|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - JAKĄ LUSTRZANKĘ MOGĘ KUPIĆ DO 1500 ZŁ?
Osajdka - Wto 07 Kwi, 2009 Temat postu: JAKĄ LUSTRZANKĘ MOGĘ KUPIĆ DO 1500 ZŁ? chcę kupić lustzrankę tylko tak do 1500 zł bo nie chce na nia na razie więcej tracic.
Fotografować chciała bym wszystko, tzn portrety, krajobrazy i takie tam...
Co byście mi doradzili?
z góry dziękuje:)
MC - Wto 07 Kwi, 2009
Polecam:
skapiec.pl
ceneo.pl
inne.
Sunders - Wto 07 Kwi, 2009
Osajdka, w dziale ogłoszenia-sprzedam jest oferta sony a300 z kitem na gwarancji właśnie za 1500PLN
Osajdka - Wto 07 Kwi, 2009
ale chciałą bym wiedzieć na co dokładnie mam zwrócić uwagę przy wyborze takiej lustrzanki, jaką firmą się sugerować ? co powinna miec taka lustrzanka, czego nie... no i czy ja w ogóle za to 1500 zł w ogóle kupie coś takiego "w miare"
MC - Wto 07 Kwi, 2009
Kazda obecnie sprzedawana lustrzanka pozwala robic dobre zdjecia. Sugeruj sie tym, co Ci lepiej w rekach lezy, bo roznice nie sa wielkie.
SlawGaw - Wto 07 Kwi, 2009
Cytat: | no i czy ja w ogóle za to 1500 zł w ogóle kupie coś takiego "w miare" |
tak, obecnie każda lustrzanka obecna na rynku jest w miarę, proponuję poczytać inne podobne tematy na tym forum.
a jak myślicie czy teraz nie są ceny wygórowane bo jedna babeczka w sklepie mi doradziła żeby na razie chwile się wsztrzymać z kupnem bo będą tańsze
SlawGaw - Wto 07 Kwi, 2009
Osajdka, od kasy ważniejsza jest radość z robienia zdjęć, ale jeśli kasa jest problem to czekaj jeśli nie stanieją to ty zarobisz na lepszy sprzęt albo dodatkowy obiektyw. Twoja decyzja.
Osajdka, jeśli to była wróżka to zaczekaj , ale ile frajdy z robienia zdjęć Cię ominie Chyba że masz już jakiś aparat
racja!
wiosna przyszła, jest co fotografować hehe:)
oracle - Wto 07 Kwi, 2009
A może na początek jakaś lepsza hybryda?
oracle wiesz co mam już dobrą cyfrówkę taka małą, kompakt. I chciałam się przeżucić na cos lepszego
Osajdka, słusznie-nie ma co zadowalać się "substytutem" lustrzanki
Baku - Sro 08 Kwi, 2009
W takim razie najpierw wizyta w sklepie, korki w uszy (na "mądrych" sprzedawców) i jak już będziesz mieć jakieś preferencje co do korpusu, to napisz co Ci się podoba.
ps.
To 1500 to ma być na korpus i obiektyw? Jeśli tak, to specjalnie dużego pola do popisu nie będzie
Osajdka - Sro 08 Kwi, 2009
no niestety korpus i obiektyw
widziałam pentaxa tylko zę teraz nie pamietam dokładnie symboli, nikona D40
sony no i canona tak mniej więcej w tych cenach oczywiście to ne jest tak ze 1500 i ani grosza więcej:P tylko tak wiecie, w tych granicach, może być mniej może być troche więcej
MC - Sro 08 Kwi, 2009
I tak pewnie przekroczysz, bo musisz kupic karte pamieci i jakas torbe.
mavierk - Sro 08 Kwi, 2009
z tą torbą to bez przesady - starczy zwykła kaburka
Baku - Sro 08 Kwi, 2009
...statyw by się jeszcze przydał, może kilka fajnych filtrów ...o zewnętrznej lampie błyskowej nie wspomnę... A tak w ogóle to bez 10 000 zł na dobry początek to nie ma co startować
mavierk - Sro 08 Kwi, 2009
no to tniemy koszta?
używany 350d - 800zł
przejściówka na m42 - 100zł
CZJ Flektogon 35/2.4 - 300zł
Helios 44m - 40zł
Jupiter 200/4 - 220zł
karta pamięci 2gb - 42zł (taka, jaką mam )
albo
d70s - 800zł
mir 35/2 - 200zł
Nikkor H 50/2 albo 50/1.8 jakiś - 200zł
no i do tego cudny 75-150/3.5 - 350zł
karta pamięci 2gb - 42zł (taka, jaką mam )
a gdy chcemy szerokiego kąta - 18-55 najtańszy.
1500zł spokojnie
po prostu żyć, nie umierać - mamy jasny standard, szeroki portret + nienaganne, krótkie tele.
