|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Jaki radiowy wyzwalacz lampy?
nesta - Sro 08 Kwi, 2009 Temat postu: Jaki radiowy wyzwalacz lampy? Witam,
mam 430 EX II i chcialbym zaczac ustawiac juz ta lampe na statywie.. Problem w tym, ze narazie nie stac mnie na wyzwalacze za ponad 1 tys zl i chcialem spytac czy do nauki i pierwszych sesji tego rodzaju cos takiego sie w ogole nada ?
http://www.foto-tip.pl/sk..._04-p-1252.html
I czy warto wydac ta stowe
Moj aparat to 40D jesli to ma jakies znaczenie.
jaad75 - Sro 08 Kwi, 2009
Te wyzwalacze, to praktycznie to samo, co stare Cactusy V2 - w tej cenie możesz mieć poprawioną (ponoć) wersję V4:
http://www.gadgetinfinity...04&cat=0&page=1
jaad75 - Pon 18 Sty, 2010
Post przeniesiony z innego wątku. Dyskutujmy o radiowych wyzwalaczach w jednym miejscu.
zwirek210 napisał/a: | A jakiej firmy byście polecili radio | Pocket Wizard...
PW rządzi od zawsze i do niedawna jedyną w miarę sensowną alternatywą były Skyporty Elinchroma lub równie drogie co PW, Pulsary Bowensa. Ostatnimi czasy nastąpiła jednak wyraźna ofensywa dobrej jakości chińczyków - możesz sprawdzić Youngnuo RF-602, wydają się całkiem sensowne:
http://forys.net/test-pho...yongnuo-rf-602/
Ponoć nowa wersja Phottixów, czyli Aster, też jest ok...
Oczywiście jeśli chcesz mieć system kompatybilny np. ze światłomierzami Sekonica, czy masą dobrych lamp (Profoto, Bowens, Norman, Dyna-Lite, Photogenic), to pozostaje Ci tylko Pocket Wizard...
komor - Pon 18 Sty, 2010
A odważył się już ktoś kupić to:
Wyzwalacz radiowy iTTL Pixel TR-331
lub to:
System sterowania radiowego Quantuum Fomex Dr Ray
?
AM - Wto 19 Sty, 2010
Co do Pocket Wizardow - zawsze powtarzam przy okazji opisu mojego sprzetu, ze paczka MultiMaxow to byl moj najlepszy zakup. Swietne maszynki z kilkoma fajnymi opcjami, ktorych przydatnosc zrozumialem po pewnym czasie.
Tak je polubilem, ze nawet uzywam ich zamiast wezyka spustowego.
lancer - Wto 19 Sty, 2010
macie może linki do jakiś poradników w sieci albo obszerniejszych testów bo przymierzam się do zakupu jakiś wyzwalaczy z prawdziwego zdarzenia a jak zawsze nie chcę wyrzucić kasy do kosza
komor - Wto 19 Sty, 2010
lancer, jak zawsze, jeśli chodzi o tematykę błyskania, to Strobist.
jaad75 - Wto 19 Sty, 2010
lancer, ale co tu testować - profesjonalny standard jest jeden: Pocket Wizard. To trochę jak Photoshop - te wyzwalacze zobaczysz na większości zawodowych sesji zarówno w TV, jak i w internecie. Tradycyjne PW występują obecnie w dwóch wersjach - Plus II i droższe MultiMax. Sam używam 4-ro kanałowych Plus II i narazie nie byłem jeszcze w sytuacji, w której potrzebowałbym dodatkowej funkcjonalności MultiMaxów.
Gdybym miał wypisać wady i zalety w porównaniu do innych wyzwalaczy... Główną wadą jest wysoka cena. Wadą jest też stosunkowo duży rozmiar i takie sobie wykonanie i materiały (jak na cenę wyzwalacza). Za wadę może zostać też uznana wystająca miękka antenka (można ją urwać przy odrobinie szczęścia i niedbałym transporcie) i stosunkowo niska częstotliwość pracy (mam wersję amerykańską, która ze względu na pracę w nielegalnym w Europie paśmie 433Mhz powinna być jeszcze bardziej podatna na zakłócenia, niż wersja EU, ale niczego takiego jak do tej pory nie zauważyłem). Dla niektórych wadą będą jedynie 4 kanały Plus II - wtedy należy zainwestować w 32-kanałowego MultiMaxa.
Zalety, to przede wszystkim niezawodność - nie zdarzyło m się nigdy, by na naładowanym akumulatorze, czy sprawnej baterii AA Pocket Wizard nie odpalił. Możesz mieć pewność, że jeśli nie odpali, to po prostu wyczerpał baterię. Druga zaleta (choć jak wiemy z niektórych testów i opinii na tym portalu można ją równie dobrze uznać za wadę ), to zasilanie ogólnodostępnymi AA. Trzecia zaleta, to brak jakichkolwiek problemów z synchronizacją - zawsze synchronizuje się do maksymalnego nominalnego czasu synchro aparatu, a można również używać go z czasami ekstremalnie krótkimi jeśli sprzęt ma migawkę centralną, elektroniczną lub hybrydową. Czwarta zaleta, to zasięg - pół kilometra w otwartym terenie powinno wystarczyć każdemu. Nie udało mi się doprowadzić do sytuacji, w której PW nie odpaliły ze względu na brak zasięgu. Sporą zaletą jest też fakt, że obecna generacja PW, to transceivery, czyli wyzalacz sam ustawia się jako nadajnik lub odbiornik, w zależności od tego, czy jest podpięty do lampy, czy aparatu - możesz używać wymiennie dowolnego urządzenia. Kolejna zaleta to możliwość zdalnego wyzwalania aparatu i fleszy (czyli tzw. relay mode)...
To tyle, tak z pamięci... Ogólnie polecam, bo to urządzenia które kupujesz raz na lata, a uważam, że warto zainwestować w świety spokój...
hijax_pl - Wto 19 Sty, 2010
jaad75 napisał/a: | Gdybym miał wypisać wady i zalety w porównaniu do innych wyzwalaczy... [...] To tyle, tak z pamięci... Ogólnie polecam, bo to urządzenia które kupujesz raz na lata, a uważam, że warto zainwestować w świety spokój... |
I właśnie dlatego czekam na wersję pod Nikona
A jest już tuż tuż
hijax_pl, no tak, ale Ty myślisz o TTL, a to jakby nie patrzeć zupełnie inna bajka... Tutaj, szczerze mówiąc jakby bardziej przekonuje mnie RadioPopper...
komor - Wto 19 Sty, 2010
jaad75, hijax_pl, czy myśląc o wersjach TTL jakichkolwiek wyzwalaczy czekacie na możliwość zastosowania automatyki TTL czy po prostu możliwość zmiany parametrów lampy bez biegania po planie?
komor, ja myślę i o jednym i o drugim...
hijax_pl - Wto 19 Sty, 2010
komor, jak się okazuje w tym przypadku myślę tak samo jak jaad75
lancer - Pon 08 Lut, 2010
dobra stwierdzam że na PW mnie nie stać albo szkoda mi kasy. Miał ktoś styczność z tym?
http://allegro.pl/item910..._umt_cz_wa.html
albo wie ktoś gdzie można pulsara kupić za mądrą bejme?
komor - Sro 10 Lut, 2010
Na pytanie z innego wątku odpowiadam tutaj, żeby był porządek w tematach:
candy napisał/a: | U mnie bynajmniej nie dzialaja [Phottixy z 580EX],a jak spawuja sie te Powerluxy? Bo juz na nie kiedys popatrywalem ale nie bylem pewien czy beda dzialac,z tego co widac na zdjeciach to nie podpina sie ich pod stopke lampy,czy moze sie myle? |
Sprawują się jak przeciętne chińszczaki, czyli przeważnie działają, ale do profesjonalnej pracy bym ich nie zaryzykował, żeby się nie czerwienić jak samo zacznie błyskać bez powodu (sąsiad włączył mikrofalę) albo przestaną działać (na akumulatorkach 1.2V dość szybko przestają).
Nie podpina się ich pod stopkę (co jest wadą) ale kabelkiem PC. W komplecie jest taki plastikowy dyngiel który można przykleić do łącznika statyw-parasolka-lampa, żeby nie wisiały tylko były wsunięte w dyngiel.
Sporą wadą, o czym pisałem kiedyś wcześniej, są właśnie te durne kabelki PC, które choć cholernie drogie są strasznie tandetne i czasem tracą styk, nie kontaktują, itd. Rozwiązanie z gorącą stopką jest potencjalnie znacznie pewniejsze.
lancer - Sro 10 Lut, 2010
Zorientowałem się i wyszło coś takiego jak TR-331 pod nikona obsługuje TTL i kosztuje ok 500 zł. Gadałem ze znajomym i chodzą rewelacyjnie. Wkrótce ma się pojawić TR-332 czyli model pod Canona i w ten oto sposób zacznie się ofensywa solidnych TTLowskich Chińczyków co powinno obniżyć cenę PW.
jaad75 - Czw 11 Lut, 2010
komor napisał/a: | Sporą wadą, o czym pisałem kiedyś wcześniej, są właśnie te durne kabelki PC | W PW mam również "te durne kabelki PC" - działają bez zarzutu...
[ Dodano: Czw 11 Lut, 2010 01:24 ]
lancer napisał/a: | i w ten oto sposób zacznie się ofensywa solidnych TTLowskich Chińczyków co powinno obniżyć cenę PW. | A myślisz, że pojawienie się dobrze działających chińskich wyzwalaczy nie-TTL w jakikolwiek sposób wpłynęło na cenę Plus II, czy MultiMaxów?
To trochę tak, jakbyś chciał, by pojawienie się nowej wersji Gimpa wpływało na spadek cen Photoshopa...
komor - Czw 11 Lut, 2010
jaad75 napisał/a: | W PW mam również "te durne kabelki PC" - działają bez zarzutu... |
jaad75, z całą pewnością do PW dają lepszej jakości kable niż do chińskiego szmelcu (a konkretnie to koreańskiego jeśli dobrze zapamiętałem napis na tych Powerluxach), ale z definicji te kabelki to wioska w porównaniu do pewności jaką daje zwykły mini-jack. Po prostu ich konstrukcja jest podatna na luzy i nieprecyzyjny montaż. Gniazdo PC w lampie 580EX II jest porządne a i tak kabelek (który kosztował 20 zetów!) potrafi z nich wylecieć lub przy próbie wyjęcia nie chce wyjść.
jaad75 - Czw 11 Lut, 2010
komor, nie no w PW jest oczywiście kabelek mini-jack/PC, ale jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby PC wypięło mi się z lampy... Może dlatego, że używam lamp Nikona...
komor - Czw 11 Lut, 2010
Chłe, chłe… W sumie to wypada częściej z gniazda w radiu a nie lampie.
W Canonie 580EX II gniazdo PC jest w wersji z gwintem, ale takiego kabelka nie widziałem jeszcze na oczy. Wspomniany wcześniej wyzwalacz Pixel TR-331 ma kabelki PC wyglądające na takie przykręcane właśnie, więc powinna być większa stabilność, ale to gdybanie. Nie odzywa się nikt tutaj kto to kupił.
