forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Nikon D3x - test cyfrowej lustrzanki

krzysiek - Pon 30 Mar, 2009
Temat postu: Nikon D3x - test cyfrowej lustrzanki
Opublikowaliśmy właśnie test Nikona D3x:

http://optyczne.pl/95.1-T...-Nikon_D3x.html

magiczny - Pon 30 Mar, 2009

oooo, na to sie czekalo
jaad75 - Pon 30 Mar, 2009

magiczny napisał/a:
oooo, na to sie czekalo

A co, masz zamiar kupić?... :razz:

kamfil06 - Pon 30 Mar, 2009

krzysiek,

link nie działa (przynajmniej mi)...

[ Dodano: Pon 30 Mar, 2009 19:54 ]
ojoj... całe optyczne.pl mi nie działa...

goltar - Pon 30 Mar, 2009

już działa
krisv740 - Pon 30 Mar, 2009

goltar, krzysiek,
to może przy okazji poprawić uchwyt poziomy na pionowy - bo dwa razy mamy poziomy :oops:

a swoją drogą..... piękna pucha :mrgreen: :cool:

wyedytowałem swój błąd w czytaniu... przepraszam.... :oops:

mir - Pon 30 Mar, 2009

Jako późniejszy model Nikon powinien być o krok lepszy od Canona a nie jest czyli plus dla Canona
darek-dorado - Pon 30 Mar, 2009

[quote="krisv740"]
a swoją drogą..... piękna pucha :mrgreen: :cool:

Zdziwiłbym się, gdyby puszka za 23k PLN nie była super.
Dziwi mnie trochę marna jakość obrazu w A900, wszak matryca ta sama co w D3x, jak widać Nikon jednak znacznie lepszy od Sony...
Przy teście Sony nie było to tak widoczne.

nazgul - Pon 30 Mar, 2009

Dzięki za ten test a zwłaszcza za fotkę tyłu korpusu - podsunęła mi pomysł zagospodarowania przycisku "func" - jest to obecnie wybór trybu AF :) Jesli dorzucić do tego, że w trybie DX mam 12 MPix przeciwko 10 D3x to mam lepszy aparat za mniejsze pieniądze :)

I za to teraz wypiję :D :D :D

SlawGaw - Pon 30 Mar, 2009

Fajny aparat, ale mi nie jest potrzebny. A900 i 1Ds Mark III też nie są mi potrzebne. No może gdybym dostał za darmo taki sprzęt to bym zmienił zdanie.

Test przeczytałem z ciekawością i znowu brakuje mi przetestowania współpracy aparatu z lampą zewnętrzną, a jest to istotna cecha sprzętu, mająca duży wpływ na jakość zdjęcia.
Bardzo bym o to poprosił w innych testach.

jaad75 - Pon 30 Mar, 2009

A mnie trochę śmieszą hasła o tym, jak to "studyjny aparat" powinien mieć rozbudowane opcje obsługi lamp systemowych z poziomu aparatu... Otóż jeśli ktoś wydaje tą kasę na puszkę, to ma zwykle studio na lampach studyjnych, a nie speedlightach. To raz. Jeśli używa CLS-a (np. w plenerze), to albo obsługuje go z poziomu commandera typu SU-800, albo z mastera na stopce. Jedyne zastosowanie jakie widzę, to używanie CLS-a z nowym triggerem Pocket Wizarda, ale on nawet jeszcze nie wyszedł w wersji dla Nikona, więc o czym mówimy?
MC - Wto 31 Mar, 2009

darek-dorado napisał/a:
Dziwi mnie trochę marna jakość obrazu w A900, wszak matryca ta sama co w D3x

:lol:
To jest oczywiste, ze A900 bedzie tu odstawac. Tyle, ze za cene samego body D3x mamy A900+CZ16-35+CZ24-70+Sigma70-200/2.8... I czym sie robi lepsze zdjecia?
A tak na powaznie, to aparat bardzo fajny, ale na tyle profi, ze malo ktory amator go kupi. I w sumie dobrze. A roznice w porownaniu do 1DsMkIII minimalne, wiec w obu systemach sa wypasione puszki.

Arek - Wto 31 Mar, 2009

MC napisał/a:
To jest oczywiste, ze A900 bedzie tu odstawac.

No ale dlaczego tak stawiamy sprawę? 5D MkII jakością obrazowania ani nie odstaje od 1D MkIII ani D3x, a nawet odrobinkę je przewyższa.

Zygmunt - Wto 31 Mar, 2009

Arek, ale 5d mark II nie zrobisz fotek, bo AF praktycznie nie działa. Chyba, że mówimy o 1 na 10, która będzie równie technicznie dobra co te z 1ds mark3 czy d3x :wink:
Baku - Wto 31 Mar, 2009

Bardzo interesujące... Widziałem już mnóstwo znakomitych zdjęć z 5d II i jednak jakoś się dało. Wszystkie robione MFem?

Jakieś nonsensy kolega wypisuje...

