|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Raczej hybryda ale może jednak...
HanPL - Pon 30 Mar, 2009 Temat postu: Raczej hybryda ale może jednak... Witam. Chyba odwieczny problem Super hybryda czy tania lustrzanka. Ja bardziej się nastawiam na hybryde... dlaczego? Aparat ma służyć całej rodzinie (tzn mnie, żonie i ew rodzicom). Nie każdy ma wiedzę fotograficzną i nie każdy poradzi sobie z lustrzanką (u nas nikt takowej wiedzy nie ma ). Zakres prac aparatu? Hmmm troszkę przyroda, krajobrazy, sporo zdjęć makro (w pracy się też przyda) i kręcenie filmów w tej rozdziałce HD 720x ileś tam Poza tym chce mieć ekranik LCD a w lustrzankach z tym ubogo i lustrzanka to sam aparat i kilka obiektywów a to też jest problem (przy noszeniu). Chciałbym żeby aparacik był najlepszą hybrydą, żeby nie miał przerostu ilości pixeli nad mocą matrycy. Nie piszcie mi proszę slangiem technicznym bo nic z tego nie zrozumiem Aparat ma być dla ludu ale wysokiej klasy. Poszedłem do Fotojokera i pani tam poleciła mi Olympusa SP-590 - jakiś nowy model. Ręczyła rękami i nogami za niego. Ale wiadomo że dane techniczne to nie wszystko. Wy panowie macie wiedze o optyce i innych rzeczach które się w mojej głowie nie mieszczą Cena tego aparatu mi pasowała ale ustalmy ale ustalmy że cena nie gra roli. Dziękuje za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam
cube007 - Pon 30 Mar, 2009
HanPL - oczekiwania masz sprecyzowane, budzet okreslony - to bardzo dobrze. Zle, ze chyba jestes leniem i nie sprawdziles sobie co oferuja lustrzanki za 1600zl. Jak to zrobisz to odpowiedz na pytanie super hybryda czy tania lustrzanka? bedzie dla Ciebie jasna
HanPL - Pon 30 Mar, 2009
nie pozwalaja na kręcenie filmów nadal nie znam odpowiedzi chodź nie zmieniłem zdania i wolę hybrydę najlepszą niż podstawową lustrzankę, ale czekałem na Wasze opinie w tej sprawie
tomek76k7 - Pon 30 Mar, 2009
ja bym na twoim miejscu poczekał do końca kwietnia na Sony DSC-HX1 zapowiada się naprawdę super aparacik a niedługo na fotopolis ma byc test tego aparatu ciekawe co napiszą
tomekh - Czw 02 Kwi, 2009
... są już nawet tam zdjęcia testowe. wyglądają dosyć nieźle, jednak nie są wolne od aberracji chromatycznej.
|
|