|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcia w akwarium
Kasieńka - Sob 28 Mar, 2009 Temat postu: Zdjęcia w akwarium Witam
To znowu ja z dziwnym pytaniem Mianowicie chciałabym się dowiedzieć co polecacie przy fotografii makro w akwarium. A dokładnie chciałabym fotografować krewetki rybki itp żyjątka ( w sumie takie małe ) metodą makro. Napomknę iż taka krewetka ma wymiary około 10mm Jaki obiektyw polecacie (pod system canona), prosiłabym również o jakieś wskazówki, porady, może coś o fotografowaniu w wodzie??
Sunders - Sob 28 Mar, 2009
Kasieńka, jaką masz puszkę
[ Dodano: Sob 28 Mar, 2009 17:13 ]
Sorry, już się doczytałem-jak canon to 100/2,8 makro
mavierk - Sob 28 Mar, 2009
moim zdaniem Sigma 150/2.8 albo nawet jakaś 180/3.5 Nie przybliżysz obiektywu bliżej modelki
mavierk napisał/a: | Sigma 150/2.8 | -zyskasz wtedy ok.9cm większą minimalną odległość ogniskowania/w sigmie 24cm w canonie 15cm/ za ok.650PLN więcej
Moim zdaniem canon zupełnie wystarczy. Bo przecież chyba tych krewetek nie trzymasz w jakimś wielkim baniaku
MC - Sob 28 Mar, 2009
Wystarczy to co masz. Tylko szybki musisz miec ladnie umyte
MC napisał/a: | Wystarczy to co masz |
Kasieńka, to masz już coś z makro
Szybki zapewne są umyte, ale czy przypadkiem nie są porysowane to też może stanowić problem
Kasieńka - Sob 28 Mar, 2009
Mam Canona EOS 50D obiektyw makro na który zbieram Canon EF 100 f/2.8 Macro USM (do robali) I zastanawiam czy to będzie pasował do zdjęć akwariowych Zdjęcia te co w akwarium zamieściłam były robione SONY H9 (Szyby na zdjęciach były zafajdane )
Zgadzam sie z MC, 100/2,8 makro będzie pasował
Szyby oczywiście umyj
Zaraz poszukam tych fotek
Nie znalazłem-gdzie są te Twoje fotki "akwariowe"
novy - Sob 28 Mar, 2009
Chyba polar by się przydał żeby wyeliminować odbicia od szyby, no chyba że masz zamiar robić zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu.
Jeśli akwa jest dobrze oświetlone i będzie focić bez lampy błyskowej to polar jest zbędny.
Jeśli światła w akwa będzie mało, to można akwa doświetlić lampą/ale nie błyskową/-najlepiej z boku.
Kasieńka, w ilu litrach są te krewetki
Kasieńka - Sob 28 Mar, 2009
Rybki są gdzieś w 300 a drugie w 50 litrach.
Na tych fotkach szyby chyba są czyste
arietiss - Sob 28 Mar, 2009
Podstawowym problemem przy fotografii w akwarium jest brak światła. Jeśli nie pomyślisz o dobrym doświetleniu akwarium to 100/2,8 Macro raczej nie poszaleje. Najlepiej doświetlać lampą z boku! Całe szczęście, że chcesz to robić w swoich akwariach, gdzie możesz sobie spokojnie doświetlić, rozstawić statyw i czekać na dobry moment. Kiedy robiłem zdjęcia w akwarium w zoo i nie mogłem doświetlić i musiałem robić z ręki to lepszy był Tamron 17-50!
Pamiętaj, żeby przy używaniu statywu i tak nie schodzić za bardzo z czasami, bo wodne stworzenia są w ciągłym ruchu i wychodzą wtedy nieostre. Przy 100 makro ciężko nie używać statywu, bo trudno uzyskać czasy rzędu 1/100s, chyba że bardzo dobrze doświetlisz. Dświetlać lampą jest trudno, bo wychodzą refleksy na szybie.
Lepiej ostrzyć ręcznie bo AF w wodzie trochę wariuje.
Szybki oczywiście porządnie wyczyścić i to z obu stron!
Dobrze jest dodać do wody środki klarujące.
I powodzenia!
Kocur - Sob 28 Mar, 2009
Kasieńka, jest jeszcze jeden problem poza brakiem światła - szyba Szyba w akwarium nie jest ze szkła optycznego, więc trzeba uważać na dwie rzeczy. Po pierwsze, należy unikać robienia zdjęć pod kątem do szkła. Po drugie (chyba ważniejsze) należy unikać zdjęć z małą odległością obiektywu od szyby. Obie z tych rzeczy powodują koszmarny spadek jakości obrazu - jak sprawdzisz, to zrozumiesz o czym mówię W skrajnych sytuacjach widać w wizjerze niewiele więcej poza kolorową plamą.
Dlatego moim zdaniem najlepsze do tego celu są jasne teleobiektywy, niekoniecznie długie. W ten sposób odsuwasz się od szyby zmniejszając degradację obrazu. 100/2,8 MACRO będzie do tego idealne z uwagi na światło i ostrość na f/2,8. Sam używam tego obiektywu do tego celu Jak dobrze podeprzesz ręce, np. na oparciu krzesła, to spokojnie daje się robić ostre zdjęcia przy czasach 1/50-1/80s (o ile stworzonka nie poruszają się zbyt energicznie). Mając 50D spokojnie możesz wjechać z ISO na 800, albo nawet 1600. Jeśli nadal będzie za ciemno, trzeba jakoś akwarium doświetlić, najlepiej stałym światłem z góry.
Sunders - Nie 29 Mar, 2009
Kocur napisał/a: | Jeśli nadal będzie za ciemno, trzeba jakoś akwarium doświetlić, najlepiej stałym światłem z góry. |
Najlepiej lampą HQI
Kocur, ma rację pod warunkiem, że masz pokrywę alu gdzie można ją częściowo zdemontować nie demontując belek oświetleniowych i wtedy można do oświetlenia w pokrywie akwa dodać zewnętrzne.
W akwa z półki budżet pokrywy są plastikowe i trzeba je zdjąć razem z oświetleniem, wtedy oświetlenie zewnętrzne musi mieć dużą moc-często łatwiej jest zostawić pokrywę z oświetleniem i dodatkowo doświetlać z boku jak radził też arietiss
Kocur napisał/a: | należy unikać robienia zdjęć pod kątem do szkła. Po drugie (chyba ważniejsze) należy unikać zdjęć z małą odległością obiektywu od szyby. |
To bardzo ważne uwagi/wydają się tak oczywiste, że nie pomyślałem wcześniej o tym /
Kocur - Nie 29 Mar, 2009
Próbować można też właśnie doświetlać z boku kierując światło (co z początku wydaje się dziwne) na przednią szybę, tą, przez którą robimy zdjęcia. Każdy kto próbował kiedyś patrzeć przez przednią szybę akwarium zobaczyć co jest za boczną wie dlaczego To pod jakim kątem i czy lepiej z dołu, z góry czy jakoś inaczej zależy już od tego jak się "układa" tak puszczone światło w akwarium.
We wtorek mam wolny dzień, popróbuję z lampą zewnętrzną na kablu, może coś ciekawego uda mi się wymyślić to się podzielę doświadczeniami
|
|