B o g d a n - Pon 15 Lut, 2010
jaad75 napisał/a: | profesjonalny standard jest jeden: Pocket Wizard. To trochę jak Photoshop - te wyzwalacze zobaczysz na większości zawodowych sesji zarówno w TV, jak i w internecie. Tradycyjne PW występują obecnie w dwóch wersjach - Plus II i droższe MultiMax. |
Są jeszcze nowe zabawki, czyli MiniTT1 (ok. 849 zł.) i FlexTT5 (ok. 949 zł.), pracujące w systemie E-TTL II.
jaad75 - Wto 16 Lut, 2010
B o g d a n, doskonale o tym wiem, tyle, że akurat rozmawialiśmy o manualnych slave'ach. Poza tym, wyzwalacze TTL Pocket Wizarda jak narazie nie ugruntowały swojej pozycji na tyle, by stać się standardem - do niedawna były na tyle niedopracowane, że lepszym rozwiązaniem były RadioPoppers.
three_monkeys - Sro 03 Mar, 2010 Temat postu: F&V PT-04 WYZWALACZ RADIOWY LAMP z GORĄCA STOPKA Witam,
Mam pytanie czy ktoś kiedyś miał styczność z tym urządzeniem i czy warto je kupić. Wiem już, że nie obsługuje TTL i w sumie na tym mi nie zależy bo wykorzystam ją "hobbistycznie" w domu lub może w plenerze. Cena gra dużą rolę, a odbiornik koniecznie musi mieć gorącą stopkę. Może jakaś alternatywa? Serdecznie pozdrawiam
komor - Czw 04 Mar, 2010
three_monkeys, zamiast pytać poczytaj. Podpiąłem Cię pod istniejący już wątek, w którym jest już odpowiedź na Twoje pytanie.
zwirek210 - Pią 05 Mar, 2010
Najtaniej wyjdzie jak postawisz lampe na gorącej stopce ale rdiowy wyzwalacz też jest stosunkowo tani ja bawiłęm sie kiedys phottixem i daje rade
http://www.allegro.pl/ite..._odbiornik.html
jaad75 - Pią 05 Mar, 2010
zwirek210, ten Phottix (PT-04) od dawna nie przystaje do wymagań, jakie stawia się nawet tanim wyzwalaczom. Obecne generacje "chińczyków" radzą sobie o niebo lepiej i nie ma co polecać sprzętu "klasy" PT-04.
komor - Pią 05 Mar, 2010
Powyższe dwa posty przeniosłem z tego miejsca.
mirusiek - Wto 09 Mar, 2010
Bardziej od PT-04 polecam RF-602. Mam te chinczyki i sppisuja sie rewelacyjnie. zasieg testowalem osobiscie ok. 40 metrow i 100/100 wyzwolen. Nie zdarzylo mi sie by nie odpalily. Tutaj masz test i porownanie z Pt 04
http://forys.net/test-pho...yongnuo-rf-602/
Paweł_G - Wto 09 Mar, 2010
Mam Phottixy PT-04 i po dwóch pierwszych sesjach zaczęły czasem świrować i nie odpalać. Być może jest to wina baterii ale zdecydowałem się na modyfikację nadajnika poprzez montaż dodatkowej anteny. Z opisów wynika że powtarzalność błysków jak i zasjęg znacznie wzrastają. Jak skończę to pozwole sobie opisać efekty.
komor - Sro 10 Mar, 2010
A ja ostatnio troszkę intensywniej poużywałem zestaw wyzwalaczy Powerlux FW-1B i po dojściu do ładu z kabelkami PC i porządnym naładowaniu paluszków Eneloop które już nieco popracowały (w sensie: osiągnęły pełną pojemność) stwierdzam, że sprawują się w miarę niezawodnie, wbrem moim wcześniejszym doświadczeniom i obawom. Nie występowały samowolne błyski (to pewnie zależy od miejsca w którym się przebywa i jego „zanieczyszczenia” radiowego), a w trakcie kilkugodzinnej zabawy nie rozładowały się akumulatorki, choć praktycznie od razu mruga dioda ostrzegająca o kończącej się baterii (prawdopodobnie napięcie 1.2V na Eneloopach jest uznawane za objaw rozładowania zwykłej baterii 1.5V).
Mam jeszcze pytanie do wyzwalaczy YONGNUO RF-602. Czy konstrukcja w której lampa jest wpinana w stopkę wyzwalacza a on przykręcony jest do statywu – czy to jest bezpieczne i przy pochyleniu zestawu z parasolką nie buja się to jakoś sugerując, że pewnego dnia się wyłamie? Czy ten zasadniczy element – stopka górna i dolny gwint – to jest jakaś jednolita metalowa konstrukcja?
myrha - Czw 25 Mar, 2010
Witam!
Stoję przed wyborem radiowych wyzwalaczy lamp pod Canona. Rozważam dwie opcje gdyż muszę się zmieścić mniej więcej w cenie 1000 zł za nadajnik i dwa odbiorniki:
1. ELINCHROM SKYPORT – tutaj pytanie do czego służą przyciski + i – koło symbolu żarówki na nadajniku fot
czy może do zmiany siły błysku lamp? I czym zasilany jest nadajnik bo odbiornik niestety akumulatorem?
czy
2. Quantuum Fomex Dr Ray link
Skyport-y posiadają możliwość podziału lam na grupy. Z drugiej strony Fomex-y mają gorącą stopkę i nie ma plątających się kabelków. Skyport-y mają niestety akumulator a Fomex-y wymienne baterie co może uratować plener. Używa ktoś tych Fomex-ów? Jakie są o nich opinie? Zawodzą czy odpalają za każdym razem? Podatne są na zakłócenia?
I co tu wybrać ehhh…
Usjwo - Czw 25 Mar, 2010
Patrzac po cenie potrzebne Ci profesionalne urzadzenie. Ja mam takiego chinskiego "Fomex'a" do 100m (Yongnuo Digital), odpala za kazdym razem (do 1/250s) ,jeden feler to na okolo 40 zdjec na jednym sie spoznia i mam ladna roletke na zdjeciu . Odbiornik ma gniazdo PC i do synchronizacji lamp. Dal amatorskiego zastosowania to nie problem, dla profi to wada. No i na koniec zaleta kosztuje 100zl
myrha - Pią 26 Mar, 2010
Pomoże ktoś?
jaad75 - Pią 26 Mar, 2010
myrha napisał/a: | 1. ELINCHROM SKYPORT – tutaj pytanie do czego służą przyciski + i – koło symbolu żarówki na nadajniku fot
czy może do zmiany siły błysku lamp? | Tak, ale tylko Elinchromów z serii RX.
myrha napisał/a: | I czym zasilany jest nadajnik bo odbiornik niestety akumulatorem? | Bateryjkami litowymi CR2430:
http://www.adorama.com/ELCR2430.html
http://www.adorama.com/BYUL2430.html
myrha napisał/a: | Skyport-y posiadają możliwość podziału lam na grupy. | Jak teoretycznie każdy zestaw wielokanałowy, różnicą jest kwestia pozycji All, dzięki której jesteś w stanie odpalić wszystkie kanały na raz.
myrha napisał/a: | Używa ktoś tych Fomex-ów? Jakie są o nich opinie? Zawodzą czy odpalają za każdym razem? Podatne są na zakłócenia? | Nie wiem, nie znam, nie orientuje się...
Cytat: | I co tu wybrać ehhh… | Może faktycznie wspomniane wyżej Yongnuo RF-602? Tanio i zaskakująco dobrze...
B o g d a n - Pią 26 Mar, 2010
myrha napisał/a: | 1. ELINCHROM SKYPORT – tutaj pytanie do czego służą przyciski + i – koło symbolu żarówki na nadajniku fot
czy może do zmiany siły błysku lamp? I czym zasilany jest nadajnik bo odbiornik niestety akumulatorem? |
myrha napisał/a: | Pomoże ktoś? |
Spróbuję choć trochę.
Przycisk [-] to przycisk funkcji RX, zmniejszenie mocy
Przycisk [+] to przycisk funkcji RX, zwiększenie mocy lub przełącznik (?) modelowania świateł
Transmiter zasilany jest z baterii CR2430 3.0V
Wszystko znajdziesz w instrukcji (str. 3 i 4) na stronie producenta: http://www.elinchrom.com/...tter_manual.pdf
[ Dodano: Pią 26 Mar, 2010 12:48 ]
Widzę, że jaad75, potwierdził.
To ja jeszcze dorzucę filmik instruktażowy: http://www.youtube.com/wa...feature=related
myrha - Pią 26 Mar, 2010
Dzięki za pomoć Z tymi Yongnuo RF-602 wole nie ryzykować, nie ufam im
Cyba zaryzykuję te Quantuum Fomex bo przemawia za nimi więcej plusów, a konktetnie zasilanie z paluszków AAA może uratować plener. W przyszłości i tak zmienie na PW.
Jeszcze jedno, w tych Fomexach nie ma podziału na grupy?
jaad75 - Pią 26 Mar, 2010
myrha napisał/a: | Z tymi Yongnuo RF-602 wole nie ryzykować, nie ufam im | A szkoda, bo warto.
Usjwo - Pią 26 Mar, 2010
komor napisał/a: | Mam jeszcze pytanie do wyzwalaczy YONGNUO RF-602. Czy konstrukcja w której lampa jest wpinana w stopkę wyzwalacza a on przykręcony jest do statywu – czy to jest bezpieczne i przy pochyleniu zestawu z parasolką nie buja się to jakoś sugerując, że pewnego dnia się wyłamie? Czy ten zasadniczy element – stopka górna i dolny gwint – to jest jakaś jednolita metalowa konstrukcja? |
Wszystko jest stabilne i mozna przechylac bez obawy. Stopka gorna jest metalowa i dokladnie taka jak w aparacie, wiec lampe mozna zablokowac. Dolny gwint jest metalowy osadzony w plastikowej stopce, ale nie jest to jednolita czesc z gorna stopka. Jak potrzebujesz jeszcze informacji to moge zrobic zdjecia.
komor - Pią 26 Mar, 2010
myrha napisał/a: | Cyba zaryzykuję te Quantuum Fomex |
Jak się zdecydujesz to koniecznie opisz swoje wrażenia, bo jak dotąd jest zero informacji na tym forum.
Usjwo napisał/a: | Jak potrzebujesz jeszcze informacji to moge zrobic zdjecia. |
Dzięki, zdjęcia w sumie widziałem, chodziło mi o „organoleptyczną” ocenę czy to się nie rozleci jak na górę zapnę ciężką lampę, dół wepnę w statyw i całość pochylę.