MC - Wto 31 Mar, 2009

No patrz, Baku, to podobnie jak ja z A900. I co to oznacza?
Baku - Wto 31 Mar, 2009

Że się da, więc nie ma co pisać że się nie da.
MC - Wto 31 Mar, 2009

Powiem wiecej. 5DMkII pozwala robic swietne zdjecia*

Podobnie jak A900, a w sumie to i wszystkie dostepne na rynku lustrzanki

Baku - Wto 31 Mar, 2009

MC, niepotrzebnie małymi literkami - przynajmniej jeśli o mnie chodzi :lol:
Gdybym się obudził z korpusem A900 pod poduszką to bym sprzedał Canona kupił Zeissa i był bardzo zadowolony.

komor - Wto 31 Mar, 2009

I tak oto na dwóch stronach wątku więcej można się dowiedzieć o obrazowaniu 1Ds, A900 i 5D II niż o testowanym Nikosiu... :)
magiler - Wto 31 Mar, 2009

komor napisał/a:
I tak oto na dwóch stronach wątku więcej można się dowiedzieć o obrazowaniu 1Ds, A900 i 5D II niż o testowanym Nikosiu... :)

Co pokazuje że testowany N to taka ciekawostka przyrodnicza, coś jakby prom kosmiczny dla wielbicieli szybownictwa.

mnich - Wto 31 Mar, 2009

komor napisał/a:
I tak oto na dwóch stronach wątku więcej można się dowiedzieć o obrazowaniu 1Ds, A900 i 5D II niż o testowanym Nikosiu...

Bo D3x miał dokopać wszystkim.
A tak Canonierzy się cieszą że stary 1Ds jest nadal bardzo dobry, Alfa 900 kosztuje mniej, a 5DMII ma świetny przecież AF - i tak samo można nim robić dobre zdjęcia jak D3x.

Ja też jestem zawiedziony że ten D3x nie oferuje jakiejś mega sensacji.

komor - Wto 31 Mar, 2009

Jak już ktoś napisał – w tym segmencie trudno o mega-sensację. Po prostu solidny kawał puszki z dobrą ergonomią. Wady zdarzają się wszędzie, ważne że nie ma jakiegoś tzw. show-stoppera, jak wadliwy AF, czarne kropki, lipne wysokie czułości czy inne plagi.
mnich - Wto 31 Mar, 2009

No to czego więcej chcieć?
Dobra solidna pucha, na która stać profesjonaliste. Dlatego nie ma czego komentować.
Nikon to Nikon, przyzwyczailiśmy się do jego solidności, dlatego nie ma w tym teście nic nadzywyczajnego. Sam chyba możesz przytaknąć że Nikon jest solidny ;)
[ tak, tak wiem, zaraz wyskoczysz z tekstem ze Nikon robi świetne apraty a Canon robi świetne zdjęcia ] ;)

A mi nawet nie jest potrzebna, ale nie mówię że mi się nie podoba.

komor - Wto 31 Mar, 2009

mnich napisał/a:
Nikon to Nikon

Nowi na tym forum często piszą: Canon to Canon. :oops:

A co do solidności puszek Nikona nie mam żadnych zastrzeżeń. Ale z tym przednim pokrętłem w Twoim D300 to mogliby coś zrobić… :P A może to tylko w Twoim egzemplarzu jest ono tak głęboko osadzone? Po kolejnym macaniu upewniam się, że dla mnie to jest katastrofa.

mnich - Wto 31 Mar, 2009

Nie używam w pracy z aparatem rękawiczek więc mi nie przeszkadza, ale też nie obraziłbym się gdyby to przednie pokrętło było osadzone tak jak w Canonach. Oba rozwiązania są dla mnie wygodne.

Co do samego D3x, to czy redakcja mogła by nas poczęstować jakimś zdjęciem wykonanym obiektywem DX'owym w trybie FF?

Rizzo - Wto 31 Mar, 2009

Ja dodam, że miałem okazje pobawić się tym aparatem z podłączonym Nikkorem 14-24, wrażenia bardzo pozytywne. Na dworze padał śnieg i jakoś mocno bałem się o moją a900 a właściciel d3x ufał całkowicie swojemu uszczelnionemu korpusowi. Ale szczerze różnica w jakości wykonania między tymi puchami jest bardzo duża. Nikon odwalił kawał dobre roboty.

Dodam jeszcze, że właściciel owego cacka wytłumaczył mi jak to jest z zagadnieniem, że matryce dla Nikona robi Sony. Stwierdził, że owszem matryce robione są w halach fabrycznych Sony, ale Nikon ma tam wykupione własne taśmy produkcyjne i z własnym systemem kontroli jakości.

Daimon - Sro 01 Kwi, 2009

Zygmunt napisał/a:
Arek, ale 5d mark II nie zrobisz fotek, bo AF praktycznie nie działa. Chyba, że mówimy o 1 na 10, która będzie równie technicznie dobra co te z 1ds mark3 czy d3x :wink:

Chyba niewiele masz wspólnego z tą puszką... :wink:

sndbk - Pon 04 Maj, 2009

Zygmunt napisał/a:
ale 5d mark II nie zrobisz fotek, bo AF praktycznie nie działa.

Miałeś w ręku 5D? Trudno w to uwierzyć.

Zygmunt - Pon 04 Maj, 2009

O jejku. Nie czujecie sarkazmu z mojej strony. Mam od ponad roku 5d i od stycznia 5dII i robię nimi więcej niż 10% ostrych fotek. :grin:
B o g d a n - Pon 04 Maj, 2009

Zygmunt napisał/a:
O jejku. Nie czujecie sarkazmu z mojej strony.

Dobrze, że w końcu powiedziałeś coś po miesiącu w tym wątku, bo już wszyscy żyły sobie podcinali, że Ci AF nie działa. :mrgreen:
Ja też się spociłem jak to czytałem, bo nie pisałeś tego 1 kwietnia. :cry:

nikonnie - Pią 08 Maj, 2009

czesc
pytanko, kiedy w koncu wyczyscicie matryce w tym D3X przy okazji robienia tych wszystkich testow?
dziekuje