Chociaż sam bym się ograniczył tylko do kupna na początek jakiejś 35tki
fluorescent - Sro 08 Kwi, 2009
na poczatek kupic jakies tansze body i w miare dobry obiektyw, zeby poczatkujacy nie zrazil sie strzelajac pierwsze fotki kitem. Polecam 50mm f 1,8 tani obiektyw a na poczatek moze bardzo zmotywowac
http://www.skapiec.pl/sit..._0_0-1600_0_0_0
a z tej strony co byście mi polecili?
MC - Sro 08 Kwi, 2009
Cokolwiek z wyjatkiem A100 czy D40 (nie ta cena!). Powaznie.
Sunders - Sro 08 Kwi, 2009
Osajdka, nikon d60, sony a200 lub pentax K-m.
to dobrze że mi piszecie bo ja już właśnie patrzyłam na tego 40D
canon 400d + 50 mm 1,8
Baku - Sro 08 Kwi, 2009
MC, chyba chodziło Ci o D40...
Na podanej stronie 40D się nie załapało
40d to troszke drozsze body... d40 nikon.. nie polecam
Kamcio649 - Sro 08 Kwi, 2009
Witam ja bym wybrał D60 i tyle jak cię wciągnie kupisz jakiś lepszy obiektyw i tyle.
Osajdka napisał/a: | ja już właśnie patrzyłam na tego 40D |
Jeśli patrzyłaś na canona 40D, to godny polecenia aparat, ale...nie z takim bużetem jaki podałaś
Jeśli patrzyłaś na nikona D40, to lepiej przyjrzyj się nikonowi D60
ZAWSZE MOZNA ZERKNAC JESZCZE NA STARSZE MODELE NP 20D CZY 30D
fluorescent napisał/a: | MOZNA ZERKNAC JESZCZE NA STARSZE MODELE NP 20D CZY 30D | -owszem ale na używki-nie każdemu to odpowiada.
http://www.euro.com.pl/cy...ouble-kit.bhtml
a co powiecie na to?
godne uwagi?
[ Dodano: Sro 08 Kwi, 2009 19:07 ]
aaaa no właśnie co do używanych aparatów to odpada, nigdy nie wiadomo na co sie trafi więc wole kupić o troszeczkę gorszych parametrach ale nowy
[ Dodano: Sro 08 Kwi, 2009 19:09 ]
http://www.euro.com.pl/cy...00d-super.bhtml
czy może lepiej takiego pentaxa...?
dżony - Sro 08 Kwi, 2009
ten olek wygląda dobrze, malutki,te obiektywy też są nie duże. mała lustrzanka.
jeżeli masz małe dłonie jak to u kobiet się często zdarza to myślę że w sam raz.
jeszcze wcześniej idz do sklepu i pomacaj ten aparat, czy aby na pewno dobrze leży!
SlawGaw - Sro 08 Kwi, 2009
Osajdka, olek jest godny uwagi, głównie z powodu dwóch obiektywów w zestawie.
hehhehe no wielkie nie są
ale dużo osób, sprzedawców polaca nikony
[ Dodano: Sro 08 Kwi, 2009 19:15 ]
ale może są dwa a tak naprawdę żaden z nich nie jest jakiś super...
dżony - Sro 08 Kwi, 2009
Osajdka, odezwij się do mnie na gg, może uda się nam coś wymyśleć
SlawGaw - Sro 08 Kwi, 2009
Osajdka, za takie pieniążki nie kupisz nowego aparatu z super obiektywem, a szkła od olka są raczej chwalone. Na wejściu dostajesz bardzo wygodny zakres 28-300.
dżony - Sro 08 Kwi, 2009
hehe spodziewam się jutro zabawy z olympusem^^
janqseven - Sob 11 Kwi, 2009
CANON EOS 350D + OBIEKTYW + GWARANCJA = 1 099,00 zł
i zostaje ponad 100$
http://allegro.pl/item604...arancja_fv.html
davaeorn - Sob 11 Kwi, 2009
oly jest chyba najlepszym wyjściem.
Jeszcze można pomyleć o Sonym a200 + dual kit... Wychodzi 2000zł, jednak ja bym wolał dołozyć te 500 http://www.ceneo.pl/1233429
Ogólnie 1500zł to strasznie mało przy aktualnych cenach - jeszcze pół roku temu byłoby w miarę, teraz ciniutko...
jarecki_jg - Sob 11 Kwi, 2009
Ja zaproponuje Nikona D60 + 18-55. Wspaniały zestaw dla początkujacego w tym fajnie zbudowane menu pokazujace na samplach jaki efekt uzyskamy przy różnych ustawieniach.
W skócie lustranka, która uczy kreatywności.
