|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Samyang 85 mm f/1.4 Aspherical IF
Arek - Nie 05 Kwi, 2009 Temat postu: Test obiektywu Samyang 85 mm f/1.4 Aspherical IF Z okazji Niedzieli Palmowej mała niespodzianka:
http://www.optyczne.pl/15...erical_IF_.html
4motion - Nie 05 Kwi, 2009
Koreańczycy rozkręcą jeszcze kilka Nikkorów i Canonów i pewnie AF się z czasem pojawi.
Fajny teścik myślę że przy aktualnych cenach i sytuacji rynkowej warto przyjrzeć się dokładnie tanim sprzętom.
Kocur - Nie 05 Kwi, 2009
Jak zobaczyłem zapowiedź tego obiektywu, to byłem przekonany, że na f/1,4, nawet na f/2,0 będzie mydło i powidło, a tu niespodzianka! Ostrość tego szkła na pełnej dziurze powinna dać trochę do myślenia większym producentom. Może osiągami nie zachwyca, ale jasną stałkę kupuje się, żeby robić foty na szeroko otwartej przysłonie, a nie żeby mieć co przymykać patrząc na ten obiektyw pod tym kątem jest się nad czym zastanawiać. Tylko AF-u w nim brak...
AQQ - Nie 05 Kwi, 2009
w kategorii jakość/cena = rewelacja
jaad75 - Nie 05 Kwi, 2009
Kocur napisał/a: | Tylko AF-u w nim brak... |
Komu brak, temu brak...
Jestem zaskoczony wynikami testu - pytanie jak z powtarzalnością produkcji i na ile testowany egzemplarz jest reprezentatywny...
Arek - Nie 05 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a: | Jestem zaskoczony wynikami testu - pytanie jak z powtarzalnością produkcji i na ile testowany egzemplarz jest reprezentatywny... |
Takie samo pytanie można zadać właścicielom niektórych DA* 16-50 czy L-ek 16-35 II...
Arek, przyznasz jednak, że na tyle dobre wyniki w tak tanim obiektywie są na tyle zaskakujące, że można podejrzewać jakąś wybitną sztukę, podobnie jak bardzo słabe wyniki obiektywu posiadającego jakąś renomę pozwalają przypuszczać, że testowany egzemplarz odstaje jednak od normy? Wiesz przecież, że zdarzają sie "wybitne" Heliosy, jak również takie, których używać się po prostu nie da i nie są to wcale wyjątki...
A kontrola jakości, to coś, co w obecnych czasach kosztuje chyba najwięcej...
Arek - Nie 05 Kwi, 2009
Jaad, o ile można przebrać obiektyw pod względem ostrości, to trudniej na przykład pod względem transmisji. Więc może tak źle nie będzie. Ja też jestem ciekaw tego co pokażą inne obiektywy tej
firmy.
oracle - Nie 05 Kwi, 2009
Cytat: | Komu brak, temu brak... |
Dokładnie
Ale faktycznie, po to się kupuje stałkę żeby jej używać od pełnego otworu a nie żeby przymykać aby mieć zadowalające rezultaty.
do portretów by się świetnie nadawał.
No a cena/jakość podchodzi do dobrych obiektywów M42.
Ciekaw jestem porównania go z Heliosem 85/1.5...
mavierk - Nie 05 Kwi, 2009
kurde nijak go z heliosem porównywać - Samyang jest lepszy - można go bezpośrednio podpiąć pod każdy system, bez dodatkowych przejściówek, no i znajdź heliosa w cenie tego Heliosa 40
No i żałuję troszkę, że nie kupiłem sobie tego szkła zamiast 35G... w sumie to nie wiem co by było lepszym pomysłem.
komor - Nie 05 Kwi, 2009
mavierk, nie żałuj, ta 85-ka to jednak mocno specjalistyczna jest, a Ty już oprócz 50-tki nie masz nic, nawet kita się pozbyłeś, nie?
komor, ma 35, 50, 58, 70 - mało?...
tkosiada - Nie 05 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a: | komor, ma 35, 50, 58, 70 - mało?... |
wg mnie 70 to puszka
a nie masz czego żałowac, uważam że tą 35 bedziesz często używał, a 85 tak jak zaplanowałeś, konsekwetnie zbieraj z wydajnym AF i do przodu
pozdro
komor - Nie 05 Kwi, 2009
70 to jest chyba nawet literką „s” na końcu i „D” na początku, chyba że Mavierk coś przede mną ukrywa…
A ja już myślałem, że mavierk, przekonał się do Sigmy 70/2.8...
kozidron - Nie 05 Kwi, 2009
komor napisał/a: | mavierk, nie żałuj, ta 85-ka to jednak mocno specjalistyczna jest, a Ty już oprócz 50-tki nie masz nic, nawet kita się pozbyłeś, nie? |
.... a tam wiadomo co mavierk wymyśli............on jutro zmieni zdanie a pojutrze kupi motolotnie.
są tacy co 50-tki nie ściągają z body i to na aps-c...!
co do samyang'a ciekawe jak z tą powtarzalnością w produkcji bo cena jest bardzo zachęcająca.
oracle - Nie 05 Kwi, 2009
Maverick, tak się składa że widziałem fotki Heliosa bo ma go mój znajomy, być może wysępię go kiedyś od niego ( pożyczę ), no i powiedziałbym, że może z nim konkurować. A da się go kupić i taniej. Wystarczy poszukać.
mavierk - Nie 05 Kwi, 2009
o co Wam chodzi, kminicie co sprzedam, a co kupię... aktualnie nic
A jakbym wziął Samyanga 85/1.4 to razem z Nikkorem 35/2.5 Ale w sumie nie żałuję, bo super się sprawuje
Aha.. no i ten Samyang jest ostrzejszy od nikkora w najczęściej używanych, portretowych zakresach przysłon - 1.4-2.8
kamfil06 - Pon 06 Kwi, 2009
ciekawe... w polsce niby kosztuje 800-900zł
a na ebay-u trudno go znaleźć za poniżej 450 funtów (przynajmniej tak było jakiś czas temu) ...
Baku - Pon 06 Kwi, 2009
Jeszcze się okaże że teleobiektywy też potrafią robić
MC - Pon 06 Kwi, 2009
Calkiem niezle szkielko. Potrzeba dobrej matowki i jasnego, duzego wizjera, bo GO na pelnej dziurce mala. Gdyby tylko dawal potwierdzenie ostrosci, to bym go sobie juz zamawial, a tak...
AQQ - Pon 06 Kwi, 2009
mavierk napisał/a: | w najczęściej używanych, portretowych zakresach przysłon - 1.4-2.8 jest ostrzejszy od nikkora |
którego?
mavierk - Pon 06 Kwi, 2009
testowanego
fabrus - Pon 06 Kwi, 2009
MC napisał/a: | Gdyby tylko dawal potwierdzenie ostrosci, to bym go sobie juz zamawial |
Przypięty do Pentaxa będzie miał i potwierdzenie ostrości i automatykę przysłony i stabilizjację.
No to wpadłem - zamawiam
komor - Pon 06 Kwi, 2009
Automatykę przysłony? Arek, właśnie zdałem sobie sprawę, że opisu tego brakuje mi teście – czy te obiektywy mają automatycznie ustawianą przysłonę roboczą po naciśnięciu spustu, czy pracuje się przez wizjer na przysłonie roboczej, jak z M42? Innymi słowy czy i z jakimi mocowaniami tam są jakiekolwiek styki elektryczne?