Usjwo - Pią 26 Mar, 2010
Chyba sie nie rozleci, ja wpinam 580EX i jest stabilne. Jak na chinska chinine wyglada solidnie
[ Dodano: Pon 29 Mar, 2010 10:53 ]
No i po ostatnim weekendzie dopisze ze nie da sie wyzwolic na 2 kurtyne . Aparat wogole nie widzi nadajnika jako lampy, wiec zadnych parametrow nie mozna ustawic. Rozumie TTL ze nie dzila, bo nie ma transmisji (TTL) pomiedzy odbiornikiem a zadajnikiem, ale 2 kurtyna to funkacja aparatu. Wyglada to raczej na problem softwarowy, brak lampy (w software) to brak ustawianych parametrow
Tylko i tak tego nikt nie zauwazy bo watek sie nie odswiezy
Raideur - Wto 30 Mar, 2010
Co myslicie o takim wyzwalaczu http://www.allegro.pl/ite...800_sb_600.html ,do D90 plus SB900 ?
dr11 - Wto 30 Mar, 2010
Usjwo napisał/a: | ze nie da sie wyzwolic na 2 kurtyne |
Błysk na drugą kurtyne jest wyzwalany nie przez środkowy pin stopki, a przez te dodatkowe od E-TTL'a. Dlatego się nie da
Jeszcze znalazlem te dwa ,ktore wydaja sie byc wystarczajace jak dla amatora jak ja ?;)
Choc prawde mowiac licze na wasza podpowiedz co jest naprawde warte zakupu,by zakup okazal sie dobry ? Na razie mam jedna SB900 i dlatego chialbym sie wlasnie pobawic takim zestawikiem http://www.allegro.pl/ite..._odbiornik.html
http://www.allegro.pl/ite...odbiorniki.html
Usjwo - Wto 30 Mar, 2010
Raideur Pierwszy zestaw ma ETTL, wiec ma te wszystkie funkcje (z druga kurtyna wlacznie, jak pisze dr11) dostepne tak jakbys mial zapieta lampe na aparacie. Ta dwa drugie tylko wyzwola blysk i nic poza tym, ale sa 4 razy tansze.
Wiec z tych co podalem ten jest najlepszy? http://www.allegro.pl/ite..._odbiornik.html
[ Dodano: Wto 30 Mar, 2010 17:13 ]
Wracam jeszcze do tego samego,bo moze lepiej jak okresle co dokladnie oczekuje po takim wyzwalaczu? Po pierwsze nie przeszkadza mi zrobic "pare krokow" by zmienic ustawienia lampy,po drugie nie potrzebuje tego do profesjonalnej pracy .Oczekuje jedynie wyzwalacza radiowego bym nie musial uzywac lampy wbudowanej,do odpalania zewnetrzenej. Jednym slowem chcialbym sie uczyc i bawic ,ustawiajac lampe gdzie mi sie podoba,by miec wiecej "wladzy" nad swiatlem (skad i na co ma padac ) . Nie znam sie na tym dokladnie dlatego prosilbym o pomoc kogos kto ma w tym doswiadczenie?
jaad75 - Sro 31 Mar, 2010
Nie. Przeczytałeś w ogóle wątki na ten temat?
Chcesz tanio i dobrze, ale bez TTL - kup RF-602. Chcesz jeszcze lepiej, ale też drożej - wybierz Skyporty, ewentualnie Pulsary, czy PW. Chcesz tanio i z TTL-em - bierz Pixary. Lepiej, ale drożej PW/Radio Poppers. Tyle.
I daruj sobie wyzwalacze pracujące na 433MHz i okolicach, chyba, że nazywają się Pocket Wizard...
candy - Sro 31 Mar, 2010
tez odgrzeje tego starego kotleta...
jaad75, polecasz te Yongnuo RF-602 ,miales z nimi do czynienia? bo przydalby sie jakis w miare niezawodny zestaw,niestety stare PT-04N nie daja rady z 580'atka canona,a na Pocket Wizard'y nie stac mnie (jeszcze)
Raideur - Sro 31 Mar, 2010
Ja mysle o tym zestawie : http://www.allegro.pl/ite...ik_radiowy.html
Moze ktos juz uzywal tego zestawu?Oraz czy nadaje sie on do D90 plus SB900 ?
[ Dodano: Sro 31 Mar, 2010 12:28 ]
Co mnie tez interesuje to ten tuaj nei ma antenek i jest dosyc "przyjazny" sama budowa z tego co widac,a czytalem o tych powyzej i prawdopodobnie antenki sa wrazliwe...?
http://www.allegro.pl/ite...cketwizard.html
candy napisał/a: | jaad75, polecasz te Yongnuo RF-602 ,miales z nimi do czynienia? | Tak i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły.
Używam dokładnie takich wyzwalaczy. Zauważ jednak, że nie jest to "zestaw", a jeden transceiver... Zestaw 3x Plus II w tej cenie zapewne rozszedłby się znakomicie... I tak, oczywiście nadają się do D90 i SB900, tak jak do każdego innego sprzętu, co zresztą jest cechą wspólną wszystkich wyzwalaczy nie-TTL.
Raideur napisał/a: | Co mnie tez interesuje to ten tuaj nei ma antenek i jest dosyc "przyjazny" sama budowa z tego co widac,a czytalem o tych powyzej i prawdopodobnie antenki sa wrazliwe...?
http://www.allegro.pl/ite...cketwizard.html | To, co linkujesz, nie ma nic wspólnego z PW - jest to wspomniana wyżej (tak, pokręciła mi się nazwa... ) chińszczyzna TTL o nazwie Pixel. Wersja PW dla Nikona ma wyjść "na dniach" (TTL dla Canona jest na rynku ~2 lata), ale cena będzie z pewnością 3x wyższa. I nie, antenki w Plus II i MultiMaxach nie są takie wrażliwe na jakie wyglądają - w każdym razie ja ich nie urwałem mimo, że pelentają się po torbie na statywy już ponad 3 lata...
Raideur - Sro 31 Mar, 2010
jaad75 Dzieki za pomoc ,ale jeszcze na potwierdzenie ,chce zamowic 2 sztuki tego : http://www.allegro.pl/ite...europejska.html
i moge byc spokojny ze jak juz dotrze to do razu zadziala z moim D90 / SB900 ? Bo szczerze mowiac "troszke" kosztuja Lecz mimo tego czytam wasze opinie i doszedlem do wniosku zelepiej dolozyc i zajnwestowac w cos bardziej kokretnego
Raideur, zadziałają na pewno, tylko nie jestem przekonany, czy tylko dla odpalania SB900 naprawdę trzeba kupować PW - jeszcze rok temu nie było taniej alternatywy, ale teraz? Gdyby nie Sekonic z modułem PW, to szczerze mówiąc mógłbym moje Plus II bez żalu wymienić na te Yongnuo RF-602. Tanie, małe i równie pewne, a jak zgubię, czy zniszczę, to mniej mi będzie szkoda.
luke130 - Czw 01 Kwi, 2010
tak sobie oglądam te Yongnuo RF-602i niestety zauważam że w opisach stoi że współpracują z lampami taki a takimi za wyjątkiem lamp Nissina. ktoś wie dlaczego?
jaad75 - Czw 01 Kwi, 2010
luke130, bo częsć Nissinów nie odpala ze środkowego pinu. Było już.
Raideur - Czw 01 Kwi, 2010
jaad75 Yongnuo RF-602 no widzialem na allegro i cena nie jest wygurowana,moze masz racje na razie mi wystarczy? Chco ma sie ochote miec cos dobrego tez,szczegolnei jak sie oglada filmy z profesjonalistami i taki sprzecik wlasnie maja;)
fotostrzal - Pią 09 Kwi, 2010
http://www.optyczne.pl/28...alacz_lamp.html
Oby ktoś lub coś przeprowadził porządny test tego sprzętu w jak najbliższym czasie, bo to może być bardzo porządany wyzwalacz.
komor - Pią 09 Kwi, 2010
Też mi się podoba, ale przeczytaj komentarz MMM pod newsem, nie nastraja dobrze. Byłoby fajnie gdyby działała prawidłowo choć ręczna regulacja mocy wszystkich grup lamp osobno, z poziomu body lub nadajnika. Pal licho TTL, byle nie trzeba było biegać co chwilę do lamp, szczególnie jeśli są gdzieś wysoko lub daleko.
Ale przydałoby się rozklikać to porządnie i sprawdzić dokładnie. Już nawet wariant w którym radiem łączymy się z masterem 580EX II który optycznie wyzwala pozostałe slave’y – też już byłoby fajnie.
myrha - Nie 02 Maj, 2010
Mam pytanko, jak zamocować wyzwalacze Yongnuo RF-602 na statywie oświetleniowym z parasolką np. w takim uchwycie??
[ Dodano: Wto 04 Maj, 2010 21:54 ]
Pomoże ktoś? Bo nie wiem czy te nadajniki można mocowac tylko na standardowym statywie do aparatu czy na takiej głowicy też można jakoś zamocować (pytam dlatego bo nie mam pomysłu jak ten nadajnik zablokować żeby się nie wysunoł?
kubon - Czw 13 Maj, 2010
czy te wyzwalacze ktore wymieniacie zadzialaja ze stara lampa carena ca21?
candy - Czw 13 Maj, 2010
jeśli odpala ze środkowego styku(a pewnie tak jest),to odpali
kubon - Czw 13 Maj, 2010
A mozecie mi powiedzieć jeszcze dlaczego nie moge wyzwolic Sb-600 tą starą carena(podlaczam carene do stopki aparatu, ustawiam puszke i sb-600 na bezprzewodowe wyzowlnie blysku i blyska mi tylko ta stara-podlaczona do stopki)? Mam d90
candy - Czw 13 Maj, 2010
nie jestem pewien na 100% ale chyba SB jest wyzwalana przedbłyskiem a ta carena prawdopodobnie tego nie ma
lama - Czw 13 Maj, 2010
1. Ta lampa zdaje się ma wysokie napięcie na stopce - nie podłączałbym jej do aparatu ani do wyzwalacza.
2. Po co wyzwalać SB-600 za pomocą tej lampy skoro masz D90 (SB-600 możesz wyzwolić lampą wbudowaną)?
kubon - Czw 13 Maj, 2010
lama napisał/a: | 1. Ta lampa zdaje się ma wysokie napięcie na stopce - nie podłączałbym jej do aparatu ani do wyzwalacza.
2. Po co wyzwalać SB-600 za pomocą tej lampy skoro masz D90 (SB-600 możesz wyzwolić lampą wbudowaną)? |
1. Juz od roku podlaczam stara lampe do aparatu i na szczescie jeszcze nic sie nie stalo. mam nadzieje ze nic sie niestanie (odpukac)
2.Dlatego ze ta starsza ma wieksza moc blysku i mozna ja przestawic zeby nie blyskala na wprost
jaad75 - Pią 14 Maj, 2010
kubon napisał/a: | A mozecie mi powiedzieć jeszcze dlaczego nie moge wyzwolic Sb-600 tą starą carena(podlaczam carene do stopki aparatu, ustawiam puszke i sb-600 na bezprzewodowe wyzowlnie blysku i blyska mi tylko ta stara-podlaczona do stopki)? Mam d90 | SB-600 nie ma trybu SU-4, czyli tzw. dumb slave'a.