MC - Sob 11 Kwi, 2009
Dualkit to raczej nie... Lepiej jednak ze 200zl dodac i jako tele kupic flintara.
davaeorn - Sob 11 Kwi, 2009
MC napisał/a: | Dualkit to raczej nie... Lepiej jednak ze 200zl dodac i jako tele kupic flintara. |
jasne - tylko może koleżanka nie chce akurat używek wtedy albo dual kit, albo sigma 70-300 APO...
Osajdka - Nie 12 Kwi, 2009
wiecie co jednak chyba kupie tego nikona D60 bo pan w media zdecydowanie odmówił mi Soniacza A200 powiedział że tan aparat ma zbyt dużó nie dociągnięć jest niedoprecyzowany i dodoał że Nikon jednak będzie najlepszym rozwiązaniem
[ Dodano: Nie 12 Kwi, 2009 10:59 ]
że jest to aparat godny polecenia dla początkujących, czyli dla mnie:P
MC - Nie 12 Kwi, 2009
Panuje powszechna opinia na forum, ze pracownicy MM czy FJ sa niedouczeni i niedoinformowani*
ale tylko w przypadku gdy polecaja Sony...
heh no sama nie wiem może niektórzy owszem, ale ten widać było zę się zna, on też polecił mi to forum, sam ma bardzo dobrą lustrzankę no i naprawdę było widać że zna się na rzeczy
mavierk - Nie 12 Kwi, 2009
może i ja pójdę na doradcę w Saturnie - będzie jakiś doinformowany (tylko o kompaktach musiałbym się poduczyć..)
Wujek_Pstrykacz - Nie 12 Kwi, 2009
MC napisał/a: | Panuje powszechna opinia na forum, ze pracownicy MM czy FJ sa niedouczeni i niedoinformowani*
ale tylko w przypadku gdy polecaja Sony... |
I tu nie jest to prawda ponieważ wszyscy pracownicy działu fotoregularnie są szkoleni przez Sony, czasami pare razy w roku. Także Sony znają chyba najlepiej, a najmniej to chyba Canona, który wcale nie robi szkoleń, nawet Nikon organizuje szkolenia.
ale ten wcale właśnie nie polecał mi sony wręcz bardzo stanowczo odradzał, Sony przecież przejeła tą firme po tym jak ta splajtowała Sony wcale nic nowego nie wniósł oprócz tego że podpisał się swoją marką
SlawGaw - Nie 12 Kwi, 2009
Osajdka, jak sprzedawca chwali się że ma jakiś dobry aparat, to znaczy że ma też własne preferencje, które chce narzucać innym, a co tu dużo gadać aparaty Sony mają sporą rzeszę wrogów, szczególnie wśród osób które ich nie używały. Oni zwalczają Sony tylko za to że śmiało robić lustrzanki i je reklamować. Najwięcej takich jest wśród Canonierów, przynajmniej ja mam takie wrażenie.
Nikon D60 oraz A200 dadzą tobie duże możliwości jak na tę klasę i cenę. Nikon będzie miał lepiej zachowujący się AF w trudnych sytuacjach (mało światła), a A200 zapewni tobie stabilizację nawet z jasnymi stałkami. Matrycę mają taką samą. Nikon będzie działał bez ograniczeń tylko z nowymi obiektywami, A200 z wszystkimi z AF. Moim zdaniem nie ma większej różnicy w możliwościach obu aparatów. Dla zaawansowanego użytkownika ograniczenia obu są spore i jak łykniesz bakcyla, zdobędziesz trochę doświadczenia i tak będziesz myślała o przejściu na inne body.
davaeorn - Nie 12 Kwi, 2009
Osajdka napisał/a: | przecież przejeła tą firme |
ta firma to konica-minolta...
Osajdka napisał/a: | Sony wcale nic nowego nie wniósł oprócz tego że podpisał się swoją marką |
oj nie do końca - za czasów minolty Zeiss nie robił szkiełek sonemu, za czasów minolty niebyło też stabilizacji w korpusie, lampke sony też ciekawą wymyślił... więc nie ferowałbym takich wyroków...
mavierk - Nie 12 Kwi, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Także Sony znają chyba najlepiej, a najmniej to chyba Canona, który wcale nie robi szkoleń, nawet Nikon organizuje szkolenia. | pewnie dlatego, że canonowi nie trzeba robić reklamy: każdy początkujący, co troszkę poczytał o foto Ci powie: "tylko nikon albo canon" i nic innego nie uznają. To troszkę chore, ale tak jest
davaeorn napisał/a: | za czasów minolty niebyło też stabilizacji w korpusie |
Była i to Minolta ją wymyśliła. Pierw w kompaktach np. A1 potem w lustrach ale już jako KonikaMinolta D7D (pierwsze stabilizowane lustro)
SlawGaw napisał/a: | Była i to Minolta ją wymyśliła |
oj patrz, całe życie człowiek się uczy
Osajdka napisał/a: | Sony wcale nic nowego nie wniósł oprócz tego że podpisał się swoją marką |
No rzeczywiście nic, poza LV, nowymi matrycami, nowymi migawkami, pełną klatką, sporą ilością nowych szkieł, lepszym softem do raw'ów i znalazło by się jeszcze parę rzeczy.