MC - Pon 06 Kwi, 2009
Z tego co wiem, to nie ma tam zadnej automatyki. Wszystko trzeba recznie.
Arek - Pon 06 Kwi, 2009
Dokładnie.
Monastor - Pon 06 Kwi, 2009
Nie spodziewałem się takich wyników. Całkiem przyzwoicie to wygląda.
Teraz tylko czekam na testy flagowego 650-1300
mavierk - Pon 06 Kwi, 2009
Czyli nawet popychacza przysłony nie mają?
mir - Pon 06 Kwi, 2009
Ja próbując robić udane zdjęci Jupiterem 9 bez popychacza psułem nieraz całą klisze. Dlatego twierdzę że ustawienie prawidłowej ostrości przy 1,4 będzie bardzo trudne
AQQ - Pon 06 Kwi, 2009
mavierk napisał/a: | Czyli nawet popychacza przysłony nie mają? |
Na zdjęciu [od strony bagnetu] w teście widać [jak mi się wydaje] popychacz przysłony.
Nie licząc braku styków, bagnet i tylna soczewka wyglądają jak w N85/1.4
Stąd wnioskuję, że mechaniczna automatyka* przysłony [w wersji obiektywu z mocowaniem N] jest. Dokładanie tak samo jak w Planarze 85/1.4, który też nie ma żadnej elektroniki.
Ale lepiej się upewnić pytając tych, którzy mieli go w rękach [w teście].
--------------
* = przymykanie przysłony w momencie robienia zdjęcia do wartości ustawionej pierścieniem przysłony [obiektywu]
mir - Pon 06 Kwi, 2009
Optyczni zapewne odpowiedzą
Oreston - Wto 07 Kwi, 2009
OK,jest bez AF...Może to głupie pytanie,ale czy potwierdza ostrość na innych puszkach niż Pentaxa?Tzn.czy "pikaja" mi pynkty AF jak złapie ostrość?
benetnash - Wto 07 Kwi, 2009
Oreston, nia Nikonach pewnie tak, skoro D80 potwierdza ostrość z obiektywami na m42.
jaad75 - Wto 07 Kwi, 2009
MC napisał/a: | Z tego co wiem, to nie ma tam zadnej automatyki. Wszystko trzeba recznie. |
Zależy w jakim systemie...
wulf - Wto 07 Kwi, 2009
Może to głupie pytanie, ale czy jest jakaś możliwość podpięcia tego obiektywu do lustrzanki 4/3? Przez jakąś przejściówkę czy coś?
mavierk - Wto 07 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a: | Zależy w jakim systemie... | .... .......... .................... to może byś napisał w którym systemie jest popychacz przysłony...
jaad75 - Wto 07 Kwi, 2009
W przypadku szkieł z bagnetem K jest na pierścieniu przysłony pozycja A i można go używać dokładnie tak samo jak obiektywy systemowe, czy też Zeissy ZK lub Voigtlandery. Przysłonę wybierasz z poziomu body i działa automatyka.
komor - Sro 08 Kwi, 2009
Hm... Po chwili guglania rzeczywiście wychodzi na to, że wersja pentaksowa tego Samyanga ma pozycję A na pierścieniu przysłony:
PentaxForums.com – REVIEW: Samyang 85mm F1.4 Aspherical IF.
No tak, archaiczny bagnet K ma jeszcze mechaniczny popychać przysłony, więc Chińczykom udało się to zaimplementować. Futurystyczne rozwiązanie Canona jest poza ich zasięgiem... A jak jest w Nikonie? Tam jest jeszcze popychacz w puszkach typu D200/D300?
Ale cóż. jaad75, sam wiesz dobrze, że gdybyś miał komplet porządnych L-ek lub Nikkorków...
mavierk - Sro 08 Kwi, 2009
jest popychacz, bo każdy, nawet najnowszy z G korzysta z niego Ale czy Samyang go ma...
benetnash - Sro 08 Kwi, 2009
mavierk, ma i tutaj go dobrze widać: http://optyczne.pl/upload2/16825_sam85_obu1.jpg
a rzeczywiście jest
Dzięki wielkie
komor - Sro 08 Kwi, 2009
To czemu w wersji nikonowskiej nie ma pozycji A na pierścieniu przysłony? Czy to znaczy że mechaniczny popychacz przysłony jest też obecny w puszkach pozbawionych śrubokręta?
AQQ - Sro 08 Kwi, 2009
komor napisał/a: | Czy to znaczy że mechaniczny popychacz przysłony jest też obecny w puszkach pozbawionych śrubokręta? |
Tak. Jest nawet w starych puszkach analogowych mf .
Cytat: | To czemu w wersji nikonowskiej nie ma pozycji A na pierścieniu przysłony? |
bo w nikonach z pierścieniem przesłona musi być ustawiona na maksymalnie domkniętą inaczej puszka będzie prostestować
ghost - Sro 08 Kwi, 2009
nikony serii d40 i d80 (itp) nie mają w puszce możliwości odczytu ustawienia pierścienia z obiektywu. w nich ustawia się maksymalną przesłonę i steruje się nią z aparatu.
w nikonie popychacza nie mają tylko obiektywy t/s - w tych najnowszych zaimplementowane jest sterowanie elektroniczne.
w sony i minolcie jest popychacz ale do jego działania wymagany jest układ elektroniki w obiektywie.
jaad75 - Sro 08 Kwi, 2009
http://www.bhphotovideo.c...4_Series_1.html
Nie wydaje Wam sie, że w tej wersji ten obiektyw wygląda jakoś szlachetniej?...
M. Wojtyczka - Sro 08 Kwi, 2009
Masz na mysli czerwony pasek ?
Mam na myśli obrandowanie - klasyczna Series 1 Vivitara...
Dla niektórych może być to łatwiejsze do przełknięcia niż Samyang, czy Polar...
Ale swoją drogą ten dizajn też bardziej mi się podoba.
jaad75, nie, ten gumowy napis wiwitar na pierścieniu osrości wydaje mi się straszliwie tandetny
AQQ - Sro 08 Kwi, 2009
mz jest dużo lepszy niż odpustowa "złota" plakietka w wersji N
benetnash napisał/a: | jaad75, nie, ten gumowy napis wiwitar na pierścieniu osrości wydaje mi się straszliwie tandetny |
Vivitary Series 1 zawsze taki miały - mnie się podoba. A te szkła obrosły już legendą...
[ Dodano: Sro 08 Kwi, 2009 13:15 ]
Znalazłem jeszcze tan obiektyw pod nazwą Bower...