Raideur - Pon 17 Maj, 2010 Temat postu: Testy praktyczne i opinie wyzwalaczy Witam,chcialbym zalozyc nowy watek dotyczacy wyzwalaczy. Dobrze by bylo jakby sie tutaj wypowiedzieli ci co posiadali ,lub posiadaja wyzwalacze . Wiele mozemy znalezc na ten temat,lecz mysle ze takie opinie kazdego z uzytkownikow moga sie bardziej przydac?
Krotko mowiac cos bardziej praktycznego,cos wiecej niz tylko puste testy i nic nie znaczace cyferki? Wasze rady dotyczace przeznaczenia konkretnych wyzwalaczy do kokretnych celow napewno pomoga ,tym co jeszcze nie mieli takich "zabaweczek" w swoim zestawie .
Z gory dziekuje i zapraszam do podzielenia sie swoim doswiadczeniem
hijax_pl - Pon 17 Maj, 2010
Raideur, tak ogólnie pytasz? Chodzi Ci o wyzwalanie migawki? A może błysku?
Masz jakąś potrzebę posiadania wyzwalacza czy tylko mamy sobie pogawędzić trochę?
Raideur - Pon 17 Maj, 2010
Raczej chcialem by to byly opinie uzytkownikow,na temat wyzwalaczy wszystkiego do czego nie potrzebujemy kabla
Nie chodzi tutaj czy ja mam konkretny cel ,lecz co uzytkownicy moga powiedziec na temat takiego sprzetu ,tak by nie kupowac np czegos co nie do konca bedzie nam potrzebne?
Poewidzmy np Pocket Wizard...wiele sie wypowiada ze najlepsze,ale czy z doswiadczenia,no i czy moze jest cos innego i rownie dobrego,a jesli nie to do jakich zastosowan najlepiej sie nam przyda?
MasterB - Pon 17 Maj, 2010
Raideur napisał/a: | Raczej chcialem by to byly opinie uzytkownikow,na temat wyzwalaczy wszystkiego do czego nie potrzebujemy kabla |
To znaczy że chodzi Tobie tylko o wyzwalacze radiowe błysku?
hijax_pl - Pon 17 Maj, 2010
No to mogę powiedzieć, że CLS mi się sprawdza bardzo dobrze. Nieraz są problemy żeby się widziały lampy, ale tragedii nie ma.
candy - Pon 17 Maj, 2010
no to ja się wypowiem:
do lamp mam PT-04 i są one lekko mówiąc do d**y,czasem wyzwalają lampę z 5-6ciu metrów,czasem z 1go jest problem(nie mówiąc już o zapewnieniach producenta:chyba 30m z tego co pamiętam)
do aparatu mam innego "chińczyka" : Yongnuo YN-128 i też lipa,wyzwala praktycznie tylko na kilka metrów,powoduje że aparat "wiesza" się(ostatnio nie mogłem otworzyć podglądu zdjeć,musiałem odłączyć to ustrojstwo ,wyłączyć aparat i ponownie go włączyć)
teraz napalam się na Pixel Knight TR-332 - przenoszą E-TTL z aparatu na lampy,są droższe ale wyglądają solidniej i oferują więcej
na Pocket Wizard'y niestety mnie nie stać
to by było na tyle narzekania z mojej strony
kłaniam się
Raideur - Pon 17 Maj, 2010
Chodzi wlasnie byscie pisali tak jak to napisal candy ,testy ,opinie oraz ewentualnie doradztwo,lecz z praktycznego doswiadczenia .
Pozdrawiam
jaad75 - Wto 18 Maj, 2010
Jeden wątek na ten temat nie wystarczy?
http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
Masz tu jeszcze takie zestawienie:
http://galerie.pieknydzie.../wyzwalacze.pdf
Raideur - Wto 18 Maj, 2010
Jesli ktos juz zmeczony zyciem ,to i psiac tez tutaj nie musi,tym bardziej opisywac swoich doswiadczen etc ,bo to moze byc dla niego wyczerpujace?
jaad75 - Wto 18 Maj, 2010
Ale po co dublować temat, który był już raz wyczerpany?
goltar - Pią 21 Maj, 2010
Zgadzam się z jaad75, to jest temat o wyzwalaczach i nie ma sensu go dublować, scaliłem więc oba tematy.
myrha - Pon 31 Maj, 2010
Witam.
Chciałem się tylko upewnić czy zestawem Pocketów MiniTT1 i FlexTT5 nie mogę wyzwolić mieszanki lamp Canon 580 II i Nikon SB-26?
komor - Pon 31 Maj, 2010
Jeśli w TTL to na pewno nie. W trybie manualnym nie powinno być problemów, ale piszę teoretycznie a nie z doświadczenia.
myrha - Sro 02 Cze, 2010
Tak chodzi mi o wyzwalanie tylko w manualu. Może ktoś pomóc?
[ Dodano: Sro 16 Cze, 2010 22:55 ]
Powinno Was to zainteresować:
http://strobist.blogspot....emotes-are.html
http://charlesverghese.bl...tlas-vs_07.html
MC - Sro 18 Sie, 2010
Czy ktoś z szanownych kolegów używa Pixel Knighta?
Naszło mnie, aby kupić do 5d2+430ex2. Niby sprawuje się ok, brakuje tylko synchro na drugą kurtynę, ale z tym będę w stanie żyć.
Niezbyt uśmiecha mi się biegać z kablem łączącym lampę z aparatem na który i tak muszę wydać ok. 100zł.
Adam.B - Czw 30 Wrz, 2010
A ja mam podobne jednak troszkę inne pytanie.
Chodzi mi o bezprzewodowe (radiowe) wyzwalanie SB-900.
Czy Pocket Wizzard jest wart swojej ceny?
Czy lepiej coś innego wziaść.
Najlepiej żeby działał TLL, a koniecznie HSS.
A może jest taki wyzwalacz którym można będzie sterować lampami z pozycji aparatu? (ależ mi się na fantazje zebrało.)
Że też nikon nie wsadził wyzwalacza radiowego w Dx puszki..;/
hijax_pl - Pią 01 Paź, 2010
Adam.B napisał/a: | Czy Pocket Wizzard jest wart swojej ceny? | Tak, ale jak na razie nie współpracuje z Nikonowym iTTL (ale coś tam chłopaki w tym temacie dłubią)
Adam.B napisał/a: | Najlepiej żeby działał TLL, a koniecznie HSS.
A może jest taki wyzwalacz którym można będzie sterować lampami z pozycji aparatu? (ależ mi się na fantazje zebrało.) | Bawiłem się na ostatnich targach w Łodzi Pixel Knightami jakimiś. Nie pamiętam dokładnie modelu, ale CLS obsługiwały
Nie wiem jak się sprawdzą jednak w codziennym użytkowaniu.
Adam.B napisał/a: | Że też nikon nie wsadził wyzwalacza radiowego w Dx puszki..;/ | A w jakim standardzie miałby? W zależności od kraju inne są wymogi dotyczące częstotliwości i energii wypromieniowanej. W tym kontekście podczerwień jest uniwersalnym medium.
jaad75 - Pią 01 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a: | na razie nie współpracuje z Nikonowym iTTL (ale coś tam chłopaki w tym temacie dłubią) | Beta egzemplarze już są, ale wciąż pracują nad firmware.
hijax_pl napisał/a: | A w jakim standardzie miałby? W zależności od kraju inne są wymogi dotyczące częstotliwości i energii wypromieniowanej. W tym kontekście podczerwień jest uniwersalnym medium. | No, ale standardy dotyczące bezprzewodowego przesyłu danych są od jakiegoś czasu przyjęte - to akurat mogli by wykorzystać i zbudować coś opartego o 802.11a na ten przykład...
jaad75 napisał/a: | zbudować coś opartego o 802.11a na ten przykład... |
Tak czy siak wymagana by była homologacja w każdym państwie.
hijax_pl napisał/a: | Tak czy siak wymagana by była homologacja w każdym państwie. | Homologacja owszem (czy faktycznie w każdym państwie?), ale w przypadku pracy w standardach, to tylko formalność... No i oczywiście niehomologowane aparaty działałyby tak samo, jak te z odpowiednim certyfikatem...
jaad75 napisał/a: | czy faktycznie w każdym państwie?) |
W każdym, który wewnętrznie owej homologacji wymaga
jaad75 napisał/a: | ale w przypadku pracy w standardach, to tylko formalność |
Zapewne homologacji podległaby jeden aparat, a reszta by miała tylko drukowane świadectwa. Nie ma znaczenia czy to standard czy nie - rozchodzi się o to czy konstrukcja spełnia ściśle wymogi standardu. Ale fakt - można uogólnić,, że to byłaby formalność.
jaad75 napisał/a: | No i oczywiście niehomologowane aparaty działałyby tak samo, jak te z odpowiednim certyfikatem... |
Mówisz o aparacie kupionym w oficjalnej dystrybucji i sprowadzonym, np z USA? Oczywiście, że będzie działać
hijax_pl napisał/a: | Mówisz o aparacie kupionym w oficjalnej dystrybucji i sprowadzonym, np z USA? Oczywiście, że będzie działać | Wiesz, chodzi mi o to, że np. z obecnymi wyzwalaczami FCC i CE (mówię konkretnie o Pocket Wizardach) jest problem kompatybilności, tego problemu nie byłoby gdyby np. trzymano się standardu Wi-Fi...
jaad75 napisał/a: | gdyby np. trzymano się standardu Wi-Fi... |
True.
komor - Pią 01 Paź, 2010
Coś mi się wydaje, że nadawanie w paśmie Wi-Fi to nie byłby dobry pomysł – zupełnie inne wymagania ma wyzwalacz radiowy niż coś co wymaga utworzenia i utrzymania sieci, gdzie priorytetem jest niezawodne dotarcie informacji a nie czas jej dostarczenia. Bo na pewno „sianie” impulsami takimi samymi jak obecnie są w PW, tylko na częstotliwościach Wi-Fi – to na pewno byłoby nierozsądne.
Ale na pewno macie rację, że fajnie byłoby znaleźć taki zakres częstotliwości, który wszędzie jest dostępny. Może takiego nie ma?
komor napisał/a: | Bo na pewno „sianie” impulsami takimi samymi jak obecnie są w PW, tylko na częstotliwościach Wi-Fi – to na pewno byłoby nierozsądne. | Ale przecież jest wiele wyzwalaczy "siejacych" po 2.4 GHz, czyli paśmie, w którym pracuje wiekszość sieci Wi-Fi... PW pracują na 433 MHz (CE) i 344 MHz (FCC), do tego dochodzi jeszcze 315 MHz w Japonii, co powoduje, że różne wersje są ze sobą niekompatybilne, ale nie oznacza, że w tych zakresach nie ma innych urządzeń, których prace mogłyby zakłócać lub które mogłyby zakłócać ich pracę...
komor, nie chodzi o pasmo Wi-Fi jako takie (a dodatkowo to co wspominasz, czyli modulacje w tym paśmie + protokoły) ale o standard ogólnie przyjęty na całym świecie. Takie uniwersalne "amatorskie" pasmo.