to ja też muszę się jeszcze wiele nauczyć
[ Dodano: Nie 12 Kwi, 2009 12:04 ]
w każdym bądz razie to nie on jeden nie radził mi Soniacza
niby nie mówią o nim źle ale przeciągają go troche w głosie:P (mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi )
no i mówią że jednak oni osobiście wzieli by Nikona
Osajdka napisał/a: | wzieli by Nikona |
jeśli chcesz to weź nikona ale nie d60 - będziesz miała mocno ograniczony wybór obiektywów... http://www.optyczne.pl/78...Cytkowanie.html
najprościej - znajdź szkło które chciałabyś podpinać w 90%, na które możesz sobie finansowo pozwolić i do niego kup body...
jeśli chcesz szkło producenta niezależnego, to wg. mnie najlepsze jest sony a200 - ze względu na stabilizacje - cała reszta podobna do konkurecji... jedynie d60 ma ograniczenia...
Monastor - Nie 12 Kwi, 2009
MC, pracownicy MM (w FJ nie bywam) zdarzają się różni, są dobrzy, a są też niedoinformowani. Ci drudzy wyróżniają się też nachalnością. Na szczęście łatwo się ich pozbyc na kilkanaście minut, wystarczy zapytac o jakąkolwiek cechę aparatu, której nie ma w ulotce. Wtedy trochę czasu im zajmuje szperanie w necie.
davaeorn napisał/a: | SlawGaw napisał/a: | Była i to Minolta ją wymyśliła |
oj patrz, całe życie człowiek się uczy |
Co nie przeszkadza mu w wypisywaniu różnych mądrości
SlawGaw napisał/a: | Osajdka napisał/a: | Sony wcale nic nowego nie wniósł oprócz tego że podpisał się swoją marką |
No rzeczywiście nic, poza LV, nowymi matrycami, nowymi migawkami, pełną klatką, sporą ilością nowych szkieł, lepszym softem do raw'ów i znalazło by się jeszcze parę rzeczy. |
Soft do rawów to chyba nie najlepszy przykład, jest tak siermiężny, że DPP sprawia przy nim dobre wrażenie.
Osajdka, nie wiem co jest takiego niedopracowanego w A200 (jak twierdził sprzedawca), D60 sprawia wrażenie nawet bardziej okrojonego.
daveorn dobrze radzi z tym szkłem. Popatrz po obiektywach, zobacz co Cię najbardziej interesuje.
Co ja bym wybrał? Chyba wiadomo, ale widzę, że nad Canonem nawet się nie zastanawiasz, a 1000D jest niestety z grubsza tyle samo wart co A200 i D60.
lotofag - Nie 12 Kwi, 2009
Monastor napisał/a: |
daveorn dobrze radzi z tym szkłem. Popatrz po obiektywach, zobacz co Cię najbardziej interesuje. |
Taka mała dygresja: też tu i tam zdarzyło mi się napisać, żeby patrzeć głównie na szkła, tylko tak szczerze mówiąc skąd u licha zupełnie początkująca osoba może mieć pojęcie czego jej tak naprawdę potrzeba? Zwłaszcza jeśli to w ogóle pierwszy kontakt z aparatem z wymienną optyką, po którym często pod presją obiegowych opinii oczekuje się cudów na kiju...
Także może spokojnie zacząć od kita i się dokształcać, potrzeby wyjdą z czasem. Oczywiście ktoś pewnie zaraz wyskoczy, że kitem nie da się robić zdjęć a w pewnych systemach nie ma możliwości rozwoju (cokolwiek by to nie znaczyło ), ale forum internetowe jak papier - wszystko zniesie...
Monastor napisał/a: |
Co ja bym wybrał? Chyba wiadomo, ale widzę, że nad Canonem nawet się nie zastanawiasz, a 1000D jest niestety z grubsza tyle samo wart co A200 i D60. |
Zawsze zostaje jeszcze Olek, IMHO wart jest rozważenia. Szkoda, że ceny Pentaksów tak podskoczyły. Jeszcze niedawno za te 1500zł byłby K200D z kitem a teraz to na K-m'a mało :/
no właśnie o to chodzi... że ja jeszcze nie mam pojęcia o tych wszystkich szkłach i takich tam. boję się zę mogę sobie z tym nie poradzić. Więc na początek jakiś prosty aparat, łatwy w obsłudze
lotofag - Nie 12 Kwi, 2009
Osajdka napisał/a: | boję się zę mogę sobie z tym nie poradzić. Więc na początek jakiś prosty aparat, łatwy w obsłudze |
Ależ lustrzanka to nie jest "taki duży aparat z dużą ilością funkcji" Wszystko sprowadza się tylko (i aż) do wykonania prawidłowej ekspozycji z uwzględnieniem tego jaki efekt chcemy uzyskać. Tak samo to wygląda w plastikowym korpusiku entry-level jak i zawodowej reporterskiej czy studyjnej puszce. Reszta to różne "ficzery", od takich rzeczywiście ułatwiających fotografowanie (np. 2 koła nastaw) po typowe wodotryski (np. wykrywanie twarzy).