Samyang, Polar i Bower wyglądają niemal identycznie, Vivitar jak dla mnie wyróżnia się na plus... Jeden szkopuł... Wychodzi, że w PL jest do kupienia znacznie taniej...
komor - Sro 08 Kwi, 2009
Może wersja z napisem Vivitar różni się jednak wykonaniem, stąd różnica w cenie? Tak sobie złudnie tłumaczę, bo jest to pewnie tylko opłata z napis…
Nie, Samyangi, Polary i Bowery, też są droższe niż w Polsce - narazie nie znalazłem taniej niż $349...
costi - Sro 08 Kwi, 2009
ghost napisał/a: | nikony serii d40 i d80 (itp) nie mają w puszce możliwości odczytu ustawienia pierścienia z obiektywu. w nich ustawia się maksymalną przesłonę i steruje się nią z aparatu. |
W dwucyfrowych Nikonach niczym nie posterujesz z aparatu, bo przy manualnym obiektywie zobaczysz w puszce, zamiast wartosci przyslony, urocze 'F--' i swiatlomierz powie Ci "rob se wszystko sam, ja wysiadam"
Dopiero w trzy- i jednocyfrowych modelach jest popychacz przyslony, wklepuje sie maksymalne swiatlo obiektywu i ogniskowa do body i w trybach A i M wszystko bangla - swiatlomierz, EXIF itd. Przyslona steruje sie pierscieniem na obiektywie, informacja trafia zwrotnie do body i jest uwzgledniana w pomiarze swiatla. Ostrzy sie na pelnej dziurze, dopiero po nacisnieciu spustu przyslona jest przymykana do ustawionej.
costi, to nie do końca jest tak, jak myślisz:
w dwucyfrowych nikonach działa popychacz przysłony, potwierdzenie ostrości no i tryb M bez światłomierza. A w trzy i jednocyfrowych dochodzi priorytet przysłony i pewnie coś z lampkami (a nie tylko manual na część błysku).
ghost - Sro 08 Kwi, 2009
jeżeli masz obiekyw z elektroniką i pierścieniem to posterujesz. ale pod warunkiem że pierścień jest na maks. przesłonie.
costi - Sro 08 Kwi, 2009
mavierk napisał/a: | costi, to nie do końca jest tak, jak myślisz:
w dwucyfrowych nikonach działa popychacz przysłony, potwierdzenie ostrości no i tryb M bez światłomierza. A w trzy i jednocyfrowych dochodzi priorytet przysłony i pewnie coś z lampkami (a nie tylko manual na część błysku). |
Potwierdzenie ostrosci dziala we wszystkich, ale pomiar swiatla juz nie.
BTW. az wzialem D70s i podlaczylem Nikkora AI 50/1.4. Po pierwsze, w tym body nie ma popychacza przyslony - jest tylko jakis maly dynksik obok przycisku podgladu GO, ktory nie wiem, co robi (a wyglada na to, ze nic).
Potwierdzenie ostrosci jest, drabinki (pomiaru swiatla) brak, w trybie M da sie robic zdjecia, ale ekspozycje dobiera sie na czuja.
W D300 dziala tryb A i M, matrycowy pomiar swiatla, lampa w trybie TTL.
palindrom - Sro 08 Kwi, 2009
costi,
wprawdzie nie znam tego systemu, ale w moim jeżeli chcesz drabinkę w trybie M z manualnym szkłem, musisz zrobić podgląd głębi ostrości.
AQQ - Sro 08 Kwi, 2009
Panowie, mówicie o dwóch różnych rzeczach:
1. popychacz przysłony - mała blaszka w bagnecie obiektywu [poprzez nią aparat przymyka przysłonę obiektywu] - mają to wszystkie obiektywy N i wszystkie korpusy N mają odpowiadającą temu dźwigienkę,
2. pierścień [wokół gniazda obiektywu w korpusie] przenoszący wartośc przysłony ustawioną w obiektywie na korpus - to rzeczywiście mają jedno i trzycyfrowe dslr [plus oczywiście analogi]
Pewnie stąd biorą się Wasze wątpliwości związane z nazewnictwem.
costi - Sro 08 Kwi, 2009
To w Twoim
W Nikonie, w dwucyfrowym drabinki nie ma i koniec (podgladu GO tez zreszta nie).
W trzycyfrowym jest jedno i drugie, wymaga tylko podania body info o maksymalnej dziurze podlaczonego obiektywu (mozna zapamietac 12 sztuk, przelacza sie miedzy nimi recznie).
@AQQ - dobrze prawisz, dokladnie w tym rzecz
jaad75 - Czw 09 Kwi, 2009
costi napisał/a: | To w Twoim |
"W jego" nie trzeba robić takich cyrków...
Wystarczy pierścień na A i wszystko działa normalnie, a jak chcesz zmierzyć światło z czymś, co nie ma pozycji A (albo np. szkłem Nikona podpiętym na pół obrotu ), to ustawiasz odpowiednią przysłonę (lub nie jeśli jest to np. szklanka ), przyciskasz zielony przycisk i dostajesz pomiar czasu...
nazgul - Czw 09 Kwi, 2009
komor napisał/a: | Może wersja z napisem Vivitar różni się jednak wykonaniem, stąd różnica w cenie? Tak sobie złudnie tłumaczę, bo jest to pewnie tylko opłata z napis… |
A przypominasz sobei Tokinę AF 193 19-35 f3,5-4,5? Tokina, Cosina, Voigtlander, Soligor - do wyboru do koloru... Zacznam podejrzewać, że Samyang ma z Samyanga tylko zlotą plakietke a w środku siedzi stara, dobra Cosina. Ten gumowy Vivitar przywołał mi Cosinę także charakteryzująca się podobną gumą...
0xDEADBEEF - Czw 09 Kwi, 2009
Nie ma co, kupuje ten wynalazek.
Na eBayu pod marka Rokinon juz za $300 a na Overstock jeszcze taniej
http://cgi.ebay.com/85mm-...1QQcmdZViewItem
Tylko musze upewnic sie ze bedzie to mialo automatyczna przeslone na Pentaxie. Wydaje mi sie ze sa modele co nie maja.
jaad75 - Czw 09 Kwi, 2009
0xDEADBEEF napisał/a: | Tylko musze upewnic sie ze bedzie to mialo automatyczna przeslone na Pentaxie. Wydaje mi sie ze sa modele co nie maja. |
Nie sądzę, żeby chciało im się robić różne wersje do Pentaksa, czasami po prostu na zdjęciu jest wersja do innego systemu...
costi - Czw 09 Kwi, 2009
0xDEADBEEF napisał/a: | Nie ma co, kupuje ten wynalazek.
Na eBayu pod marka Rokinon juz za $300 a na Overstock jeszcze taniej
http://cgi.ebay.com/85mm-...1QQcmdZViewItem
Tylko musze upewnic sie ze bedzie to mialo automatyczna przeslone na Pentaxie. Wydaje mi sie ze sa modele co nie maja. |
"Juz" za $300 (pomijam $36 za wysylke)? Biorac dolara po 3.35PLN, wychodzi nam "juz" 1005zl + przesylka
0xDEADBEEF - Czw 09 Kwi, 2009
[quote="costi"] 0xDEADBEEF napisał/a: |
"Juz" za $300 (pomijam $36 za wysylke)? Biorac dolara po 3.35PLN, wychodzi nam "juz" 1005zl + przesylka |
http://www.foto-tip.pl/sk...roducts_id=1355
$377 na foto-tip, plus przesylka do USA to wyjdzie gdzies z $400
Ciekawe co oni za przelicznik maja bo po 3.35 powinno byc $269.
