|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - rozdzielczość
prophet - Pon 30 Mar, 2009 Temat postu: rozdzielczość Witam, Panowie wytłumaczcie mi z polskiego na nasze, co to jest rozdzielczośc obiektywu i jak sie takowa ma do jego ostrości ? Czy im wieksz rozdzielczość tym wieksza ostrość, czy sa to parametry niezalezne ?
jaad75 - Pon 30 Mar, 2009
prophet, możesz uznać, że to to samo. Chociaż obiektyw o stosunkowo niskiej rozdzielczości może dawać ostre obrazy jeśli pracuje na matrycy, której maksymalna rozdzielczość jest zbliżona do jego osiągów. Stąd, na zdjęciach nie zauważysz dużej różnicy ostrości między przyzwoitymi szkłami, używając matrycy 6MP (APS-C), czy też 12MP (FF).
prophet - Pon 30 Mar, 2009
dzięki Ci jaad75
mavierk - Pon 30 Mar, 2009
co więcej - 6mpix na aps-c dla świadomego fotografa, który robi zdjęcia przy naciskaniu spustu migawki, a nie wycina 1/5 kadru na kompie, jest wystarczające
jaad75 - Pon 30 Mar, 2009
Pytanie, czy "świadomy fotograf" ma wizjer ze 100% kryciem...
Kocur - Pon 30 Mar, 2009
jaad75 napisał/a: | Pytanie, czy "świadomy fotograf" ma wizjer ze 100% kryciem... |
Ja nie mam, nauczyłem się brać na to poprawkę i po prostu robię nieco ciaśniejsze kadry Idzie się tego nauczyć
Sunders - Pon 30 Mar, 2009
Kocur napisał/a: | nauczyłem się brać na to poprawkę i po prostu robię nieco ciaśniejsze kadry |
Robię tak samo
MM - Wto 31 Mar, 2009
Sunders napisał/a: | Kocur napisał/a: | nauczyłem się brać na to poprawkę i po prostu robię nieco ciaśniejsze kadry |
Robię tak samo |
Ja też się tego nauczyłem i miałem na początku problem przy D300 bo tam "zapasu" nie było
Trzeba mieć w głowie na jakim sprzęcie w danym momencie się pracuje.
|
|