Co do łatwości obsługi sensu stricte to można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że łatwiej obsługuje się aparaty pozycjonowane wyżej niż entry-level ze względu na praktycznie wszystkie potrzebne kontrolki "wyciągnięte" na korpus, które w EL poukrywane są w menu...
Także nie bój się jeśli masz ochotę do nauki i korzystania z czegoś więcej niż tryb AUTO. Za to jeśli kupujesz lustro bo wydaje Ci się, że sam aparat pozwoli robić Ci fenomenalne zdjęcia, to lepiej to sobie odpuść.
hmmmm... skoro chcesz podstawowego szkła, to proponuje a200 + 18-70 - przyjemny zakres, na początek wystarczy, cena też w miarę
Sunders - Nie 12 Kwi, 2009
Cytat: | ja jeszcze nie mam pojęcia o tych wszystkich szkłach i takich tam. boję się zę mogę sobie z tym nie poradzić. Więc na początek jakiś prosty aparat, łatwy w obsłudze |
Osajdka, będę "trochę" niedyskretny-ile Ty masz lat że się tak boisz obsługi lustrzanki Każdy aparat jest wyposażony w instrukcję Jeśli to mało to sprzedawca powinien podstawowe rzeczy Ci wytłumaczyć-nawet w MM takich można znaleźć W razie problemów masz też do dyspozycji forum optyczne Nie ma takiej opcji że sobie nie poradzisz. Widziałem jak po krótkim "przeszkoleniu 10-letnia dziewczynka posługiwała się bez większych problemów lustrzanką
W podanym budżecie mieszczą się sony a200, pentax K-m, nikon d60, olympus E-420.
Ja proponowałbym nikona ze względu na dostępne dobre amatorskie obiektywy, ale pozostałe aparaty mają zbliżone możliwości i każdym z nich możesz wykonać fajne fotki Pooglądaj sobie w sklepie i zobacz co Ci bardziej pasuje
no troche tych lat mam 19
boje się bo dużo się tutaj mówi o tym ze trzeba mieć jakieś pojęcie na ten temat no a ja dopiero chciaął bym zacząć
Sunders - Nie 12 Kwi, 2009
Osajdka, na pewno dasz sobie radę, kup aparat i ćwicz, czegoś nie będziesz wiedzeć-spytasz Żeby zacząć musisz zakupić aparat, obiektyw, kartę pamięci
Monastor napisał/a: | Soft do rawów to chyba nie najlepszy przykład, jest tak siermiężny, że DPP sprawia przy nim dobre wrażenie. |
Zgoda, ale to co dawała KonikaMinolta razem z D7D, to ciężko porównać do czegokolwiek, w tym świetle soft Sony to bajka, ma spore możliwości, ale bardzo źle poukładane i jeszcze podzielone na trzy programy. W sumie jest to dobry przykład na to co wniosło Sony do rozwoju tego systemu.
Czy Nikon do D60 daje coś lepszego od Sony? Mam na myśli soft do raw'ów.
SlawGaw, nie wiem, nie korzystałem z softu Nikona. Miałem za to do czynienia z tym od Sony i nijak nie mogłem zrobic tam cropa z RAWa. Pytałem nawet MC gdzie znaleźc tę funkcję, ale podobno w ogóle jej tam nie ma. Była to wersja dołączona do A100.
Monastor, to jest dobry przykład na ...jowe, poukładanie tego programu, tylko że od czasu A100 ten program się już dwukrotnie zmienił i w nowej wersji można to zrobić w dwóch różnych miejscach.
SlawGaw, od której wersji można to robic i czy możliwe jest ściągnięcie uaktualnienia czy może trzeba dostac nową wersję w pudełku z nową puszką?
Od - Image Data Converter SR Ver. 2 - dostałem razem z A700
uaktualniłem na Ver. 3 ściągając ze stronki sony, link znalazłem na dpreview. Oni informowali o tej zmianie a optyczne nie raczyło. Zmiana nastąpiła przy okazji wejścia A900. Może za chwilę znajdę link to wstawię.
[ Dodano: Nie 12 Kwi, 2009 23:41 ]
No to jest
http://support.sony-europ...model=DSLR-A700
davaeorn - Pon 13 Kwi, 2009
SlawGaw napisał/a: | Od - Image Data Converter SR Ver. 2 - dostałem razem z A700 |
SlawGaw, nie oszukujmy się - soft dołączony do a700 jest badziewny do bólu... w porównaniu do Adobe Camera Raw to tam prawie nic nie ma...