Na eBayu $300 i darmowa przesylka w USA wiec chyba kupie z eBaya .
costi - Czw 09 Kwi, 2009
O, nie zauwazylem, zes z USA. Mea culpa
0xDEADBEEF - Pią 10 Kwi, 2009
costi napisał/a: | O, nie zauwazylem, zes z USA. Mea culpa |
Spoko. Wlasnie ustawilem sobie "Skad:" w profilu zeby bylo wiadomo z jakiej perspektywy patrze
mavierk - Pią 10 Kwi, 2009
Cichy udowodnił, że Samyang optycznie jest co najmniej taki sam, jak nie lepszy od Canona 85L...
skąd mam tego linka, już nie wiem
http://canon-board.info/showthread.php?p=632366
costi - Pią 10 Kwi, 2009
Niezle to wyglada...
Jesienny - Pią 10 Kwi, 2009
krótko mówiąc do ceny obiektywu doliczyć matówkę z klinem i cieszyć się niezłym obiektywem MF za niezłą cenę.
davaeorn - Pią 10 Kwi, 2009
mavierk napisał/a: | Cichy udowodnił, że Samyang optycznie jest co najmniej taki sam, jak nie lepszy od Canona 85L... |
chciałbym zobaczyć takie porównanie do Zeissa 85 1.4 i Minolty 85 1.4 w końcu wiedzialbym czy warto wydawać 4200 / 2800 na autofokus
mavierk - Pią 10 Kwi, 2009
typowo jak Ci AF nie potrzebny, to bierz samyanga
Kocur - Pią 10 Kwi, 2009
mavierk napisał/a: | Cichy udowodnił, że Samyang optycznie jest co najmniej taki sam, jak nie lepszy od Canona 85L...
|
Patrz na test z gazetą i ostrość w centrum na f/1,4. Ja tam przewagi nad 85L nie widzę, a wręcz przeciwnie...
Inna sprawa, że chyba sobie to szkiełko i tak kupię, bo matówkę mam od dawna
costi - Pią 10 Kwi, 2009
na tescie z gazeta ostrosc w centrum jest gorsza, ale po bokach sytuacja wyglada zgola odmiennie (Cichy zreszta o tym napisal).
Osobiscie wole miec nieco mniejsza ostrosc, ale rownomierna w calym kadrze, niz zylete na srodku i mydlo w rogach.
jaad75 - Pią 10 Kwi, 2009
costi napisał/a: | na tescie z gazeta ostrosc w centrum jest gorsza, ale po bokach sytuacja wyglada zgola odmiennie (Cichy zreszta o tym napisal).
Osobiscie wole miec nieco mniejsza ostrosc, ale rownomierna w calym kadrze, niz zylete na srodku i mydlo w rogach. |
Tyle, że to równie dobrze może być kwestia krzywizny "płaszczyzny" ostrości...
costi - Pią 10 Kwi, 2009
Cytat: | Gazeta na ścianę, aparat równolegle i oto efekt: |
Chyba az tak krzywych scian to on w domu nie ma, a zauwaz, ze podane sa sample z prawej i lewej strony kadru.
jaad75 - Pią 10 Kwi, 2009
Ależ mówię o tym, że to, co nazywamy "płaszczyzną ostrości", tak naprawdę nie jest płaszczyzną, a wycinkiem sfery.
0xDEADBEEF - Pią 10 Kwi, 2009
Taa, zamowilem Rokinona 85/1.4. Nawet zona juz wie i jak widac dalej moge pisac wiec mi rak nie polamala
costi - Pią 10 Kwi, 2009
No to czekamy na wrazenia
AQQ - Sob 11 Kwi, 2009
mavierk napisał/a: | jest co najmniej taki sam, jak nie lepszy od Canona 85L... |
Hm, nieco lepszy czy nieco gorszy to mz niezbyt istotne. Ważne, że jest porównywalny. Ze zdjęć Cichego i moich doświadczeń z Planarem 85/1.4 i Nikkorem 85/1.4 widzę, że z tymi dwoma też jest porównywalny.
A to już daje dużo do myślenia, zwłaszcza biorąc pod uwagę ceny tych wszystkich szkiełek.
mavierk - Sob 11 Kwi, 2009
ale ceny Zeissa, Nikkora i Canona teraz nie spadną - to samyang wbije się na ich pułap ;(
[ Dodano: Pon 20 Kwi, 2009 14:19 ]
http://www.canon-board.in...40&postcount=72
interesujące..
0xDEADBEEF - Sro 22 Kwi, 2009
Wreszcie przyszlo!
Rano wychodzac do pracy potknalem sie o paczke z UPSu. Wiec zmylem sie z pracy wczesniej i poszedlem do parku za domem zeby porobic zdjecia moim standardowym palmom itd. W ogole to jest ponad 30 stopni i slonce strasznie grzeje, w niedziele robilem sobie zdjecia w ogrodzie botanicznym to lekko jestem zaczerwieniony od slonca.
Pierwsze wrazenia:
Obiektyw bardzo solidnie zbudowany. Metalowy bagnet, porzadnie wygladajacy solidny plastik, pierscien ustawiania ostrosci chodzi dobrze, dosyc mocno wytlumiony i chodzi plynnie.
Obiektyw ma ustawienie A do wyboru przeslony i na K20D chodzi to znakomicie. Aparat przy starcie pyta sie o dlugosc ogniskowej.
Przedni dekielek troche przeszkadza w zakladaniu i zdejmowaniu oslony przeciwslonecznej ktora jest zrobiona z nieco cienkiego plastiku, Dekielek nie ma wewnetrznego uchwytu wiec trzeba bedzie zainwestowac w porzadniejszy. Tylni dekielek zakrywa tylko tylnia soczewke i kontakty sa odsloniete. Tu bardziej lubie nowe Tamrony i Sigmy ktore maja dekielki pokrywajace caly bagnet.
Obiektyw jest dosyc duzy i ciezki (bo to duze kawaly szkla) i dobrze lezy w reku. Z drugiej strony jest znaczaco mniejszy od Sigmy 20/1.8.
Reczne ustawianie ostrosci jest dosyc przyjemne bo obiektyw jasny i mam dodatkowe bajery (matowke z podzielonym pryzmatem i O-ME53) w dodatku do wbudowanej asysty recznego ostrzenia w Pentaxie ale na 1.4 nie zawsze czlowiek tak super dokladnie ustawi ostrosc.
Zdjecia juz od 1.4 wygladaja dosyc ladne ale trzeba przyznac ze brakuje im mikro kontrastu i sa nieco mydlane. W sumie powiedzialbym ze nieco gorsze niz moje Pentax FA 50/1.4 czy Sigma 30/1.4.
Zdjecia przykladowe zapodam pozniej. Szkoda ze max tylko 1024x764 mozna zapodawac na forum.
jaad75 - Sro 22 Kwi, 2009
Mówisz, że ma jeszcze niższy kontrast na pełnej dziurze, niż FA50/1.4? Z dotychczasowych sampli wyglądało raczej odwrotnie...
No to sa moje sample, z reki robione, wyciete 1:1
Nie mowie ze ten obiektyw jest zly i jest calkiem uzywalny na 1.4.
