forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - 40D i 580EX problem - pomocy

mrscruffik - Sro 08 Kwi, 2009
Temat postu: 40D i 580EX problem - pomocy
Witam

Przyszła mi właśnie 580EX (nie EX II - nie mylić ;) ) i Panowie i Panie mam problem, wszystko działa w sumie bez zarzutu, niestety spiąłem ja z druga 580EX II (nie moja) lampa żeby ja sprawdzić i tu już mniej ciekawie. jako slave chodzi bez zarzutu, jako master już nie - cykam lampy odpalają i... jak to brzydko mówią "d..a blada" choć w tym wypadku to akurat "czarna d..a" bardziej na miejscu bo klatka ciemna, jak bez lampy :( po kilku próbach ustaliłem ze lampy wyzwalają przed wcześnie (tylko dlaczego???) tu ciekawostka, bo po przejściu w manual (M) lub w Multi problem znika, niestety moja 580EX w trybie ETTL jako MASTER nie wyzwala we właściwym czasie - nadmienię ze wszystkie CFn są wyzerowane. (jeszcze żeby było ciekawiej z body nie mam do CFn dostępu - nie wiem czy tak być powinno czy nie). czy ktokolwiek się z tym kiedykolwiek spotkał??? Czy to wina lampy? Body sprawdziłem, podpiąłem do bliźniaczej 40ki i dokładnie to samo. Może to wina ustawień??? czekam na rady

[ Dodano: Sro 08 Kwi, 2009 22:07 ]
kolejna rzecz i tu już zgłupłem całkowicie - w Manualu (M) wali 1/1 niezależnie od ustawień lampy, na wyswietlaczu wszytsko pięknie sie zmienia, ale blysk nadal 1/1 :( pomożcie

fluorescent - Czw 09 Kwi, 2009

tez dzialam na 580 ex (jedynce) przy 400d. Przy zmianie ustawiec manuala lampa dziala poprawnie, wiec to raczej wina lampy