SlawGaw - Pon 13 Kwi, 2009
davaeorn napisał/a: | nie oszukujmy się - soft dołączony do a700 jest badziewny do bólu... |
Nigdy nie twierdziłem inaczej, ale wyobraź sobie że wcześniej było jeszcze gorzej.
davaeorn napisał/a: | tam prawie nic nie ma... |
Ale podstawową korekcję można zrobić, dla mnie te programy byłyby wystarczające gdyby funkcje były sensownie ułożone.
Osajdka - Pon 13 Kwi, 2009
a co powiecie o Canonie 100D? lepszy byłby od Nikona D60?
Wujek_Pstrykacz - Pon 13 Kwi, 2009
Canonie 1000D? Czy lepszy, czy nie to rzecz względna, oba aparaty są na takim poziomie, że można nimi robić piękne foty, tylko trzeba zapiąć obiektyw i w teren
Monastor - Pon 13 Kwi, 2009
Osajdka, na pewno nie gorszy, to bardzo porównywalne aparaty, które w kilku miejscach się uzupełniają. Canon ma więcej pól AF, Nikon lepszą serię, Canon matrycę CMOS, Nikon CCD (ze wszystkimi ich zaletami i wadami, oba typy mają zagorzałych zwolenników i przeciwników), w nikonie masz punktowy pomiar światła, w Canonie live view.
Nie da się tu wskazac obiektywnie lepszego aparatu, różnią je niuanse i to niestety Ty musisz wiedziec które z tych funkcji są Ci bardziej, a które mniej potrzebne.
Osobiście, jako zwolennik matryc CMOS, zdecydowałbym się chyba na Canona. Dostępnośc obiektywów też chyba przemawia za nim. Podepniesz na dobrą sprawę każde szkło niezależnego producenta, a z tym mogą byc chyba problemy w przypadku D60. Najbardziej amatorskie puszki od Nikona są pozbawione silnika AF, a korzystało z niego wiele obiektywów, teraz obiektywy muszą miec własny silnik. Zaraz po pojawieniu się Nikonów D40 i D40x zaczęły się ukazywac poprawione wersje tych szkieł, ale z tego co mi wiadomo, nadal nie wszystko jest do dostania. Nie jestem w 100% pewien jak teraz ta sprawa wygląda więc najlepiej niech wypowie się jeszcze jakiś nikoniarz. Na stronie Sigmy, na ten przykład, jest lista obiektywów przystosowanych do pracy z D60, ale wygląda mi na nieaktualną.
lotofag - Pon 13 Kwi, 2009
Monastor napisał/a: | Podepniesz na dobrą sprawę każde szkło niezależnego producenta, a z tym mogą byc chyba problemy w przypadku D60. |
Tylko canonierzy dość często narzekają na współpracę "kundelków" z ich puszkami (FF/BF i takie tam)
lotofag, nie oni jedni, na ten problem można natrafic w każdym systemie.
oracle - Pon 13 Kwi, 2009
Tylko często te 'kundelki' są lepsze niż systemowe obiektywy i nierzadko tańsze a nawet ogólnie lepsze. A i serwisy w razie co przeprowadzają kalibracje - darmową w trakcie trwania gwarancji.
oracle, wszystkie? Wiem, że dotyczy to serwisu Sigmy, ale czy u innych producentów niezależnych jest tak samo?
oracle - Pon 13 Kwi, 2009
Mówiąc o innych miałem na myśli jedynie tamrona, tokinę i sigmę. Z tego co wiem to serwisy Tamrona i Tokiny też regulują.
Sunders - Wto 14 Kwi, 2009
Osajdka, jeśli bierzesz pod uwagę canona 1000d to przyjrzyj sie jeszcze canonowi 400d-cena zbliżona a AF lepszy
Osajdka - Wto 14 Kwi, 2009
właśnie na niego patrze i widze zę jest nawet w lepszej cenie
Sunders - Wto 14 Kwi, 2009
Osajdka napisał/a: | widze zę jest nawet w lepszej cenie |
To "bierz go "
A jak masz jakieś wątpliwości to pytaj Monastora, bo on takiego używa
oracle - Wto 14 Kwi, 2009
Dokładnie, wolałbym 400D niż 450D i 1000D.
Osajdka - Wto 14 Kwi, 2009
a dlaczego?
[ Dodano: Wto 14 Kwi, 2009 18:32 ]
tzn dlaczego nie 450D?
oracle - Wto 14 Kwi, 2009
Bo 450D nie ma nic lepszego niż 400D na co warto byłoby dołożyć pieniądze.
