forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Canon 40D...

eska - Czw 25 Sty, 2007
Temat postu: Canon 40D...
Ktos wysledzil, ze na stronie Canona w Hongkongu pojawila sie zakladka dotyczaca Canona 40D. Nie zawierala ona zadnych informacji i juz zniknela z serwera. ponizej zrzut ekranu:

Nie jest znana jeszcze ewentualna specyfikacja aparatu, ale po sieci juz kraza rozne plotki. Zapewne w ciagu najblizszych tygodni poznamy znacznie wiecej szczegolow.

konrad

Mikan - Czw 25 Sty, 2007

Baa, nawet jego foty są :lol:

PS. Ja sadzę, że należy sie spodziewać bardziej następcy 5D niż 30D, trzydziestka to świeży sprzęt, a konstrukcja 5D już troche lat ma.

Arek - Czw 25 Sty, 2007

Zgadza się, że teraz czas na następcę 5D.

MZ z punktu makretingu Canona chyba bardziej opłaca się wypuścić teraz jednak 40D.
5D nadal nie ma konkurencji, od swojej premiery stosunkowo słabo staniał wiec nie ma
powodów do upgrade'u. 30D już w momencie premiery był trochę w tyle i nie dominował
tak jak mógłby. Wrzucenie w niego 10 MPix matrycy z odkurzaczem, pomiaru punktowego
i większego monitorka to coś co skusiłoby nowych klientów i postawiło go w lepszym
świetle wobec D80.

Więc jeśli Canon miałby się wyłamać z 1.5rocznego cyklu swoich lustrzanek to teraz jest
najlepszy ku temu moment.

Arek

asp - Czw 25 Sty, 2007

Też uważam że od strony marketingowej zdecydowanie lepszym ruchem byłoby wypuszczenie następcy 30D. Byłaby to alternatywa dla nikona D80 (mam nadzieję że i cenowo) no i łatwiej o klienta na dobry ale troche tańszy sprzęt (od body w rodzaju 5D), a wieksza sprzedaż nowego body to zarazem mniejsza sprzedaż u konkurencji (w tym zakresie cenowym) i wieksza sprzedaz szkiel i innych dodatków i przywiązanie do systemu canona. 8)
MM - Czw 25 Sty, 2007

Ja tam czekam na EOS-a 3D Napiszesz coś o nim więcej Arku? :wink:

Co do zdjęć 40D to ktoś sobie PS-em pojechał z jajami na maksa. Tył aparatu wygląda jakby go jakiś ciemniak z samoobrony projektował, więc radzę nie brać tego na serio :lol:

RAF - Czw 25 Sty, 2007

MM napisał/a:
go jakiś ciemniak z samoobrony projektował

myślę, że przesadzasz - ciemniak z samoobrony dodałby jeszcze bezpośrednie połączenie z agencją towarzyską :wink:
z perspektywy nikoniarza, 40D faktycznie byłby lepszym rozwiązaniem - może spadłyby znacząco ceny nie tylko D80, ale również D200.

ukasus - Pią 26 Sty, 2007

przecież te pokrętło było by nie ergonomiczne ...
wziąłem sobie swoją dwudziestkę w łapę.. i spróbowałem wyobrazić sobie pokrętło tam gdzie jest na zdjęciu .... sami spróbujcie ..

asp - Pią 26 Sty, 2007

ukasus napisał/a:
przecież te pokrętło było by nie ergonomiczne ...

Jeśli miałby być aż taki duży wyświetlacz to pewnie inaczej by nie dało rady :) , bo niby gdzie ? :roll: - ale chyba masz rację....
- o ile to prawda a nie fotomontaż :D

Mikan - Pią 26 Sty, 2007

:lol: :lol: :lol:
Jasne, ze to fotomontaż :D
Tą fote wrzuciłem bardziej dla śmiechu niż jako faktyczną fote aparatu :lol:
Chociaż kto wie.... 8)

krzysiek - Sro 21 Lut, 2007

Plotki sprzed paru tygodni się odświeżają. Canon 40D ma mieć:

* 10.1 MP CMOS sensor
* 5fps, 30 JPEG image burst
* Integrated Cleaning System
* 2.5in LCD with 230K pixels and 160º viewing angle
* Picture Style image processing
* Spot metering & 9-point AF
* DIGIC II processor with 0.2 sec start up
* Digital Photo Professional software
* Magnesium alloy body
* Compatible with all EF/EF-S lenses and EX Speedlite flashes
* Including powerpack and accessories

Martwi mnie ten DIGIT II, bo z 10 MPx matrycą będzie nie będzie mu lekko...

Arek - Sro 21 Lut, 2007

Gdyby to się potwierdziło, to byłaby smutna wiadomość... Bo w stosunku do 30D nie ma nic nowego. Odkurzacz to gadżet, 10 MPix vs 8 MPix to prawie żadna różnica... Pytanie czy z Digic II da się utrzymać 5 fps dla 10 MPix matrycy...
007areka - Sro 21 Lut, 2007

...poczekamy zobaczymy,....... a wtedy moze cos kupimy :D
Arek - Sro 21 Lut, 2007

Jutro o 9tej wszystko będzie jasne :)
MM - Sro 21 Lut, 2007

To jutro jest premiera 3D? :wink:
Arek, puść troszkę pary :oops:

Arek - Czw 22 Lut, 2007

1D Mark III:
http://www.optyczne.pl/index.php?news=462

Arek

MM - Czw 22 Lut, 2007

O ja piernicze.... już się zakochałem.... po prostu muszę mieć to cudo.... idealna maszyna do focenia metalowych ptaszków.... sponsor mile widziany 8)
Arek - Czw 22 Lut, 2007

Naprawdę robi wrażenie. Zaraz na stronie nasze wrażenia z konferencji prasowej i z "macania" nowości. Powszechne były jednak opinie, że Canon skutecznie pozamiatał na
rynku fotoreporterskim. W stosunku do Mark II N poprawili wszystko co mieli poprawić.

MM - Czw 22 Lut, 2007

Jeżeli mam być szczery to czytałem i nie wierzyłem, bo faktycznie jest tam spełnienie wszystkich moich marzeń (choć ja bym bufor do 50 RAW-ów dał). Kłębowisko myśli mnie dopadło, już mam chętnych kumpli na kupno moich body bo wiedzą, że ten nowy korpus to ideales jakby na moje zamówienie robiony :shock:
Arek - Pią 23 Lut, 2007

Jest relacja z Konferencji Canon Polska wraz z samplami z 1D Mark III i 16-35:
http://www.optyczne.pl/?art=59

Zapraszam,
Arek