|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - D300 SIĘ ZAWIESIŁ ?! proszę o pomoc.
Nadtlenek02 - Pią 27 Mar, 2009 Temat postu: D300 SIĘ ZAWIESIŁ ?! proszę o pomoc. Witam,
w trakcie robienia zdjęć D300 w pewnym momencie przestały reagować klawisze z tylnej ścianki, na górnym wyświetlaczu pokazuje się cały czas opcja kompensacji ekspozycji lampy błyskowej (która notabene nie była używana)- opcja ta normalnie działa - można zmieniać ekspozycję, można robić zdjęcia ale bez możliwości zmiany parametrów... Tak jakby ciągle był trzymany przycisk kompensacji ekspozycji lampy błyskowej.Po wyłączeniu i włączeniu ponownie to samo, wyciągnięcie i włożenie baterii także nic nie zmieniło.
Aparat nie był ani uderzony ani zalany etc etc....
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
lupo57 - Pią 27 Mar, 2009
może reset zadziała?????
Nadtlenek02 - Pią 27 Mar, 2009
Niestety, górne przyciski także nie działają:(
[ Dodano: Pią 27 Mar, 2009 22:44 ]
lupo mówisz o opcji przywrócenia ustawień fabrycznych ... czyli jednoczesny klik tych przycisków z zielonymi kropkami ... czy może jest jakiś inny RESET ? Pozdr.
powinno być, ustawienia osobiste i reset
niestety nie mogę wejść w menu
w takim razie tylko pozostaje serwis
pozdrawiam
razthaman - Pią 27 Mar, 2009
jaki tam serwis. wyjmij baterię na początek. jak się nie uda wyjmij baterię podtrzymującą zegar. gdzie te rzeczy znaleźć masz w instrukcji. don't panic
THX,
TEGO SIĘ OBAWIAŁEM NAJBARDZIEJ....
miałem d50, d80 ... nigdy nic się nie zawiesiło ....a tu w D300 taki ZGRZYT!
zrobiłeś jak mówiłem?
MC - Pią 27 Mar, 2009
razthaman, a czyales pierwszy post?
razthaman - NEW HOPE;) .... ale gdzie dostęp do tej baterii?
...bo jakoś się nie doszukałem:(
w instrukcji jest obrazek sprawdź
w Canonie to jest w komorze głównej baterii osobna klapka jakby. czasem pomaga. tracisz informacje o liczbie kłapnięć i takie tam ale to chyba mała cena.
(baterii podtrzymującej zegar)
...i inne ...... funkcje
w d300 za cholerę dojścia do tej bateryjki nie widzę
[ Dodano: Pią 27 Mar, 2009 23:39 ]
POWAŻNIE!
AQQ - Pią 27 Mar, 2009
Nadtlenek02 napisał/a: | niestety nie mogę wejść w menu |
i nie trzeba tam się pchać, żeby resetować
reset robisz dwoma przyciskami na korpusie
naciśnij i przytrzymaj ponad 2 sek jednoczesnie qual i brack. [dwa przyciski, przy których są zielone kropki - na górze korpusu)
wcześniej pisałem że to nie działa - górne przyciski nie działają. Obecnie jedynym wyjściem pozostaje wyciągniecie baterii podtrzymującej zegar - tylko nie wiem jak siędo niej dostać. Mimo to dzięki za dobre chęci:)
AQQ - Sob 28 Mar, 2009
- odepnij obiektyw, zobacz, czy coś sie dzieje
- wyczysc styki obiektywu i aparatu
- załóż inny obiektyw
- i może sprawdź, czy któryś z przycisków nie zawiesił się na pozycji "wciśnięty"; kiedyś miałem coś takiego przez ziarenko piasku; oczyszczenie przestrzeni między gniazdem przycisku i przyciskiem igłą załatwia wtedy sprawę (nie polecam, ale sam tak zrobiłem)
Nadtlenek02 - Sob 28 Mar, 2009
AQQ - powyższe czynności wykonałem, bez zmian niestety , ciągle tak samo:( to chyba błąd Firmware'u
AQQ - Sob 28 Mar, 2009
przycisk kompensacji lampy się nie zawiesił?
tzn czy wyczuwalny jest skok przód-tył [góra/dól]?
przycisk kompensacji ekspozycji błysku działa normalnie - nie jest zablokowany, wciśnięty stale itp....
[ Dodano: Sob 28 Mar, 2009 00:28 ]
wyczuwalny ruch przód-tył
AQQ - Sob 28 Mar, 2009
chyba nie mam już pomysłów
zauważyłem, że w momencie kiedy nacisnę przycisk podglądu głębi ostrości na wyświetlaczu wracają właściwe wskazania, (przysłona, czas etc etc) po jego puszczeniu znowu tylko tryb korekcji ekspozycji błysku...
AQQ - Sob 28 Mar, 2009
GO czy nie przypadkiem Fn?
[go = górny; Fn = dolny]
ten górny, a co?
AQQ - Sob 28 Mar, 2009
bo dolny "Fn" jest jak pewnie wiesz programowalny i pomyślałem, że być może coś tam nieświadomie namieszałeś
(nie funkcyjny)
[ Dodano: Sob 28 Mar, 2009 00:41 ]
niestety nie:(
AQQ - Sob 28 Mar, 2009
a sprawdzałeś, jak się zachowuje bez karty pamięci ?
[nie mam pojęcia czy to może mieć wpływ, improwizuję]
jak wynika z analizy w/w postów jedynym wyjściem pozostaje wyciągniecie baterii podtrzymującej zegar - tylko nie wiem jak się do niej dostać.
Zakładam że bateria ta jest na spodzie - na prawo od mocowania gwintu statywu, pod kwadratową klapką (nie opisaną w instrukcji).
Próby delikatnej perswazji nie przyniosły rezultatów - twardo siedzi, a nie chcę niczego spiep...ć. Dzięki za zainteresowanie.
[ Dodano: Sob 28 Mar, 2009 00:46 ]
AQQ - też tak myślałem, bez CF też bez zmian:(
AQQ - Sob 28 Mar, 2009
napisz może mail do wsparcia technicznego Nikon Pl; opisz przypadek, moze obejdzie się bez serwisu
nikon.pl [małpa] custhelp.com
i szczerze powiem że jestem podłamany ... bo jak takie zawieszenie aparatu pojawiło by się w trakcie sesji....reportażu...ślubu... etc etc to trochę lipa. To chyba dlatego profi noszą dwa body:)
[ Dodano: Sob 28 Mar, 2009 10:09 ]
Czyli NIE WIADOMO gdzie jest ta bateria podtrzymująca zegar w D300 ?
[ Dodano: Wto 31 Mar, 2009 14:28 ]
Po jednej nocy usterka ustąpiła !!! - aparat działa normalnie,
ale i tak skontaktuje się z serwisem, dam znać co dalej.
|
|