No i 400D ma jeszcze karty CF co jest wg mnie PLUSEM.
lotofag - Wto 14 Kwi, 2009
oracle napisał/a: |
No i 400D ma jeszcze karty CF co jest wg mnie PLUSEM. |
Jak ktoś ma już ustrojstwa współpracujące z tym typem kart to niewątpliwie zaleta, tylko SD jest obecnie bardziej popularne, tanie i łatwo dostępne. Początkujący sobie takie cuś np. z kompaktu przełoży
Bamboklat - Sro 15 Kwi, 2009
lotofag napisał/a: | oracle napisał/a: |
No i 400D ma jeszcze karty CF co jest wg mnie PLUSEM. |
Jak ktoś ma już ustrojstwa współpracujące z tym typem kart to niewątpliwie zaleta, tylko SD jest obecnie bardziej popularne, tanie i łatwo dostępne. Początkujący sobie takie cuś np. z kompaktu przełoży |
Dodatkowo, SD może bez problemu włożyć do czytnika kart, który ma wbudowany w laptopie, czego o CF nie można powiedzieć.
davaeorn - Sro 15 Kwi, 2009
no ale nie oszukujmy się, tempo działania sd troszkę odstaje...
oracle - Czw 16 Kwi, 2009
Wielki mi problem, czytnik kart na kabelku USB kosztuje 15zł.
SD zaraz bym pogubił a o prędkości nawet nie trzeba wspominać.
jaad75 - Czw 16 Kwi, 2009
oracle napisał/a: | No i 400D ma jeszcze karty CF co jest wg mnie PLUSEM. | Do czasu aż połamiesz piny...
oracle napisał/a: | a o prędkości nawet nie trzeba wspominać. | No właśnie trzeba - obecnie SD są już wystarczająco szybkie dla wszystkich lustrzanek.
Miałem kilka aparatów na karty CF i pewnie jeszcze kilka będę miał, bo ten standard szybko nie wyginie, ale zdecydowanie wolę SD - są po prostu lepszym rozwiązaniem.
Sunders - Czw 16 Kwi, 2009
Osajdka,
Sunders napisał/a: | Osajdka, jeśli bierzesz pod uwagę canona 1000d to przyjrzyj sie jeszcze canonowi 400d-cena zbliżona a AF lepszy |
Zaproponowałem canona 400d, jako lepszą alternatywę dla 1000d
Jeśli wyższa o ok. 20% cena nie stanowi dla Ciebie problemu, to kupuj 450d- to w stosunku do 400d nowszy, nieco zmodernizowany model-podobno obecnie w Japonii najlepiej sprzedający się model canona
Posiadam aparat na karty SD i aparat na karty CF. To fakt, że najszybsze karty CF są szybsze od najszybszych SD. Dlatego w aparatach o większej szybkości wykonywania zdjęć seryjnych używa się kart CF. W przypadku C450d nie ma to istotnego znaczenia-szybkość dobrej karty SD na pewno wystarcza Co do wygody używania jednych i drugich kart pamięci sprawa jest jak widać dyskusyjna
MC - Czw 16 Kwi, 2009
Sunders napisał/a: | nieco zmodernizowany model |
Szczegolnie DR mu zmodernizowano
MC, czy jesteś pewien że to dla Osjadki będzie istotną wadą
MC - Czw 16 Kwi, 2009
Nie wiem, ale dla mnie DR ma duze znaczenie. I skoro piszesz, ze zostal zmodernizowany, to ja podaje przyklad a contrario.
Baku - Czw 16 Kwi, 2009
Pod tym względem to bym wolał 400D.
Spore nadzieje można wiązać z 500D - jeśli DR będzie podobny jak w 50D, to Canon się zrehabilituje.
Baku napisał/a: | Pod tym względem to bym wolał 400D. |
Baku, a "pod innymi względami" też wolałbyś 400d
Czy dla początkującego amatora DR ma istotne znaczenie
500d to cena przekraczająca 2x zadeklarowaną przy zakładaniu wątku
MC, oczywiście zmierza do tego, że w tej "półce cenowej" jeśli chodzi o DR, to jest to mocny punkt lustrzanek sony a więc jeśli dla kogoś jest to najważniejszy parametr to wybór jest jasny...a200,300,350
MC - Czw 16 Kwi, 2009
Sunders napisał/a: | MC, oczywiście zmierza do tego, że w tej "półce cenowej" jeśli chodzi o DR, to jest to mocny punkt lustrzanek sony |
Musze Cie rozczarowac, ale sie mylisz. Wskazuje tylko na fakt, ze 450D wcale nie jest tak oczywiscie lepsze we wszystkim od 400D i warto sie zastanowic czy jednak lepiej nie kupic starszego modelu.
RB - Czw 16 Kwi, 2009
Sunders napisał/a: |
Czy dla początkującego amatora DR ma istotne znaczenie |
A co dla początkującego amatora ma Twoim zdaniem znaczenie? Jak mniemam 'nowszość' modelu... i to faktycznie tak jest - kupowac nowsze bo lepsze.