AM - Pią 01 Paź, 2010
jaad, a to nie jest tak, ze nowe PW mialy byc kompatybilne ze starymi a jak tworzono stare to wybrano te czestotliwosci z jakichs innych powodow?
hijax_pl, to przede wszystkim, ale ujednolicenie standardów komunikacji wyzwalaczy, czyli np. wykorzystanie do 802.11a (jest zdaje się najbardziej odporny na zakłócenia i ma największy zasięg) do przesyłu danych i impulsu wyzwalającego, też byłoby fajne (choć faktycznie, nie wiem jaka jest minimalna zwłoka w przypadku tego standardu)...
[ Dodano: Pią 01 Paź, 2010 16:38 ]
AM napisał/a: | jaad, a to nie jest tak, ze nowe PW mialy byc kompatybilne ze starymi a jak tworzono stare to wybrano te czestotliwosci z jakichs innych powodow? | Tak, ale wiesz, gdybamy sobie o jakimś hipotetycznym, nowym formacie wyzwalania radiowego, który producenci mogliby implementować w puszkach...
AM - Pią 01 Paź, 2010
jaad75 napisał/a: | Tak, ale wiesz, gdybamy sobie o jakimś hipotetycznym, nowym formacie wyzwalania radiowego, który producenci mogliby implementować w puszkach...
|
No coz, zgubilem gdzies sedno dyskusji.
Swoja droga, dlaczego obecnie tylko Multi Maxy oferuja taka funkcjonalnosc jak multi pop, delay czy cycle? Nawet jak bede uzywal Profoto Air albo Quadry elinchroma to musze podpinac dodatkowo PW.
komor - Sob 02 Paź, 2010
jaad75, użycie protokołów komunikacji z Wi-Fi na pewno nie jest dobrym pomysłem, o tym można zapomnieć (opóźnienia). Co do używania pasma 2.4 GHz to na pewno używają inny kawałek niż ten od Wi-Fi, a jeśli nie, to katastrofa murowana.
Pozostaje pytanie czemu chłopaki od Pocket Wizarda wymyślając to urządzenie użyli tych częstotliwości, które użyli. Czy to była jakaś głęboko przemyślana decyzja, czy jakiś kompromis wynikający np. z faktu, że zaczynali jako drobny start-up i nie mieli dostępu do odpowiednich środków, technicznych lub finansowych.
jaad75 - Sob 02 Paź, 2010
komor napisał/a: | jaad75, użycie protokołów komunikacji z Wi-Fi na pewno nie jest dobrym pomysłem, o tym można zapomnieć (opóźnienia). | Jesteś pewny? Wiesz trochę wymiany informacji przy zwykłym wyzwoleniu jednak odpada...
komor napisał/a: | Pozostaje pytanie czemu chłopaki od Pocket Wizarda wymyślając to urządzenie użyli tych częstotliwości, które użyli. | Bo te częstotliwości (okolice 344 MHz) są w Stanach otwarte dla konsumenckich urządzeń radiowych... W czasach gdy powstawały pierwsze wyzwalacze PW, używanie wysokich częstotliwości nie było popularne (i chyba nawet legalne)...
hijax_pl - Sob 02 Paź, 2010
To ja przypomnę, że jeszcze parę lat temu pasmo 2,4GHz w Polsce nie było ogólnodostępne, a stawianie radiolinii było wysoce ryzykowne z formalnego punku widzenia (nawet gdy urządzenia posiadały homologację)
[ Dodano: Sob 02 Paź, 2010 16:19 ]
komor napisał/a: | to na pewno używają inny kawałek niż ten od Wi-Fi, a jeśli nie, to katastrofa murowana. |
Niekoniecznie - oprócz częstotliwości mamy jeszcze różne modulacje. Dzięki temu nawet pracując na tej samej częstotliwości można równolegle utworzyć kilka kanałów komunikacyjnych. Właśnie tak działa sieć 3G
komor - Sob 02 Paź, 2010
jaad75 napisał/a: | Jesteś pewny? Wiesz trochę wymiany informacji przy zwykłym wyzwoleniu jednak odpada... |
Jeżeli to ma być zgodne ze standardami Wi-Fi, czyli podłączać się pod istniejącą sieć lub tworzyć nową (ale zgodnie z wymogami) to zawsze wymiany informacji będzie sporo. Nie jestem specjalistą w tym zakresie, ale warstw komunikacji do obsłużenia jest sporo, w tym cała ta zabawa z TCP/IP, w sumie zupełnie niepotrzebna w takim zastosowaniu moim zdaniem.
hijax_pl napisał/a: | Niekoniecznie - oprócz częstotliwości mamy jeszcze różne modulacje. |
A to już Twój ogródek. Tłumacz i wyjaśniaj, waść. Na ile używanie innej modulacji byłoby upierdliwe od strony fizycznej (czyli czy w jakimś stopniu mogłoby to zakłócać komunikację urządzeń Wi-Fi) i od strony prawnej (homologacje i inne dewiacje).
hijax_pl - Sob 02 Paź, 2010
komor napisał/a: | ale warstw komunikacji do obsłużenia jest sporo, w tym cała ta zabawa z TCP/IP, w sumie zupełnie niepotrzebna w takim zastosowaniu moim zdaniem. |
Ale to tylko potrzebne po to by się pod AP podpiąć i połączenie skonfigurować. Gdy już jest - nikt nie każe korzystać z TCP czy nawet IP No ale jak już to IP być musi - zawsze można użyć RTP do przesyłania danych w czasie "rzeczywistym".
komor napisał/a: | A to już Twój ogródek. Tłumacz i wyjaśniaj, waść. |
Oj nie - nie będziemy wchodzić w szczegóły
suffka - Sro 08 Gru, 2010
mam prośbę - czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniem z Pixel Knight TR-332 ?
w tym taki niby banał* - jak długo trzyma bateria? (banał dopóki nie jest to bateria cr2) i jak z HSSem?
przymierzam się do niego, i chciałabym zweryfikować czy to dobry plan
MC - Sro 08 Gru, 2010
W zestawie 5d2 + 430ex2 działa prawidłowo, bateria jeszcze nie padła, ale kupiłem kilka sztuk przez alledrogo.
HSS też nie sprawia problemów.
MC > super, dzięki wielkie.
ja mam c 40kę, lampy 580kę i 430kę, nigdzie na necie nie wyczytałam złego słowa, ale i opinii niewiele póki co. a zatem - pixele to dobry plan, tak? czy jest jeszcze coś złego o czym (nie ) dobrze byłoby wiedzieć? albo korzystniejsza alternatywa? sorry, że tak pytam, ale jak mam się szarpnąć ponad 700zł, to wolę się najpierw upewnić na 100000% dzięki
ps. edit - mam na myśli w tej cenie lub niższej
MC - Sro 08 Gru, 2010
Ja nie dostrzegłem niczego w tej cenie, co by działało porównywalnie.
Co do wad, to najbardziej brak synchro na drugą kurtynę i zasilanie.
Ale ja jestem cienias, który nie używa manualu w lampie
MC > no właśnie, to są minusy, też już gdzieś o nich czytałam, i się z tym przegryzłam.
etam cienias, bardzo mi pomogłeś, dzięki!
Usjwo - Sro 08 Gru, 2010
Yongnuo ma tez kopie canonowego ST-E2, ktory kosztuje mniej niz 300PLN
MC - Sro 08 Gru, 2010
Dodajmy, że działa toto na podczerwień, co niesie za sobą pewne konsekwencje.
komor - Sro 08 Gru, 2010
Np. niedziałanie po schowaniu lampy do modyfikatora. Tak jeszcze podrążę kwestię zasilania tych Pikselowych Rycerzy. Jak rozumiem odbiorniki też są zasilane nieszczęsnym CR2, tak MC? Piszesz, że jeszcze się nie wyczerpało, a dużo korzystałeś? I pytanie 2, czy te baterie co masz są 1-razowe czy ładowalne aku? Bo zastanawiam się (w imieniu suffki ) jakie są szanse na poprawne działanie Knightów z ładowalnymi CR2, które pewnie mają (?) niższe napięcie niż baterie 1-razowe.
Bo przykładowo moje proste radio FW-1B ma tę cechę, że owszem działa z eneloopami AAA, ale nawet na w pełni naładowanych od razu mruga kontrolka, że baterie na wyczerpaniu. Odbiorniki wytrzymują na takich 2xAAA Eneloopach spokojnie kilkugodzinną sesję, ale Knighty – jako bardziej zaawansowane elektronicznie – mogą gorzej znosić współpracę z ładowalnymi bateriami. Masz jakieś doświadczenie?
są aku 3V. jak to się tłumaczy na działanie komor?
co prawda są one po ~20/25zł/szt ( ) ale skoro bateryjki 1-razowe MC-owi sie nie wyczerpały jeszcze, to znaczy że długo ciągną. zależy jaki przebieg, hue hue
MC - Sro 08 Gru, 2010
Nie używałem zbyt wiele, ale też nie jest tak, że leżą w plecaku i nic...
Mam jednorazówki, kupiłem chyba 8 sztuk za 50zł pasikonika, więc zapas mam na jakiś czas.
komor - Czw 09 Gru, 2010
suffka napisał/a: | są aku 3V |
Poguglałem trochę i być może producenci lekko oszukują, opisując je jako 3 V, podczas gdy są to ogniwa 3,6 V. Ale być może są takie i takie.
W nazwie produktu mowa jest o 3V: Rechargeable CR2 Juice 3v Photo Li-Ion Battery a tymczasem w opisie stoi napisane:
Size: CR2 Chemistry: Lithium-Ion (Li-Ion) Voltage: 3.6
Ale to jest dobra wiadomość, znaczy się akumulatorki 3,6 V powinny dobrze się sprawować w Pixel Knightach. O ile te dodatkowe 0,6 V przy pełnej baterii nie spali elektroniki.
suffka - Czw 09 Gru, 2010
komor - dzięki i "dzięki"
jednak zaszaleję i kupię.
komor jak zobaczysz fajerwerki we wrocławiu przezd sylwestrem, to napisz na forum, że jakieś różnice w V palą pixelowych rycerzy
ov_Darkness - Pią 10 Gru, 2010
Nie wszystkie urządzenia kompatybilne z litowymi ogniwami CR2 będą kompatybilne z ogniwami Li-ion.
Krótko mówiąc, mozna sfajczyć wyzwalacz.
Poza tym Li-ion mają mniejszą pojemność.
Bateire litowe są na tyle niedrogie i na tyle trwałe, ze przy nich polecał bym pozostać.
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.904 tu macie baterie CR2 za 6USD/5szt z przesyłką
A tu niezłe aku Li-ion z 3V chemią (!) i wysoką pojemnością za 3.7USd/2szt
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.932
Wyzwalacze też mają.
Sklep sprawdzony. Działa.