1.4
2.0
2.8
4.0
5.6
8.0
11.0
[ Dodano: Wto 21 Kwi, 2009 21:06 ]
Makr sie za bardzo nie da robic bo minimalna ostrosc od 1m ale kwiatki mozna fotografowac
1:1 na f/1.4
[ Dodano: Wto 21 Kwi, 2009 21:10 ]
glebia ostrosci na f/1.4
przeskalowane
[ Dodano: Wto 21 Kwi, 2009 21:15 ]
a tu mamy polaczenie bliskiego focusu, zdjecia LCD, glebi ostrosci i kolorkow wychodzacych w przednim i tylnim bokehu, 1:1 wyciete ze zdjecia LCD pokazujacego optyczne.pl
[ Dodano: Wto 21 Kwi, 2009 21:31 ]
W podsumowaniu uwazam ze FA50 jest lepszym obiektywem i mozna go juz dostac za nieco ponad $200 wiec jak ktos chce tania jasna stalke to polecalbym zaczac od FA50.
Jezeli ktos ma ochote na 85 to mysle ze za $300 ten Rokinon jest bezkonkurencyjny bo PENTAX-A 85/1.4 ponad $1100 kosztuje na eBayu i nie stac mnie nawet na sprawdzenie czy jest lepszy od Rokinona
W sumie jestem zadowolony z zakupu. Nie spodziewalem sie cudow ale obiektyw robi to co trzeba, jest dosyc przyjemny w uzytku i nie kosztowal fortuny. Do moich potrzeb calkiem OK.
Ja zwykle moje szybkie stalki uzywam szeroko otwarte, przy dostepnym swietle. Mysle ze ten Rokinon sprawuje sie calkiem OK. Ciekawi mnie jakie powloki na soczewkach sa uzyte w tym obiektywie. Patrzac pod roznymi katami nie widze zadnych szczegolnie kolorowych odbic. Jak zaswiece porzadna LEDowa latarka w obiektyw to lekkie zolto zielone i moze lekko fioletowe odbicia sa.
Moze jak mi sie bedzie chcialo to porobie troche zdjec ze statywu na f/1.4.
Wyostrza się bardzo dobrze, ale bez tego pełna dziura wygląda nienajlepiej... W każdym razie nawet po prostym wyostrzeniu jest ok, jak dla mnie:
No przykladowych zdjec nie bede wyostrzal.
Zreszta zwykle swoich zdjec nie wyostrzam tez.
Nie mowie ze to jest zly obiektyw, jest calkiem OK. Nie jest to mistrzostwo swiata ale za ta cene chyba sie nie spodziewamy tego. Uwazam ze to byl calkiem udany zakup i dobry dodatek do kolekcji.
W tej chwili moja kolekcja stalek wyglada tak:
Sigma 20/1.8 EX DG, Sigma 30/1.4 EX DC, Pentax FA 50/1.4, Rokinon 85/1.4, Pentax DFA 100/2.8 Macro
Wiec ten Rokinon sie dobrze wpasowal
Jezeli ktos zaczyna swoja kolekcje to po prostu polecalbym zaczac od FA 50/1.4. Uzyteczniejsza ogniskowa, AF, lepszy i tanszy. Ale jak ktos buduje kolekcje stalek i lubi MF to uwazam ze Rokinon jest dobrym dodatkiem do kolekcji.
0xDEADBEEF, w moim przypadku, jego zakup raczej nie bardzo ma sens... Choć nie powiem, korci mnie, żeby kupić sobie tego Vivitara choćby dla zabawy, bo w przeciwieństwie do wersji samyango-podobnych podoba mi się jego wygląd...
Male porownanie.
f/1.4, reczne ostrzenie, zrobione ze statywu, 1:1
Sigma 30
Pentax 50
Rokinon 85
Oczywiscie trzydziestka ma najwieksza glebie ostrosci, potem piecdziesiatka.
0xDEADBEEF napisał/a: | Oczywiscie trzydziestka ma najwieksza glebie ostrosci, potem piecdziesiatka. |
Nie - jeśli zachowujesz skalę obiektu, to GO we wszystkich przypadkach będzie taka sama...
MC - Sro 22 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a: | Nie - jeśli zachowujesz skalę obiektu, to GO we wszystkich przypadkach będzie taka sama... |
Zastanawialem sie kto pierwszy to napisze
Fakt musialem ta 30 bardziej odsunac.
Ide sie schowac
komor - Sro 22 Kwi, 2009
0xDEADBEEF, piszesz o stykach. Skoro sterowanie przysłoną w Pentaxie jest mechaniczne to co oni zrobili z tymi stykami (w sensie czy są do czegoś używane), czemu obiektyw nie przekazuje ogniskowej do puszki? No i przede wszystkim czemu w innych mocowaniach nie ma żadnych styków? A może też są tylko niewykrzystywane?
Ktoś miał w ręku wersję do Canona?
komor, stare Voigtlandery SL, też nie przekazywały, wersja SLII już przekazuje bo ma chip...
Pentax ma cale mnostwo stykow ktore maja rozne znaczenia. Czesc z nich to po prostu kod maksymalnej/minimalnej przeslony (wprowadzone w PENTAX-A).
http://kmp.bdimitrov.de/technology/K-mount/Ka.html
Nowsze styk z serii F i pozniej to cyfrowe dane po laczu szeregowym ktore przekazuja nazwe obiektywu, polozenie zooma z enkodera optycznego, polozenie focusa z enkodera optycznego i cholera wie co jeszcze, protokol podobniez sie zmienial w generacjach pozniejszych. W kazdym razie nawet ze starymi obiektywami F body nowe moglo odczytac np odleglosc planu focusu i przeslac to do lampy blyskowej.
Stare mechaniczne body Pentaxa odczytywaly min/max przeslone z tego wystajacego z tylu kawalka ukosnego plastiku. Nowsze cyfrowe body tego nie maja, potrzebuja te kontakty wprowadzone w serii A.
Samo ustawienie przeslony podczas robienia zdjecia dalej jest robione mechanicznym popychadlem.
Nowe cyfrowe body pentaxa moga
z obiektywami M42, K, K-M reczny focus, reczne ustawianie przeslony (stop down metering) tryby A i M tylko
z obiektywami KA i pozniej reczny focus, chyba jakies ograniczenia trybow swiatlomierza, tryby P, A, Tv, M itd
seria F, dodala AF i kupe informacji po laczu cyfrowym
FA w zasadzie troche dodatkowych danych cyfrowych
FA z power zoomem dodalo dwa kontakty elektryczne do zjadania baterii przez zoomowanie przyciskami z body
FAJ usunela pierscien przeslony
DA tylko do APS-C
DFA do APS-C i filmu 35mm
w nowych obiektywach DA SDM Pentax zaczal uzywac tych samych kontaktow co obiektywy powerzoom do SDM. zeby bylo smieszniej body wykrywaja stare obiektywy powerzoom i podobniez mozna sobie zoomowac z body elektrycznie tez. jako dodatkowy bonus stare adaptery 2X z kontaktami do powerzooma dalej dzialaja poprawnie z obiektywami SDM.
ten Rokinon 85/1.4 jest w zasadzie odpowiednikiem PENTAX-A 85/1.4
A w instrukcji Rokinona pisze ze na Canonie, Nikonie i Minolcie trzeba uzywac trybu M a na Pentaxie Av, ale na Pentaxie P, Tv, Sv i TAv tez spoko chodzi. I jak sie czlowiek uprze tez mozna uzyc pierscienia przeslony.
wiecej info o bagnecie K http://www.geocities.com/...sure_Bases.html
komor - Czw 23 Kwi, 2009
0xDEADBEEF, dzięki za wyczerpujące informacje. Czyli można chyba przyjąć, że styki w Samyangu z mocowaniem K są potrzebne do przekazania prawidłowej informacji o zakresie przysłon.
