|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak podejrzeć EXIF?
kasiakaaz - Nie 29 Mar, 2009 Temat postu: Jak podejrzeć EXIF? Czy można podejrzeć EXIF bezpośrednio ze strony, nie ściągając pliku (zdjęcia) na dysk? Byłoby to znacznie prostsze, w celach poglądowych i dydaktycznych - rzecz jasna... Próbowałam, ale ni cholεry mi nie wychodzi...
Niestety nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie we wcześniejszych postach, więc albo kiepsko szukam, albo nie było takiego tematu.
jaad75 - Nie 29 Mar, 2009
Używać dobrej przeglądarki - np. Firefox i plug-inów. Najlepiej sprawdza się PhotoMe, IMHO.
SlawGaw - Pon 30 Mar, 2009
kasiakaaz, może być też IrfanView i odpowiednie pluginy, a potem skrót "ctrl + E".
Używasz Sony Alpha? Czy zainstalowałaś program "PMB - Picture Motion Browser"?
Jeśli tak, to po najechaniu myszką na zdjęcie wybierasz Media File Information.
ghost - Pon 30 Mar, 2009
s-g ale nie o to chodzi
Opera też potrafi pokazać exifa (prawy przycisk myszy -> właściwości)
SlawGaw - Pon 30 Mar, 2009
Jeszcze najprostszy sposób, plik jpg, wybierz "Właściwości", potem zakładka "Podsumowanie", przycisk "Zaawansowane >>" i trochę tych danych jest.
[ Dodano: Pon 30 Mar, 2009 00:20 ]
ghost, no tak, powinienem iść spać.
jaad75 - Pon 30 Mar, 2009
ghost napisał/a: | Opera też potrafi pokazać exifa (prawy przycisk myszy -> właściwości) |
Ale nie jest color aware, co wyklucza ją z grupy dobrych przeglądarek internetowych dla kogoś zainteresowanego fotografią...
kasiakaaz - Pon 30 Mar, 2009
Dzięki, a teraz wnioski:
jaad75 napisał/a: | Używać dobrej przeglądarki - np. Firefox i plug-inów. Najlepiej sprawdza się PhotoMe |
Używam Firefoxa, ściągnęłam plug-in Exif Viever i może być, aczkolwiek nie rzuca na kolana - zdarza się, że się wiesza. FxIF z moja wersją Firefoxa nie chce pracować
PhotoMe, to jak rozumiem już z "poziomu" dysku? Ale całkiem fajny programik, przyda się.
ghost napisał/a: | Opera też potrafi pokazać exifa (prawy przycisk myszy -> właściwości) |
Nio, potrafi - sprawdziłam choć dość okrojony, ale czasem to w zupełności może wystarczyć. SlawGaw napisał/a: | Jeszcze najprostszy sposób, plik jpg, wybierz "Właściwości", potem zakładka "Podsumowanie", przycisk "Zaawansowane >>" i trochę tych danych jest. |
Niestety, nic z tego... nie mam żadnych zakładek, po najechaniu myszą i klikiem prawym przyciskiem -> właściwości; mam bardzo lakoniczne informacje o typie pliku itp. i nima tam nic więcej. Może dlatego, że to Vista? A może cóś źle klikam?
SlawGaw napisał/a: | kasiakaaz, może być też IrfanView i odpowiednie pluginy, a potem skrót "ctrl + E". |
Ściągnęłam IrfanViev ze wszystkimi pluginami, całkiem fajny program. Do tej pory go omijałam, sama nie wiem dlaczego, bo uznaję - niesłusznie... To chyba też już z poziomu dysku? U mnie EXIF "wyskakuje" , gdy wciśnie się samo "e", bez "ctrl", może to znowu Vista?
Dalsze uwagi mile widziane.
Dalej powalczę jutro, a właściwie już dzisiaj, a teraz idę już spać...
jaad75 - Pon 30 Mar, 2009
kasiakaaz napisał/a: | PhotoMe, to jak rozumiem już z "poziomu" dysku? Ale całkiem fajny programik, przyda się. |
Nie, wchodzisz w Settings->Web Browser Integration i wybierasz przeglądarkę. Możesz odpalać PhotoMe z menu kontekstowego, bez sciągania zdjęcia (to znaczy technicznie rzecz biorąc, to zawsze go sciągasz, ale to już szczegół... ). Dodatkowo, bardzo fajną sprawą jest to, że definiujesz sobie w PhotoMe skróty do programów edycyjnych typu LR, czy PS (Settings->Options->Quick Launch Buttons) i jeśli chcesz przejść do edycji podglądanego zdjęcia, to odpalasz dany program z poziomu podgladu exifa.
BTW, pamiętaj o odpaleniu zarządzania kolorem w Firefoxie, jeśli masz oprofilowany monitor, to dzieki temu masz możliwość oglądania zdjęć w prawidłowych kolorach - pod Windowsem, umożliwia to jeszcze tylko Safari. Im lepszy masz monitor, tym różnica jest bardziej znacząca... A jeszcze co do Irfana, to znacznie lepszym programem jest FastStone, ale podobnie jak Irfan nie ma pełnego zarządzania kolorem, niestety...
kasiakaaz - Pon 30 Mar, 2009
jaad75 popełniłam wszelakie opisane przez Ciebie działania w PhotoMe .....yes, yes, yes
Efekt całkiem zadawalajacy, fajny program. W Firefoxie też odpaliłam - zobaczymy, czy i jaka będzie różnica...
A FastStona sobie przetestuję.
Dzięki.
|
|