|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pomoc w wyborze pierwszej lustranki
diodaab - Wto 07 Kwi, 2009 Temat postu: Pomoc w wyborze pierwszej lustranki Witam mam takie pytanie bo przegladaniu testów na optyczne pl zrobił mi sie mętlik w głowie. Mam do wydania ok 1400 +-100 pare zł. Bedzie to pierwsza moja lustrzanka. Chciałbym się zapytać co lepiej wybrać:
Nikona d60 samo body
canon 400D
czy moze sony alpha a200 + jakies szkło (moze w zestawie z kitem) myslałem ze to bedzie najrozsadniejszy pomysł
Zdjęcia głównie imprezy okolicznosiowe : wypady nad morze 'imieniny u cioci' i nieraz jakies widoki.
Jestem laikiem jesli chodzi o fotografie dlatego prosze o pomoc.
pozdrawiam
MC - Wto 07 Kwi, 2009
Coz, samym body to ciezko robic zdjecia...
A200 do takich zastosowan spokojnie wystarcza, nawet z kitem.
diodaab - Wto 07 Kwi, 2009
Dzięki za szybką odp więc taki zestaw może być:
http://allegro.pl/item604...l_f_vat_pl.html
a co jesli póżniej bede chciał coś lepszego nowe szkło wystarczy czy potrzebna bedzie nowa puszka ? nie chciałbym kupowac czegoś na 5-6 miesięcy
pozdrawiam
[ Dodano: Wto 07 Kwi, 2009 20:35 ]
czy lepiej jakaś hybryde ?
SlawGaw - Wto 07 Kwi, 2009
diodaab, poniżej 1400 to do wyboru masz A200 z kitem lub Olympusy E420 z kitem. Przy takim wyborze A200 prezentuje się zdecydowania lepiej, jeśli chodzi o możliwości i jakość zdjęć, chociaż zdjęcia z E420 też nie są jakieś straszne.
Ta aukcja nie jest jakąś super okazją, ale cena spoko, są sklepy gdzie znajdziesz A200 trochę taniej.
Sunders - Wto 07 Kwi, 2009
diodaab, za 1400PLN możesz kupić nikona d40 z kitem, a jeśli dołożysz ok. 200PLN to i d60 z kitem można kupić
Za ok. 1700 PLN można z kolei nabyć pentaxa K-m z kitem.
Każdy z tych aparatów będzie dobry dla "laika", warto je pooglądać zanim podejmiesz decyzję
SlawGaw - Wto 07 Kwi, 2009
Sunders, nikon D40 z kitem jednak osiąga ceny trochę powyżej 1400 zł w normalnych sklepach.
Dla mnie A200 jest zdecydowanie lepszym sprzętem niż N D40, ale N D40 też można robić zdjęcia i to nie tylko pamiątkowe.
Sunders - Wto 07 Kwi, 2009
SlawGaw, d40 z kitem w fotoaparacikach jest za 1390PLN , chociaż ja wolałbym dołożyć te 200PLN do d60
MC - Wto 07 Kwi, 2009
A ja z kolei wolalbym odjac i kupic A200, kit i karte pamieci
Wujek_Pstrykacz - Wto 07 Kwi, 2009
Nie polecajcie Panowie żadnych badziewnych Nikonów, czy też Olympusów. Sony A200 to rewelacyjny aparat. Zresztą Sony to Sony.
lupo57 - Wto 07 Kwi, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Nie polecajcie Panowie żadnych badziewnych Nikonów, czy też Olympusów. Sony A200 to rewelacyjny aparat. Zresztą Sony to Sony. |
"ot i mądrego warto posłuchać"
Sunders - Sro 08 Kwi, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Nie polecajcie Panowie żadnych badziewnych Nikonów |
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Sony A200 to rewelacyjny aparat |
lupo57 napisał/a: | mądrego warto posłuchać" |
1.Na czym polega "badziewność" nikona d60
2.Na czym polega rewelacyjność sony a200
3.Czemu usuwane są tylko "krytyczne O.T." o opiniach moderatora, a zostają te pochwalne
nadzik - Sro 08 Kwi, 2009
ostatnio nawet w saturnie była promocja i 60D z kitem można było kupić za 1399
nadzik napisał/a: | ostatnio nawet w saturnie była promocja i 60D z kitem można było kupić za 1399 |
I wtedy cena d60 z kitem zrównała sie z ceną a200 z kitem
diodaab, porównaj sobie d60 z a200 i sam zdecyduj
SlawGaw - Sro 08 Kwi, 2009
Ostatnio nawet w saturnie była promocja i A300 (a nie A200) można było za tyle kupić. W przeważającej liczbie sklepów cena A200 jest zbliżona do N D40.
diodaab może warto się przejść do Media Markt czy Saturna i skorzystać z jakiś promocji, te sklepy nie są wykazywane w internetowych porównywarkach cen, a dochodziły do mnie słuchy o ciekawych promocjach czy wyprzedażach.
goltar - Sro 08 Kwi, 2009
Sunders usunięte zostały wszystkie OT.