0xDEADBEEF - Czw 23 Kwi, 2009
no wyglada mi na to ze na Pentaxie najwiecej funkcjonalnosci ma ten obiektyw, mozna go z programem uzywac i automatyczna przeslone ma.
dzisiaj pobawilem sie nieco recznym lapaniem ostrosci. nawet mimo ze mam matowke z podzielonym pryzmatem i asysta MF jest w aparacie czesto nie za dobrze mi to wychodzi. z tego wszystkiego najskuteczniejszy jest live view z powiekszeniem 2x. obraz wychodzi jak zyleta tylko pewien neismak w ustach pozostaje bo to prawie jak robienie zjdecia malpka
mysle ze trzeba wiecj pocwiczyc.
jaad75 - Czw 23 Kwi, 2009
0xDEADBEEF, sprawdzałeś jak wyglada wspólpraca z P-TTL-em i różnymi trybami pomiaru światła?
0xDEADBEEF - Czw 23 Kwi, 2009
dobre pytanie. zwykle uzywam spot.
ale nie widze powodu dla ktorego wszystkie tryby pomiaru swiatla nie mialy by chodzic.
podobnie z lampa blyskowa. ale zaloze wieczorem 360 i pobawie sie troche z lampa.
[ Dodano: Czw 23 Kwi, 2009 20:44 ]
ok, pobawilem sie troche wiecej
pomiar swiatla: spot, center weighted i multi segment wydaja sie dzialac prawidlowo.
wspolpraca z af-360fgz: p-ttl dziala OK w P i Av, wiecej nie sprawdzalem. aparat nie przekazuje lampie dlugosci ogniskowej i trzeba w lampie recznie ustawiac.
przykra uwaga: zauwazylem ze mi sie zdjecia na wiekszych przeslonach przeswietlaja. po malym sledztwie zauwazylem ze przeslona po prostu zaciela sie na f/1.4. zdjalem obiektyw i zaczalem sie wajcha przeslony bawic no i rzeczywiscie. czasami zacina sie na 1.4 i sprezynka jest za slaba zeby zamknac przeslone. rozruszalem to troche i wydaje sie dzialac OK ale troche mnie to zaniepokoilo.
oprocz tego wydaje mi sie ze zdjecia na f/1.4 sa odrobinke niedoswietlone, i na wiekszych przeslonach to sie odpowiednio zwieksza. przypuszczam ze to typowe pentaxowe niedoswietlanie plus pewnie moja matowka z podzielonym pryzmatem.
a wydaje mi sie ze przy troche uwazniejszym lapaniu ostrosci, z uzyciem live view f/1.4 wyglada troche lepiej niz mi sie wczoraj wydawalo.
[ Dodano: Czw 23 Kwi, 2009 22:41 ]
Dobra rada dla wszystkich: w obiektywach sa takie male kuleczki stalowe, jak wpadna w dywan to sa nie do znalezienia. Wiec lepiej uwazac.
komor - Pią 24 Kwi, 2009
0xDEADBEEF napisał/a: | Dobra rada dla wszystkich: w obiektywach sa takie male kuleczki stalowe, jak wpadna w dywan to sa nie do znalezienia. Wiec lepiej uwazac. |
Łożyskowanie czy ki diabeł??
0xDEADBEEF - Pią 24 Kwi, 2009
Cos w tym stylu.
Jedna kuleczka na sprzezynce jest miedzy pierscieniem przeslony a wewnetrzna tuba. W pierscieniu przeslony sa od tylu takie male rowki, jak sie obraca pierscien kuleczka przeskakuje miedzy nimi i "tyka" miedzy calymi stopami. Druga jest pod przyciskiem ktory trzeba nacisnac zeby pierscien przeskoczyl miedzy A a pozostalymi ustawieniami. Bez tego przeskakuje nieco latwiej. Jedna mi wsiakla w dywan
Wiec tej pod przyciskiem na przeslonie nie mam juz. Musze gdzies znalezc milimietrowa czy kolo tego kuleczke stalowa. Ale bez tego obiektyw dziala spoko tylko sie latwiej z A przelaczyc.
Tak w ogole to od dziecinstwa mam smykalke do rozpieprzania rzeczy
Carlo_B. - Pon 20 Lip, 2009
Kolejny test - http://www.swiatobrazu.pl...g_85mm_f14.html
Smola - Pon 31 Sie, 2009 Temat postu: Prosze o sample z Samyanga 85 1.4 na przysłonie 1.4 ? Prosze o sample z Samyanga 85 1.4 na przysłonie 1.4.
Testowałem to szkło ale w bardzo kiepskich warunkach oświetleniowych, tak więc cieżko o werdykt.
Wklejcie foty, plis, waham sie z zakupem.
oracle - Pon 31 Sie, 2009
http://www.optyczne.pl/15...dsumowanie.html
5 fotek na przesłonie 1.4 + test.
Smola - Pon 31 Sie, 2009
W warunkach studyjnych Ja chce takie z życia....
MKK - Pon 31 Sie, 2009
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107640
Polecam ten wątek. Na str. 39 są linki do zdjęć w pełnej rozdzielczości.
koraf - Pon 31 Sie, 2009
MKK napisał/a: | http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107640
Polecam ten wątek. Na str. 39 są linki do zdjęć w pełnej rozdzielczości. |
Tu jest akurat obiektyw falcon, a to chyba trochę inne szkło z innymi powłokami
lupo57 - Pon 31 Sie, 2009
koraf napisał/a: | Tu jest akurat obiektyw falcon, a to chyba trochę inne szkło z innymi powłokami |
to takie same, tylko że inne
MKK - Pon 31 Sie, 2009
W przytoczonym wątku z forum nikona są zdjęcia z obu szkieł więc proszę nie marudzić
0xDEADBEEF - Wto 01 Wrz, 2009
Mozna tez uzyc funkcji szukania i znalezc zdjecia z mojego Rokinona 85/1.4. http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=75
Par_Dez - Czw 15 Paź, 2009 Temat postu: Samyang 85 mm f/1.4 Aspherical IF Witam !
Czy w tym obiektywie będę miał w body potwierdzenie ostrości ostrząc ręcznie ?
hijax_pl - Czw 15 Paź, 2009
Jeśli body potwierdza ostrośc ze szkłami manualnymi - to tak
jakie masz body?
Par_Dez - Czw 15 Paź, 2009
A300
ghost - Czw 15 Paź, 2009
to nie.
hijax_pl - Czw 15 Paź, 2009
ciekawe.. przejrzałem na szybko manuala i nic nie wspominaja o jakiś limitacjach przy MF
ghost - Czw 15 Paź, 2009
a300 bez zapiętego szkła z elektroniką mierzy światło, ale nie potwierdza AF.
komor - Czw 19 Lis, 2009
Odgrzewam wątek po kilkudniowym użytkowaniu Samyanga w wersji Canon. Uzupełniając informacje testowe, wersja z mocowaniem EF ma pierścień ostrości kręcący się w prawidłową dla Canona stronę (czyli symbole ∞ oraz 1 są zamienione miejscami niż na tym zdjęciu z testu:
Sigma (i jak widać Samyang) honorują kanonowski system oznaczania, Tamron zdaje się wersję Canon robi tak samo jak Nikon, prawda?