MC napisał/a: | 450D wcale nie jest tak oczywiscie lepsze we wszystkim od 400D i warto sie zastanowic czy jednak lepiej nie kupic starszego modelu. |
Z tym zgadzam się w 100% i tak zaproponowałem wczesniej
RB napisał/a: | co dla początkującego amatora ma Twoim zdaniem znaczenie? |
To pytanie do Osjadki Ale myślę że zawsze znaczenie ma cena i czasem też nasze opinie
oracle - Czw 16 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a: | oracle napisał/a: | No i 400D ma jeszcze karty CF co jest wg mnie PLUSEM. | Do czasu aż połamiesz piny...
oracle napisał/a: | a o prędkości nawet nie trzeba wspominać. | No właśnie trzeba - obecnie SD są już wystarczająco szybkie dla wszystkich lustrzanek.
Miałem kilka aparatów na karty CF i pewnie jeszcze kilka będę miał, bo ten standard szybko nie wyginie, ale zdecydowanie wolę SD - są po prostu lepszym rozwiązaniem. |
Musze cię zmartwić ale używam CF już od 2 lat jako dysku do serwera. Mam taką przejściówkę w której łatwiej złamać piny niż w aparacie a mimo ciągłego wyciągania i wkładania nic się nie stało.
No i te na tyle szybkie SD pewnie kosztują ze 2 razy tyle co tak samo szybkie CF.
jaad75 - Czw 16 Kwi, 2009
oracle napisał/a: | Musze cię zmartwić ale używam CF już od 2 lat jako dysku do serwera. Mam taką przejściówkę w której łatwiej złamać piny niż w aparacie a mimo ciągłego wyciągania i wkładania nic się nie stało.
|
Ależ nie martwisz mnie wcale...
Używam kart CF od 2001 roku i osobiście udało mi się uszkodzić piny tylko w jednym aparacie (Olympus E-10), ale wśród moich znajomych ten problem zdarzył się przynajmniej dwukrotnie. W moim przypadku karta po prostu wyciągnęła pin z gniazda. Kumpel, który pracował w serwisie mówił, że to jedna z częstszych usterek...
RB - Czw 16 Kwi, 2009
Sunders napisał/a: |
RB napisał/a: | co dla początkującego amatora ma Twoim zdaniem znaczenie? |
To pytanie do Osjadki Ale myślę że zawsze znaczenie ma cena i czasem też nasze opinie |
No to bidny poczatkujący amator ma na serio przekirane....
[ Dodano: Czw 16 Kwi, 2009 18:28 ]
oracle napisał/a: |
No i te na tyle szybkie SD pewnie kosztują ze 2 razy tyle co tak samo szybkie CF. |
A po sso Ci szybka karta??? Do ekwiwalentu 350d na karty SD to byłby barokowy wręcz przerost formy...
BTW - mam aparaty na SD i na CF, działaja pi razy drzwi bez różnicy... SD jest moim zdaniem przyjażniejsza w obsłudze. I włazi do laptopa bez żadnych sznurków czy kabelków...
Ale to takie dalekie imponderabilium, na jaka kartę jest dany korpus.
Wojteo - Pią 17 Kwi, 2009
a ja wybrałem nikona d60 z kitem i jestem bardzo zadowolony. Na lepsze szkła trzeba jeszcze troche poczekac ale przynajmniej już jest chociaż je do czego podpiąc...
komor - Pią 17 Kwi, 2009
Sunders napisał/a: | Baku, a "pod innymi względami" też wolałbyś 400d
Czy dla początkującego amatora DR ma istotne znaczenie |
Dla amatora DR ma kapitalne znaczenie, bo zanim się człowiek nauczy panować nad ekspozycją to sporo natrzaska zdjęć typu czarna postać na prześwietlonym tle.
Poza tym w 450D oczywiście zwiększyli ilość megapikseli, ale chyba zapomnieli o buforze, bo z tego co pamiętam z testu to robi mniej zdjęć w serii. No i żeby zmieścić ten duży ekran przyciski poprzestawiali w jakiś idiotyczny sposób, byle gdzie. Dla mnie to niezbyt udany model. Wolałbym 400D. Miałem go i byłem zadowolony.
Baku - Pią 17 Kwi, 2009
Mam podobne odczucia jak komor. Gdy kupowałem lustro w ubiegłym roku, 400D wydawał mi się idealny. Później wkroczył 40D i 450D. Ten drugi jakoś mnie nie przekonywał, za to dla 40D musiałem się poświęcić finansowo... Dla mnie na razie dużą zagadką jest 500D - to może być hit, jeśli Canon tak się przyłoży jak do 50D.
Bamboklat - Sob 18 Kwi, 2009
@davaeorn, oracle: Co nie zmienia faktu, że SD swoje zalety też ma.
|
|