Sunders napisał/a: | a zostają te pochwalne | Uważasz opinię Wujka_Pstrykacza za pochwalną ? Jeśli tak to uwierz - to jedna z bardziej krytycznych uwag
MC - Sro 08 Kwi, 2009
Sunders, w.y.l.u.z.u.j.
otóż nie bardzo ! są to poszczególne promocje nie wiem na jakiej zasadzie dzialaja ale kobieta z saturne powiedziała że była ona tylko przez 2 dni a tak to nawet ni ma po co tam zagladać no chyba tylko by "przymierzyć" aparat
goltar, to nieporozumienie za pochwalną dla Wujka_Pstrykacza, uważam opinię lupo57, :
lupo57 napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Nie polecajcie Panowie żadnych badziewnych Nikonów, czy też Olympusów. Sony A200 to rewelacyjny aparat. Zresztą Sony to Sony.
"ot i mądrego warto posłuchać" |
Tym bardziej, że:
Wujek_Pstrykacz
Moderator, napisał wcześniej:
Wysłany: Pią 27 Mar, 2009 23:07
--------------------------------------------------------------------------------
Nikon, ten wybrany w temacie/D60/ jest jakby troche lepszy/od A200/, cóż z tego, że brak mu "śrubokręta" skoro Nikon proponuje sporo dobrych obiektywów AF-S, Mniej czujników AF nie przeszkadza skoro większość zdjęć jest wyostrzanych środkowym, najczulszym i przez to najskuteczniejszym, pamiętajmy także o przewadze całego systemu Nikona nad Sony (ilość osprzętu). No i na koniec to, że Sony nienajlepiej się prezentuje
A po kilku dniach:
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Nie polecajcie Panowie żadnych badziewnych Nikonów, czy też Olympusów. Sony A200 to rewelacyjny aparat. Zresztą Sony to Sony |
To tylko gwoli wyjaśnienia-po przeczytaniu przez goltara, może iść do kasacji
MC teraz już wyluzuję
mavierk - Sro 08 Kwi, 2009
Sunders, coś mi się zdaje, że nie załapałeś, zatem link
Baku - Sro 08 Kwi, 2009
nadzik, pozostaje polowanie na okazje. Wszystkie lusterka entry-levelu oferują mniej więcej podobny poziom za podobną cenę...
Oceniając więc tylko przez pryzmat obiektywu kitowego (uch, pojedynek gigantów ) mimo wszystko postawiłbym na nikkora.
mavierk, czytaj też emotikony
[ Dodano: Sro 08 Kwi, 2009 11:27 ]
nadzik, podobnie jak Baku, radzę obejrzeć nikony D40 i D60
nie obstaje za żadnym systemem chciałem tylko poinformować was że czasem można kupić coś taniego także poza allegro ;] dodam też ze było to około 3-4 tygodnie temu
MC - Sro 08 Kwi, 2009
Sunders, a w czym to D40 jest lepszy od A200?
MC napisał/a: | Sunders, a w czym to D40 jest lepszy od A200? |
MC, na pewno w wyborze niezłych obiektywów dla amatorów, które można do niego podpiąć.
MC - Sro 08 Kwi, 2009
Jakos nie widze tu "lepszosci" Nikona, ale niech Ci bedzie.
Wujek_Pstrykacz - Sro 08 Kwi, 2009
MC, ja odpowiem, w tym, że jest częścią wielkiego systemu, posiadającego całą gamę różnego rodzaju osprzętu. Po za tym samo body (mowa o wersji"x") jakoś lepiej wygląda i lepiej się kojarzy
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | jakoś lepiej wygląda i lepiej się kojarzy |
a to są cechy nieodzowne do zrobienia dobrego zdjęcia.
ghost - Sro 08 Kwi, 2009
amatorska lepszość nikona to mz 18-105 czyli tani i ostry spacer-kit, 35, 50 i w miarę tani 70-300...
może jak wyjdą zapowiedziane przez sony szkła to się zmieni.
MC - Sro 08 Kwi, 2009
Wujek_Pstrykacz, w zasadzie tylko ten argument o osprzecie mnie moze przekonac. Pytanie tylko (juz o tym rozmawialismy i ma sensu sie powtarzac) czy osoba kupujaca ten sprzet bedzie miala ochote/fundusze dalej inwestowac w foto.
zentaurus - Sro 08 Kwi, 2009
Największą zaletą kupna Nikona D60 jest to, że amator z kitem staje się częścią Wielkiego Systemu Ja wybrałem wolność i jestem posiadaczem dwóch korpusów i szklarni Sony i Minolty
i ja uważam że nie opłaca się kupować systemu sonego
z uwagi na to że szkła sony do niego są bardzo drogie poza tym ci co używają alf wychwalają je pod niebiosa a ci którzy używali XXX i alf pozostają przy XXX
ale wiecie co ... to fotograf robi zdjęcia a nie aparat
ghost, zgadzam się z twoim zdaniem.