Jak coś, to podejmuję się koordynować groupbuy'a
suffka - Pią 10 Gru, 2010
o kurka, to Wy serio z tymi voltami!
a już było tak fajnie zanim weszłam na forum, hehee, żart.
ov_Darkness dzięki za namiar! jakby co, proszę pamiętaj o mnie! taniej to wyjdzie niż w polsce, wliczywszy ładowarkę. nie jest to mega kolosalna różnica, ale chory rynek trzeba bojkotować
zresztą - po co groupbuy - czyżby oni serio wysyłali za free wszędzie ("Yes, we ship worldwide at no additional charge.") - czy są jakieś warunki małymi literkami, których nie doczytałam?
ov_Darkness - Sob 11 Gru, 2010
Nie ma, wysyłają. Ale nie wszyscy mają kartę do zakupów w necie, czy konto na Paypalu.
oranżewski - Nie 12 Gru, 2010
http://allegro.pl/radiowy...1362972124.html podoba mi się. warto? chodzi mi nadajnik + 1 odbiornik do 100 złotych.
jaad75 - Nie 12 Gru, 2010
Nie, nie warto - to najgorszy z wyzwalaczy na rynku.
uu. ale najgorszy... czyli, że po pierwszym pstrykaniu się psuje? chodzi mi o takie pstrykanie w plenerze. to w takim razie jaki moglibyście polecić w cenie ok. 100 PLN? bo jeśli ten spełni moje wymagania, to czemu nie. czemu nie?
jaad75 - Nie 12 Gru, 2010
oranżewski, nie psuje się - on jest popsuty "by design"... Po prostu raz odpala, a raz nie, a innym razem odpala sam. Do tego ma nieokreślony zasięg (czytaj, może odmówić posłuszeństwa z dowolnej odległości) i jest podatny na wszelkie zakłócenia. Szkoda pieniędzy. Kup RF-602 i będziesz miał spokój - PT04 były dobre, jak kompletnie nic innego nie było na rynku w rozsądnych cenach, teraz, to wyrzucona kasa.
oo, fajnie, dzięki! dobrze, że się zapytałem - drodzy Modzi, można punkta dla jaad75?
a jeszcze spytam, chodzi o YongNuo? bo są jakieś zamienniki, ale mniemam, że to oń chodzi
jaad75 - Pon 13 Gru, 2010
oranżewski napisał/a: | a jeszcze spytam, chodzi o YongNuo? | Tak, o Yongnuo.
suffka - Sro 22 Gru, 2010
proszę czy ktoś mógłby poradzić? kupiłam pixel knighty (+2 odbiorniki) i jeden odbiornik jest jakiś dziwny... mianowicie zblokował mi sterowanie ręczne lampą (żadne przyciski nie działają, nawet "pilot". na dwie moje lampi działa to tak samo);
widzę błysk naocznie, ale... (to będzie dziwne i troszkę mroczne co powiem ) na zdjęciu on nie wychodzi. na dłuższych czasach też nie widać światła na zdjęciu.
mam do porównania drugi odbiornik, i wszystko ok.
zanim złożę reklamację - poradźcie czy może jest jakaś tajna funkcja, która mi wysypuje działanie?
oranżewski - Wto 28 Gru, 2010
no to kupiłem: Yongnuo RF-602 - polecam!!!
ov_Darkness - Pią 31 Gru, 2010
suffka
Jeśli jest błysk, a nie łapie się zdjęciach, to musi to być błysk sterujący, czyli lampa nie błyska głównego.
Żeby powiedzieć coś więcej, musiałbym wziąć do ręki i popstrykać - kiepsko u mnie z wyobraźnią. ;P
Tajnej funkcji nie ma: powinno śmigać. ew. pobaw się ustawieniami w korpusie, zobacz, czy to coś zmieni.
oranżewski ale polecasz, bo kupiłeś? Hmmm...
oranżewski - Pią 31 Gru, 2010
nie... polecam, bo jest moim zdaniem wart tych pieniędzy i można nim się nieźle bawić!
ov_Darkness - Pią 31 Gru, 2010
Jestem podobnego zdania, ale strasznie bym chciał coś ,co pozwala wprowadzać zdalnie korektę ekspozycji. A ja na tę chwilę, to jedynie PW
Chyba będę musiał kupić YN i poczekać, aż chinole dociągną technologię...
Usjwo - Sob 01 Sty, 2011
ov_Darkness napisał/a: | Jestem podobnego zdania, ale strasznie bym chciał coś ,co pozwala wprowadzać zdalnie korektę ekspozycji. A ja na tę chwilę, to jedynie PW
Chyba będę musiał kupić YN i poczekać, aż chinole dociągną technologię... |
Jest YN460-RX i YN460-TX, radiowy TTL, nadajnik + lampa to 600PLN, potem dokupujesz tylko lampy 300PLN. Szkoda ze nie bylo jak ja kupowalem YN
[ Dodano: Sob 01 Sty, 2011 09:34 ]
ale to tylko do Canona.
ov_Darkness - Sob 01 Sty, 2011
Sa tez PW do nikona. nowe yongnuo AFAIK nie sa w stanie wspolpracowac z systemowymi lampami. Poczekam na cos w stylu phottix strato, tylko z pelnym iTTL.
jaad75 - Sob 01 Sty, 2011
ov_Darkness napisał/a: | Jestem podobnego zdania, ale strasznie bym chciał coś ,co pozwala wprowadzać zdalnie korektę ekspozycji. A ja na tę chwilę, to jedynie PW | "Korektę ekspozycji" pozwalają wprowadzać tylko wyzwalacze TTL, więc oprócz Pocket Wizardów z serii ControlTL (bo nie wszystkie PW to TTL), również Radio Poppers P1 i PX, czy chińskie Pixele, no i oczywiście niezależne systemy oświetleniowe, typu Quantum Flash. Na zdalną zmianę energii błysku pozwalają też wyzwalacze dedykowane do typowo manualnych systemów oświetleniowych z lampami zgodnymi z sytemem i tu masz już mnóstwo możliwości.
ov_Darkness napisał/a: | Sa tez PW do nikona | Jeszcze nie. Póki co, wciąż nie da się ich kupić.
ov_Darkness - Pon 03 Sty, 2011
Pixele powiadasz?
Czyli da się na nich ustawić przykładowo (mając np 3x sb-800):
lampa1: 1/1 (ta w BD)
lampa2: 1/4 (ta z parasolką)
i lampa3: 1/16 (ta na tło)
A potem zmienić lampie 1 na 1/2, lampe 2 na 1/1 i lampę3 na 1/32 nie ruszając tyłka od aparatu?
GoOrange - Sob 08 Sty, 2011
jaad75, poza wiadomymi walorami PW mnie przekonuje jeszcze to że na nadajnik można założyć lampę, co daje pewien komfort. Może jest takie rozwiązanie gdzie indziej stosowane? Pixel TR-332 niestety nie daje takiej możliwości, chyba że o czymś nie wiem...?
jaad75 - Sob 08 Sty, 2011
GoOrange napisał/a: | Może jest takie rozwiązanie gdzie indziej stosowane? | Choćby w Phottix Strato i Atlas, ale to są manualne wyzwalacze.
jaad75 napisał/a: | GoOrange napisał/a: | Może jest takie rozwiązanie gdzie indziej stosowane? | Choćby w Phottix Strato i Atlas, ale to są manualne wyzwalacze. |
Szczerze, to mam straszną zagwozdkę co wybrać. Nie chciałbym żeby po jakimś czasie zemściła się oszczędność a z drugiej strony głupio wydanych pieniędzy też żal.
Ostatecznie co byś "na dziś" polecił? Generalnie z głodu nie umrę jak kupię kilka szt. PW...
jaad75 - Sob 08 Sty, 2011
Ja używam lamp w manualu, więc siłą rzeczy również manualnych wyzwalaczy. Bezprzewodowego TTL-a (optycznego) używam rzadko i w zasadzie w awaryjnych sytuacjach, wiec nawet nie tęsknię za radiowym. Jeśli by mi jednak na nim zależało (i radiowy TTL był dostępny dla sytemu Pentaksa), kupiłbym raczej PW (zwłaszcza, że używam już paru Plus II i radiowego modułu w Sekoniku), głównie z tego względu, że są światowym standardem w tej dziedzinie, z dostępnymi modułami do lamp studyjnych różnych producentów... Innych rozwiązań szukałbym chyba dopiero wtedy, gdyby budżet nie pozwalał mi na PW.
jaad75, właśnie o taką radę mi chodziło!
Kupuję 1 x TT1 + 2 x TT5, do tego dokupuję jeszcze jedną 580EXII. Myślę że będzie czym zacząć.
AM - Nie 09 Sty, 2011
Droga podstawka na lampe z gwintem 1/4x20 i modulem pocket wizzard:
Phottix Atlas
jaad75 - Nie 09 Sty, 2011
AM, wiem wiem, pisałem o tym wyżej. Sporo tańsze od Plus II, ponoć tak samo sprawne i pewne, a do tego mają stopkę na speedlighty...
AM - Nie 09 Sty, 2011
Zeby byc uczciwym, trzeba przypomniec, ze dziala tylko z pocket wizardami europejskimi.
AM napisał/a: | Zeby byc uczciwym, trzeba przypomniec, ze dziala tylko z pocket wizardami europejskimi. | No właśnie - czy tylko? Zrobienie wersji 344Mhz nie jest problemem technicznym...
[ Dodano: Nie 09 Sty, 2011 15:12 ]
http://flashraw.com/fcc-p...ing-production/
[ Dodano: Nie 09 Sty, 2011 15:13 ]
i jeszcze:
http://flashraw.com/inter...flash-triggers/
AM - Nie 09 Sty, 2011
Z moich "dystrybucyjnych zrodel plotek" wynika, ze sa problemy z wersja US. Na ile realne sa te problemy to nie mi to oceniac.
No niby mają być dostępne jeszcze w tym miesiącu - zobaczymy.
[ Dodano: Nie 09 Sty, 2011 15:20 ]
Ciekawe też, czy sprzedadzą mi wersję FCC bezpośrednio do Europy...
AuThoR - Sob 15 Sty, 2011
Nie będę tworzył nowego tematu więc tu pytam:
Czy można sterować mocą błysku z aparatu (jak przy CLS) mając założone radio pixel tr-331?
Czy może trzeba latać od lampy do lampy i przestawiać ręcznie w TTL czy też w M.
[ Dodano: Sob 15 Sty, 2011 16:14 ]
Szukałem i szukałem...na forum nikona to co piszą świadczy o tym że nie mogę sterować lampą zdalnie.
Z tego co zrozumiałem to jak ustawie np 2 lampy (jedna master druga slave) to z poziomu lampy mogę dopiero sterować kolejnymi lampami. Nie wiem czy źle to zrozumiałem czy jak....ale tak to właśnie jest opisane.
Nie ukrywam że wolałbym móc sterować z body jedną lampą czy też dwiema (z dwoma odbiornikami oczywiście)
[ Dodano: Pon 17 Sty, 2011 14:59 ]
Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na moje powyższe pytanie??
myrha - Pon 07 Mar, 2011
Witam serdecznie.
