|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Problem ze zdjęciami słońca.
RMadrid27 - Sro 25 Mar, 2009 Temat postu: Problem ze zdjęciami słońca. Witam. Mam pewien problem ze zdjęciami słońca. Mianowicie:
http://img136.imageshack....age=1000865.jpg
wokół słońca jest dziwna różowa otoczka i zaraz obok jest też różowa plamka. Czy da się tego jakoś unikać? Nie wiem.. może ustawienia kolorów, kompresji.. No nie mam pojęcia. Najgorsze że te 'skazy' niszczą całe zdjęcie...
mavierk - Sro 25 Mar, 2009
złe wieści - żeby zniwelować takie otoczki musisz mieć obiektywy z powłokami antyrefleksyjnymi najlepszej jakości
Z mojej strony polecam albo Sony R1 (sprawdzone) i lustrzanki, (z tego, co widzę, to obiektywy Sigma super się sprawują w niwelowaniu takich efektów).
RMadrid27 - Sro 25 Mar, 2009
Nawet w jakimś minimalnym stopniu nie da rady tego uniknąć w przyszłości ? Chodzi mi o oczywiście o czynniki zależne ode mnie...
edmun - Sro 25 Mar, 2009
przymknąć przysłonę... najniższe iso... starać się nie robić słoneczka centralnie ale zostawić na brzegach kadru ?
p.s. pod linkiem znajdziesz zdjęcie wykonane starym mirem. wiem że nie jest to nawet podobne ujęcie, jednak nawet w blasku dnia widać podobny objaw (tyle że mir to stary radziecki obiektyw)
RMadrid27 - Sro 25 Mar, 2009
fakt objaw jest troche podobny, jednak i tak wygląda o niebo lepiej od tego czegos z czym mam problem.
w każdym bądź razie dzięki za jakiekolwiek wskazówki, coś będę z tego próbował.
|
|