U mnie przysłona 22 nie jest oznaczona na czerwono
Dekielek przedni jest tak zrobiony, że nie przechodzi przez osłonę tulipanową, przez co pakując sprzęt najpierw trzeba założyć odwrotnie osłonę a potem założyć dekielek. Rozpakowując postępujemy odwrotnie. Nie wiem czy to się zdarza w innych obiektywach, wszystkie moje dotychczasowe umożliwiają w sumie założenie dekielka pomimo założonej osłony (choć miejsca na palce czasem jest mało, ale sam dekielek zawsze przechodził).
Dekielek tylni jest bardzo tandetny i ciężko schodzi z obiektywu. Dekielki Sigmy i Canona używam wymiennie, zakładając byle który podejdzie mi pod rękę, ten od Samyanga pójdzie do pudła.
Osłona p-słoneczna wygląda na dość delikatną i trzeba będzie na nią uważać, bo raczej jest krucha niż elastyczna. Gdyby była blaszana to byłby total old-school
No i koniec narzekania, bo optycznie – bajka, stosunek jakości do ceny jak dla mnie znakomity. Na pełnej dziurze szkło jest przyzwoicie ostre, tak jak wyszło w teście. Co do ostrzenia na pełnej dziurze, to – mając matówkę Ef-S dla jasnych szkieł – przyjąłem na początek taktykę taką jak dla makro. Czyli najpierw ustalam sobie na pierścieniu odległość ostrzenia dla której chcę focić (na pierwszy ogień poszła minimalna, 1 m) a potem doostrzam balansując ciałem. Skuteczność jest wyższa niż się spodziewałem, o ile model się nie rusza. Na razie próbowałem tylko statycznych ujęć, nie wiem jak będzie z próbami jakichś bardziej dynamicznych zdjęć, ale nie po to na ten obiektyw się w sumie zdecydowałem.
Podpicowany nieco kadr, ostrzenie standardowe w LR przy eksporcie,
f/1,4, ISO 100, 40D, flash w ścianę, trochę zastanego
Cropy z powyższego, bez ostrzenia:
Próby ostrzenia na dalekie obiekty poprzez klasyczne kręcenie pierścieniem ostrości wypadły pozytywnie (wszystko na pełnej dziurze), to znaczy udało mi się utrafić z ostrością bez większego problemu. Nie wiem jeszcze jak w praktyce wypadnie ostrzenie przy mocniej domkniętej przysłonie, bo wersja kanonowska jest całkowicie mechaniczna-manualna, czyli po przymknięciu przysłony pierścieniem - obraz w wizjerze ciemnieje. Zobaczymy na najbliższym spacerze w parku. W ciemnym studio z pilotami może być kiepsko przy pracy z ręki. Na statywie można wyostrzyć na pełnej dziurze i szybko ustawić docelową przysłonę tuż przed strzałem. Tak to sobie teoretycznie wyobrażam, na pewno ktoś ma już swoje doświadczenia w tym temacie?
edmun - Czw 19 Lis, 2009
dzięki komor za info. pojutrze sam chętnie się pobawię
mavierk - Czw 19 Lis, 2009
ja pierdziu, takie fajne szkiełko, a Ty nawet nie powiedziałeś córeczce, żeby pójść na spacerek na 15minut do szczytnickiego walnąć pare pro kadrów. Eh.. Rafał Rafał
MC - Czw 19 Lis, 2009
Kurcze, ostre to szkielko
Gratuluje zakupu.
Wujek_Pstrykacz - Sob 21 Lis, 2009
O żesz, fajne szkiełko, widzę szklarnia rośnie, na 1,4 całkiem ostro.
dr11 - Nie 22 Lis, 2009
Jestem pod wrażeniem 85L na 1.2 dużo lepsze nie jest http://forum.optyczne.pl/...p=157366#157366
edmun - Nie 22 Lis, 2009
Miałem przyjemność wczoraj pobawić się tym szkiełkiem. Już wiem że na początku roku 2010 sprawię sobie właśnie Sigmę 70-200 2.8 i właśnie tego Samyanga 85 1.4
komor - Nie 22 Lis, 2009
dr11 napisał/a: | 85L na 1.2 dużo lepsze nie jest |
No z pewnością jest lepsze o 1/3 EV oraz autofocus
Dziś wyprowadziłem to szkiełko na spacer razem z dziećmi i już wiem, że praca pod słońce nie jest mocną stroną tego szkła, co potwierdza obserwacje z testu. Zrobiłem zdjęcie pod ostre, niskie, zimowe słońce (godz. 14), ale bez słońca w kadrze (osłona p-słoneczna założona) i spadek kontrastu jest zauważalny. Można to wyciągać w komputerze lub wykorzystać kreatywnie, jak się to ostatnio zdarza na fotografii mody, ale oczywiście nie o to chodzi.
Kiedy nie robimy pod ostre słońce to jest OK. Wrzucam dla sampelki, pod słońce i normalnie. Widać różnicę w kolorystyce. Obydwa pliki prosto z puszki bez obróbki, a różnica w kolorach zasadnicza. Jedyny zgrzyt w metodyce jest taki, że na Ciamciangu miałem założony filtr polaryzacyjny który robił dziś za neutralny szary (nie mam jeszcze żadnego ND na 72 mm) co może ciutkę wpływać na kolorystykę, ale chyba nie na kontrast?
f/2
f/2 lub raczej f/2,8 (ach ten brak EXIF-a)
Tak jeszcze patrzę na plik zalinkowany przez dr11, to różnica jednak jest spora, biorąc pod uwagę, że butelki nie ustawił w centrum kadru. 85L może spać spokojnie, zresztą to przecież zupełnie inna liga finansowa. Ale na pewno Samyang jest ciekawą propozycją dla tych, którzy nie mają w systemie czegoś taniego w stylu 85/1,8 lub ciągnie ich jednak 2/3 EV więcej.
hijax_pl - Nie 22 Lis, 2009
komor napisał/a: | 85/1,8 lub ciągnie ich jednak 2/3 EV więcej. |
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem (w sensie szkieł) ale o ile mi dobrze wiadomo to pomiędzy f/1.8 a f/1.2 jest równo 1EV (pewnie nie zrozumiałem)
Monastor - Nie 22 Lis, 2009
hijax_pl, komorowi chodziło o porównanie F/1.8 do samyangowego F/1.4
2/3 EV zysku za mniejsze pieniądze
hijax_pl - Nie 22 Lis, 2009
No tak - tak własnie podejrzewałem, że coś mi nie poszło z czytaniem
cybertoman - Sro 03 Lut, 2010
Posiadam do swojego Canona adapter do Nikonow z chipem, jesli teraz kupie Samyangi pod Nikona to moge uzywac ich w obu systemach z potwierdzeniem ostrosci. Czy jest tu jakas pulapka?
oranżewski - Sro 03 Lut, 2010
jak adapter masz z potwierdzeniem ostrości (te droższe), to nie powinno być problemów. bo na adapterze masz styki i to dzięki niemu masz potwierdzenie.
mam heliosa na m42 i mam adapter eos/m42, który ma styki, potwierdzenie ostrości. nie ma najmniejszych problemów. tak też powinno być i z samyangiem, jednak nie gwarantuję, bo nie praktykowałem z samyangiem.