Posiadam zestaw Yongnuo RF-602. Czasami pracuję na 5 lamp. Brakuje mi wygodnego przełącznika kanałów dlatego chciałbym zmienić system na Phottix Strato.
Chciałem zapytać jak jest z powtarzalnością wyzwoleń, czy odpalają za każdym razem, czy są podatne na zakłócenia.
Dodatkowo oprócz przełącznika kanałów miał bym wygodne podpięcie lampy na korpusie w razie czego i wszędzie te same baterie AAA.
komor - Pon 07 Mar, 2011
O, widzę, że w sumie też jestem chyba zainteresowany tym Phottix Strato.
myrha - Pon 07 Mar, 2011
jaad75 czekamy na wypowiedź na temat Phottix Strato
Swoją drogą zastanawiam się czy Phottix Strato nie ma czasem tych samych bebechów co Yongnuo RF-602 ??
komor - Pon 07 Mar, 2011
myrha napisał/a: | Swoją drogą zastanawiam się czy Phottix Strato nie ma czasem tych samych bebechów co Yongnuo RF-602 ?? |
Dzisiaj sobie przeczytałem to:
http://ishootshows.com/20...flash-triggers/
z czego wynika, że nie mają tych samych bebechów.
myrha - Pon 07 Mar, 2011
komor napisał/a: | z czego wynika, że nie mają tych samych bebechów. |
Z czego to wnioskujesz?
Photix ma sprawe za Atlas bo użył podzespołów pocketwizard plus II a z zewnątrz tego nie widać link. Tu też nie widać a środek może być podobny a tym samym skuteczność taka sama.
Fajna stronka flashraw
komor - Pon 07 Mar, 2011
myrha napisał/a: | Z czego to wnioskujesz? |
No z lektury tego, co zalinkowałem. Piszą tam o różnicach w funkcjonowaniu tego Phottixa w stosunku do Yongnuo. Nadajnik jest na baterie AAA, a nie na te płaskie talerze, itd.
Co do kopii Pocket Wizarda to chyba nie tyle użył podzespołów co po prostu zrobił reverse-engineering, ale nie czytałem nic szczegółowego na ten temat, więc może się mylę.
Paweł_G - Wto 08 Mar, 2011
Napiszę o dziwnej przypadłości która dotknęła moje rf-602. Robiłem cały dzień kotleta i zestaw leżał w samochodzie w torbie. Na weselu postanowiłem popróbować trochę strobowania. Okazało się że nadajnik w ogóle zdechł - mimo baterii w środku nie reagował na naciskanie klawisza. Po wyjęciu tej baterii (jest to cr-2) zacząłem ja ogrzewać bo była bardzo zimna od tego leżakowania w aucie. Założyłem to z powrotem do nadajnika i ten ożył jednak cały czas świeciła się zielona dioda (normalnie w nadajniku dioda świci się na czerwono przy przycisku naciśniętym do połowy a na zielono przy pełnym wyzwoleniu). Taka sama sytuacja była w odbiornikach ustawionych na ten sam kanał co feralny nadajnik - diody cały czas świeciły na zielono a nie mrygały na czerwono. Wyzwalało to lampy bez problemów. Po zakończeniu imprezy wyjąłem baterię z nadajnika żeby przez noc ta dioda nie zjadła jej całkowicie. Rano znów zainstalowałem tę baterię i dalej to samo - pomyślałem że trzeba będzie z tym żyć aż pod wieczór po kolejnej próbie założenia baterii wszystko wróciło do normy Morał z tego taki że te Yongnuo są chyba wrażliwe na mróz.
dr11 - Wto 08 Mar, 2011
Paweł_G, chyba baterie są wrażliwe, co z resztą nie jest niczym dziwnym
Paweł_G - Wto 08 Mar, 2011
dr11, To chyba jednak nie bateria bo od razu sprawdziłem zachowanie na innej sztuce - było to samo. Być może winne są jakieś sprzeżenia w częstotliwości - zespół który grał na weselu miał sporo rzeczy sterowanych radiowo - mikrofony, oświetlenie itp.
dr11 - Wto 08 Mar, 2011
Paweł_G napisał/a: | Być może winne są jakieś sprzeżenia w częstotliwości - zespół który grał na weselu miał sporo rzeczy sterowanych radiowo - mikrofony, oświetlenie itp. | To całkiem prawdopodobne. Wygląda na to, że wchodząc z wyzwalaczami na imprezkę trzeba najpierw uzgodnić pasmo i kanały
fotoG3 - Sob 26 Mar, 2011
@myrha
Przesiadaj się na Phottixa Strato bez zastanawiania.
Mam je od jesieni 2010. Odpalają ZAWSZE.
W odbiornikach mam akumulatorki AAA i działają pomimo niższego napięcia idealnie.
Przeniesienie eTTLu przez stopkę nadajnika do lampy na aparacie to bajka, bo nawet jak lampa jest skierowana gdzie indziej masz wspomaganie AF. Poza tym mając 2 lampy zdalne i lampę z eTTLem na aparacie można zrobić naprawę sporo.
Drugi genialny wynalazek to zmiana grup lamp porządnym i łatwo dostępnym przełącznikiem z opcją ALL, która odpala wszystkie grupy lamp.
Duży plus Strato ma u mnie za wybudzanie lamp ze spoczynku.
Podczas zestawiania systemu przydają się kolorowe diody sygnalizacyjne informujące o połączeniu z nadajnikiem.
Strato zaliczam do najlepszych zeszłorocznych zakupów.
[ Dodano: Sob 26 Mar, 2011 22:18 ]
Zapomniałem o zakłóceniach w Strato. Nie miałem problemu z wyzwalaniem, ale zdażyło mi się w lokalu trafić na oświetlenie które reagowało na wyzwalanie jednej z grup lamp. Zmieniłem kanał i było OK.
Tutaj jest porządny opis test Phottix Strato
http://blog.art3studio.pl/?p=403
wg autora (pomiar via GPS) wyzwalał lampy ze 175metrów
[ Dodano: Wto 29 Mar, 2011 02:10 ]
Oo rozpoczęcia tego wątku minęło sporo czasu i producenci wykorzystali go z pozytkiem dla nas fotografów.
Polecam Pfottixa STRATO cena około 260zł za komplet odbiornik - nadajnik.
Jasio - Nie 10 Kwi, 2011
Właśnie zakupiłem nadajnik i 2 odbiorniki Knight Pixela do canona. Wrażenia są pozytywne. Na plus co sprawdziłem trzeba zaliczyć manualne ustawianie lampy (canon 580exII) bez ruszania się do lampy, hss i ettl. Choć ettl musiałem podbić o +1 ev (oczywiście bez podchodzenia do lampy). Zaskoczyło mnie, że działa zoom na lampie w trakcie robienia zdjęć, w sumie to niepotrzebne bo lampa jest gdzie indziej, ale dało się to już na lampie wyłączyć i ustawić np 105. Instrukcja słaba, ciekawe, że instrukcja pl krótsza niż ang. Ale metodą prób udało się dojść do tego co chciałem. Chwilowa początkowa usterka na odbiorniku była taka, że odbiornik po 1 min się wyłączał (znikło to i myślę, że spowodowane było zimną baterią, sprzęt przyszedł zimny, choć odbiornik nie pokazywał rozładowanej baterii).
Większość czasu testu spędziłem więc na próbach zmuszenia starej lampy Nissun 35T do współpracy z drugim odbiornikiem, co się nie udało (chciałem żeby w grupie b poszła jako manualna, a w A 580exII np w ettl) Może jak będę miał jeszcze jakiś pomysł to spróbuję. Próbowałem ją uruchomić przez fotodiodę i efekt był taki, że dioda ucząca się nie wyzwoliła błysku (okazało się, że 3 letnia bateria padła ) a stara fotodioda 20 letnia wyzwala ale przy czasie 1/100 s (zmeniałem tylko czas i manualnie siłe błysku canona). Chyba mniała znaczenie siła błysku. No a jutro jadę po bateryjki
I pytanie bo coś komor chyba pisał, że knighty nie działają po włożeniu jakiś modyfikatorów ? a to czy działa z 2 kurtyną jeszcze sprawdzę.
A i jeszcze próbowałem czy działa wyzwalanie z canonem sx1 ale krótko, nie zadziałało więć nie próbowałem dalej. Ale nurtuje mnie czy są wogóle szanse, że zadziała ?
komor - Nie 10 Kwi, 2011
Jasio napisał/a: | pytanie bo coś komor chyba pisał, że knighty nie działają po włożeniu jakiś modyfikatorów ? |
Ke? Ja Knightów nie mam/nie miałem, bawiłem się parę razy przy okazji spotkań strobistowych ale nie przypominam sobie problemów z modyfikatorami.
Jasio - Pon 11 Kwi, 2011
komor napisał/a: | Np. niedziałanie po schowaniu lampy do modyfikatora. Tak jeszcze podrążę kwestię zasilania tych Pikselowych Rycerzy. |
O to mi chodziło.
komor - Pon 11 Kwi, 2011
Fajnie, jakbyś po znalezieniu wypowiedzi kopiował link do niej (mały prostokącik w lewym górnym rogu postu to link bezpośredni do tej konkretnej wypowiedzi). W tym przypadku chodzi o tę moją wypowiedź.
Oj, głuchy telefon. Chodzi Ci o następującą serię wypowiedzi (tutaj):
Usjwo napisał/a: | Yongnuo ma tez kopie canonowego ST-E2, ktory kosztuje mniej niz 300PLN |
MC napisał/a: | Dodajmy, że działa toto na podczerwień, co niesie za sobą pewne konsekwencje. |
komor napisał/a: | Np. niedziałanie po schowaniu lampy do modyfikatora. |
Czyli nie chodziło o Rycerzy, a o Yongnuo.
fotoG3 - Pon 11 Kwi, 2011
Jasio napisał/a: | Na plus co sprawdziłem trzeba zaliczyć manualne ustawianie lampy (canon 580exII) bez ruszania się do lampy, hss i ettl. |
Zmiana mocy błysku lamp z poziomu nadajnika jest super.
Druga zaleta to praca z hss.
Minusy to brak możliwości wpięcia lampy na aparat, tracimy wspomaganie AF- z tego powodu u mnie ostało się tylko Strato.
Konieczność stosowania systemowych lamp Canona o ile chcemy regulować moc z poziomu aparatu, co bardzo podnosi koszt całości.
Cena Knight Pixela jest moim zdaniem bardzo dobrze dobrana
starter około 440zł (nadajnik i odbiornik), dodatkowy odbiornik 290zł.
W zakonie Rycerzyków przydałby się jeszcze kontroler podziału błysku - taki jak AC3 u PW.
Ten kontroler to wielki magnes, przyciągający funkcjonalnością jak stare analogi.