A200 jest bardzo dobrą puszką, lepszą od N D40 (nawet z x), ale największą wadą systemu Sony są ceny na dobrą dodatkową optykę a taka istnieje.
[ Dodano: Sro 08 Kwi, 2009 12:50 ]
nadzik, używam różnych aparatów różnych systemów i zostałem przy Sony. Sony w spadku po Minolcie dostała wiele ciekawych rozwiązań których brakuje innym, przykład jasne matówki.
A200 opłaca się kupować gdyż jest to prosty, udany aparat, dający całkiem niezłą jakość zdjęcia jak na swoją klasę cenową przystało.
ghost - Sro 08 Kwi, 2009
z tymi cenami to różnie bywa
przeważnie sony oferuje ceny podobne do nikona, wyższe od canonowskich.
jakoś pentaxowi nikt nie wypomina cen na szkła
Baku - Sro 08 Kwi, 2009
Kolejna głupia wojenka systemowa.
I o co? O puchy entry-levelu? Z trudem przychodzi mi pojęcie sensu walk do ostatniej kropli krwi o A900/D700/5DII a tu zaraz noże polecą w obronie A200 i D60. Może jeszcze ostatni muszkieter stanie za 1000D?
Jednemu bardziej pasuje kit Sony innemu (np. mnie) Nikkora. Każdy tu doradza przez pryzmat własnych doświadczeń i preferencji. Wszystko to jest bardzo subiektywne i jeśli każdą wypowiedź zaczniemy traktować jako uniwersalny aksjomat próbując go podważyć bo jest niezgodny z MOIM twierdzeniem, to to forum stanie się kompletnie bezużyteczne dla każdej osoby z zewnątrz czy nowego uczestnika, bo będzie pochłonięte obalaniem cudzych poglądów. Lub zostanie wprowadzony całkowity zakaz wyrażania własnej opinii. Tylko po cholerę komu takie forum?
Baku, w tym co piszesz jest dużo racji, że zbyt dużo zamieszania o entry-level, jednak forum służy właśnie do tego aby subiektywne opinie się zderzały.
Kamcio649 - Sro 08 Kwi, 2009
Nadzik nie jest tak jak mówisz że posiadacze alf wychwalają je pod niebiosa poprostu jak ktoś ma alfe XXX i ma kase aby kupić do niej porzadny obiektyw to wychwala to bo wtedy jest to dobry sprzęt , a chyba kazdy wie że sony ma dobre ale drogie obiektywy. A tak do tematu to jak bym ja miał kupować aparat to wybrał bym Sony alfa 200 moim zdaniem dla początkujacego jest to aparat wsam raz.
zug - Czw 09 Kwi, 2009
Cytat: | jak ktoś ma alfe XXX i ma kase aby kupić do niej porzadny obiektyw to wychwala to bo wtedy jest to dobry sprzęt |
moze nie do konca wychwala ale jest bardziej zadowolny z zakupu...
I ja własnie jestem, pozbyłem się kita 75-300 kupiłem Sigmę 70-300 Apo,
pozbyłem się kita 18-70 kupiłem Carl Zeiss 16-80 i co dalej.....
czas pozbyć się Sigmy na rzecz Sony 70-300G ,co do puszki to na razie nie myśle o zmianie bo w zupełności mi wystarcza a jak przyjdzie czas na zmiany,nie chcę mówić że napewno ale myślę że będzie to Sony
SlawGaw - Czw 09 Kwi, 2009
Kamcio649 napisał/a: | a chyba kazdy wie że sony ma dobre ale drogie obiektywy |
nie jest to tak do końca, są szkła które są dobre a są tańsze niż u konkurencji, a największy ból w tej sprawie to braki obiektywów w średniej klasie, np nie ma obiektywu 70-200 f/4. Ja mam tylko nadzieję że powoli systematycznie system ten się rozbuduje do sensownych rozmiarów, a na razie jest Sigma i Tamron, w cenach jak dla innych.
MC - Czw 09 Kwi, 2009
SlawGaw napisał/a: | na razie jest Sigma i Tamron, w cenach jak dla innych. |
Zgadza sie, ale na przyklad Sigma 70-300APO dostaje stabilizacje, co dla amatora nie jest nieistotne (a szkielko dosyc popularne). O 70-200/2.8 z obu stajni nie wspomne.
Chociaz oczywiscie nastepca Vario Flintara bylby bardzo mile widziany...
|
|