hijax_pl - Sro 03 Lut, 2010
Nie ma pułapki. Obiektywnie rzecz biorąc obiektyw będzie w pełni manualny. Nikkor, Samyang, Tamron czy Tokina (no i Sigma ). Jedyna pułapka to obiektywy które nie mają pierścienia przesłony - z takimi raczej się umęczysz.
cybertoman - Sro 03 Lut, 2010
fotomaszewski, hijax_pl, Dziekuje, uff ulzylo mi, bo rzeczywiscie jest drozszy... a przed doklejaniem dandelionow czyje respekt (te dwie lewe rece) Czyli jedyna niewiadoma to jakosc mechaniczna adaptera, ktory ew. moze wszystko pokrzywic. Mierzyc MTFy czy da sie na oko oszacowac, czy adapter nie krzywi?
zwirek210 - Czw 04 Lut, 2010
Panowie czytając ten wątek na trafił na kolejne nie znane dla mnie obszary fotografii. O co chodzi z ta matówke i ustawianiem ostrości. Co znaczy dobra a zła matówka ? I Ostatnie czy pod D700 jest potwierdzenie ostrości ?
komor - Czw 04 Lut, 2010
zwirek210, na bazie Canona, ale informacje ogólne przydatne także dla nikonisty:
Matówka EF-S do nastaw ręcznych Canon 40D.
Więcej informacji o wizjerach masz też w linku do Kena Rockwella, który podałem gdzieś w tym wątku.
hijax_pl - Czw 04 Lut, 2010
zwirek210 napisał/a: | I Ostatnie czy pod D700 jest potwierdzenie ostrości ? |
Jest. W D90 też jest
hostman - Pon 15 Lut, 2010
Pytanie skierowane do osób które mają aparaty z migawką 1/4000s. Ile mieli takich sytuacji że podczas słonecznej sesji w plenerze na przesłonie 1.4 brakowało szybkości?
Nęci mnie 1.4, tylko tak się zastanawiam czy nie okaże się tak... że i tak będę przymykał do 1.8, 2.0 Bo w tedy to chyba wolę od razu kupić 1.8.. .
komor - Pon 15 Lut, 2010
hostman, nad morzem latem, co prawda do innego obiektywu ale też z f/1.4 używałem filtru ND8. Ale w typowo niefotograficznych warunkach, czyli pełna klara, plaża itd. Nie zauważyłem pogorszenia obrazowania, być może pod światło by wystąpiło, ale z Samyangiem 85 mm pod światło i tak trzeba uważać.
Jesienny - Pon 15 Lut, 2010
Jeśli się spotkasz z taką sytuacją, to sobie zakupisz filtr szary i nakręcisz. Od tego on właśnie jest.
hijax_pl - Pon 15 Lut, 2010
Latem przy słonecznej pogodzie... dla uproszczenia przyjmijmy zasadę Sunny/16 - czyli f/16, 1/250s i ISO200 obijemy się o graniczny czasu migawki 1/4000 już przy f/4. Do f/1.4 to jeszcze o 3EV za daleko. Zatem filtr NDx8 to niezbędne minimum.
Na śniegu to będzie jeszcze gorzej...
Generalnie to myślę że w takie dni najlepiej nakręcić ND8 i nie zdejmować
bogdanek - Wto 19 Lis, 2013
Mam pytanie odnośnie użytkowania w zimie tego obiektywu , chodzi mi o to , jak długo mogę przebywać w temperaturze , powiedzmy -5 czy -10 stopni .
Wiem , że to nie jest obiektyw uszczelniony itd. ale zdarzają mi się wypady do lasu , a grzechem byłoby nie skorzystać z tego samyanga .
Usjwo - Wto 19 Lis, 2013
Akurat tego obiektywu nie sprawdzalem, ale moje z obiektywy z AF wytrzymuja kilka godzin przy -40C. Wczesniej ja wysiadalem niz obiektyw i aparat . Przy manualnym obiektywie czas przebywania na mrozie (-10 to nie mroz ) nie ma jakiegos wplywu na jego prace
Usjwo, piękne dzięki , właśnie to chciałem ,,usłyszeć".
MaciekNorth - Wto 19 Lis, 2013
Bogdanek, większym problemem niż mróz jest powrót do ciepłego pomieszczenia. Pamiętaj o tym by sprzęt trzymać w zamkniętej (lub minimalnie uchylonej) torbie do czasu wyrównania jego temperatury z otoczeniem - inaczej będzie Ci wszystko parować, a to nie jest korzystne
MaciekNorth, już zaliczyłem taką wpadkę i już tego błedu nie popełnię.Dzięki.
Bruszka - Sro 27 Lis, 2013
No super jest
dexdorma310878 - Pon 13 Lip, 2015 Temat postu: Samyang 85 mm. 1.4 Czy te obiektywy trzeba kalibrować z body.
Często są awarie, czy macie opinie na temat ręcznego ustawienia ostrości
Arek - Pon 13 Lip, 2015
Przecież to manual, więc co chcesz kalibrować?
A jeśli chodzi o awarie, to nie jest to Zeiss. Coś za coś, bo nie płacisz 4000 zł jak za Plaara czy kilkanaście tysięcy zł jak za Otusa. Ale kontrola jakości jest znacznie gorsza.
dexdorma310878 - Pon 13 Lip, 2015
Arek napisał/a: | Przecież to manual, więc co chcesz kalibrować?
A jeśli chodzi o awarie, to nie jest to Zeiss. Coś za coś, bo nie płacisz 4000 zł jak za Plaara czy kilkanaście tysięcy zł jak za Otusa. Ale kontrola jakości jest znacznie gorsza. |
Potrzebuje go do portretów, wiec czas na ustawienie powinien być,
Czy ciężko ustawić ostrość w wizjerze. pentax ks2 on ma wyraźny wizjer
Czy lepiej wybradz pentax 50 fa 1.4
dcs - Pon 13 Lip, 2015
http://www.ebay.com/sch/i...+85+1.4&_sop=15
[ Dodano: Pon 13 Lip, 2015 22:52 ]
http://allegro.pl/fotofor...5528073078.html
komor - Pon 13 Lip, 2015
Bez matówki do manualnego ostrzenia będzie ciężko. Używałem na 40D i 50D z matówką Ef-S i było fajnie, efekty mi się podobały. Na 7D, gdzie matówka jest (teoretycznie) niewymienna, już niestety znacznie rzadziej.
Mam to szkiełko już dobre parę lat, w pierwszym roku miało typową usterkę przysłony, która została naprawiona za darmo w ramach gwarancji i od tego czasu jest spokój. Ale owszem, Zeiss to na pewno nie jest, choć za te pieniądze to bardzo dobry deal.
dexdorma310878 - Wto 14 Lip, 2015 Temat postu: szkło do portretów do 2 tyś Właśnie. Potrzebuje takie szkło, które będzie sprawiało trudności i kwotowo do 2 tyś
komor - Wto 14 Lip, 2015
dexdorma310878, wchodzisz do działu Pomagamy w wyborze obiektywu, w pole szukania wpisujesz „Pentax”, naciskasz Szukaj i w wynikach szukasz słowa „portret”. Lub odwrotnie.
Pentax k-r Jaki obiektyw do portretów
Portretówka do pentaxa
Obiektyw do portretów - Pentax
|
|