Jasio,
Jasio napisał/a: | Większość czasu testu spędziłem więc na próbach zmuszenia starej lampy Nissun 35T do współpracy z drugim odbiornikiem, co się nie udało (chciałem żeby w grupie b poszła jako manualna, a w A 580exII np w ettl) |
Sprawdź koniecznie napięcie na stopce Nissina 35T.
Tutaj masz tabelę z napięciami różnych lamp, ale Nissina 35T nie ma, a 26T ma 227V. To może być powód problemów z wyzwalaniem.
Sprawdź do jakiego napięcia są przystosowane odbiorniki Pixel Khighta bo mogą się spalić.
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html
Generalnie odbiornik w manualu powinien odpalać wszystko co ma centralny kontakt.
Jasio
Napisz czy odbiornik potrafi wybudzać systemowe lampy Canona z uśpienia, chociaż to powinno być oczywiste, skoro jest do nich zaprojektowany?
Jasio - Pon 11 Kwi, 2011
Nie wiem czy wspomaganie AF działa ale lampa canona wysyłała te czerwone paski jak próbowałem zrobić zdjęcia. Ani razu nie miałem kłopotów z wyzwoleniem błysku mimo 5-10 min przerw więc pewnie wybudzanie działa ale się jeszcze przyjrzę.
Co do napięcia też się bałem ale teraz jest opcja wyzwalania nissina przez fotodiodę więc odbiornik jest bezpieczny
[ Dodano: Wto 12 Kwi, 2011 12:09 ]
Wybudzenie działa i to od razu jak włącze aparat (wyłączony był przez chwilę).
Wspomaganie AF też skoro tą czerwoną siatkę lampa wysyła.
A druga lampa to Nissin 350T (0 mi zjadło)
mike_foto - Sob 16 Kwi, 2011 Temat postu: Wyzwalacz lampy Dopłać trochę i kup: Pixel Soldier http://www.mega-pixel.pl/...t=pixel+soldier
Posiada możliwość grupowania lamp błyskowych, fajna sprawa jeżeli wyzwalasz kilka lamp i nie chcesz spacerować do każdej z nich jeżeli chcesz ja aktywować lub dezaktywować. Warto mieć taka funkcje w wyzwalaczu, na prawdę sie przydaje.
kupiłem ten wyzwalacz i jestem zadowolony, proponowali mi tez Yongnuo RF-602 http://www.mega-pixel.pl/...o-Canon-C3.html ale nie miał grupowania lamp i nie zdecydowałem się. ponoć maja mieć nową wersję: RF-603, być może będą jakieś ciekawe funkcje.
fotoG3 - Nie 17 Kwi, 2011
mike_foto,
Grupowanie lamp to podstawa.
Phottix Strato ma 4 grupy lamp. Każda może byc wyzwalana osobno, lub po przełaczeniu OSOBNEGO przycisku "ALL" z boku obudowy - można wyzwolić wszystkie grupy. Ten osobny przycisk jest bardzo wygodny, bo można przełączać go po omacku, bez patrzenia na nadajnik.
Ciekawa jest ta zapowiedź RF-603. Ciekawe co będzie nowego?
mike_foto - Nie 17 Kwi, 2011
fotoG3 napisał/a: | mike_foto,
Grupowanie lamp to podstawa.
Phottix Strato ma 4 grupy lamp. Każda może byc wyzwalana osobno, lub po przełaczeniu OSOBNEGO przycisku "ALL" z boku obudowy - można wyzwolić wszystkie grupy. Ten osobny przycisk jest bardzo wygodny, bo można przełączać go po omacku, bez patrzenia na nadajnik.
Ciekawa jest ta zapowiedź RF-603. Ciekawe co będzie nowego? |
RF-603 testowałem, na targach fotograficznych w Łodzi, na stoisku sklepu internetowego http://www.mega-pixel.pl/. Ale wyglądało na to że wyzwalacz nie miał grupowania lamp, więc i tak wolę Pixel Soldier, z tego względu ze ma grupowanie.
phacops - Czw 05 Maj, 2011
witam
jakiś czas temu miałem przygode z pt-04... teraz chcialbym zainwestowac w porzadne rozwiazanie i mysle o PW TT5/1
Niestety nie ma ich pod moj system, ale akurat na TTL mi jakos szczegolnie nie zalezy. Mam natomiast pytanie o wspolprace takich TT5 pod canona/nikona z aparatami/lampami innych systemow oraz lampami studyjnymi - a wlasciwie to interesuje mnie kwestia jak to dziala przy krotkich czasach sync? czy te podawane 1/8000s to dotyczy tylko i wylacznie polaczenia aparat C/N + wlasciwa lampa systemowa czy tez da sie uzyskac krotki czas np z jakas lampa studyjna - docelowo doswietlanie w sloneczny dzien.
z gory dzieki za odp.
komor - Czw 05 Maj, 2011
phacops, skoro nie interesuje Cię TTL i/lub Olympus, to czemu nie myślisz o klasycznych PW, a nie tych z TTL? Obawiam się, że większość nowych funkcji, w tym synchro powyżej czasów X-Sync nie zadziała w trybie nie-TTL, lub co najmniej przy współpracy z innym systemem (Olek) wszystkie timingi się posypią i nic z tego nie będzie.
phacops - Pią 06 Maj, 2011
no chcialem sie upewnic...
a mysle o tych bo rozwazam w przyszlosci zmiane systemu
to teraz zapytam tak - nie majac C/N jest szansa na wyzwalanie w plenerze lamp (studyjne czy systemowe) z krotkim czasem?
Chodzi o jasne warunki (fotocele odpadaja) i swiecenie 2-3 lampami.
Z jedna sobie radze poki co na kablu w HS.
jasiekcom - Pon 09 Maj, 2011
czy ktoś wie co się dziej z dostępnością Pixel Knight TR-332 na polskim rynku chodzi mi o fakt że w większości sklepów jest on niedostępny a na allegro też go prawie wymiotło
hijax_pl - Pon 09 Maj, 2011
No ja wiem tylko tyle, że wersja Nikona została wycofana z uwagi na jakieś duże błędy w oprogramowaniu... Taką informację uzyskałem na targach w Łodzi.
No ale to wersja 331 a nie 332, ale może jest to jakoś powiązane?
jasiekcom - Nie 15 Maj, 2011
jasiekcom napisał/a: | czy ktoś wie co się dziej z dostępnością Pixel Knight TR-332 na polskim rynku chodzi mi o fakt że w większości sklepów jest on niedostępny a na allegro też go prawie wymiotło |
i już wiem przynajmniej taką informacje dostałem od dwóch sprzedawców że za klika tygodni dystrybutor ma dostać następna partię bo na razie braki nawet u dystrybutora ale czy to prawda to się zobaczy
mike_foto - Czw 16 Cze, 2011
jasiekcom napisał/a: | jasiekcom napisał/a: | czy ktoś wie co się dziej z dostępnością Pixel Knight TR-332 na polskim rynku chodzi mi o fakt że w większości sklepów jest on niedostępny a na allegro też go prawie wymiotło |
i już wiem przynajmniej taką informacje dostałem od dwóch sprzedawców że za klika tygodni dystrybutor ma dostać następna partię bo na razie braki nawet u dystrybutora ale czy to prawda to się zobaczy |
Dystrybutor Pixel TR-332 ma już je ponownie w sprzedaży , odbierałem je wczoraj osobiście.
To jest nowa wersja i nie działa ze starymi odbiornikami. http://www.mega-pixel.pl/...blyskowych.html
komor - Pią 17 Cze, 2011
mike_foto napisał/a: | To jest nowa wersja i nie działa ze starymi odbiornikami. |
Nie żartuj! Jak to nie działa? To znaczy, że jak ktoś sobie rok temu kupił komplet i teraz chce dokupić jeden czy dwa dodatkowe odbiorniki, to już nie zadziałają? Jeśliby to była prawda, to nie warto więcej patrzeć na produkty tej firmy…
hijax_pl - Pią 17 Cze, 2011
komor napisał/a: | to nie warto więcej patrzeć na produkty tej firmy… | Hm.. To dlaczego masz Canona?
komor - Pią 17 Cze, 2011
Jeśli chcesz nawiązać do migracji FD–EOS to chybiłeś, drogi Arku. Ile czasu na rynku jest Pixel Knight? Rok czy dwa – i nagle zmiana, i to bez zmiany nazwy produktu i numeru modelu? To ma się nijak do FD-EOS ani do wyrzucenia śrubokręta z prostych modeli Nikona.
mike_foto - Pią 17 Cze, 2011
komor napisał/a: | mike_foto napisał/a: | To jest nowa wersja i nie działa ze starymi odbiornikami. |
Nie żartuj! Jak to nie działa? To znaczy, że jak ktoś sobie rok temu kupił komplet i teraz chce dokupić jeden czy dwa dodatkowe odbiorniki, to już nie zadziałają? Jeśliby to była prawda, to nie warto więcej patrzeć na produkty tej firmy… |
Urządzenie ma nowe oprogramowanie i nie ma kompatybilności ze starszą wersją. Musiałbyś szukać starej wersji w innych sklepach.
komor - Pią 17 Cze, 2011
Fail.
osa29osa - Pią 01 Lip, 2011
Witam, planuję kupić Phottix Strato, ale mam wątpliwość, czy zadziała z D90 i Nissinem Di622. Orientuje się ktoś, czy zadziała? Na allegro jak i na www Phottixa nie ma wzmianki o kompatybilności z tą lampą i aparatem. Z góry dzięki za odpowiedź.
luke130 - Sob 02 Lip, 2011
osa29osa napisał/a: | Witam, planuję kupić Phottix Strato, ale mam wątpliwość, czy zadziała z D90 i Nissinem Di622. Orientuje się ktoś, czy zadziała? Na allegro jak i na www Phottixa nie ma wzmianki o kompatybilności z tą lampą i aparatem. Z góry dzięki za odpowiedź. |
Jeśli Nissin jest w wersji starej to na pewno nie zadziała, jeśli jest to "mark II" to raczej powinien zadziałać.
osa29osa - Sob 02 Lip, 2011
Dzieki, a czym innym mogę go wyzwolić (oczywiście w rozsądnej cenie) lub czy istnieje jakiś sposób, żeby to obejść?
Barilla13 - Sob 02 Lip, 2011
Można przerobić lampę, dodając gniazdo synchro. Z tym że nie jest to stuprocentowo pewny sposób, u mnie np to nie podziałało. Generalnie nissin di622 jest znany z problemów z wyzwalaniem go radiowo.
osa29osa - Pon 04 Lip, 2011
Znalazłem filmik z przeróbką Nissina i chyba tak zrobię. Zastanawiam się jednak, czy można nie dodawać tego przełącznika od fotoceli. Rozumiem, że bez tego fotocela nie będzie działać? Oto link do tego filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=S6EzCU03ymQ
[ Dodano: Wto 12 Lip, 2011 17:36 ]
Właśnie doszedł do mnie Strato i muszę powiedzieć, że działa z Nissinem Di622. Ktoś mi wyjaśni dlaczego? Przecież Nissin nie jest wyzwalany przez centralny styk.
|
|