienia jaki oboje rzucają na podłoże. Jestem ciekawy Waszych opinii.
Kocur - Pon 23 Mar, 2009
Jak dla mnie, to autor zrobił dwa zdjęcia. Pierwsze - tło bez modeli. Drugie - Z ustawionymi modelami i panem młodym leżącym na czymś (wskazuje na to ułożenie spodni i marynarki). Następnie w jakimś PSuju wyciął to coś na czym leżał pan młody używając do tego fragmentów pierwszego zdjęcia. Czytałem kiedyś o takiej technice, IMO to coś podobnego.
Paweł_G - Pon 23 Mar, 2009
Jakby młody na czymś leżał to skąd tak realistyczny cień jego osoby?
ghost - Pon 23 Mar, 2009
ja bym obstawił stołek pod pupą pana młodego
Tak jak kocur
Kocur - Pon 23 Mar, 2009
Paweł_G napisał/a: | Jakby młody na czymś leżał to skąd tak realistyczny cień jego osoby? |
Właśnie dlatego, że tam był i leżał, a nie był doklejony Cień stołka, tak samo jak sam stołek łatwo usunąć, zwłaszcza jak się ma drugie zdjęcie i jest co wkleić w jego miejsce.
Paweł_G - Pon 23 Mar, 2009
Ok wyszukałem gościa na Naszej Klasie. Co powiecie o tym?
http://nasza-klasa.pl/profile/1692371/gallery/9
EDI - Pon 23 Mar, 2009
Fajne ale myśle że ps ....trzeba by popróbować
RaV579 - Wto 24 Mar, 2009
Co do pierwszego zdjęcia - również obstawiam stołek. Spójrzcie w to miejsce:
kozidron - Wto 24 Mar, 2009
Paweł_G napisał/a: | Jakby młody na czymś leżał to skąd tak realistyczny cień jego osoby? |
brzmi to jakbyś nie wierzył w możliwości ps-a
garreth - Wto 24 Mar, 2009
odnosząc się do słów Kocura - moim zdaniem usunięto tylko stołek...
patrząc na cień panny młodej można wywnioskować, że słońce było wysoko (możliwe, że w zenicie), zatem wszystkie przedmioty rzucały dosyć krótki cień - stąd można przypuszczać, iż nie było konieczności usuwania cienia stołka, ponieważ ten cień został nijako "schowany" w cieniu pana młodego
ale to tylko gdybanie
EDI - Wto 24 Mar, 2009
moim zdaniem było to tak....pierwsze zdjęcie bez modeli drugie modele plus stołek
trzecie to wynik warstwy wynikowej w ps minus stołek
może to wyglądać np tak (robiłem to w celu sprawdzenia więc prosze nie pisać że oświetlenie złe czy włosy wiszą miałem na to 15 minut więc to tylko przykład brak jest oświetlenia dynamiki ale myśle że to tak jest robione :lol:jak będe miał więcej czasu napewno spróbuje zrobić to dobrze
lupo57 - Wto 24 Mar, 2009
edi spoko wyszedł efekt
Kocur - Wto 24 Mar, 2009
No i się wyjaśniło całe to cudo
ps. ja wiedziałem że tak było! ;p
Paweł_G - Sro 25 Mar, 2009
No gratuluję zapału - chyba się wyjaśniło.
Sunders - Sro 25 Mar, 2009
edi PRESTIDIGITATOR
zkrainyoz - Pon 20 Kwi, 2009
Wow, świetnie! Brawo!
Czy mogę się dowiedzieć krok po kroku jak to zrobić? Chyba że znacie jakiś tutorial ...
tomek__ - Sro 22 Kwi, 2009
EDI, a jak wyciąłeś z warstwy tła coś na kształt stołka?
jaad75 - Sro 22 Kwi, 2009
Ależ nic nie musiał wycinać - zamaskował górną warstwę w tym miejscu, a pod spodem miał zdjęcie bez tego rekwizytu.
tomek__ - Sro 22 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a: | zamaskował górną warstwę w tym miejscu |
jak Ci kliknąć 'pomógł'?
Monastor - Czw 23 Kwi, 2009
tomek__, można tylko w wątku, który sam założyłeś.
|
|